Подвійне громадянство - подвійна пенсія

  1. Наша відповідь Чемберлену
  2. Нове сторіччя
  3. спори обітовані
  4. Довідка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Емігрували за кордон має право отримувати пенсію на Батьківщині. Але чиновники переконані, що «зрадникам» соціальні виплати з «батьківською скарбниці» не підходять, - домогтися законних пенсій багатьом співвітчизникам вдається тільки в суді.

За загальним принципом трудова пенсія - це не соціальна «подачка» з бюджету. Фактично в похилому віці держава виплачує громадянам те, що вони заслужили протягом свого довгого трудової діяльності. Тому виїзд за кордон не позбавляє відпрацьованого покладений стаж людини права на отримання повної пенсії.

Наша відповідь Чемберлену

Асиметричний порядок виплати пенсій переселенцям був введений в 1972 році. Згідно з постановою Ради Міністрів СРСР, які приїхали з-за кордону і прийняв радянське громадянство призначалася повна пенсія, навіть якщо вони не пропрацювали для нового Вітчизни жодного дня (розрахунок проводився, виходячи із середнього заробітку робітників і службовців відповідної професії і кваліфікації в СРСР). Тоді як чесно заробили радянську пенсію громадянам, які емігрували в капіталістичні країни, її виплата припинялася (де-факто припинялася).

Після «перебудови» ставлення до емігрантів змінилося. Уже в 1993 році був прийнятий спеціальний закон, який гарантує виїхали за кордон право на отримання заслуженої на Батьківщині пенсії. Причому як вони заявили вона повинна була переводитися за кордон в іноземній валюті. Правда, закон містив важливе застереження - вступав в силу з 1 липня 1993 року, а тому поширювався тільки на покинули Росію після цієї дати і мають на момент від'їзду громадянство нової незалежної країни. Така норма ускладнила отримання пенсій емігрантами так званої «третьої хвилі» (в тому числі покинули Радянський Союз в останні роки його існування).

Нове сторіччя

Питання про справедливість спірною застереження ще в 1998 році розглядався Конституційним судом Росії. Причому серед заявників були, в тому числі, військові пенсіонери, які виїхали в далеке зарубіжжя вже з території незалежних прибалтійських країн вже після розпаду СРСР. Служителі Феміди дійшли висновку, що будь-які формальні обмеження неконституційні. «Право громадянина на отримання належної йому пенсії не може зв'язуватися з такою умовою, як постійне його мешкання в Російській Федерації: держава зобов'язана гарантувати це право незалежно від того, де проживає громадянин, якому призначено пенсію, - в Російській Федерації або за її межами. Інша означало б відмову Російського держави від виконання випливає з статті 39 (частини 1 і 2) Конституції РФ обов'язки забезпечувати надання трудових пенсій, встановлених законом, громадянам, які мають право на їх отримання », - констатував Конституційний суд Росії.

У 2001 році Володимир Путін підписав новий федеральний закон про пенсійне забезпечення емігрантів. Він гарантував виплати з ПФР як росіянам, так і іноземцям, яким відповідно до російського законодавства було призначено державні пенсії «в зв'язку з трудовою і іншій суспільно-корисною діяльністю (службою), незалежно від дати їх виїзду за межі Росії, переїзду з однієї держави в інше і місця проживання ».

спори обітовані

Але і навколо нового закону, так само як і висновків Конституційного суду Росії, склалася неоднозначна практика. Наприклад, колишній москвич Семен Цейтлін, який пропрацював в СРСР 50 років, в 1986 році вийшов на пенсію. У 1991 році він виїхав на постійне місце проживання до Ізраїлю, в зв'язку з чим виплати йому були припинені. Тільки в 2009 році він звернувся до ПФР з заявою про нарахування пенсії, але отримав відмову: чиновники заявили, що «особи, які виїхали на постійне місце проживання за межі Російської Федерації до 1 січня 1992 року, права на відновлення пенсії не мають».

Басманний районний суд Москви, в який звернувся Семен Цейтлін, підтримав доводи ПФР. Адже, емігрувавши, позивач не встиг отримати російське громадянство. «Особи, які одержували пенсії відповідно до законодавства СРСР і виїхали на постійне місце проживання за межі Російської Федерації, не мають права на збереження і отримання раніше призначеної їм пенсії. Громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за межі Росії і не мають в даний час громадянства Російської Федерації, а відповідно, і правового зв'язку з Росією, пенсія по законодавству РФ не передбачена », - констатували служителі Феміди , Відхиляючи вимоги емігранта.

Інше рішення в аналогічній ситуації було прийнято за позовом колишньої мешканки Ленінграда Прусліной. У 1978 році вона вийшла на пенсію, а в 1991-му - поїхала за кордон. Відмова призначити їй пенсію Невський районний суд Санкт-Петербурга розцінив як порушення не тільки російського законодавства, а й Конвенції «Про захист прав людини і основних свобод». Санкт-Петербурзький міський суд вважав такі висновки обгрунтованими .

А ось також колишня ленінградка Нозік втратила чималу суму виключно через власну помилку. У 2006 році вона звернулася в ПФР з проханням призначити пенсію, але отримала стандартну відповідь - емігрантам виплати не покладаються. Красногвардійський районний суд Санкт-Петербурга дійшов висновку , Що на момент від'їзду в Ізраїль позивачка була громадянкою РРФСР, а тому має право на отримання пенсії. Але питання про відновлення її виплати на території Росії носить заявний характер, тобто вона починається тільки після надання всіх документів. Розглядаючи цю справу, суд з'ясував, що, проживаючи в Ізраїлі, росіянка змінила прізвище на Нозік-Хайкін, але при першому зверненні в ПФР не надала засвідчують особу. «Суд приходить до висновку, що пенсія може бути відновлена ​​Нозік-Хайкін Д.Р. тільки з першого дня місяця, наступного за зверненням в УПФ в установленому порядку », - уклали служителі Феміди.

Довідка

Точна кількість радянських громадян, які емігрували на Захід в період «третьої хвилі», не встановлено. Тільки з 1989 по 1990 роки в Ізраїль прибуло понад 200 тисяч репатріантів з Радянського Союзу.

джерело

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online