Повертається чи ні завдаток при відмові покупця від угоди? 2019 рік

  1. Чим відрізняється від авансу?
  2. Коли роблять подібний платіж?
  3. Повернення завдатку в подвійному розмірі - в якому випадку?
  4. Чи можна повернути суму, внесену за квартиру?
  5. Повернення платежу по розписці
  6. За попереднім договором

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Завдаток є забезпечувальний платіж, тобто такий платіж, який давав би сторонам договору впевненість, що кожен з них виконає свої зобов'язання щодо укладання в майбутньому договору або виконання умов чинного договору. до змісту ↑

Чим відрізняється від авансу?

Чим відрізняється від авансу

І аванс, і завдаток - попередні грошові платежі. Однак аванс на відміну від другого не є забезпечувальних, він виконує тільки платіжну функцію. У той час як завдаток виконує і платіжну, і забезпечувальну функції.

  • Платіжна функція проявляється у частковій оплаті товару або послуги.
  • Забезпечувальна - гарантує певні дії сторін.

При невиконанні контракту, аванс повертається стороні, яка його сплатила.

Для завдатку ж передбачені інші умови повернення, чітко позначені законом.

Грань між даними платежами тонка. Вагомим доказом на користь того, що даний попередній платіж - саме завдаток, служить наявність укладеного між сторонами додаткової угоди, причому саме в письмовому форматі.

Відсутність такого документа із зазначенням природи платежу резонно викликає сумніви у компетентних органів, є та чи інша сплачена сума завдатком. В даному випадку платіж часто визнають авансовим.

Як такого закону про завдаток, звичайно, не існує. Але визначення та порядок повернення грошей регламентовані статтями 380-381 Цивільного кодексу Російської Федерації.

Угода про завдаток незалежно від суми повинно бути зроблено у письмовій формі.

до змісту ↑

Коли роблять подібний платіж?

Коли роблять подібний платіж

При покупці будинку, квартири, автомобіля ні покупець, ні продавець не хочуть залишитися в програші. Деяка грошова сума у вигляді завдатку вноситься, як гарантія виконання умов попереднього або основного договору другою стороною.

Контрагенту вигідніше мати справу з завдатком тільки тоді, коли він впевнений в тому, що договір буде укладено, виконаний саме з цією особою.

Якщо є сумніви в цьому, то краще не укладати угоду про завдаток. Адже воно передбачає відповідальність винної сторони за невиконання контракту.

до змісту ↑

Повернення завдатку в подвійному розмірі - в якому випадку?

Ви домовилися про продаж свого автомобіля, обмовили ціну і взяли задаток з передбачуваного покупця. Поки він збирав гроші, ви знайшли покупця, який готовий заплатити більше, і відмовилися від виконання договору. Ось тут-то і доведеться вам викласти покупцеві, суму завдатку в подвійному розмірі!

Зовсім інша картина вимальовується при відмові від покупки покупця. В цьому випадку сума, яку він вам вручив, поверненню не підлягає.

Варто зауважити, що порядок повернення завдатку в разі невиконання сторонами умов угоди, регламентований п.2 статті 381 ГК РФ.

У всіх випадках винна сторона додатково відшкодовує збитки за мінусом суми завдатку.

до змісту ↑

Чи можна повернути суму, внесену за квартиру?

Чи можна повернути суму, внесену за квартиру

Завдаток, сплачений за квартиру можна повернути. Подібний забезпечувальний платіж популярний при купівлі-продажу будь-якої нерухомості.

Він гарантує, що продавець не знайде покупця, готового заплатити велику ціну, а покупець - продавця, що пропонує нижчу вартість за свою нерухомість.

Таким чином, завдаток вносить стабільність в цю область ринкових відносин.

Якщо угода зривається з вини продавця, то він має обов'язок віддати подвійну суму завдатку, а якщо за невиконання договору відповідальна сторона дала гроші, то зроблений попередній платіж просто не повертається (п.2 ст 381 ГК РФ).

до змісту ↑

Повернення платежу по розписці

Повернення платежу по розписці

Внесення завдатку можна оформити не тільки шляхом укладення додаткової угоди, але також за допомогою складання розписки, що має всі необхідні реквізити.

Складаючи рукописну розписку про внесення / отримання певної суми у вигляді завдатку, слід серйозно поставитися до справи. Даний документ повинен включати такі обов'язкові дані:

  • ПІБ або найменування контрагентів;
  • місце проживання (юридична адреса);
  • індивідуалізований предмет угоди (квартира, автомобіль, будинок, гараж, земельну ділянку) з реквізитами;
  • величина завдатку (цифрами і прописом);
  • терміни ув'язнення (виконання) угоди з датами;
  • підписи обох сторін (з розшифровкою).

Як повернути завдаток за розписці? Треба пам'ятати, що якщо буде відсутній хоча б один з пунктів, або буде представлена ​​недостовірна або неповна інформація, повернути гроші буде проблематично. Складайте розписку грамотно!

до змісту ↑

За попереднім договором

Попередній договір являє собою договір про наміри, тобто двосторонню угоду про те, що в певний термін сторони укладуть основний договір на конкретних умовах.

Попередній договір купівлі-продажу квартири може містити, наприклад, умова про те, що контрагенти укладуть в майбутньому договір купівлі-продажу конкретної квартири за конкретною ціною і в конкретний термін.

До такого договору додається додаткова угода про завдаток, яке гарантуватиме виконання даних умов в повній мірі. Якщо умови контракту порушуються, то наслідки як і при основному договорі: гроші або повертаються в подвійній формі, або не повертаються зовсім.

Зразок попереднього договору купівлі-продажу квартири з завдатком, можна скачати тут .

Якщо продавець продовжує утримувати завдаток після припинення дії попереднього договору, то реалізацію отримують норми про необґрунтоване збагачення. Попутно нараховуються відсотки за користування чужими коштами.

Варто звернутися з позовною заявою до суду, щоб повернути гроші. За позовом буде прийнято, швидше за все, позитивне рішення. До позовної заяви додаються всі документи, що підтверджують факт, що гроші були передані і отримані за обопільною згодою. Наприклад, попередній договір купівлі-продажу з підписом продавця.

Порядок дій у разі отримання виконавчого листа з питання стягнення грошових коштів з боржника рекомендуємо прочитати тут . Якщо судові пристави не поспішають стягнути гроші, що робити? читаємо статтю тут .

Рекомендуємо подивитися відео на цю тему:

Чим відрізняється від авансу?
Коли роблять подібний платіж?
Повернення завдатку в подвійному розмірі - в якому випадку?
Чи можна повернути суму, внесену за квартиру?
Як повернути завдаток за розписці?
Якщо судові пристави не поспішають стягнути гроші, що робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online