Паніка в Донецьку: "Якщо не буду оплачувати комуналку, то через два місяці ЖЕК подає в суд і квартира вважається нічийною"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Жителі Донецька. Фото: AFP

На окупованих бойовиками самопроголошеної "ДНР" територіях наростає хвиля невдоволення мирних жителів. Днями бойовики зняли мораторій на відключення за заборгованість по комунальним послугам. З 2014 року донеччанам вдавалося не оплачувати комуналку, нарікаючи на відсутність заробітків і соцвиплат, неможливість перерахувати оплату через інтернет-банкінг, на військові умови. Тепер ситуація кардинально змінилася.

"А де указ про виплату зарплат?"

"Ви всі прекрасно пам'ятаєте, якими були 2014 і 2015 рік. Тоді велися бойові дії. Зараз 2016 й і ми впевнено виплачуємо пенсії, зарплати, і я вважаю, що комунальні платежі платити потрібно. Тоді це було обумовлено тим, що населення не отримувало грошей, а держава не давала допомоги. Зараз ситуація змінилася. Ми піднімаємо економіку, створюємо робочі місця, і комунальні платежі є складовою частиною наповнюваності бюджету ", - сказав" глава "ДНР" Олександр Захарченко. і скасував постанову "ради міністрів ДНР" "Про заборону на відключення приватних домогосподарств від інженерних мереж ".

Як розповіли донеччани, середня пенсія в Донецьку - 2000-3000 рублів (1000-1500 грн за курсом, встановленим в торгових мережах), зарплата - 5000-6000 (2500-3000 грн). Зараз близько 1000 рублів йде щомісяця на оплату комунальних послуг. "І хотіли б заплатити, так в чому ж наша вина? Чоловік на шахті півроку не отримує нічого, я в декреті. За що жити?" - в серцях говорить донеччанка Євгенія Тангарова.

При цьому на окупованій території т.зв. "ДНР" немає субсидій на оплату комунальних послуг, немає допомоги з безробіття та інших соціальних виплат. "Коли приходить пенсія, ми спочатку платимо комуналку, а потім намагаємося прожити на гроші, що залишилися. Виходить не дуже", - зазначила донецька пенсіонерка Тетяна Войтенко.

Фото: AFP

Бойовики заявляють, що проблеми будуть тільки у злісних неплатників за комунальні послуги. Правда, хто підпадає під це визначення - не вказано. За два роки, що на Донбасі йдуть бойові дії і люди позбавлені можливості нормально заробляти і оплачувати, в злісні неплатники можна записати майже всіх мирних жителів.

Нові мешканці та "листи щастя"

За приблизними підрахунками самих комунальників, за спожиті послуги платить чи половина населення. При цьому всі бояться, що за борги бойовики почнуть відбирати квартири. Бояться небезпідставно: як виявилося, в центрі Донецька порожнє житло вже здають приїхали в місто росіянам.

В Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили слова місцевих жителів про те, що бойовиків з Росії обдаровують порожнім житлом в Донецьку. "З метою залучення громадян РФ до участі в бойових діях, а також подальшої їх асиміляції і легалізації на тимчасово окупованих територіях Донбасу, незаконна влада" ДНР "перерозподіляє конфісковане житло українських громадян на користь російських військовослужбовців і найманців. У окремих районах Донецька (Україна) розпочато видача ордерів на "націоналізовані" квартири кадровим офіцерам і громадянам Росії. Конфіскації підлягає житло мешканців Донецька, які виїхали з окупованих територій на мирну Україну ", - повідомили розвідники.

За словами донеччан, росіян селять в центральному, Ворошиловському, районі міста, в нестарих, навіть елітних будинках. Для жителів Донека це ще один сигнал: хочеш не хочеш, а за квартиру платити треба - щоб не вважали її порожній і без господаря.

Фото: informator. lg .ua

"У ЖЕКу мені сказали, що якщо не буду оплачувати комуналку, то через два місяці вони подають до суду і квартира вважається нічийною, ЖЕК може розпоряджатися нею на свій розсуд. Нікого не цікавить, як і чим люди повинні оплачувати. Всі розуміють, що ті ж вода, тепло, газ - це товари, які треба сплатити. Але якщо нема чим, якщо у нас війна? Чому не придумано якихось способів заморозити борги або оплату, реструктуризувати їх? Відразу треба відключати або квартири відбирати? " - цікавиться Світлана дорожче.

Вже зрозуміло, що в т.зв. "ДНР" - своє життя, свої правила, часом не вписуються не тільки в рамки моральних цінностей, а логіки. Жителям Донецька вже кілька місяців приходять своєрідні "листи щастя", в яких "влади" в ультимативній формі вимагають погасити борги за комунальні послуги.

"Звичайно, в Донецьку вже нічому не дивуєшся, - розповідає місцевий житель Леонід Кривич. -" Віджимають "машини, бізнес, будинки. Але щоб офіційно, мовляв, постановою таким-то, ваша квартира - наша ... Це ж скільки треба заборгувати "республіці". Навіть якщо людина два роки правління "ДНР" не платив взагалі ні за що, то хіба сума його боргу рівнозначна ціні на квартиру? "

До слова, з проблемою оплати комунальних послуг стикаються не тільки жителі окупованих територій, а й переселенці. Щоб уберегти залишилися "квадрати" в захоплених бойовиками містах - багато хто змушений оплачувати рахунки за квартири, в яких не проживають вже довгі місяці. "Буквально недавно прийшло повідомлення, що я повинен за квартиру близько 6000 рублів (3000 гривень), і в разі, якщо не погашу заборгованість - на мене будуть подавати в суд, - каже переселенець Віктор Сігаєв. - Довелося передавати батькам гроші, щоб вони оплатили комуналку. Гроші не зайві, але як представлю, що в квартирі можуть поселити кого-то - серце кров'ю обливається. Я ремонт робив два роки своїми руками, буквально тільки-тільки закінчив перед війною, а тут кого-то поселять. Вибору просто не залишили ".

"За українськими законами комуналка заморожена"

При цьому донеччани опинилися між двох вогнів. Оскільки оплата комуналки проводиться на рахунки компаній, підконтрольних т.зв. "ДНР", то для України жителі Донецька і окупованих територій начебто як боржники. Це теж турбує донеччан, вони розуміють, що окупація рано чи пізно закінчиться і доведеться вирішувати заплутане питання оплати комунальних послуг.

Фото: 0624.com.ua

Юристи вважають, що вимагають особливо великих правової колізії тут немає, донеччани платять за рахунками не так "республіки", скільки місцевого самоврядування. "І в даному питанні Україна повинна визначитися законодавчо. Є поняття" форс-мажор "- коли я виїхав з непідконтрольною території не з власної ініціативи, коли моєму життю та здоров'ю загрожувала небезпека. За комунальними рахунками я плачу в Києві, так само як і мільйони переселенців. у нас же війни немає, є "АТО". Якби була війна, то в міжнародному праві прописано, що за окуповану територію несе відповідальність держава-окупант. Але, у нас проголошено, що це непідконтрольні Україні території, а значить, там не дійсна затишок українські закони. Відповідно, з моменту приходу українських законів буде відновлено оплата комунальних платежів, а до цього моменту вони заморожені ", - розповів Сегодня.ua президент адвокатської компанії Ігор Чудовський.

також адвокат заявив, що оплату комунальних послуг на окупованій території не можна розцінювати як фінансування бойовиків.

СБУ Зараз напрацьовується така практика - вони вважають, що "ЛНР" і "ДНР" є незаконними збройним формуваннями та комунальні платежі - відповідно їх фінансування. Але пан Захарченко, за Кримінальним кодексом, - ватажок банди. І які він у себе звичаї в банді встановлює - це його головний біль. Ті, хто вважають себе членами банди, виконують ці звичаї, - каже Чудовський. - Але якщо мирні люди не платять самопроголошеним адміністраціям та їх відключають від комунальних послуг, то це чергове правопорушення цієї банди. Ті, хто не може виїхати і змушений оплачувати комунальні рахунки в "ДНР" і "ЛНР", змушені це робити фактично під дулом автомата. Це треба враховувати, і Україна повинна законодавчо врегулювати ці взаємовідносини ".

Всі подробиці в спецтемі Життя на Донбасі

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Quot;А де указ про виплату зарплат?
Quot;І хотіли б заплатити, так в чому ж наша вина?
За що жити?
Але якщо нема чим, якщо у нас війна?
Чому не придумано якихось способів заморозити борги або оплату, реструктуризувати їх?
Відразу треба відключати або квартири відбирати?
Навіть якщо людина два роки правління "ДНР" не платив взагалі ні за що, то хіба сума його боргу рівнозначна ціні на квартиру?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online