Патріарх обіцяє віддати «пилові гроші» на благодійність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Гучна справа з квартирою Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в «Будинку на набережній» отримала несподіване продовження. Екс-міністр охорони здоров'я Юрій Шевченко заплатив 19,7 млн ​​рублів за нанопиль. Але його квартира залишається під арештом Гучна справа з квартирою Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в «Будинку на набережній» отримала несподіване продовження

Дом 2 по вул. Серафимовича. Фото: РИА Новости

Новий поворот у гучній цивільній суперечці між Лідією Леонової, троюрідною сестрою Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, і колишнім міністром охорони здоров'я Юрієм Шевченком. У п'ятницю стало відомо, що кардіохірург виконав рішення Замоскворецкого суду про стягнення з нього 19,7 млн ​​рублів за пошкодження майна в квартирі предстоятеля РПЦ, яке сталося через ремонт. Однак відповідач не має наміру здаватися і сподівається на скасування судового акта, якщо не в президії Мосміськсуду, то в Верховному суді Росії.

Тим часом в суді стартувало чергове розгляд за позовом родички патріарха до екс-міністру.

Квартира патріарха з видом з вікон на храм Христа Спасителя потрапила в центр уваги ЗМІ після того, як стало відомо, що за рішенням Замоскворецкого суду у сусіда глави РПЦ по знаменитому «Будинку на набережній», відомого кардіохірурга і священика Юрія Шевченка було стягнуто 19,7 млн рублів.

Неймовірно високу суму відсудила 1 листопада 2011 року троюрідна сестра патріарха Лідія Леонова, зареєстрована в квартирі Володимира Гундяєва (мирське ім'я патріарха) за адресою вулиця Серафимовича, будинок 2 - в п'ятикімнатних апартаментах площею 144,8 кв. метрів.

«Постраждала» квартира знаходиться в знаменитому «Будинку на набережній» - комплексі споруд на Берсеневской набережній Москва-ріки на Болотному острові, побудованому в 1931 році. Мешканцями будинку спочатку були представники радянської еліти: вчені, партійні діячі, герої Громадянської війни, Соціалістичної Праці та Радянського Союзу, відомі письменники. Імена постояльців говорять самі за себе: Микита Хрущов, Світлана Аллілуєва, Василь Сталін, Георгій Жуков, поет Дем'ян Бєдний, балерина Ольга Лепешинська і драматург Михайло Шатров. Із сучасних знаменитостей в «Будинку на набережній» зараз проживають Геннадій Хазанов, Наталя Андрейченко і Олександр Домогаров, також топ-менеджери великих компаній і їх родичі, які вважають за краще не афішувати своїх імен. Будинок є пам'яткою історії та охороняється державою. Крім житлових корпусів, в комплексі розташовані Театр Естради і кінотеатр «Ударник».

Наночастки зіпсували все

Лідія Леонова звернулася до суду в минулому році, вимагаючи відшкодувати збитки, що завдала її майну - перських килимів, стільців, меблів і, головне, книгам. Вони виявилися покриті шаром пилу, яка, як вважали служителі Феміди, прилетіла з квартири поверхом нижче, яку придбав екс-міністр і згодом подарував своїй дочці Ксенії Корсун.

Спочатку позивачка оцінила суму збитку в 26 млн рублів, але потім знизила її до 18,9 млн рублів, а від моральної шкоди в 50 тисяч рублів взагалі відмовилася.

Виставлений Шевченко рахунок включав: витрати з вивезення, зберігання під час ремонту і зворотної доставки майна в квартиру (376 тисяч рублів); витрати по ремонту квартири (7,3 млн рублів); витрати на оренду аналогічної по корисності квартири на термін з моменту заподіяння шкоди до моменту закінчення всіх робіт, пов'язаних з ремонтом і спецочісткой (2,1 млн рублів); витрати по заміні зіпсованої м'яких меблів і килимів (2,6 млн рублів); вартість спеціочісткі книг (6,3 млн рублів); витрати на клінінг майна (151 тисяча гривень).

До судового розгляду позивачка підготувалася грунтовно. До заяви було докладено дослідження пилу, проведене на прохання заявниці Інститутом загальної і неорганічної хімії ім. Н.С. Курнакова РАН. Воно свідчило, що в патріаршій квартирі були «виявлені сполуки, потенційно небезпечні для здоров'я - компоненти будівельних сумішей і фарб», а також «наночастинки, які при можливому тривалому контакті з людиною можуть чинити негативний вплив на здоров'я, викликаючи захворювання, в тому числі онкологічні ».

Російська Державна бібліотека, в свою чергу, рекомендувала позивачці провести ретельну сухе очищення документів від пилу, а з урахуванням наявності на них наночастинок - багаторазову чистку, ніж заявниця і поспішила зайнятися.

Патріарх не пішов на контакт

Як розповів BFM.ru син відповідача, повний тезка свого батька Юрій Шевченко, спроби владнати фінансові питання з власником квартири і її жителькою в досудовому порядку ні до нього не привели: «Леонова не пішла на контакт і відразу ж завила, що всі питання буде вирішувати з нами в суді. Потім ми цілий рік писали патріархові листи, намагалися вийти на нього через знайомих, поговорити, але безуспішно ». Він додав, що його батько, який в даний час важко хворий (у нього виявили онкологічне захворювання) ніколи не відмовлявся платити, проте заявлену суму вважає явно завищеною і нічим не обґрунтованою. «Ми пропонували розумні варіанти, хотіли допомогти провести чистку, але нас навіть не пустили в квартиру», - додав син кардіохірурга.

За словами представляє інтереси відповідача в суді адвоката Олени Бойко, для того, щоб довести «нереальність заявлених сум» юристи колишнього глави МОЗ неодноразово клопотали про призначення експертиз. Вони хотіли встановити дійсний розмір заподіяної позивачці шкоди. Однак суд відкинув ці прохання, задовольняючись документами, які передала Лідія Леонова. «При тому, що це були всього лише консультативні висновки фахівців, а не висновки експертів», - підкреслила адвокат.

Суддя дійшла висновку, що у неї немає підстав не довіряти висновкам звіту за результатами досліджень, проведених інститутом ім. Курнакова і Російської Державною бібліотекою.

Олена Бойко вважає, що Лідія Леонова взагалі не мала права звертатися до суду, оскільки не є власником квартири. Однак спроба юристів відповідача залучити до участі в суперечці Володимира Гундяєва зазнала фіаско - відповідне прохання суддя Людмила Лобова відхилила.

щедрість суду

В результаті розгляду суддя задовольнила позов, стягнувши з Шевченком 19,7 млн ​​рублів . До заявленої суми в 18,9 млн рублів суддя Лобова додала витрати по оцінці вартості збитку в розмірі 600 тисяч рублів, а також вартість послуг представника позивачки в суді - 100 тисяч рублів і держмито в розмірі 60 тисяч рублів. Що представляють інтереси Шевченко в суді адвокати оскаржили це рішення в Мосміськсуді, однак 14 лютого цього року касаційна інстанція визнала рішення законним. Таким чином, рішення вступило в законну силу.

Юристи кардіохірурга сподіваються на скасування рішення Верховним судом. Однак перед цим їм необхідно пройти ще одну інстанцію - президія Мосміськсуду. Подана туди наглядова скарга вже прийнята до розгляду, але дата засідання поки не призначена. Втім, юристи Юрія Шевченко не розраховують, що московські судді підуть проти родички патріарха і скасують судовий акт. «У скарзі ми просили призупинити виконання рішення суду, в даній частині питання мали розглянути негайно, але цього не було зроблено, що говорить про те, що результат справи буде не на нашу користь», - прогнозує Олена Бойко.

Тим часом, квартира Юрія Шевченка, куди так і не в'їхала його дочка з дітьми, зараз знаходиться під арештом - відповідне рішення було прийнято ще на початку розгляду Замоскворецький судом як запобіжний захід за позовом родички патріарха. При цьому суд оцінив вартість квартири в елітному будинку всього в 15 млн рублів, тоді як її ринкова вартість становить приблизно 50 млн рублів.

А два дні тому стало відомо, що суд наклав арешт і на банківський рахунок, що належить Юрію Шевченко. Також був обмежений його виїзд за межі Росії.

нові позови

Розгорілася судова війна призвела до того, що Юрій Шевченко подав у Замоскворецький суд позов до Людмили Леонової про необґрунтоване збагачення (він залишений без руху до 11 квітня - BFM.ru). Позивач вважає, що твердження про те, що майно його сусідки прийшло в непридатність не відповідає дійсності, адже вона не віддала йому зіпсовану меблі та килими, що не викинула на смітник, а між тим отримала компенсацію за рішенням суду.

Леонова також не має наміру здавати позицій. Вона подала в Замоскворецький суд ще одну заяву - про визнання незаконним договору дарування квартири Юрія Шевченка його дочки Ксенії Корсун. Як вважають юристи, по всій видимості, цей позов був пред'явлений тому що позивачка вирішила, що у відповідача немає грошей для виконання рішення суду. «Напевно, вона вважала, що тільки продавши цю квартиру, вона зможе отримати гроші», - припустила юрист.

Перше засідання у цій справі відбулося сьогодні. Воно було перервано несподіваною звісткою. Що приїхав на засідання Шевченко-молодший, поінформував суддю про те, що напередодні виконав перше рішення суду і вніс на рахунок Служби судових приставів по ЦАО за свого батька 19,7 млн ​​рублів.

Для цього, як пояснив BFM.ru Юрій Шевченко-молодший, він змушений був продати свою квартиру в Санкт-Петербурзі, взяти в борг 4 млн рублів і доповісти ще 3 млн, які залишилися від незакінченого ремонту в московській квартирі сестри в «Будинку на набережній ». Відповідна платіжка була передана суду.

Яка представляла інтереси Леонової адвокат Олена Забралова виявилася в замішанні. Вона взяла п'ятнадцятихвилинний тайм-аут. Зв'язавшись з ССП, юрист підтвердила суду, що пристави дійсно отримали платіжку про перерахування грошей, однак самі гроші на рахунок поки не надійшли. За словами Забралова, вона не змогла зв'язатися з довірителькою, щоб визначитися з позицією за другим позовом. Тому суд за клопотанням сторін оголосив перерву в процесі до 10 квітня.

Залишаючи суд, Олена Забралова відмовилася від будь-яких коментарів.

Юристи ж Юрія Шевченка пояснили, що їх довіритель був змушений виконати рішення суду. В іншому випадку на нього міг бути накладений штраф у розмірі 7% від стягненої суми - в даному випадку 1,4 млн рублів.

Патріарх "не при ділі»

У прес-службі Патріарха Московського і всієї Русі Кирила BFM.ru повідомили, що предстоятель РПЦ в курсі судових баталій, але не бере участь в них. «Він не живе в цій квартирі, хоча дійсно є її власником, - розповів BFM.ru заступник керівника прес-служби патріарха диякон Олександр Волков. - Всіма питаннями щодо стягнення шкоди займається його далека родичка, яка живе в квартирі протягом останніх трьох років. Хочу підкреслити, що патріарх жодним чином не вдається в деталі (судових суперечок) і у нього просто немає ні часу, ні можливості займатися цими питаннями ». Волков додав, що до подачі позову патріарх також не мав відношення і ініціатива виходила виключно від його родички.

Додамо, минулого тижня в бесіді з журналістом Володимиром Соловйовим патріарх Кирило підтвердив факт спорідненості з Лідією Леонової і пообіцяв направити всі отримані від родини Шевченків гроші на благодійність.

Професор зі світовим ім'ям, академік РАМН і Російської Військово-медичної академії ім. С. М. Кірова, кардіохірург Юрій Шевченко займав пост міністра охорони здоров'я з 1999 по 2004 рік. У цей період він став спілкуватися і підтримувати дружні стосунки з патріархом Алексієм II. З його благословення він закінчив у Ташкенті духовну семінарію, а в 2009 році (вже після смерті Алексія II) був висвячений в сан священика в Українській Православній Церкві. З новим ієрархом РПЦ у нього, як видно, не склалися стосунки.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online