Пільги афганцям в 2019 році в Росії: по податках, соціальні, житлово-комунального господарства, трудові та ін.

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Види державної підтримки
  3. Пенсійне забезпечення
  4. за податками
  5. соціальні
  6. ЖКГ
  7. Транспортні
  8. трудові
  9. при похованні
  10. порядок отримання
  11. Державна підтримка членів сім'ї
  12. Допомога громадським організаціям

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Війна в Афганістані давно закінчилася, але спогади про неї залишилися гіркі Війна в Афганістані давно закінчилася, але спогади про неї залишилися гіркі. Зокрема, багато хто з молодих людей, що виконують свій інтернаціональний обов'язок, отримали не тільки медалі за відвагу, а й поранення, що призвели до інвалідності, а також душевні рани в зв'язку з пережитим.

Саме тому щодо воїнів-інтернаціоналістів законом і був передбачений ряд пільг в якості подяки та компенсації за пролиту кров і перенесені страждання.

Законодавче регулювання питання

Більш ніж півмільйона військовослужбовців і офіцерів пройшли через Афганістан і стали героями, так як в ході бойових дій не тільки виконували свій інтернаціональний обов'язок, а й стояли на сторожі інтересів далеких рубежів Афганістану. Тому Російська Федерація гідно оцінила заслуги воїнів-інтернаціоналістів перед країною і привласнила їм почесне звання учасників бойових дій , А також встановила ряд пільг, регламентований нормами ФЗ №5.

Так зокрема, в порядку ст.3 ФЗ №5 воїнами-інтернаціоналістами та учасниками бойових дій були визнані:

При цьому ст.16 ФЗ №5 ім був встановлений ряд пільг і компенсацій, розмір яких залежить від приналежності до вищеописаним категоріям. Також щодо афганців був передбачений пільговий порядок забезпечення пенсією і можливість користуватися деякими додатковими пільгами, визначеними вже регіональним законодавством на місцевому рівні.

Види державної підтримки

Минуло вже багато років з того моменту, як остання колона військовослужбовців вийшла з Афганістану. Воїни-інтернаціоналісти пристосувалися до мирного життя, завели сім'ї, працевлаштувалися і отримали право на ряд пільг, за допомогою яких їх повсякденне життя за рахунок закону стала трохи легше.

Гарантії передбачені в багатьох сферах від соціальної до податкової, і від трудової до житлової, не кажучи вже про пільгове пенсійне забезпечення і підтримки близьких доблесних воїнів.

Пенсійне забезпечення

У 1983 році була прийнята Постанова ЦК КПРС №59-27, чинне донині, і яким передбачено ряд пільг для воїнів-інтернаціоналістів.

Так зокрема, відповідно до п Так зокрема, відповідно до п.а ч.1 служба в Афгані при розрахунку загального стажу для обчислення пенсії за віком враховується в підвищеному розмірі, а саме один місяць прирівнюється до трьох, за весь період перебування в Афганістані. Якщо ж воїн був ще і поранений або внаслідок контузії розвинулася хвороба, термін лікування також включається в пільговий військовий стаж.

Тобто, по суті, при виході на пенсію по старості, загальний стаж праці інтернаціоналіста розраховується з урахуванням вище зазначених норм, а не в стандартному порядку, що власне підвищує кількість пенсійних балів і дає право на більш високий розмір пенсії. Якщо ж афганцю ще й інвалідність була встановлена, то йому відповідно до ст.15 ФЗ №166 виплачується соціальна пенсія в розмірі 300% при 1 групі інвалідності, 250% при 2 групі і 175% при 3 групі.

Причому право на пенсійне забезпечення за воїнами зберігається незалежно від продовження трудової діяльності, що власне до 60 років призводить до виникнення можливості переходу на пенсію по інвалідності вже на підставі ФЗ №400, в підвищеному розмірі завдяки пільговим військовому стажу та фіксованого надбавку. При цьому воїну-інтернаціоналісту покладена ще й доплата, яка розраховується виходячи з норм ст.45-46 Закону РФ № 4468-1, в розмірі 32% від соціальної пенсії.

за податками

Відповідно до ч.2 ст.218 НК РФ воїни-інтернаціоналісти мають право на щомісячний податкове вирахування в розмірі 500 рублів з одержуваного доходу. Якщо ж афганцю була встановлена ​​інвалідність, у зв'язку з виконанням військової боргу, відрахування буде застосовуватися в розмірі 3000 рублів.

Також в порядку ст.333.36 НК РФ афганці звільняються від сплати державного мита при розгляді справ в судовому порядку, але тільки в тому випадку, якщо обумовлені особи виступають як позивачі, а не відповідачів.

При цьому воїни афганці мають право і на зменшення податкової бази в розмірі 10 тисяч рублів при оплаті земельного податку в порядку ч При цьому воїни афганці мають право і на зменшення податкової бази в розмірі 10 тисяч рублів при оплаті земельного податку в порядку ч.5 ст.391 НК РФ, і на підставі ст.407 НК РФ можуть скористатися повним звільненням від податку на один з об'єктів нерухомості , зокрема, квартиру або житловий будинок за власним вибором.

соціальні

На підставі ст.16 ФЗ №5 афганці мають право і на наступні гарантії та пільги:

ЖКГ

Також воїни-інтернаціоналісти відповідно до Постанови №59-27, а також регіональним законодавством можуть розраховувати на:

  • оплату комунальних послуг в розмірі 50%, включаючи витрати по внесках за утримання спільного майна та капітальний ремонт ;
  • забезпечення житлом позачергово за рахунок коштів федерального бюджету або поліпшення житлових умов, за умови постановки на облік в 2005 році;
  • переважне право при вступі в кооперативи і садово-городні товариства.

Транспортні

Покладені афганцям і транспортні пільги, зокрема, вони, мають право на:

  • позачергове придбання квитків на всі види транспорту від залізничного до повітряного, не кажучи вже про міський;
  • безкоштовний проїзд 1 раз на рік в межах РФ в обох напрямках на залізничному транспорті;
  • безкоштовний проїзд на всіх видах міського транспорту в порядку регіонального законодавства.

трудові

Також воїни-інтернаціоналісти, провідні трудову діяльність, можуть розраховувати і на наступні види гарантій:

при похованні

З огляду на заслуги воїнів-інтернаціоналістів перед Росією відповідно до ст.24 ФЗ №5 для них передбачена ще одна гарантія, зокрема, поховання за рахунок коштів федерального бюджету.

Так в порядку обумовленої статті, родичі померлого афганця можуть не тільки вибрати місце поховання, а й отримати компенсацію за підготовку тіла до поховання, а також його транспортування до місця поховання не кажучи вже про фінансову допомогу при виготовленні і встановленні пам'ятника.

Якщо ж афганець, після повернення з Афганістану продовжив службу в лавах армії і, по суті, був військовослужбовцем, йому при похованні покладені ще й військові почесті, зокрема, триразовий залп і присутність на похованні командира, не кажучи вже про підтримку родичам у вигляді матеріальної компенсації.

порядок отримання

Природно, для того щоб мати право на вище обумовлений перелік пільг, воїну-інтернаціоналісту для початку слід подбати про документальне підтвердження права на встановлені законом преференції. Зокрема, афганець повинен мати посвідчення учасника бойових дій, який видається при зверненні до військкомату за місцем призову або місцем проживання відповідно до архівних даних про службу в рядах СА.

Після отримання посвідчення, афганець вже може звертатися за певними пільгами за місцем їх надання.

Зокрема, для отримання соціальних виплат і при призначенні пільгової пенсії посвідчення надається до Пенсійного фонду. Відповідно для отримання податкових пільг, потрібно написати заяву в інспекцію за місцем проживання.

Для отримання трудових пільг, посвідчення і його копія надаються за місцем постійної зайнятості. І для використання пільгового медичного обслуговування, а також отримання лікарських препаратів безоплатно, не кажучи вже про протезах, афганцю потрібно буде закріпитися за певним медичним закладом з пред'явленням посвідчення.

Для отримання інших пільг, що включають в себе транспортні гарантії і знижку при оплаті житлово-комунального господарства, афганець повинен звернутися до органів соціального захисту, а також надати копію посвідчення в органи місцевого самоврядування та керуючу компанію МКД, тобто за місцем постійного проживання.

Державна підтримка членів сім'ї

По суті, воїни-інтернаціоналісти прирівняні до військовослужбовців, враховуючи їх заслуги перед РФ в силу виконання боргу. Саме тому пільги передбачені не тільки по відношенню до афганців, а й їх сімей в разі передчасної кончини героїв.

Так зокрема, відповідно до ст.21 ФЗ №5 ряд соціальних пільг передбачений для близьких родичів померлого і членів їх сім'ї в разі, якщо обумовлені особи на день смерті афганця були непрацездатними на увазі юного або похилого віку або непрацездатності.

Так, вище обумовлені категорії осіб в порядку закону можуть розраховувати на: Так, вище обумовлені категорії осіб в порядку закону можуть розраховувати на:

  • пенсію по втраті годувальника в підвищеному розмірі;
  • переважне право при вступі в кооперативи як житлові, так і садівничі;
  • поліпшення житлових умов;
  • безкоштовне медичне обслуговування;
  • компенсацію витрат за оплату житлово-комунального господарства в розмірі 50%;
  • забезпечення набором соціальних послуг, як вдома, так і стаціонарно.

При цьому обумовлений перелік пільг надається незалежно від того, чи був померлий афганець власником житла, але тільки за умови не вступу в повторний шлюб і самотнього проживання або утриманні неповнолітню дитину героя.

Допомога громадським організаціям

Указом Президента РФ №362 афганцям було дано право на освіту громадських організацій для підтримки воїнів-інтернаціоналістів та наданні допомоги в отриманні перерахованого вище переліку послуг.

При цьому громадським організаціям було надано і ряд пільг. Зокрема:

  • пільговий порядок оподаткування для установ та організацій, які перебувають у власності об'єднань;
  • звільнення від експортних мит;
  • звільнення від передачі РФ частини валютної виручки, отриманої від вивозу та реалізації товару за межами РФ.

Про надання деяких видів державної допомоги даній категорії громадян дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online