Як розрахувати ПДВ від суми: ставка і формула

  1. Що значить ПДВ?
  2. Ставка ПДВ у Росії
  3. Ставка ПДВ у 2014 році
  4. Хто платить ПДВ і хто не платить
  5. Формула для розрахунку
  6. Як виділити ПДВ від суми?
  7. Як порахувати ПДВ від суми? Приклади.
  8. Схожі статті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Російській Федерації податок на додану вартість виступає одним з основних джерел наповнення державного бюджету У Російській Федерації податок на додану вартість виступає одним з основних джерел наповнення державного бюджету. За величиною надходжень до скарбниці з ПДВ можна порівняти, мабуть, тільки податок на прибуток. Природно, держава приділяє дуже велику увагу правильності розрахунку податку та відповідності профілю діяльності підприємств встановленим державою ставками.

Що значить ПДВ?

Податок на додану вартість (ПДВ) відноситься до непрямих податків. Суть його полягає в тому, що в бюджет держави стягується сума доданої вартості, яка неминуче виникає в процесі виробництва або продажу товарів і послуг. Тобто сума ПДВ додається до ціни реалізації.

Сума податку може різнитися залежно від того чи іншого виду продукції, з якої працює конкретне підприємство чи підприємець. Також різними будуть і процентні ставки податку.

Розрахунок ПДВ проводиться за допомогою спеціальних формул. Особливої ​​складності цей процес собою не представляє, тому розрахунок можна виконувати як самостійно, так і вдаватися до допомоги спеціалізованих програм для бухгалтерів.

Інше важливе питання по податках:   як заповнювати декларацію 3-ПДФО   і куди звертатися за допомогою Інше важливе питання по податках: як заповнювати декларацію 3-ПДФО і куди звертатися за допомогою?

про ЕНВД детально : Формула, коефіцієнти і розшифровка параметрів.

Ставка ПДВ у Росії

Згідно ст Згідно ст. 164 НК РФ для резидентів країни на оподатковувані товари і послуги встановлена ставка ПДВ, що дорівнює 18%.

Існує також ряд категорій платників податків, яким за профілем діяльності надається можливість працювати за зниженою ставкою ПДВ - 10%. До цих категорій відносяться:

  • деякі товари для дітей;
  • деякі товари продовольчого призначення;
  • книги та видання періодичної преси, призначені для освітніх установ;
  • деякі вітчизняні та зарубіжні медичні товари.

Ставка ПДВ у 2014 році

2014 рік не привніс ніяких законодавчих змін щодо величини ставок податку на додану вартість. Таким чином, ставки залишаються на колишньому рівні і складають 18% для підприємств, що знаходяться на загальній системі оподаткування, і 10% для тих, хто працює за спрощеною системою.

Хто платить ПДВ і хто не платить

Крім перерахованих вище, існує ще один варіант величини ставки ПДВ - 0% Крім перерахованих вище, існує ще один варіант величини ставки ПДВ - 0%. Це говорить про те, що діяльність деяких підприємств не обкладається податком на додану вартість або ці підприємства звільнені від сплати ПДВ до державного бюджету.

Отже, для початку розберемося з тими категоріями платників податків, які зобов'язані сплачувати до скарбниці суму податку на додану вартість. Згідно із законодавчим джерела - Податковому кодексу Російської Федерації - сплачувати ПДВ зобов'язані:

  • юридичні особи - резиденти РФ (до них відносяться всілякі ТОВ, ВАТ, ЗАТ і т.д.);
  • індивідуальні підприємці РФ;
  • Імпортери та експортери.

Однак в тому випадку, якщо виручка від реалізації без урахування ПДВ конкретного підприємства або підприємця протягом трьох останніх календарних місяців склала не більше двох мільйонів рублів, дана організація або ІП може отримати звільнення від сплати ПДВ до бюджету. Правда, це не стосується доходу від операцій з імпорту та підакцизних товарів.

Слід розуміти, що звільнення від сплати ПДВ - це не обов'язок держави, а право, яке надається окремим підприємствам або підприємцям. Тому, навіть якщо організація бачить, що за результатами її діяльності вона підпадає під пільгову систему і може бути звільнена від сплати податку, вона повинна продовжувати платити ПДВ в повному розмірі.

При бажанні користуватися звільненням від сплати податку потрібно подати до податкової інспекції необхідний пакет документів, що стосуються діяльності підприємства, і заповнену форму повідомлення. Зробити це потрібно до 20-го числа того місяця, з якого хочуть отримати звільнення.

Звільнення від сплати ПДВ надається терміном на 12 місяців. Після закінчення цього терміну його потрібно отримувати заново. В іншому випадку, підприємство знову потрапляє під загальну систему оподаткування.

У ситуації, коли протягом пільгового року за будь-які послідовні три місяці був перевищений ліміт 2 млн. Рублів, платник податків зобов'язаний сплатити ПДВ в повному обсязі за той місяць, коли був перевищений обсяг виручки. Це ж стосується продажу імпортних і підакцизних товарів. Якщо цього не зробити самостійно, податкова інспекція після виявлення порушення накладе штрафи і пені.

Формула для розрахунку

Для того, щоб розрахувати суму податку на додану вартість, потрібно знати наступну формулу: Для того, щоб розрахувати суму податку на додану вартість, потрібно знати наступну формулу:

Sндс = S * 1,18, (1)

де S - вартість товару без ПДВ.

Ця формула підходить для платників загальної системи оподаткування зі ставкою 18%. Для організацій, які працюють за спрощеною системою зі ставкою 10%, формула прийме наступний вигляд:

Sндс = S * 1,10 (2)

Для наочності наведемо приклад.

Припустимо, вартість товару без додавання податку становить 1 000 рублів - ця сума називається податковою базою. Підприємство працює на загальній системі оподаткування. Отже, використовуючи формулу (1), отримуємо:

1 000 * 1,18 = 1 180 (руб.)

Саме за такою ціною даний товар буде доступний кінцевому споживачеві.

Як виділити ПДВ від суми?

У тих випадках, коли нам відома ціна продукту з уже закладеним в неї податком, тобто потрібно виділити ПДВ від конкретної суми, використовується модифікований варіант першої (або другий) формули:

S = Sндс / 1,18, (3)

або

S = Sндс / 1,10 (4)

Наприклад, відпускна вартість товару дорівнює 1 000 рублів. Для того, щоб обчислити суму податку на додану вартість, робимо наступний розрахунок:

1 000 / 1,18 = 847 (руб.)

Як порахувати ПДВ від суми? Приклади.

Якщо відомі суми податкової бази і відпускної вартості товару, шляхом простого розрахунку можна виділити суму ПДВ:

ПДВ = Sндс - S (5)

Приклад.

Податкова база товару дорівнює 1 000 рублів. Нарахувавши ПДВ за формулою (1), ми отримали суму вартості товару з урахуванням ПДВ - 1 180 рублів. Щоб дізнатися суму самого податку, виробляємо розрахунок:

1 180 - 1 000 = 180 (грн.)

Тобто сума ПДВ, нарахованого платником податків загальної системи на товар, вартістю 1 000 рублів, складе 180 рублів.

Також суму ПДВ можна визначити іншим способом. Для цього буде потрібно тільки знати податкову базу, тобто вартість товару до нарахування податку, і процентну ставку відповідно до виду діяльності:

ПДВ = S * 0,18, (6)

або

ПДВ = S * 0,10 (7)

Звернемося до нашого прикладу. Як розрахувати ПДВ в даному випадку?

Сума до оподаткування становить 1 000 рублів. Відсоткова ставка підприємства - 18%. вважаємо:

1 000 * 0,18 = 180 (руб.)

Як ми можемо бачити, вийшла та сама сума ПДВ, що і при використанні формули (5), тільки на основі одного, а не двох показників.

Таким чином, розрахунок суми податку на додану вартість не являє собою нічого страшного, потрібно лише уважність і скрупульозність, та й то на перших порах, поки це не стане звичкою.

Крім того, можна скористатися бухгалтерським програмним забезпеченням, наприклад, програмою «1С: Підприємство» або «1С: Бухгалтерія». Там ПДВ розраховується автоматично при проведенні рахунку-фактури, в якому вказана вартість товару або послуги.

яка   система оподаткування для ТОВ   буде оптимальною яка система оподаткування для ТОВ буде оптимальною?

Розрахунок лікарняного: інструкція з прикладами з життя.

Рекомендації по неймингу: http://svoy-business.com/nachalo-deyatelnosti/osnovyi-biznesa/kak-pridumat-nazvanie-firmyi.html

Схожі статті

Допомогла стаття? Підписуйтесь в наші спільноти: ВКонтакте , Фейсбуці , Twitter , Одноклассниках або Google Plus .

Будемо дуже вдячні, якщо поставите "Лайк" нижче. Дякуємо!

Отримуйте оновлення прямо на вашу пошту:

Що значить ПДВ?
Як порахувати ПДВ від суми?
Що значить ПДВ?
Як виділити ПДВ від суми?
Як розрахувати ПДВ в даному випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online