Артезіанська свердловина або свердловина на вапняк

часті питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

часті питання

Артезіанської спочатку називалася така свердловина, вода з якої піднімається нагору самостійно (самоізлів), оскільки знаходиться в надрах під тиском. Чесно кажучи, такі випадки рідкісні! Самоізлів зазвичай відбувається в тих випадках, коли глибина залягання водоносного шару невелика. Одним з найвідоміших таких випадків є свердловина на річці Ай. Сьогодні цей термін дещо змінив своє значення, і тепер артезіанською свердловиною зазвичай називається свердловина «на вапняк».

Вапняний водоносний пласт в залежності від місцевості може залягати на глибині від 20 до 100 і більше метрів. У порівнянні з піщаними, буріння артезіанських свердловин - процес більш складний. Це обумовлено і більшою глибиною буріння, і необхідністю використання труб великого діаметру, а в деяких випадках і оснащення двома обсадними колонами, щоб перекрити потрапляння верхніх водоносних шарів або верховодки в фільтр свердловини і не запоганіванія водоноса. Все це істотно збільшує час буріння таких свердловин, матеріальні витрати і, відповідно, підвищує вартість.

Явні переваги артезіанських свердловин:

  • мінімум органічних відкладень;
  • великий дебіт (40-50 м3 / год);
  • тривалий термін служби (50 і більше років).

Тепер поговоримо про недоліки артезіанських свердловин.

  • Якість води. Однак артезіанська свердловина не завжди гарантує ідеальну якість води. Нерідко, менш глибокі свердловини на пісок можуть давати більш якісну воду. Нерідко можна чути що артезіанська вода - мертва вода! Це пов'язано з тим, що в глибинних водоносних пластах вода може бути насичена солями металів, з покладами яких вона контактує. Таку воду додатково потрібно буде очищати.
  • Охоронна зона. У приватній сфері артезіанські свердловини є великою рідкістю, оскільки вимагають наявності на ділянці охоронної зони в радіусі 25 метрів. Чи не дозволяється: насадження високостовбурних дерев, забороняються будь-які види будівництва (крім водопровідних комунікацій), знаходження житлових, а також господарсько-побутових споруд, проживання людей, використання отрутохімікатів або добрив. Тобто в охоронній зоні в радіусі 30 м від свердловини нічого робити, а тим більше будувати не можна !!! Площа охоронної зони навколо артезіанської свердловини становить майже 20 соток, а це може собі дозволити далеко не кожен ділянку.
  • Отримання ліцензії. Для того щоб отримати дозвіл на буріння артезіанської свердловини, необхідно пройти досить складний етап видачі спеціального «ліцензії на право користування надрами»: необхідно подати пакет, що складається з 14 документів; отримати згоду в 5-ти державних інстанціях. До того як здати необхідні документи потрібно отримати дозвіл Управління надрокористування РБ, провести геологічне обстеження вашої ділянки, зробити замовлення, а також отримати проект свердловини і т.д. За вартістю дані послуги сильно б'ють по кишені. Причому на будь-якій стадії можна отримати відмову.
  • Вартість артезіанських свердловин. Мінімальна реальна вартість правильного буріння таких свердловин складає від 5000 руб / м і далі йде в горизонти. Ціна буріння таких свердловин сильно залежить від глибини залягання водоноса і геологічного розрізу місцевості. І це без урахування вартості отримання ліцензії, геологічного обстеження, проекту свердловини та ін. Документації.

Очевидно, що всі ці складності роблять артезіанську свердловину недоступною, або недоцільною для більшості власників дачних ділянок. Таким чином, оптимальним способом забезпечити будинок водою є буріння порівняно недорогий піщаної свердловини. Вода в цих свердловинах теж часто має прийнятну якість, а при постійному використанні вони прослужать 15 і більше років.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online