Як отримати житлові субсидії малозабезпеченим в 2019 році

  1. Що таке державне житлове субсидування?
  2. Як оформити і отримати житлову субсидію для малозабезпечених?
  3. Величина прожиткового мінімуму по суб'єктах федерації
  4. Як розрахувати доходи для віднесення до категорії малозабезпечених сімей?
  5. Оформлення статусу малозабезпечених в 2019 році
  6. Постановка в чергу на отримання житлової субсидії малозабезпеченим
  7. Умови оформлення державної житлової субсидії малозабезпеченим
  8. Пільги малозабезпеченим по оплаті комунальних послуг

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Серед безлічі державних програм, створених для матеріальної допомоги громадянам Росії, особливо можна виділити надання житлових субсидій для малозабезпечених - цільова матеріальна допомога, завдяки якій можна вирішити житлове питання. На жаль, багато громадян не розбираються в юридичних тонкощах і, що особливо важливо, не мають уявлення про те, що існують подібного виду субсидії від держави.

У разі, коли вам дійсно необхідна державна допомога у вирішенні проблем з житлом, а ваше фінансове становище залишає бажати кращого, ви в праві отримати від держави безоплатну субсидію в 2019 році. У даній публікації ми постараємося проконсультувати читачів з приводу того, на які конкретні житлові субсидії малозабезпеченим можуть претендувати пільгові категорії малозабезпечених громадян.

Що таке державне житлове субсидування?

Поняття субсидій в нашій державі має велике значення і має на увазі під собою безоплатну фінансову допомогу громадянам Російської Федерації, які зазнають фінансових труднощів з тих чи інших причин. Явними рисами, що виділяють субсидії з інших видів фінансування, можна назвати наступні положення: фінансування громадян на безоплатній основі; часткова матеріальна допомога; сувора цільова спрямованість; бюджетне фінансування.

Різноманітність форм субсидування надає реальні можливості для громадян нашої держави щодо поліпшення якості життя. Державні житлові субсидії спрямовані в першу чергу для часткової компенсації витрат на покупку житла. Хоча під терміном «субсидування» мається на увазі і, наприклад, пільги з оплати комунальних послуг, квартплата і т.д.

Як оформити і отримати житлову субсидію для малозабезпечених?

Для оформлення державної житлової субсидії необхідно, щоб громадянин або сім'я були визнані малозабезпеченим, до таким за законом можуть бути віднесені як самотньо проживають громадяни, так і сім'ї, чий середній рівень доходу вважається нижче загальновстановленого мінімального прожиткового рівня.

При цьому існує ряд нюансів, якими передбачено вимоги до визнання незаможними громадянина або сім'ї. Наприклад, встановлені ступеня родинних відносин і порядок їх дотримання, так сімейні пари, шлюб яких зареєстрований, але які при цьому дружина і чоловік не проживають спільно, а також не ведуть спільне господарство, претендувати на житлові субсидії малозабезпеченим права не мають.

Житловий кодекс Російської Федерації задає параметри оцінки доходів одиноких громадян або сімей, а також параметри оцінки належного їм майна (рухомого та нерухомого). При цьому законами суб'єктів федерації встановлюється власний порядок, згідно з яким громадяни можуть бути віднесені до категорії малозабезпечених, яким покладено державні субсидії. Формула для розрахунку доходів і майна в різних регіонах Росії можуть відрізнятися, десь використовуються дані від Росстата, десь в формулах використовується ценз осілості.

Величина прожиткового мінімуму по суб'єктах федерації

Офіційно встановлені розміри прожиткового мінімуму можуть бути різні від одного суб'єкта федерації до іншого. Значення розміру прожиткового мінімуму перераховується щокварталу і визначаються для трьох основних категорій громадян: працездатних осіб, дітей і пенсіонерів.

Для того щоб та чи інша сім'я була поставлена ​​на облік в категорії малозабезпечених, необхідно точне порівняння доходів сім'ї з розрахованим за формулою розміром прожиткового мінімуму за минулий квартал конкретно по своєму регіону. Повторимося, що в деяких суб'єктах федерації подібні розрахунки ведуться за простими формулами, а десь потрібно розрахунок прожиткового мінімум з урахуванням віку і статусу кожного члена сім'ї, в даному випадку вам може знадобитися допомога фахівців, проте, частіше за все, вистачить і тієї інформації, яку можна знайти в інтернеті для свого регіону проживання. Зазвичай, інформацію про розміри прожиткового мінімуму публікують у відкритих джерелах і на офіційних сайтах місцевих регіональні органи влади, служби соціального захисту, або служби зайнятості населення, дана інформація повинна за законом актуалізуватися щоквартально.

Як розрахувати доходи для віднесення до категорії малозабезпечених сімей?

Середній дохід на члена сім'ї необхідно порівняти з розміром розрахованого за відповідною формулою (своя для суб'єкта федерації) прожиткового мінімуму, і лише після звірки доходів з прожитковим мінімумом сім'я може бути визнана незаможної. Законодавством встановлений порядок визначення доходів та розрахунку доходу сім'ї, а також доходів одиноких громадян.

Відповідно до регіональних законами, спільні доходи сім'ї враховуються за той чи інший період, що передує часу звернення громадян. Також законодавством визначено типи доходів, показники яких важливі для надання матеріальної допомоги державою.

Також законодавством визначено типи доходів, показники яких важливі для надання матеріальної допомоги державою

Давайте для прикладу розглянемо розрахунок доходу сім'ї для віднесення до категорії малозабезпечених в Москві - в столиці законодавчо визначений показник «майнова забезпеченість», який розраховується за формулою:

Майнова забезпеченість = Вартість рухомого і нерухомого майна всіх членів сім'ї + Дохід всіх членів сім'ї за 20 років.

Дохід сім'ї розраховується шляхом множення суми середньомісячного доходу всіх членів сім'ї на 240 (кількість місяців у 20 роках). При цьому середньомісячний дохід сім'ї визначається як сума середньомісячного доходу всіх членів сім'ї за два повних календарних роки, що передують року звернення із заявою про віднесення до категорії малозабезпечених сімей.

Отримана за формулою величина порівнюється з вартістю необхідного за нормами надання житла в Москві (18 квадратних метрів на одну людину).

Оформлення статусу малозабезпечених в 2019 році

Якщо в результаті розрахунків з'ясувалося, що середні показники доходів сім'ї або окремо проживає громадянина дозволяють претендувати на статус малозабезпечених, можна сміливо звертатися до органів соціального захисту населення для оформлення статусу малозабезпечених. При цьому потрібно скласти заяву і зібрати необхідний пакет документації, точний перелік якої можна з'ясувати безпосередньо при звернення до управління соціального захисту, але найчастіше в список документів, необхідних для оформлення статусу малозабезпечених і подальшого отримання державної житлової субсидії, входять: заява; паспорт (а); свідоцтво про укладення шлюбу; свідоцтво про народження дитини; свідоцтво (а) ІПН; документи, що підтверджують доходи (довідки про зарплату, пенсії, стипендії); документи на майно, що перебуває у власності у різних членів сім'ї (кадастрова довідка і свідоцтво про право власності на нерухомість, якщо є); довідка ЖЕК про прописку.

Рішення приймається уповноваженими органами протягом 10-30 днів, після чого можливе присвоєння статусу малозабезпечених.

Постановка в чергу на отримання житлової субсидії малозабезпеченим

І так, ви або ваша сім'я віднесена до категорії малозабезпечених, і у вас є бажання скористатися державним субсидуванням на придбання квартири, тепер можна стати на облік щодо поліпшення житлових умов в рамках програми отримання житлової субсидії малозабезпеченим. Якщо ваша ситуація відповідає одному цих умов:

  • жоден з членів сім'ї не користується житлом за договором соцнайма;
  • жоден з членів сім'ї не володіє житловим приміщенням на правах власності;
  • житло, в якому проживає громадянин або малозабезпечена сім'я, визнано аварійним;
  • малозабезпечена сім'я користується житлом за договором соціального найму або володіє житловою площею по праву власності, але не дотримані мінімальні норми площі на одну людину.
  • члени малозабезпеченої сім'ї проживають спільно з тяжко хворою людиною, що страждають хронічним захворюванням;

З урахуванням наявності хоча б одного з ознак і визнання сім'ї малозабезпеченої, громадянин або сім'я може звернутися до державних органів соціального захисту для постановки в чергу на отримання житлової субсидії малозабезпеченим.

Умови оформлення державної житлової субсидії малозабезпеченим

Позитивне рішення, як і відмова за заявою на отримання житлової субсидії малозабезпеченим, служба соціального захисту приймає протягом 30-денного періоду. Зокрема, причинами для відмови може бути недолік наданих документів, а також недостовірність наданої інформації. При цьому можливе оскарження відмови в судовому порядку.

Після прийняття позитивного рішення заявнику надається письмове підтвердження і присвоюється черговий номер. Існують окремі категорії громадян, яким може бути покладено позачергове право на вдосконалення умов проживання. Наприклад, це тяжкохворі хронічними захворюваннями особи, змушені проживати на одній житлоплощі з іншими членами сім'ї. До осіб з правом позачергового отримання державної житлової субсидії малозабезпеченим в 2017 році можна віднести також громадян, чиє житло не підлягає реконструкції і може становити небезпеку для життя і здоров'я.

Пільги малозабезпеченим по оплаті комунальних послуг

У ЖК РФ визначено конкретні пільги для малозабезпечених громадян та сімей, що мають на увазі зниження регулярних платежів за комунальні послуги і квартплати. Пільгами можна скористатися в тому разі, коли витрати громадянина / сім'ї на комунальні витрати перевищують 22% -ний бар'єр від рівня доходів. Державне субсидування на оплату комунальних послуг надається:

  • особи проживають в приватному житловому фонді за договорами комерційного найму;
  • особи проживають у власних житлових приміщеннях по праву власності;
  • користувачі житлових приміщень муніципального / державного житлофонду.
  • особи проживають в квартирах житлових кооперативів;

Рішенням про субсидування і безпосереднім призначенням пільг і субсидій на оплату комунальних послуг та квартплати займаються місцеві органи влади. З питань зменшення тарифів малозабезпеченим громадянам необхідно звертатися в місцеві відділи ЖЕО, а для оформлення субсидій - в органи соцзахисту. Рішення про призначення пільг малозабезпеченим по оплаті комунальних послуг приймається органами соціального захисту протягом 10-денного терміну. При можливу відмову, який не був чітко мотивований, заявник має право оскаржити відмову в суді.

Основними документами для отримання пільг на оплату комунальних послуг є: паспорт; ІПН; довідка про склад сім'ї; документи про доходи всіх членів сім'ї; документи про право на житлове приміщення (оренда, власність); довідка БТІ тощо. Щоб уточнити повний перелік документів необхідно звернутися в службу соціального захисту. Багато людей не знають своїх прав на пільги або житлові субсидії малозабезпеченим, тому Федеральним законом від 21 листопада 2011 N 324-ФЗ «Про безоплатну юридичну допомогу в Російській Федерації» передбачається безкоштовне консультування громадян по будь-яких питань, у тому числі і пов'язаних з наданням державної допомоги малозабезпеченим.

Що таке державне житлове субсидування?
Як оформити і отримати житлову субсидію для малозабезпечених?
Що таке державне житлове субсидування?
Як оформити і отримати житлову субсидію для малозабезпечених?
Як розрахувати доходи для віднесення до категорії малозабезпечених сімей?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online