Адвокатське бюро Кучерявого О.П. »Про проблеми садових товариств

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Міністерство юстиції України   на чиєсь звернення роз'яснило деякі норми законодавства, що стосуються садівничих товариств Міністерство юстиції України на чиєсь звернення роз'яснило деякі норми законодавства, що стосуються садівничих товариств. Відповідний лист Мін'юсту від 30.12.2009 № 2-09-19 опубліковано на сайті Верховної ради.

Зокрема, міністерство роз'яснило, що правові, організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації, а відповідно і садових товариств (товариств) в Україні, визначає Закон України «Про кооперацію». Відповідно до статті 41 «Прикінцеві положення» зазначеного Закону, кооперативи і кооперативні об'єднання, які створено до набрання чинності цим Законом, зобов'язані протягом року з дня набрання чинності Законом привести свої статути у відповідність із цим Законом. До приведення статутів у відповідність до Закону кооперативи та кооперативні об'єднання керуються положеннями діючих статутів у частині, що не суперечить цьому Закону.

Що таке кооператив? Згідно зі статтею 1 Закону «Про кооперацію», кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та / або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб, на засадах самоврядування .

Обслуговуючий кооператив - це кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та / або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності.

Статтею 6 зазначеного Закону встановлено, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об'єднання фізичних та / або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.

Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо

З огляду на наведені норми законодавства, на сьогоднішній день садівничі товариства можуть функціонувати в такій організаційно-правовій формі, як обслуговуючі кооперативи.

Роз'яснив Мін'юст і питання про можливість внесення членом садівницького товариства свого пайового внеску в суспільство майном у вигляді власної земельної ділянки (напевно, когось і таке цікавило?). Відповідно до частини першої статті 78 Земельного кодексу, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Власник має право вчинити щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (частина 2 статті 319 Цивільного кодексу України. У розумінні Закону України «Про кооперацію», пай - майновий поворотний внесок члена (асоційованого члена) кооперативу у створення та розвиток кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в тому числі грошей, майнових прав, а також земельної ділянки (стаття 2 Закону).

Щодо питання, чи може вважатися приватизацією придбання членом садового товариства земельної ділянки у такого товариства за договором купівлі - продажу. Статтею 81 Земельного кодексу України визначено підстави, за якими громадяни України набувають право власності на земельні ділянки. Підстави, зокрема, діляться на:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правових відносин;

б) безоплатна передача із земель державної і комунальної власності;

в) приватизація земельних ділянок, які були раніше надані їм у користування.

в Відповідно до статті 35 ЗК України, приватизація земельної ділянки громадянином - членом садівницького товариства здійснюється без згоди на те інших членів цього товариства. Громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва.

Частиною 3-й статті 116 ЗК передбачено, що безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян; отримання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій; одержання земельних ділянок із земель державної та комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Разом з тим загальні положення про купівлю-продаж визначено главою 54 ЦК. Зокрема, статтею 655 ЦК встановлено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму. Тобто, такий договір є оплатним.

Тобто, приватизація земельних ділянок та придбання їх за договором купівлі-продажу є окремими підставами набуття права власності на земельні ділянки.

Що таке кооператив?
Напевно, когось і таке цікавило?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online