Заява на повернення ПДФО

  1. Обставини, що дає право на податкове вирахування
  2. Стандартні податкові відрахування
  3. соціальний відрахування
  4. майновий вирахування
  5. Подача заяви на повернення ПДФО
  6. Зміст заяви на повернення ПДФО
  7. Документи, що підтверджують право на відрахування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкове законодавство надає багатьом людям право зменшувати суму сплачуваного з доходів податку Податкове законодавство надає багатьом людям право зменшувати суму сплачуваного з доходів податку. Якщо в житті виникло обставина, що дозволяє скористатися податковим вирахуванням, то потрібно написати заяву на повернення ПДФО і додати документи, що підтверджує право на її надання. Подати заяву можна свого роботодавця або в місцеве відділення податкової служби.

Обставини, що дає право на податкове вирахування

Для людей, які працюють за наймом і отримують за свою працю зарплату, є кілька підстав для отримання вирахування з прибуткового податку. Їх зазвичай поділяють на три групи, відповідно до положень НК РФ (ст. 218 - 220). це:

  • стандартні відрахування;
  • соціальні відрахування;
  • майнові відрахування.

Стандартні податкові відрахування

Стандартні відрахування з оподаткування можна умовно поділити на дві групи, в залежності від підстав для їх надання: пов'язані з особистістю платника податку і з його близькими родичами.

На стандартний відрахування мають право інваліди, постраждалі від різних радіаційних катастроф, учасники бойових дій.

Крім того, одержати відрахування, при сплаті податку на доходи може один з батьків, усиновителів, опікунів і піклувальників неповнолітньої дитини. Право на відрахування з прибуткового податку виникає з першого місяця життя дитини, а його розмір залежить від кількості дітей в сім'ї.

Дія вирахування продовжується, якщо дитина отримує професійну освіту на денній формі навчання.

У цьому випадку батько користується правом на відрахування до досягнення дитиною 24-річного віку.

При отриманні такого вирахування діє обмеження щодо максимального розміру податкової бази.

У податковому законодавстві щорічно встановлюється максимальна сума доходу, після отримання якого стандартний вирахування припиняють. У 2018 році він дорівнює 350 000 рублів.

Наприклад, якщо батько отримує зарплату в розмірі 20 000 рублів, то користуватися вирахуванням він буде весь календарний рік. А при зарплаті в 60 000 рублів - тільки перших 5 місяців року, так як в шостому його дохід перевищить максимальний поріг.

соціальний відрахування

Підставами для отримання цього виду вирахування з прибуткового податку є соціальні витрати на різні потреби сім'ї. До них відносять:

  1. Оплату професійної освіти і підвищення кваліфікації, в тому числі проходження різних курсів в установах, які мають спеціальну акредитацію в Міністерстві освіти РФ.
  2. Зменшення бази оподаткування за рахунок обліку витрат пов'язаних з різними медичними процедурами.
  3. Оформлення додаткового і добровільного пенсійного страхування або страхування життя.
  4. Внески до недержавних пенсійних фондів та внески в накопичувальну частину майбутньої пенсійної виплати.
  5. Внесені, в якості благодійної допомоги кошти в різні фонди, в тому числі релігійні організації.

Право на соціальний податкове вирахування при оплаті навчання і лікування виникає не тільки у платника податків, а й у його найближчих родичів, які беруть участь у фінансуванні цих витрат.

По відношенню до дітей і перебувають під опікою братам і сестрам відрахування з оплати навчання діє тільки до досягнення учням 24-річного віку.

На цей відрахування також встановлено максимальний розмір врахованих витрат за календарний рік. Він не може перевищувати 120 000 рублів за мінусом витрат на навчання дітей платника податків і витрат на дороге лікування. Крім того, не підлягають відшкодуванню медичні витрати, вироблені за рахунок коштів додаткового або обов'язкового страхування, а також оплата навчання за рахунок сімейного (материнського) капіталу.

майновий вирахування

Право на отримання цього виду вирахування виникає при продажу або придбання різного майна, в тому числі при будівництві житла.

У разі продажу будь-якого виду власності, максимальний розмір відрахування по оподатковуваного базі складає 1 000 000 рублів для нерухомості та 250 000 рублів для інших видів майна.

Законодавство передбачає випадки, коли відрахування з прибуткового податку можна замінити зменшенням оподатковуваної бази на суму фактично понесених витрат на придбання житла, речі чи інших майнових прав.

Інша ситуація складається при покупці або будівництві житла та придбання земельних ділянок для житлового будівництва. У цьому випадку максимальний розмір повернення податку залежить від способу фінансування витрат на ці цілі. Якщо квартира або будинок купують тільки за власні гроші, то зменшити податкову базу можна максимум на 2 000 000 рублів.

При використанні позикових коштів банківських установ доповнити цю суму на 3 000 000 рублів можна за рахунок підтверджених витрат на оплату кредиту.

Якщо вартість придбаного житла менше максимально можливої ​​суми зменшення податкової бази, то решту грошей можна використовувати пізніше, наприклад, при покупці ще однієї квартири.

Цей вид вирахування з прибуткового податку надається частинами, в залежності від суми щорічно (щомісяця), що сплачується.

Наприклад, людина набуває житловий будинок вартість в 5 000 000 рублів. Частина грошей свої, частина - позикові. Внески кожної частини еквівалентні максимальним сумам податкових відрахувань.

Щомісяця він отримує зарплату в 25 000 рублів. ПДФО з цієї суми становить 3 250 рублів. За рік вийде сума в 39 000 рублей. Саме на таку суму вирахування за календарний рік він може розраховувати. Інша частина буде поступово надаватися в наступні податкові періоди до досягнення суми податкового вирахування в розмірі 650 000 рублів. Тобто повертати податок йому будуть приблизно 17 років.

Для того щоб отримати всі належні відрахування з прибуткового податку або повернути надмірно сплачені його суми необхідно оформити заяву на повернення і надати підтверджуючі документи.

Подача заяви на повернення ПДФО

При виникненні обставин, які дозволяють скористатися поверненням   ПДФО   , Збирають документи і заповнюють заяву на податкове вирахування При виникненні обставин, які дозволяють скористатися поверненням ПДФО , Збирають документи і заповнюють заяву на податкове вирахування.

Зміст заяви і спосіб його подачі, залежить від того яким способом платник податків хоче отримувати повернення. При стандартних відрахуваннях їх роблять щомісяця, а майнові і соціальні можна отримувати як раз в місяць, так і щорічно.

Для щомісячного зниження податкових платежів заяву подають своєму роботодавцю, так як згідно із законом він є податковим агентом для найнятих працівників.

При щорічному способі отримання належних до повернення податкових платежів заяву пишуть в регіональне відділення податкового відомства. Також звернутися в податкову доведеться, якщо через незнання пропустили можливість отримання стандартного відрахування з суми прибуткового податку. Отримати назад зайво виплачені гроші можна не більше ніж за 3 попередні роки.

Наприклад, жінка, повернувшись на роботу з декретної відпустки дізнається, що з моменту народження дитини вона або її чоловік могли отримувати податкові відрахування.

Вона має право заповнити заяву в податкову службу, надати документи, що підтверджують родинні зв'язки з дитиною і відсутність таких виплат на ім'я батька. Якщо буде прийнято рішення про повернення грошей, то вона просто отримає всю суму на вказаний в заяві рахунок.

Перед тим як писати заяву на відрахування, заснований на соціальних витратах або фінансових витратах на житло, в податкову все одно доведеться сходити.

Це потрібно для того, щоб отримати від ИФНС документ, що підтверджує право на повернення податку (повідомлення).

Роботодавцю подають власноручно написану заяву особисто, а до податкових органів його можна також переслати поштою або оформити в електронному вигляді на офіційному сайті відомства. Там же можна взяти і встановлений зразок заяви на повернення ПДФО.

Зміст заяви на повернення ПДФО

Форма заяви аналогічна будь-якого іншого виду звернення до роботодавця. При поверненні коштів через податкове відомство заповнюють бланк, розміщений на сайті відомства.

У заяві на ім'я наймача вказують посади керівника, до якого звертаються з проханням зменшувати податок на певну суму, і підлеглого, яка заповнила заяву.

У тексті документа вказують, на підставі якої статті НК РФ покладено відрахування і, з якого місяця його надавати.

При отриманні стандартного вирахування краще не вказувати в тексті його розмір, так як в податковому законодавстві щорічно відбуваються зміни, які можуть як збільшити, так і зменшити його розмір.

Якщо вказати суму, актуальну на момент заповнення заяви, то в подальшому виникне необхідність його нового написання і збору всіх, необхідних документів через зміни розміру відрахування.

Потім в заяві перераховують прикладені оригінали і копії документів. Потім його підписують і передають на розгляд роботодавцю.

При зверненні в податкове відомство актуальний на момент звернення бланк заяви беруть на офіційному сайті. Тут заяву розбите на кілька розділів, які досить просто заповнити.

Бланк податкової служби розрахований на обробку та внесення в базу в автоматичному режимі, тому при його заповненні необхідно використовувати заголовні друковані літери, а інформацію проставляти строго в призначених для цього клітинах.

Для податкової служби заповнюють ІПН, який звернувся людини, його прізвище, ім'я та по батькові, паспортні дані.

Вказують номер статті НК РФ, що дає підставу для повернення надміру сплаченого податку, пишуть суму передбачуваного повернення. Крім того, необхідно вказати номер рахунку і банківську установу, де він відкритий, для перерахування коштів, що повертають.

Додатково надають копії та оригінали документів, що підтверджують суми виплаченого податку і право на відрахування.

При зверненні в податкове відомство крім заяви знадобиться декларація за формою 3-ПДФО.

При проведенні перевірки підстав для повернення грошей, співробітники податкової служби можуть зажадати додаткові документи, не зазначені в загальному переліку, наприклад, крім квитанції, яка підтверджує оплату медичних витрат, документи, від медичного закладу, в яких зроблено розрахунок вартості лікування.

Документи, що підтверджують право на відрахування

Пакет документів, що доповнюють заяви залежить від підстави, за яким покладено право на відрахування.

При стандартному відрахуванні це можуть бути:

  • посвідчення ліквідаторів радіаційних катастроф;
  • посвідчення учасників бойових дій;
  • висновок спеціалізованої медичної комісії про призначення групи інвалідності;
  • свідоцтва про народження дитини або довідки з органів опіки про його удочеріння або взяття під опіку;
  • свідоцтво про шлюб.

Одиноким батькам додатково для подвоєння розмірів виплат потрібно принести довідку з РАГСу про те, що другий з батьків помер, записаний зі слів матері або відсутній в документах дитини.

При призначенні соціального чи майнового вирахування знадобиться повідомлення від податкової служби про право на зменшення податку, договори, що підтверджують фінансування витрат платником податків, документи, що підтверджують факт оплати, а також ступінь спорідненості з тією людиною, за якого вносилися суми.

Якщо повнолітня дитина отримує самостійний дохід, але батьки допомагають йому в отриманні освіти, то подати заяву на податковий повернення можуть обидві сторони.

Для цього в документах на витрати повинні бути вказані і дитина, і батьки, як сторони, співфінансується витрати і необхідні довідки, що підтверджують фактичний розмір оплати, кожної зі сторін договору.

У російському законодавстві існує досить велика кількість підстав для того, щоб зменшити податковий тягар для фізичних осіб. Багато фактично понесені витрати можуть стати приводом для звернення в податкове відомство або до свого роботодавця для повернення зайвих сум перерахованих податків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online