Зміни в Цивільному кодексі 📖 з 1 березня 2013 року

  1. Основні засади цивільного законодавства
  2. Межі регулювання здійснення цивільних прав
  3. Реєстрація прав на майно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Павлюк Володимир Александровіч.Ізмененія в Цивільному кодексі з 1.03.2013 р

З 1 березня 2013 року, за винятком окремих положень, вступає в силу Федеральний закон від 30.12.2012 року № 302-ФЗ «Про внесення змін до глави 1, 2, 3 і 4 частини першої Цивільного кодексу Російської Федерації» (далі - «Закон - № 302 »)

Даний Федеральний Закон вносить ряд значних змін в цивільне законодавство, коригує його основні й стратегічно важливі положення, модернізує сферу державної реєстрації прав, вводить додаткові підстави відшкодування шкоди, передбачає коригування меж здійснення цивільних прав і способів їх захисту.

По суті, контекстної метою поправок - є плавний початок реформи Російського громадянського права. Це лише частина реалізованих ідей, запропонованих внесеним президентом Російської Федерації у 2012 році проект змін Цивільного кодексу і окремих законодавчих актів № 47538-6.

Поправки, що вступають в силу з 1 березня 2013 року в зв'язку з Законом - 302 стосуються положень першої частини Цивільного кодексу РФ. Умовно всі поправки можна розділити на наступні блоки:

Основні засади цивільного законодавства

Цивільний кодекс РФ проголошує основний «принцип сумлінності» при здійсненні цивільних прав та виконанні обов'язків.

Згідно ст. 1 Цивільного кодексу Російської Федерації (далі - «ГК РФ») після внесення поправок, встановлено, що при встановленні, здійснення і захисту цивільних прав та при виконанні цивільних обов'язків учасники цивільних правовідносин повинні діяти сумлінно, ніхто не має права отримувати користь із свого незаконного або несумлінного поведінці. Іншими словами недобросовісна поведінка не може приносити переваги.

Дані зміни доповнюють вже існуючі в ГК РФ положення про добросовісність: У п. 2 ст. 6 ГК РФ зазначено, що при неможливості використання аналогії закону, права і обов'язки сторін визначаються виходячи з загальних засад цивільного законодавства (аналогія права) та вимог сумлінності, розумності та справедливості. Також п. 3 ст. 10 ЦК України містить, що у випадках, коли закон ставить захист цивільних прав в залежність від того, чи здійснювалися ці права розумно і сумлінно, розумність дій і сумлінність учасників цивільних правовідносин передбачаються.

В цілому в системі Цивільного права, положення про сумлінність при реалізації прав і обов'язків, спочатку вже містили статті 53, 157, 220, 234, 302, 602, 662, 1103 і 1109 Цивільного кодексу РФ.

Крім того, слід зазначити, що принцип сумлінності це один з основоположних імперативних принципів сучасного міжнародного права і в даний час знаходить відображення в численних двосторонніх і багатосторонніх міжнародних угодах. У пояснювальній записці «До проекту Федерального закону« Про внесення змін до частини першу, другу, третю і четверту Цивільного кодексу Російської Федерації, а також в окремі законодавчі акти Російської Федерації »зазначено, що даний принцип відповідає уявленням сучасної доктрини цивільного права і давно введений в законодавство переважної більшості країн з розвиненими правопорядками.

Межі регулювання здійснення цивільних прав

Розвиваючи принцип сумлінності, новою редакцією статті 10 ГК РФ, конкретизується положення про «зловживанні правом». Здійснення цивільних прав виключно з наміром заподіяти шкоду іншій особі, дії в обхід закону з протиправною метою, а також інше свідомо несумлінне здійснення цивільних прав (зловживання правом) не допускаються. Уточнення зловживання права, як «дії в обхід закону з протиправною метою» Цивільний кодекс РФ раніше не мав. Як наслідок з зазначеної норми в зв'язку з недотриманням принципу сумлінності, виникає право вимоги відшкодування завданих зловживанням збитків за правилами ст. ст. 15, 1064 ЦК України.

До інших змін відносяться розширення кола відносин регульованих Цивільним законодавством. Відповідно до п. 1 ст. 2 ГК РФ до предмету регулювання цивільного права додалися «корпоративні відносини», тобто відносини пов'язані з участю в корпоративних організаціях або з управлінням ними.

Скасовано термін «звичай ділового обороту», він більше не використовується, замість нього з'явився новий термін - «звичай». Це робить можливим застосовувати в якості джерела цивільного прав всі ті інші звичаї, які відповідають ознакам ділового обороту, хоча це не несе значущих правових наслідків для учасників цивільних правовідносин.

Розширені підстави виникнення цивільних прав та обов'язків. До даних підставах законодавець тепер відносить «рішення зборів» (у випадках, передбачених законом). Як наслідок з цих змін, з'явився новий спосіб захисту цивільних прав, шляхом визнання недійсним рішення зборів.

Фактично захист прав шляхом оскарження рішень загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю та акціонерів акціонерного товариства практикувалася і раніше. Даний спосіб зі вступом в силу закону - 302 став не менш і не більш ніж пойменованим.

Федеральним Законом також «уточнюється порядок використання імені та псевдоніма фізичної особи». Ім'я фізичної особи або його псевдонім можуть бути використані за згодою цієї особи іншими особами в їх творчої діяльності, підприємницької або іншої економічної діяльності способами, що виключають введення в оману третіх осіб щодо тотожності громадян, а також виключають зловживання правом в інших формах. Уточнено наслідки повідомлення громадянином відомостей про інше місце проживання, тепер якщо громадянин повідомив кредиторам, а також іншим особам відомості про місце свого проживання, яке відрізняється від місця постійного або переважного проживання, він несе ризик викликаних цим наслідків.

Одним із значущих нововведень ГК РФ є поява з 1 березня 2013 роки можливості визнати обмежено дієздатним громадянина і встановити над ним опікування, в разі якщо він має «залежність від азартних ігор, яка призводить в тяжке матеріальне становище його сім'ю». Такий громадянин, відповідно до чинного законодавства, має право самостійно розпоряджатися своїм заробітком; вчиняти дрібні побутові правочини та правочини, спрямовані на безоплатне отримання вигоди (які не потребують нотаріального посвідчення або державної реєстрації); розпоряджатися коштами, наданими законним представником для певної мети або для вільного розпорядження. Решта угоди відбуваються з письмової згоди або з наступним схваленням піклувальника.

Не менш важливе нововведення полягає в тому, що в силу нової статті 16.1 ГК РФ надається право вимоги «компенсації шкоди заподіяної правомірними діями державних органів і органів місцевого самоврядування», який заподіяно:

  • особистості,
  • майну громадянина,
  • майну юридичної особи.

Реєстрація прав на майно

До особливій увазі вступили поправок відносяться зміни положень що стосуються «державної реєстрації прав».

З 1 березня 2013 року пункт 8 статті 2 Закону № 302 скасував державну реєстрацію угод щодо об'єкта нерухомості. Дана зміна фактично означає, що угода в залежності від виду, вважається укладеною з моменту узгодження всіх її істотних умов або з моменту передачі речі. Скасування стосується наступних угод з нерухомістю:

  • продаж житлових приміщень,
  • продаж підприємства,
  • дарування,
  • рента.

Договір оренди нерухомого майна, укладений на строк не менше року, договір про іпотеку, про участь у пайовому будівництві, договір про водокористування, як і раніше будуть вважатися в'язнями і вступають в силу з моменту державної реєстрації, в зв'язку з зобов'язуючими положеннями відповідних Федеральних законів.

У Цивільному кодексі України введена в дії «нова стаття 8.1.», Якою встановлюється єдиний порядок державної реєстрації прав на майно. Об'єктом реєстрованого права можуть бути нерухоме майно, результати інтелектуальної діяльності та засоби індивідуалізації, або інший об'єкт, для якого в майбутньому законом може бути введена правовстановлюючих реєстрація.

Також встановлено, що запис до державного реєстру вноситься при наявності заяв про це всіх осіб, які вчинили угоду, якщо інше не встановлено законом

Обмеження прав і обтяження майна також підлягають державній реєстрації, але у випадках передбачених законом.

Встановлено також, що угода тягне виникнення, зміну або припинення прав на майно, і підлягає державній реєстрації, має бути нотаріально посвідчений, але лише у випадках передбачених законом або угодою сторін. Дане положення абсолютно не виключає обов'язки нотаріального посвідчення. Подібна обов'язок, судячи з усього, виникне при введенні нових Федеральних законів.

Важливо, і поява права «внесення запису про угоду в нотаріальній формі до державного реєстру за заявою будь-якої зі сторін угоди, в тому числі через нотаріуса».

Крім того, в даній статті закріплено принцип публічної достовірності державного реєстру. Згідно з новим принципом, особа яка знала або повинна була знати про недостовірність даних держреєстру, не зможе посилатися що не містяться в ньому дані при здійсненні захисту своїх прав.

До державного реєстру зареєстрованих прав тепер можна внести відмітку про заперечення щодо реєстрації. Даним правом може скористатися особа, відповідне право якого було зареєстровано раніше. Термін дії позначки про заперечення становить три місяці. Протягом зазначеного терміну, яке заявило про внесення відмітки особа, зобов'язана надати відомості про оскарження права в суді, в іншому випадку відмітка анулюється.

Таки чином, можна зробити висновок про те, що в держреєстрі може бути зареєстрована запис про особу як правовласника майна, яке може таким і не бути.

У випадках ухилення або відмови в держреєстрації, а також порушення порядку реєстраційних дій, з введенням поправок Законом - 302, виникло право оскаржити дані дії в судовому порядку і вимагати стягнення з винного завданих збитків. Про судову суперечку щодо зареєстрованого права, нововведення також дозволяють зробити позначку в державному реєстрі.

На закінчення слід також відзначити, що всі зміни, внесені в Цивільний кодекс Законом - 302 і вступили в силу з 1 березня 2013 року, відповідають міжнародним договорам укладених Російською Федерацією.

Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможемо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online