Колодязь або свердловина - що вибрати? Плюси і мінуси свердловини і колодязя

  1. Колодязь або свердловина - що вибрати?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Водопостачання важлива комунікація не тільки в місті. Заміські будинки не виняток. Комфортне проживання неможливо без життєво важливою вологи.

Заміські ділянки мають особливості водопостачання, складність монтажу, але перед тим як почати роботи, потрібно визначитися, яким саме видом охочіше користуватися.

Чим відрізняється свердловина від колодязя

Перше, що відрізняє конструкцію колодязя від свердловини - глибина Перше, що відрізняє конструкцію колодязя від свердловини - глибина. Глибина колодязя досягає 10-15 метрів. Свердловина йде в грунт на глибину понад 15 метрів.

Колодязь - древнє пристосування для отримання води з підземних джерел. Звичайна форма - кругла, діаметральне перетин 0,5 метрів. Форми інших геометричних фігур зустрічаються рідко. Колодязь опускають на рівень другого водяного пласта, самі верхні води не придатні для пиття. Колодязь проходить крізь нього, проникнення брудних вод допомагає застерегти гідроізоляція. Піднімається вода з колодязя двома способами: перший, ручний підйом, другий спосіб, підняття води насосною установкою, яка може бути знімною (тимчасової), встановленої на основі постійної роботи. Повністю відкочений колодязь заповнюється через деякий час.

Свердловина - більш нове пристосування для підняття води з великих глибин, куди колодязь дістати не може. Діляться на артезіанські, піщані свердловини. Розрізнити можна виходячи з розмірів труб. Піщані свердловини мають діаметр до 5 см, глибина до 50 метрів. Діаметр артезіанського виду 12 см, при цьому опускається на глибину від 50 метрів і більше 100м. Всі свердловини мають насос, який забирає воду в стовбур труби і розуміє на поверхню. В ході русі вода проходить встановлені фільтри. Вода подається безперервно, поки свердловина включена, підключається до електричної мережі на постійній основі. Вода не закінчиться як в колодязі.

Місце джерела води

Джерело води не повинен контактувати зі стічними водами, навіть з тими які пройшли очищення. Попадання такої води в колодязь може стати небезпечним для життя. Тому місце вибирають на певній віддаленості від місця скидання. Середнім показником в метрах 30-40 для колодязя. Відстань від свердловини можна скоротити до 15 метрів, так як вода піднімається з великих глибин і не має прямого контакту.

Місце, крім віддаленості від септика, має бути досить зручним для проїзду техніка, яка братиме участь в роботах по монтажу і обслуговуванню. У разі вибору колодязь, необхідно утилізувати викопаний ґрунт, або помістити бурову установку.

Вибрати місце для колодязя може бути складно, особливо якщо грунт має зрушення, інші складності. Може не бути води на обраному ділянці. Виходячи складнощів, роботи починаються так:

  • беруть пробу на наявність води;
  • проводять аналіз отриманої рідини;
  • шукають інше джерело.

Якісні показники води

Часто зустрічають заражені джерела техногенними викидами, стічними водами Часто зустрічають заражені джерела техногенними викидами, стічними водами. Особливо часто зустрічаються такі забруднення на невеликих глибинах. Роблячи колодязь провести аналіз води - проста необхідність. Вода на великій глибині захищається шарами глини, яка не дає потрапляти шкідливих речовин в питну воду.

Через збільшення промислових викидів в останнім часом, дуже важко знайти чисту воду в грунті на глибині, прийнятною для колодязя.

Часто на заміських територіях зустрічає велику кількість ґрунтових вод, але з них мало придатних для пиття, крім того невеликі джерела можуть вичерпати ресурс, колодязь доведеться переносити. Свердловина на такому тлі виглядає набагато вигідніше з усіх боків.

Кількісні показники водних ресурсів

Для буріння свердловини, спорудження колодязя, необхідно знайти джерело, який зможе забезпечити водою на довгий час. Висохлі колодязі - часте явище. Хорошим показником для колодязя є 5 м³ за одну добу або до 5000 літрів. При зборі води колодязем за одну добу в межах 2 м³ призводить до нестачі рідини.

Свердловина від питного колодязя відрізняється стабільною подачею води. На глибині 50 метрів подача в безперервному потоці становить від 1 до 3 м ³ на годину. Глибина більше 50 метрів забезпечує безперервну подачу води в розмірі до 6 м³ в 60 хвилин.

Перед тим як вибирати, що саме в побуті буде прийнятно, потрібно розрахувати необхідну кількість води на добу, для цього потрібно скласти всі вихідні дані, додати до цього добову норму на одну людину, або всіх проживаючих. Нормативні документи СНиП містять інформацію про необхідну кількість води на людину в 24 години - 200 літрів. Додати варто гостей, невеликий запас краще мати.

Витрата, середній показник, становить: Витрата, середній показник, становить:

  • мийка рук витрачає до 2 літрів води на добу на 1 людину;
  • умивання і чищення зубів - 2 літри;
  • купання в душовій 30 літрів;
  • прийом ванни 120-200 літрів;
  • змивання 8 літрів;
  • один цикл пральної машини 60 літрів;
  • один цикл посудомийної машини 30 літрів.

Великі обсяги водоспоживання не дають, криниці наповняться водою вчасно, це призведе до нестачі потрібної кількості води, свердловина стане необхідним атрибутом. Краще такі роботи провести відразу, двічі створювати джерело вийде занадто дорого.

Роботи і вартість

Роботи зі створення джерела сильно відрізняються. Колодязь довгий, трудомісткий процес, який створює хаос на ділянці. Свердловина буриться спеціальною технікою, якої достатньо забезпечити під'їзд, простір для роботи.

Залучати краще фахівців. Вони не тільки змонтують потрібне джерело питної води, але і допоможуть визначити потрібне місце, зробити аналіз.

Автоматизувати роботу подачі води можна різними способами, прокласти комунікації, зробити інші зручності, практичніше при наявності свердловини. Для автоматизації колодязя, перевіреного часом, можна купити насосне обладнання, яке забезпечить доставку води в будинок.

У народі кажуть: дурень платить двічі, тому зважте всі за і проти, виберіть варіант, який забезпечить водою не тільки вас, але і всі наступні покоління.

Колодязь або свердловина - що вибрати?

Можливі види свердловин на воду

Можливі види свердловин на воду

Колодязь і свердловина на дачній ділянці

Колодязь і свердловина на дачній ділянці

Схема розташування септика і свердловини на ділянці

Схема розташування септика і свердловини на ділянці

Зовнішній водопровід на дачі і колодязь

Колодязь або свердловина - що вибрати?
Колодязь або свердловина - що вибрати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online