Патріарші пруди: що, де, як і за скільки?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Патріарші пруди - улюблене місце для прогулянок як москвичів, так і гостей столиці. Сюди приходять закохані парочки, студенти, музиканти, мами з колясками, бабусі з онуками, туристи з путівниками, шанувальники творчості Булгакова. Однак, незважаючи на великий потік людей, "Патрік", як ласкаво називають їх у народі, це одне з рідкісних місць в місті, де можна ще насолодитися старими вузькими провулками зникаючої Москви і просто тишею всього за триста від галасливої Тверській. Нарешті, саме тутешні квартири коштують сьогодні дорожче багатьох в столиці. «Чому Патріарші пруди такі дорогі?» - описують нерозуміння переважно іноземних клієнтів ріелтори.- «Це місце магічне ... спочатку Патріарх, потім Булгаков. Важко пояснити". І все ж RealEstate.ru спробує це зробити.

Район Патріарших ставків обіймають вулиці Тверська , Велика Садова , Мала Нікітська і Тверський бульвар . У давнину на цій території знаходилося Козине болото, що дало ім'я Великого і Малому Козіхінскій переліком. А сама назва району - Патріарші пруди, що збереглося навіть після того як в радянські часи ставок перейменували в Піонерський, "родом" з ХVII століття, коли патріарх Московський і всієї Русі розпорядився звести тут собі слободу.

Однак знайомий нам вигляд район Патріарших ставків почав набувати вже після того, як природні ставки були осушені і перетворені в один єдиний декоративна водойма, оточеній сквером. Саме з того часу «Патрік» стали забудовуватися дорогими будинками і заселятися людьми творчих професій. Спочатку тут зводили особняки і прибуткові будинки, за радянських часів - житло для чиновників, а нині - елітні житлові комплекси. Особливо приваблює туристів і потенційних покупців квартир в цьому районі навколишнє історична забудова Патріарших. Так, на розі Спірідоновка і Великого Патріаршого провулка стоїть єдиний зразок італійського палаццо в Москві - особняк купця Тарасова (Б. Патріарший пров., Буд.1), побудований академіком архітектури Іваном Жолтовський. На ставок з Ермолаевском провулка виходить і знаменитий « Будинок з левами »(Ермолаевский пров., Д.9), зведений в 1944 році за малюнками того ж Жолтовського, але вже його учнями. Будинок будувався як резиденція для майбутніх переможців тоді ще не закінчилася війни. Чудовий фасад будинку з потужними коринфськими колонами і двома високими пілонами зі скульптурами левів, перетворюють радянський будинок в невеликому дореволюційний особняк. Цікаво, що в 1960-х роках Хрущов, вимовляючи свою знамениту промову про боротьбу з «архітектурними надмірностями», мав на увазі, зокрема, цей будинок. А ще Ермолаевский провулок славен своїм «готичним» особняком (Ермолаевский пров., Д. № 28/15). Спочатку це був власний будинок батька московського модерну Федора Шехтеля, а нині в ньому розташовується посольство Уругваю. По інший бік ставу красується яскраво-жовтого кольору сталінський будинок (Малий Патріарший пров., Буд. 5), особливу чарівність якому надає не тільки колір, а й висока вінчає галерея, а також вдавлені на головному фасаді балкони. Знаменитий і довколишній Трьохпрудний провулок , Який оспівала в своїх віршах Марина Цвєтаєва, яка народилася в будинку №8. Сама будівля не збереглося, і зараз на цьому місці розташувався червоноцегляні будинок, що нагадує англійське володіння.

Серед новобудов на Патріарших виділяється елітний житловий комплекс «Патріарх», що виходить кутом до ставка Серед новобудов на Патріарших виділяється елітний житловий комплекс «Патріарх», що виходить кутом до ставка. За архітектурі "лужковської" будинок пародіює сталінський ампір. До того ж він прикрашений «вежею Татліна», на яку іноді пускають непосидючих мешканців помилуватися на північну частину столиці.

Чи то завдяки близькості до більшості московських театрів, то чи через загадкові подій, описаних Михайлом Булгаковим в романі "Майстер і Маргарита", але район Патріарших ставків облюбувала творча і акторська інтелігенція столиці. Сьогодні в Патріарших провулках живе багато акторів і режисерів. У Спірідоньевском - Олександр Філіппенко і Юрій Соломін, на М.Бронной - Олександр Збруєв, на Спиридоновке - Тетяна Друбич. У будинку № 4 в Малому Козіхинський провулку живуть відразу два режисери Микита Михалков і Карен Шахназаров. Тут же в різний час жили Володимир Маяковський, Олександр Блок і Іван Сєченов. Поруч зі ставками знімали майстерні художники Василь Суриков і Василь Полєнов. Взимку на каток приводив сюди своїх дочок Лев Толстой. Нарешті, будинки в районі Патріарших ставків населяли і відомі літературні герої. Так, в Трехпрудном провулку , Д. 11/13, дитячий письменник Лазар Лагин поселив Волькен ібн Альошу і старого Хоттабича.

Тут же, на Патріарших, «в годину небувалого спекотного занепаду» на «алеї, паралельної Малій Бронній вулиці» зустрічаються герої «Майстра і Маргарити» і один з героїв роману голова МАССОЛИТа Берліоз потрапляє під трамвай, «повертає по новопроложенной лінії з Ермолаевском на Бронній ». До речі, трамваї по цих вулицях ніколи не ходили. Але тим не менше Патріарші пруди стали своєрідною Меккою для всіх шанувальників творчості Булгакова, як і два прилеглих музею на Великій Садовій, д.10, де проживав письменник. Один - музей-квартира в тій самій «нехорошою квартирі» № 50, інший - музей-кафе на першому поверсі будівлі.

Розташований між двома центральними магістралями, район Патріарших дивом зумів зберегти не тільки свій історичний вигляд, а й незвичайну тишу і величний спокій місця. Навіть в години пік, проходячи по Трьохпрудний, Малому Козіхінскій або ситинські переліком, по Спиридоновке або броні вулицях, можна почути звук власних кроків. Тут дійсно тихо, але не можна назвати район "мертвою зоною". Життя тут не вирує, як у всій решті Москві, але смакується. Люди тут живуть кожною хвилиною - і Розташований між двома центральними магістралями, район Патріарших дивом зумів зберегти не тільки свій історичний вигляд, а й незвичайну тишу і величний спокій місця молоді сім'ї з дітьми, і люди похилого віку - корінні москвичі, і модні парочки, і бізнесмени, і творча інтелігенція.

Патріарші провулки - це не тільки вдома, а й навколишнє середовище. Це місце маленьких немережевих кафе і стильних бутіків, магазинів, де продаються ексклюзивні і дорогі товари. Так, на розі Спірідоньевского провулка і Малій Бронній через дорогу один від одного розмістилися відразу дві кондитерські - французька «Шантімель» і знаменита «Донна Клара». А по сусідству, в Козіхинський, 10, працює «Лавка кав'ярня», що нагадує справжню «лавку Мелькиадеса». Приємно здивує тут не тільки атмосфера, але й демократичний вибір десертів - від мармеладу до трюфелів ціною від 10 руб. за штуку.

Вже не для дозвільної молоді, а для більш серйозних і, відповідно, платоспроможних людей відкрито арт-кафе в культурному центрі «Будинок на Патріарших» в Б.Патріаршем пров., Д.10. Жителі міста і гості столиці приходять сюди на концерти і виставки, тут також проводяться і покази кіно і спортивних матчів, організовуються цікаві заходи. Наприклад, в червні в "Будинку на Патріарших" пройшов аукціон з продажу оригінальних ілюстрацій до «Аліси» Льюїса Керролла за ціною лота в 30 тис. Руб. У самої кромки води в витонченому будівлі розташований елітний ресторан "Павільйон"., З вікон якого відкриваються дивовижні види на ставок. А неподалік від нього улюблене туристами кафе «Маргарита», де проводяться тематичні «булгаковські» вечірки, і магазин незвичайних подарунків в стилі hand-made від «Бюро знахідок», де можна купити записну книжку з обкладинкою від «Капіталу» Маркса або щоденника «Казанови ». Ще одне улюблене росіянами та іноземцями місце на Патріарших - кафе «Скандинавія», що у самої арки між Тверській і Б.Палашевскім пров . Винесене наполовину на вулицю, воно мало відповідає своїй назві, тим більше що шум і веселощі в ньому не змовкають навіть далеко за північ. Ще однією "пам'яткою" району є кут Малої та Великої Бронній. Тут у власному приміщенні з відкритою терасою і верандою на даху розташований ресторан «Лелека», навпаки демократичніша «Академія» і далі строгий і дорогий Michel's.

Необхідно відзначити, що Патріарші є ще й театральним районом на карті Москви Необхідно відзначити, що Патріарші є ще й театральним районом на карті Москви. Крім традиційних театру «Сатири», Академічного Моссовета на Великій Садовій, Драматичного театру ім. А.С. Пушкіна на Тверському бульварі та «Театру на Малій Бронній», в районі розмістилися не менш цікаві експериментальні майданчики «Театр.doc» і «Практика» з залом на 30 місць. У другому театрі, зокрема, п'єси ставлять найактуальніші драматурги нового покоління, в тому числі і вже титулований Іван Вирипаєв.

Зворотний бік розкоші, як відомо, відсутність необхідного. Проблема доступних магазинів з демократичними цінами тут більш ніж актуальна Всього на Патріарших є три великих супермаркету: «Червоні вітрила», «Азбука смаку» і «Глобус Гурме». І всі вони преміум-класу. Тим, кому не по кишені закуповуватися в них, доводиться їздити на вихідних в «Ашан» (найближчий - в Крилатському) або ходити в цілодобові магазини-закутки, де продукти також продаються по завішеним цінами.

Як поділилася з RealEstate.ru одна з місцевих мешканок, крім цього фактора в усьому іншому район Патріарших повністю підходить для сімейного проживання, якщо вибір припав на центр. Тиша і умиротворена атмосфера на вулицях - далеко не все. Практично через всі двори, як в старі добрі московські часи, можна якщо й не пройти наскрізь, то, по крайней мере, досліджувати їх зсередини. «А там, де двори закриті, - каже місцева жителька, - тамтешні бабусі дають молодим мамам кодові номери від воріт, щоб ті могли гуляти там з малюками». Благо багато будинків мають свою власну прибудинкову територію. Далеко не всі, правда, перетворюють її в зелений куточок з дитячим майданчиком, але там де масштаби дозволяють, це, як правило, зроблено. В районі є кілька дитячих садків, всі вони невеликі і зазвичай виходять прямо на вулицю - благо вони досить тихі. Найбільш цікавим нам здався один з найстаріших дитсадків Патріарших №45 (М.Бронная, д.15): він прихований від вулиці великими деревами, а одна з майданчиків, зроблена у вигляді автомобільної дороги з покажчиками і «зебрами», покликана навчати юних пішоходів правилам дорожнього руху.

Як і годиться престижного району, Патріарші пруди можуть похвалитися цілою низкою престижних шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов. У «Освітньому центрі« Бронная слобода »крім традиційного англійської мови школярів проходить навчання іспанської та все більш актуального китайському. Найпрестижнішої школою в окрузі залишається колишня середня школа № 20, нині Центр освіти № 1239 з поглибленим вивченням англійської мови ( Вспольний пров ., 6). Знаменита колишня спецшкола тим, що практично відразу після її відкриття в 1958 році в ній велося викладання ряду предметів англійською мовою. Завдяки цьому в жовтні 1994 року школу навіть відвідала королева Великобританії Єлизавета II. А на початку 1980-х в її стінах проходили зйомки фільму «Гостя з майбутнього». «Зараз, - як розповіла місцева мешканка, - це найпрестижніша школа на Патріарших, в якій навчається багато дітей знаменитостей, особливо з акторської середовища».

Проживання на Патріарших ставках престижно вже дуже давно. Сьогодні це ще й одне з найдорожчих місць покупки московської нерухомості. «Квартир тут зазвичай продається не багато, але продається завжди і все. Як правило, на експозиції об'єкт коштує 1-2 тижні », - розповіла RealEstate.ru генеральний директор Great Realty Наталія Ракова. За її словами, головні чинники, що визначають вибір покупців: хороші двори, ставок, сквер і збережена історичне середовище. Мінімальна вартість квадратного метра на "Патрік" - 10 тис. Дол. У середньому ціна на елітні новобудови тут становить 18 тис. дол. за 1 кв.м.

Одна з небагатьох новобудов в районі Патріарших ставків - споруджуваний багатофункціональний комплекс в   ситинські тупику   , Вл Одна з небагатьох новобудов в районі Патріарших ставків - споруджуваний багатофункціональний комплекс в ситинські тупику , Вл.3 А, стр.1 (Забудовник - OOO «Палашевська Хаус»). Що складається з житла і офісів загальною площею понад 19 тис. Кв.м, він затишно захований між проїзними вулицями і практично примикає до дитячого садка. Головна особливість проживання тут полягає в видах: квартири панорамними вікнами виходять в тихий зелений двір і дахи будинків Патріаршого району. На сьогоднішній день будівництво комплексу знаходиться на завершальному етапі: зведений загальний обсяг будівлі, йде облицювання фасадів. Правда, якщо будівництво не прискориться, об'єкт ризикує пройти держкомісію тільки в наступному, а не в цьому році, як значиться за планом. На сьогоднішній день середня вартість одного «квадрата», за даними компанії Knight Frank, тут становить 29 280 тис. Дол. Максимальна вартість квартири в цьому будинку (площею 376 кв .м) становить 23 млн дол.

Найдорожчими новобудовами "Патрік" і, ймовірно, всього ринку нерухомості столиці є ЖК «Гранатний, 6» і сусідній з ним GRANATNY PALACE, що стоїть за адресою Гранатний, 8. Забудовники першого - компанії KFS Group і ІНТЕКО і другого - «СТТ груп» Олександра Чигиринського позиціонують їх як унікальні камерні особняки класу de luxe в центрі столиці. Разом ці будинки формують нову буржуазну середу в тихому старомосковській районі за прикладом стала вже притчею во язицех Остоженка.

Зупинимося на обох комплексах детальніше. Перший, Гранатний, 6, складається з трьох різноповерхових корпусів в 4, 6 і 9 поверхів. У комплексі знаходиться 27 квартир, по дві на поверсі. Крім розташування і клубного характеру будинок має ще й досить витонченою архітектурою. Головне, що приваблює око - строгий фасад будівлі, розкреслений кам'яними різьбленими орнаментами, які також повторяться в холі будинку. Досить рідкісне для сучасної архітектури тактовне і разом з тим не нудне рішення в стилі ар-деко було створено відомим архітектором Сергій Чобану.

На сьогоднішній день комплекс повністю зведений і зданий ГК На сьогоднішній день комплекс повністю зведений і зданий ГК. Як розповіли в Knight Frank, середня ціна пропозиції в ньому становить 38 895 долл. За 1 кв.м. При цьому найнижча ціна - 19 тис. Дол., А найвища - 45 тис. Дол. Найдорожче продається найбільша квартира ЖК - пентхаус, що займає площу всього поверху в 952 кв.м. "Покупцям подобається цей об'єкт і з початку продажів вони охоче здійснюють операції", - повідомили консультанти об'єкта. Як розповів RealEstate.ru президент компанії «KFS-Group» Сергій Лазарєв, на даний момент розпродано 80% квартир. Чи не куплені залишилися найдорожчі пентхауси.

GRANATNY PALACE - будинок, виконаний в стилі, який можна позначити як з'єднання сталінського ампіру і південних італійських вілл. Останнє особливо відчувається завдяки невеликим терасах, які виходять з кутових квартир. Фасад будівлі облицьований гранітом і декорований скляними вітражами. У будинку розташовано всього 17 ексклюзивних квартир. Примітно, що GRANATNY PALACE пропонує новий формат міських апартаментів - дуплекси площею 782 і 797 кв.м, до яких прилягає власний куточок прибудинкової парку. Останній поверх будинку повністю займає панорамний пентхаус площею 950 кв.м, оточений відкритими терасами. Дана квартира, як з'ясував RealEstate.ru, не продаватиметься: в ній буде жити сам девелопер. Вартість квадратного метра в комплексі коливається від 26 тис. Дол. До 40 тис. Дол. На даний момент в будинку не продані тільки дві квартири на передостанньому, 7-му поверсі площею 452 кв.м.

Незважаючи на те, що вдома ці дійсно розкішні і за ціною, і за площами, і за якістю будівництва, не обійшлося в них без відомих компромісів. І без того невелика територія двох будинків розділена огорожею між двома, мабуть, так і не що домовилися власниками, "у кого об'єкт крутіше". Крім цього, квартири в обох ЖК продаються без обробки, навіть без "чорновий". Відсутність вибору і обов'язковий ремонт з нуля - не зовсім вдалий підхід до багатого покупця, навіть в посткризові часи.

Як бачимо, Патріарші пруди продовжують освоюватися і в ХХI столітті, залучаючи на свою територію найбільші інвестиції московського ринку нерухомості. З кожною новою спорудою переконати іноземців, чому на "Патрік" жити добре, стає простіше. Пам'ятається, ще героїня Віри Алентової у фільмі «Час бажань» сказала, вибираючи квартиру в Москві, «Мені потрібен тихий центр - Спірідоновка, Нікітський ворота ...». І з тих пір пріоритети мало измель.

Ірина ФІЛЬЧЁНКОВА

фотографії автора

«Чому Патріарші пруди такі дорогі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online