Тверда валюта: чи варто зберігати гроші в золоті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У середу, 29 січня, стало відомо про незвичайний викрадення: з квартири москвича вкрали п'ять кілограмів срібних монет вартістю в півмільйона рублів. Економічний оглядач телеканалу "Москва 24" Костянтин Циганков задумався: чи є сенс зберігати вдома стільки коштовностей і чи варто інвестувати в золото і срібло.

Кілька років тому я вів дуже захоплюючу дискусію з одним відомим економістом на тему золота та інших дорогоцінних металів. Наше обговорення носило скоріше абстрактний, філософський характер, тому що ми намагалися для самих себе визначити природу відносини людини до "нікчемним металів". Адже, якщо подивитися на історію людства, золото і срібло завжди грали роль якогось мірила вартості товарів і послуг, показували рівень багатства людей і країн, служили причиною воєн і конфліктів. Але чому саме золото, що такого в цьому елементі таблиці Менделєєва з атомним номером 79?

Тут можна перефразувати знаменитий афоризм "два юристи - три думки". Тільки підставте економістів і помножте на два число думок, а потім підпишіть "і жодного правильного". "Так склалося історично, з давніх часів", "це питання віри", "золото - найзручніший варіант" - кожна з цих версій має право на існування. Проте, саме золото (і срібло, не будемо про нього забувати) було обрано в якості мірила вартості та еквівалента обміну між людьми.

Минуло кілька тисяч років, і нічого принципово не змінилося: багатство країни оцінюється за рівнем його золотовалютних резервів, в ОАЕ в містах давно стоять автомати з продажу дорогоцінних злитків, а коли над світом лине ураган фінансової кризи (ну або хоча б тільки починають збиратися хмари) , ціна на золото відразу йде вгору, штурмуючи нові вершини. За одну тройську унцію золота (приблизно 31 грам) сьогодні дають трохи більше 1250 доларів. За аналогічний вагою шматочок срібла - трохи менше 20 доларів. Відразу скажу, що це дуже далеко від максимальної ціни цих активів, яка була кілька років тому (більше 1900 доларів за золото і більше 45 доларів за срібло). Але при цьому не варто забувати, що ціна золота прив'язана до вартості долара і змінюється в залежності від його курсу.

Посилання по темі

Незважаючи на все це, багато хто до цих пір упевнені, що краще золота і срібла інвестицій годі й шукати, що саме ці метали допоможуть не тільки зберегти, а й примножити свій добробут - і це в усьому світі, не тільки в Росії. Способів є багато: я особисто знаю людей, які в 2008 році придбали золоті злитки, відкривали золотовалютні рахунки і скуповували в банках колекційні монети. В цілому, якщо у вас є мільйони доларів і рахунки в інвестиційних банках, це хороший інструмент, особливо якщо ви можете врахувати всі ризики і швидко продати актив при зниженні його ціни. Якщо ж ви купуєте фізичне золото (ті самі злитки) в російських банках, будьте готові ще й заплатити ПДВ у розмірі 18%. Чи варто воно того, якщо ви не впевнені в тому, що ціна золота буде рости?

Інша справа - колекційні монети. Нещодавно стало відомо, що у одного москвича вкрали майже 5 кг срібних монет загальною вартістю в півмільйона рублів (14 700 доларів). Проведу обчислення: 5 кг - це приблизно 160 тройських унцій. За ідеєю, це 3 136 доларів США, тобто приблизно 106 тисяч рублів. Чи не сходиться з однієї простої причини: вартість колекційної монети вважається за зовсім іншими принципами, ніж ціна срібла на електронних торгах і в злитках.

Наприклад, Сбербанк продає колекційні срібні монети ( "Біатлон" - випуск до Олімпіади в Сочі) за 3 906 рублів - а це 114 доларів за унцію. Тобто срібло має зрости в ціні як мінімум в 6 разів, щоб відбити таку інвестицію. Дійсно великий вартістю можуть мати лише по-справжньому рідкісні, пам'ятні та колекційні монети, які далеко не так просто не те що купити, але і в принципі знайти. Тут питання і в малому тиражі, і в тому, що найчастіше це історичні монети, яким може бути кілька сот років. Так що я можу тільки позаздрити такій колекції монет, яка коштує майже 15 тисяч доларів і висловити бажання побачити її, тому що вона повинна включати в себе по-справжньому рідкісні та цінні монети.

Особисто для мене покупка колекційних монет (срібло або золото - не важливо) ніколи не була питанням інвестицій або збереження капіталу. Тому що, по-перше, я більше втрачу, по-друге, чекати, поки вони піднімуться в ціні, - я скоріше не доживу, а по-третє, доведеться купувати сейф, щоб їх не вкрали. Так що, якщо ви думаєте над покупкою таких монет, то подумайте ще раз: якщо ви хочете їх зберегти як пам'ять, щоб потім передати дітям і онукам, то це одне. А якщо розраховуєте таким способом зберегти гроші або примножити свої статки, то я б на вашому місці від такої затії відмовився - вже дуже клопітно.

Костянтин Циганков

Але чому саме золото, що такого в цьому елементі таблиці Менделєєва з атомним номером 79?
Чи варто воно того, якщо ви не впевнені в тому, що ціна золота буде рости?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online