Приватизація державного та муніципального майна

  1. Що таке приватизація?
  2. Види приватизації державного та муніципального майна
  3. Способи приватизації державного та муніципального майна за законодавством
  4. Порядок приватизації муніципального майна і державної власності
  5. Деякі особливості приватизації муніципальної власності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приватизація державного та муніципального майна - процес, який почався незабаром після розпаду СРСР і триває до теперішнього часу (хоча в порівнянні з 90-ми роками темпи сучасного приватизації у багато разів знизилися). Розглянемо, що саме він з себе представляє і які у цього процесу є особливості.

Що таке приватизація?

Види приватизації державного та муніципального майна

Способи приватизації державного та муніципального майна за законодавством

Порядок приватизації муніципального майна і державної власності

Деякі особливості приватизації муніципальної власності

Що таке приватизація?

Слово «приватизація» увійшло в лексикон росіян вже досить давно Слово «приватизація» увійшло в лексикон росіян вже досить давно. Перші рішення про передачу підприємств, що раніше перебували у державній власності, приватним особам були прийняті в 1990 році, тобто ще на пізньому етапі перебудови. Однак повноцінно процес приватизації державного та муніципального майна почався 2 роками пізніше - вже після остаточного падіння радянської влади і розпаду СРСР.

Саме поняття приватизації може розглядатися в 2 сенсах. У вузькому сенсі приватизацією зазвичай називають процес безкоштовної передачі житла у власність громадян (щоб переконатися, вбийте в будь-якому пошуковику слово «приватизація» - і самі побачите, що практично всі посилання будуть на сайти, де обговорюється саме передача житла).

Але якщо дивитися ширше, то приватизація державного та муніципального майна тільки одним житлом не обмежується. Громадянам або комерційним організаціям можуть передаватися нежитлові приміщення, підприємства , Об'єкти культури - словом, будь-яке майно, крім того, яким за законом може володіти лише сама держава (приватизувати озброєння або бойову техніку ніхто, зрозуміло, не дозволить).

Види приватизації державного та муніципального майна

Через такого розуміння терміна і з'являється різниця між різними типами приватизації:

  1. приватизація житла - завжди безкоштовна (викуп квартир, що належать муніципалітету або державним органам, за ринковою ціною приватизацією називатися не може) і проводиться тільки для громадян, які проживають в них.
  2. Приватизація землі - може бути платною, але допускається і безкоштовна для громадян, які раніше мали ділянку на підставі довічного успадкованого чи безстрокового володіння (на сьогоднішній день таких ділянок практично не залишилося).
  3. приватизація підприємств та іншого майна - здійснювалася і здійснюється на оплатній основі (хоча часто і за символічну плату). При цьому в якості одержувачів майна можуть бути не тільки люди, а й організації (наприклад, різноманітні АТВТ, АТЗТ і інші підприємства, що виникали на базі приватизованих радгоспів і заводів).

Крім того, по тому, кому належало майно спочатку, можна виділити приватизацію муніципального майна або державного. З правової точки зору особливої ​​різниці між ними немає, єдина серйозна відмінність полягає в тому, що по відношенню до муніципальної власності процес може додатково регулюватися місцевими нормативними актами. Однак зміст таких актів, за великим рахунком, в різних регіонах і муніципальних округах не надто відрізняється один від одного.

Способи приватизації державного та муніципального майна за законодавством

Нормативними актами передбачено ряд способів, якими майно передається в приватні руки. До них відносяться:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  • акціонування ( перетворення державного або муніципального підприємства в акціонерне товариство);
  • перетворення підприємства в ТОВ без акціонування;
  • продаж майна або акцій в капіталі товариств, що належали державі або муніципалітету, на аукціоні;
  • конкурсний продаж акцій державних або муніципальних підприємств;
  • продаж акцій після управління довіреною особою;
  • продаж через біржові торги;
  • продаж з необ'являемой ціною (застосовується, якщо аукціон з якоїсь причини не відбувся або був зірваний);
  • майновий внесок в створювані стратегічні акціонерні товариства (такі як ВГТРК, патронний завод «Вимпел» і т. п.).

Всі ці види приватизації застосовуються з 2001 року, коли вступив в дію новий закон. Раніше існували ще такі види приватизації державного та муніципального майна, як ваучери, ЧІФи і т. Д. Зараз вони вже є чисто історичний інтерес: наприклад, останні ваучерні фонди припинили існування ще до 1998 року.

Порядок приватизації муніципального майна і державної власності

Приватизація державного та муніципального майна відбувається в 3 етапи:

  1. планування майбутньої приватизації.
  2. Прийняття і запровадження нормативним актом умов, на яких буде відбуватися приватизація державного та муніципального майна в даному випадку.
  3. Приватизація.

Як не дивно, одним з найскладніших етапів за законом повинен бути перший. Саме на цьому етапі муніципальні чи державні органи влади, в чиїй власності знаходиться майно, повинні детально оцінити, що саме вони можуть передати в приватну власність. Це не так-то просто. Досить сказати, що на державному рівні остаточне рішення про приватизацію державної власності приймає Уряд РФ. Саме воно затверджує щорічний перелік підприємств, акцій та іншого майна, яке в поточному році має бути передано в приватну власність. На муніципальному рівні все визначається, зрозуміло, рішенням органу місцевого самоврядування відповідно до норм, які діють в даному окрузі.

Способів приватизації державного та муніципального майна не так багато, і орган влади обирає серед них якийсь один. Який саме, залежить від конкретних обставин.

Існує думка про те, що вид приватизації визначається порядком, в якому способи записані в законі (від реорганізації в акціонерне товариство до продажу акцій після довірчого управління), і переходити до наступного можна тільки тоді, коли попередній не спрацював. Насправді це не так: орган влади має право вибрати будь-який вид приватизації державного та муніципального майна з самого початку.

Деякі особливості приватизації муніципальної власності

Процедури приватизації державного та муніципального майна дуже схожі, але на муніципальному рівні є деякі відмінні властивості.

По-перше, найбільш знайоме громадянам оформлення у власність квартир здійснюється зазвичай якраз на рівні муніципалітету. Житло, яке належить державним організаціям, звичайно, існує, однак його не так багато. Крім того, ряд категорій державних квартир або кімнат взагалі не підлягають приватизації. Наприклад, квартири в містечках при військових частинах: офіцери там можуть жити, в разі інвалідності або виходу на пенсію житло за ними зберігається, за членами сім'ї військового, який загинув при виконанні, квартира залишається - але оформити у власність її, як правило, не можна.

По-друге, на муніципальному рівні приватизації піддається зазвичай майно меншої вартості, ніж на державному. Тому тут частіше практикується продаж з аукціону.

Нарешті, практично всі землі сільгосппризначення розташовані на території муніципальних сільських округів. Хоча частина таких земель і знаходиться в державній (в даному випадку обласний) власності, існує і муніципальний земельний фонд. Приватизація земель такого фонду проводиться на підставі актів, прийнятих місцевою владою.

В іншому процедури приватизації державного та муніципального майна не розрізняються.

Що таке приватизація?
Що таке приватизація?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online