ПДФО федеральний або регіональний податок і чому?

  1. Хто є платником ПДФО?
  2. Об'єкти, що підлягають оподаткуванню на прибуток фізособи
  3. Доходи, які не підлягають оподаткуванню
  4. Податок на дохід фізособи - що це?
  5. Характеристики податкової бази
  6. Податкові ставки в Російській Федерації
  7. Грамотно вважаємо суму ПДФО
  8. Гроші обчислені та сплачені
  9. ПДФО: документ для звітності
  10. Що буде, якщо не платити ПДФО?
  11. Бюджет для ПДФО: регіональний або федеральний?
  12. Сплата «за адресами» і федеральні платежі
  13. Чи зараховується НФДЛ в рахунок інших податків?
  14. Відео - Регіональні та місцеві податки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Російській Федерації існують дві категорії платників податків - організації, що мають статус податкових агентів і окремі люди. І ті, і інші мають обов'язку, встановлену державою. Мова йде про сплату прибуткового податку на усі отримані ними доходи, крім виключених з категорії обов'язкових до урізання законодавчо. Багатьох цікавить питання, що стосується ПДФО: федеральний або регіональний це податок?

Незважаючи на те, що роботодавці сплачують податок за своїх співробітників, може виникнути ситуація, коли громадянин повинен зробити це самостійно. Особисте відвідування податкової та сплата податку на доходи потрібно в разі великого виграшу або продажу нерухомості. Також інформація про прибутковий податок буде не зайвою для тих, хто планує відкриття власного бізнесу.

У цьому матеріалі ми розберемося з тим, що таке податкові ставки і база, які об'єкти значаться, як оподатковувані і з'ясуємо, куди перераховується ПДФО - в регіональний бюджет або федеральний.

У Російській Федерації існують дві категорії платників податків - організації, що мають статус податкових агентів і окремі люди

ПДФО: федеральний або регіональний податок?

Хто є платником ПДФО?

У Росії виділяються дві великі групи фізосіб, зобов'язаних сплачувати податки на отримані працею доходи. перші - резиденти країни , Які проживають в Російській Федерації 183 дня і більше протягом дванадцяти місяців, наступних підряд. Другі - це нерезиденти, які при цьому працюють і отримують дохід, перебуваючи на території країни.

Об'єкти, що підлягають оподаткуванню на прибуток фізособи

Відповідно до російського законодавства, існує два головних об'єкта, які обкладаються НФДЛ. В першу чергу, це прибуток, який протягом звітного терміну отримує резидент Росії, незалежно від того, де знаходиться її джерело - на території країни або поза нею.

Ще один об'єкт - прибуток нерезидентів країни, які, тим не змінюючи, черпають її з російських джерел. Крім трудових доходів сюди включаються:

  1. Гроші, сплачені за роботу за офіційною домовленістю.
  2. Доходи від реалізації свого майна, часток в організаціях, акцій і так далі.
  3. Кошти, виручені за експлуатацію права автора на інтелектуальну чи іншу власність.
  4. Здійснення здачі в оренду майна, що знаходиться в Росії.

Згідно із законом, самостійно повинні декларувати дохід:

  1. Особи, які ведуть приватну практику (адвокати, приватні детективи, нотаріуси).
  2. Особи, які отримали нетрудовий дохід від продажу або оренди майна.
  3. Громадяни, дохід яких перераховується з джерел, що знаходяться за межами країни.
  4. ІП-шники.
  5. Люди, які отримали винагороду з джерела, що не має статусу податкового агента.
  6. Спадкоємці авторів винаходів, творів науки або мистецтва, які отримують винагороди.
  7. Громадяни, які виграли грошові кошти в іграх (лотереях), заснованих на ризику.

Важливий момент - щорічно крайнім терміном для того, щоб самостійно задекларувати дохід, встановлено 30 квітня.

Доходи, які не підлягають оподаткуванню

Незважаючи на те, що ПДФО обкладаються будь-які засоби, які підходять під визначення «дохід», НК Росії включає в себе конкретний перелік доходів, які не оподатковуються. Чи отримує ці доходи резидент або нерезидент країни - в даному випадку ролі не грає. До переліку таких доходів відносять:

  1. Грошові допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, аліменти.
  2. Пенсійні нарахування особам, які досягли законодавчо встановленого віку для виходу на пенсію або визнаним непрацездатними експертизою.
  3. Компенсація за шкоду здоров'ю працівника.
  4. Подарунки вартістю менш 4 000 рублів, отримані співробітником або колишнім співробітником (пенсіонером) від роботодавця.
  5. Матеріальна допомога в розмірі менше, ніж 4000 рублів, отримана співробітником або колишнім співробітником (пенсіонером) від роботодавця.
  6. Матеріальна допомога малозабезпеченим сім'ям, статус яких підтверджений державою.
  7. Оплата з чистого прибутку роботодавця медичної допомоги для свого співробітника або членів його сім'ї.
  8. Винагороди донорам крові.
  9. Компенсація за шкоду здоров'ю працівника.
  10. Компенсація вартості путівок в санаторії та інші установи, пов'язані з оздоровленням громадян (крім туристичних).
  11. Витрати на підвищення професійної кваліфікації співробітника.
  12. Оплата перепідготовки, отримання освіти або професійної підготовки співробітника.
  13. Стипендії, одержувані студентами вищих освітніх установ.
  14. Гранти на освітню або наукову діяльність.
  15. Компенсація у зв'язку зі звільненням, сума якої не більше, ніж трикратний розмір середньомісячної зарплати (шестикратний розмір для жителів Крайньої Півночі).
  16. Матеріальна допомога сім'ї померлого співробітника.
  17. Матеріальна допомога, виплачена громадянам, постраждалим від стихійного лиха або іншої надзвичайної ситуації.
  18. Грошові кошти, передані постраждалим від терористичних нападів.
  19. Компенсація працівнику витрат по сплаті відсотків по кредиту на будівництво або покупку нерухомості.

Податок на дохід фізособи - що це?

Фізичні особи, які отримують дохід (грошові кошти) зобов'язані відмовитися від його частини на користь державного бюджету за встановленою ставкою. Ця відчужується частина і вважається прибутковим податком, який є прямим і основним для всього населення Росії.

Ця відчужується частина і вважається прибутковим податком, який є прямим і основним для всього населення Росії

Відзначимо, що такий податок платять не тільки особи фізичні, але і юридичні

Розрахунок суми, яка належить для сплати в державну казну, проводиться на підставі двох базових величин:

  • податкової (фінансової) бази;
  • податкової ставки.

Поговоримо про ці важливі поняття.

Характеристики податкової бази

Для кожного типу доходу (об'єкта оподаткування) застосовується така характеристика, як податкова база. Вона необхідна, щоб виміряти такий об'єкт, висловити його кількісно. По суті, податкова база є набором доходів, з яких стягуються прямі податки. В кінці кожного податкового періоду (місяць, три місяці, рік чи інші тимчасові рамки) визначається податкова база.

Існує система - податковий облік, узагальнююча дані для визначення податкової бази. Кожна організація в статусі податкового агента самостійно формує таку систему обліку. Це необхідність, встановлена ​​законодавчо. Всі організації-платники несуть відповідальність за своєчасність, достовірність і прозорість податкової інформації. Згідно НК РФ, існує два методи обліку податкової бази: касовий і накопичувальний. У першому випадку враховуються фактичні доходи, які вже отримані. Накопичувальний метод враховує не самі гроші, а права на них. Тобто, якщо організація ще не отримала кошти, але має право на їх отримання, за доходи буде прийнятий саме цей факт.

Згідно зі статтею 210 НК Росії, в податкову базу включаються три форми доходів платників: матеріальна, натуральна і грошова

При цьому для кожної форми фінансова база буде розрахована окремо, так як кожен вид доходів має свої ставки. Податкова база - це величина, яка допомагає в розрахунках суми прибуткового податку. Щоб її розрахувати, потрібно помножити базу на податкову ставку.

Податкові ставки в Російській Федерації

Податкова ставка - це величина податкових вирахувань, помножена на одиницю, якою вимірюють податкову базу. Це обов'язковий елемент і основний критерій для підрахунку будь-якого податку, встановлений законодавчо.

Таблиця 1. Податкові ставки в РФ

Ставка Значення 13% Ставкою в стандартні 13% відсотків оподатковується дохід фізичних осіб, які не важливо, чи це отримані в якості оплати праці кошти або гроші за продаж квартири. З настанням 2015 року дана ставка стала дійсна і для виплати дивідендів. Зверніть увагу, фінансова база для відрахування по дивідендах визначається окремо від інших і коштів, що підлягають оподаткуванню за стандартною ставкою.
9% 9% знімається з грошей, що надходять у вигляді випущених до настання 2007 року іпотечних облігацій. Ця ж ставка дійсна для засобів, що надходять до засновників управителя іпотечним покриттям союзу, які були придбані в результаті покупки сертифікатів на участь іпотечне, досконалої до настання 2007 року.
15% Нерезиденти Російської Федерації, які є фізичними особами, які мають частки в компаніях, розташованих і працюючих в Росії, отже, і отримують тут кошти, обкладаються ставкою в 15% від суми надійшов доходу.
30% Інші доходи нерезидентів, не включені в попередній пункт, оподатковуються в розмірі 30%.
35% 35% знімається з отриманих громадянами грошових виграшів за участь в будь-якого роду заходах, а також за відсотками зробленого банківського вкладу.

Грамотно вважаємо суму ПДФО

Щоб уникнути накладення штрафу за невірно сплачену суму, варто розібратися, яким чином вирахувати ПДФО. Хтось скаже, що за більшість громадян це робить роботодавець, але в будь-який момент задекларувати дохід може знадобитися в самостійному порядку - при отриманні виграшу, грошей з продажу або оренди майна.

Хтось скаже, що за більшість громадян це робить роботодавець, але в будь-який момент задекларувати дохід може знадобитися в самостійному порядку - при отриманні виграшу, грошей з продажу або оренди майна

Порахувати суму податку може будь-який платник

Насамперед потрібно кількісно визначити дохід, оподатковуваний податком. Далі - з'ясувати податкову ставку на кожен тип доходу і обчислити податкову базу. Вище вже згадувалося, що в залежності від типу доходу застосовується конкретна ставка, а кожна ставка має свою фінансову базу. Остання дія, коли названі величини відомі - нескладні обчислення. Потрібно скористатися формулою, зазначеною в НК РФ: помножити податкову базу на податкову ставку, в результаті з'ясується підсумкова сума ПДФО.

Гроші обчислені та сплачені

Перш, ніж опинитися в державній скарбниці, прибутковий податок співробітника проходить дві стадії. Щомісяця, після закінчення звітного періоду, бухгалтерським відділом проводиться нарахування ПДФО. Кошти будуть перераховані бюджету пізніше, в момент фактичного отримання працівниками заробітної плати. Виходить, що першим порядком податковий агент нараховує (утримує) суму, покладену для перекладу, другим - робить саме обчислення. У бухгалтерії будь-якої компанії ведуться розрахункові журнали, для кожної операції є власний. У них вписують відомості про співробітника: його доходи, ставки, нараховані та сплачені суми.

Законодавчо описаний і факт неможливості переведення податкових коштів, пов'язаної з непереборними причинами. Якщо компанія-податковий агент потрапила в цю ситуацію, вона зобов'язана якнайшвидше подати в інспекцію відповідні папери, що фіксують те, що відбувається.

ПДФО: документ для звітності

Індивідуальні підприємці та великі компанії, які є особами юридичними, все одно наймають співробітників. Значить, вони є податковими агентами і повинні передати в податкову необхідні документи, в яких зазначено обчислені і фактично переведені в казну держави трудові податки. В даному випадку головним документом є довідка, що носить назву 2-ПДФО, в якій представлена ​​інформація про те, чи повною мірою податковий агент виконав свої зобов'язання перед Російською Федерацією.

Таку довідку в бухгалтерії заповнюють для кожного співробітника окремо, підставою для зазначених даних буде той факт, що працівник отримує заробітну плату або інші доходи від роботодавця.

Важливий момент! Кожна податкова ставка в обов'язковому порядку вимагає заповнення своєї довідка 2-ПДФО. Якщо працівник отримує заробітну плату, оподатковуваний 13% податку, а також він виручив кошти з продажу автомобіля, на нього двічі заповнюється форма 2-ПДФО, в кожній довідці відбивається свій тип доходу і його оподаткування. У зазначеному нами прикладі першу довідку, про зарплату, готуватиме роботодавець, другу, про особисте доході - сам платник самостійно. Документ необхідно підготувати в двох примірниках і надати на розгляд до податкової не пізніше, ніж першого квітня (після закінчення звітного періоду року). Приклад заповнення форми 2-ПДФО знайдете в нашій статті.

Завантажити декларацію 2-ПДФО

Що буде, якщо не платити ПДФО?

Податковий кодекс Росії чітко встановлені санкції, які будуть застосовані як до податкового агента, так і до фізичної особи в тому випадку, якщо ПДФО буде виплачений з простроченням або перерахування коштів до державної скарбниці буде зовсім проігноровано.

Податковий кодекс Росії чітко встановлені санкції, які будуть застосовані як до податкового агента, так і до фізичної особи в тому випадку, якщо ПДФО буде виплачений з простроченням або перерахування коштів до державної скарбниці буде зовсім проігноровано

Своєчасна сплата податків контролюється законом

Так, податкові агенти, які забарилися з перерахуванням коштів, можуть отримати штраф, що становить 20% від самої суми податку. Ті ж відсотки держава «накине» зверху, якщо гроші взагалі не будуть перераховані або обчислення буде неповним. Також з неплатника може бути утримані недоїмка і пені. Але є нюанс - якщо трудові доходи виплачуються співробітникам в натуральному вигляді, податки з них стягувати неможливо, прострочення податкового платежу, відповідно, так само не може трапитися. Ще один момент - податковий агент не став утримувати ПДФО з доходів співробітників. В цьому випадку його також чекає штраф, але вже без нарахування пені.

Що стосується фізичних осіб, то вони також можуть отримати штраф у 20% від суми податку в разі його неповної сплати або несплати. Але законом передбачено ще одне покарання, за навмисне заниження оподатковуваних доходів. Якщо фізособа спеціально вкаже в декларації меншу суму, на нього чекає грошовий штраф в розмірі 40% від реальної суми. Закон також звільняє фізичних осіб від штрафу в разі прострочення платежу. Але пені з ПДФО за несвоєчасну сплату буде нараховано.

Не встигли здати декларацію в строк? Хочете дізнатися, які наслідки веде за собою неподання звітності вчасно? Детально про терміни давності податкових правопорушень і як зменшити суму штрафу читайте в нашій статті .

Бюджет для ПДФО: регіональний або федеральний?

Прибутковий податок - вельми значущий збір для будь-якої країни, не тільки Росії. За рахунок цих виплат в державну казну надходять дуже суттєві грошові вливання, порівняти які можна з надходженнями від податків на прибуток або ПДВ. Розберемося, до якого ж рівня слід віднести податок на дохід фізичних осіб в Росії.

Податкова система нашої країни має на увазі податки трьох видів: федеральні, регіональні і місцеві. До якої класифікації буде віднесений податок залежить від рівня державного органу, що вводить обов'язкові платежі. Згідно зі статтею НК РФ №23, податок на трудові доходи є федеральним. Принцип такого віднесення заснований на тому, що ПДФО є фіксованим податком, сплата якого здійснюється однаковим і незмінним способом у всіх без винятку населених пунктах країни. Цим і відрізняються податки, класифіковані як федеральний і регіональний. Останні законодавчо прописані досить неточно, і місцева влада може закріплювати конкретні особливості і нюанси таких виплат, грунтуючись не тільки на федеральних законах, а й навіть на власних нормативних актах.

Однак, ПДФО не повністю надходить до федерального бюджету. Згідно із законодавством, тільки 85% від загальних виплачених сум податків надходить до бюджету російських суб'єктів. Виняток робиться для податків, виплачуваних іноземцями, які працюють в Росії за патентом - в цьому випадку гроші зараховуються в суб'єктний бюджет стовідсотково.

Решта 15%, згідно з Бюджетним кодексом Росії, повинні бути зараховані до місцевих бюджетів, далі вони будуть розподілені в залежності від адміністративного устрою цього суб'єкта. Так, якщо в суб'єктах є сільські поселення, поділені на муніципальні райони, перші отримають два відсотки від суми, другі - тринадцять відсотків. Якщо територія суб'єкта включає міські поселення, то в їх бюджет буде перераховано десять відсотків ПДФО, муніципальні райони в їх складі отримають решту п'ять відсотків.

Сплата «за адресами» і федеральні платежі

Зв'язки між адресою прописки фізичних осіб і перерахуванням ПДФО, утриманого із заробітної плати, немає. Проте, найчастіше роботодавець виробляє сплату, відштовхуючись від територіальної приналежності компанії, де працевлаштований працівник.

Приклад. ІП, провідні два або більше напрямків діяльності, по одному з них будуть звітувати перед податковою за місцем своєї прописки, по-іншому - в сторонньої інспекції, по тій геолокації, де фактично здійснюється бізнес. Тоді і ПДФО за співробітників будуть розподілені між різними податковими інспекціями, якщо працівники зайняті в різних напрямках.

Чи зараховується НФДЛ в рахунок інших податків?

Ми з'ясували, що прибутковий податок є федеральним. У зв'язку з цим можуть виникнути такі питання:

  1. Чи можна перекритий недоїмку, пов'язану з ПДФО переплати з Іншого податку, теж федеральному?
  2. Чи можна в інші, якіх бракує Платежі зарахуваті надлишком перерахованого ПДФО (переплату)?

Если розглядаті организации, Які ма ють статус податкових агентів (в тому числі ІП), ВІДПОВІДІ на обидвоє питання - негатівні. Мова идет про конкретних трудових доходах співробітніків, і ПДФО повинен буті Утримання сортаменту з них. Навіть якщо протягом двох-трьох місяців роботодавець допустить переплати або недоплати, що мають відношення до одного і того ж людині, податкового агента можуть очікувати штрафи. Закон в даному випадку непохитний - податок утримується безпосередньо при виплаті конкретних грошей конкретній особі.

Простіше вищевказаними питаннями йдуть справи у ІП-шника, який платить прибутковий податок сам за себе. Індивідуальні підприємці, що працюють за загальною системою оподаткування, сплачують ще й ПДВ (це теж федеральний податок), тому при подачі до податкової інспекції за місцем проживання відповідної заяви у них буде можливість проведення перерахунків між цими податками. Подібна схема допоможе індивідуальним підприємцям повернути переплату.

Відео - Регіональні та місцеві податки

Підведення Підсумків

Кожна людина, що проживає в Росії і має доходи, що обкладаються ПДФО, варто перед обов'язком сплати цього податку. Оскільки прибутковий податок є федеральним, всі виплати і їх порядок конкретизовані і ретельно контролюються податковою інспекцією. Даний факт говорить про неможливість ухилитися від податкових відрахувань - це не тільки буде отруювати життя і ведення трудової діяльності, а й загрожує грошовими штрафами і нарахуванням пені.

Розуміючи всі особливості виплат ПДФО, убезпечити себе від неприємностей і численних візитів до податкової інспекції досить просто. В даному матеріалі описані і відображені важливі моменти, які можуть стати в нагоді людині, котра отримує доходи на території Російської Федерації. Податок розраховується простою формулою, а для твору підрахунків, не потрібно володіти якимись особливими професійними знаннями. Податковий кодекс країни докладно розповідає все про нюанси прибуткового оподаткування, а заповнення довідки за формою 2-ПДФО не займає великої кількості часу.

Хто є платником ПДФО?
Бюджет для ПДФО: регіональний або федеральний?
Багатьох цікавить питання, що стосується ПДФО: федеральний або регіональний це податок?
ПДФО: федеральний або регіональний податок?
Хто є платником ПДФО?
Податок на дохід фізособи - що це?
Не встигли здати декларацію в строк?
Хочете дізнатися, які наслідки веде за собою неподання звітності вчасно?
Бюджет для ПДФО: регіональний або федеральний?
Чи зараховується НФДЛ в рахунок інших податків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online