Заява на податкове вирахування за покупку квартири: зразок бланка документа на повернення ПДФО

  1. Форма заяви на отримання податкового вирахування
  2. Порядок заповнення і зразок заяви

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До 2017 року заяву на податкове вирахування, що подається платниками податків у ході звернення до ФНС, оформлялося в довільному порядку. Приблизну форму його заповнення і готовий зразок можна було знайти в Податковій інспекції, в якій оформлявся повернення. Але з 2017 року документальний супровід податкового вирахування було вирішено стандартизувати і тепер заяву платники податків повинні подавати за єдиною уніфікованою формою.

Форма заяви на отримання податкового вирахування

У переліку обов'язкових документів на отримання майнового вирахування при покупці квартири числиться заяву від платника податків. Воно служить підставою для розгляду поданої покупцем квартири документації і саме на його основі податківці приймають рішення про надання вирахування або відмову в поверненні коштів.

Після придбання громадянином квартири відрахування з бюджету не надається за замовчуванням. Платник податків зобов'язаний подати заяву в інспекцію і прикласти до нього документи, що підтверджують право на його отримання.

До заповнення заяви необхідно підійти максимально відповідально, так як при його невідповідність встановленим правилам або обов'язковій формі в наданні вирахування можуть відмовити.

Майновий вирахування за своєю суттю є поверненням переплачених особою податків з бюджету. При оформленні повернення в частині переплати ПДФО використовується форма ММВ-7-8 / 182 @ від 14.02.2017. Вона має письмову форму і складається в двох примірниках, які передаються в Податкову інспекцію. Один примірник з відміткою податківців про прийняття залишається у платника податків. Він буде служити підтвердженням звернення за вирахуванням у разі втрати документів або при затягуванні термінів камеральної перевірки документації. Заява обов'язково до застосування з березня 2017 року.

Кожен лист в заяві повинен бути підписаний платником податків, що підтверджує справжність містяться в ньому відомостей. Тому заява не потрібна скріплювати і прошивати.

Для подачі заяви є встановлені терміни. Воно подається на наступний рік після оформлення права власності на квартиру по договором купівлі-продажу в Росреестра або підписання передавального акта при покупці нерухомості на первинному ринку у забудовника. Термін давності для звернення за податковим вирахуванням становить три роки. Так, за поверненням ПДФО при купівлі квартири в 2018 році потрібно звертатися не раніше 2019 року. У 2018 році допускається отримати відрахування за 2015 року, 2016, 2017 роки.

У 2018 році допускається отримати відрахування за 2015 року, 2016, 2017 роки

До заяви додається документація, яка підтверджує право на майнове відрахування. Це документи, які підтверджують розмір отриманих доходів і утриманого податку; платіжна документація на нерухомість; документи, що підтверджують правовий статус власника.

Заява подається одним із зручних способів: через підрозділ Податкової інспекції за місцем проживання платника податків, через МФЦ , Надіслати поштою рекомендованим листом або передати через довірену особу.

При оформленні вирахування через представника платник податків повинен виписати в його користь доручення на представлення інтересів.

Порядок заповнення і зразок заяви

Заява має обов'язкові поля для заповнення, за відсутності яких його розгляд можуть відхилити. У разі відхилення заяви право на відрахування доведеться підтверджувати повторно або вносити виправлення в документ.

Титульний аркуш містить загальні відомості про платника податків, що включають:

Титульний аркуш містить загальні відомості про платника податків, що включають:

  • ПІБ заявника (по батькові вказується при наявності);
  • ІПН фізичної особи (вказується при наявності, в поле КПП проставляються прочерки, так як зазначений реквізит у фізосіб відсутній, він присвоюється тільки компаніям);
  • ОКТМО, який відрізняється в залежності від регіону проживання платника податків (уточнити свій ОКТМО можна https://www.nalog.ru/rn71/service/oktmo/ );
  • контактний телефон платника податків;
  • якщо заяву передається через представника, то вказуються його прізвище, ім'я, по батькові, а також найменування та реквізити документа (доручення), який уповноважує фізособа представляти інтереси платника податків;
  • якщо заяву передається платником податків особисто, то ставиться код «3», через представника - «2».

Також титульний лист містить загальні відомості про який оформляється податковому відрахуванні :

  • порядковий номер звернення платника податків (якщо він звертається до інспекції з зазначеним питанням вперше, то ставиться цифра «1»; якщо ж попередня версія заяви була відхилена, то вказується номер «2»);
  • код податкової інспекції, в яку передається заяву (його можна уточнити на офіційному сайті ФНС, вказавши адресу https://service.nalog.ru/addrno.do );
  • в окремому полі вказується числове значення «1», яке підтверджує бажання платника податків отримати повернення переплати по ПДФО (податку);
  • розмір податкового вирахування в цифровому значенні (це повинна бути сума не більше 260 тис. р.);
  • стаття Податкового кодексу, яка служить підставою для повернення переплати ПДФО - 78;
  • в розділі податковий період прописується ГД (який означає рік), далі - «00», потім - рік, за який виходить відрахування (наприклад 2017);
  • КБК або код бюджетної класифікації - це унікальний код, який присвоюється кожній групі податків в РФ, для майнового відрахування він має значення 182 1 01 02010 01 1000 110 (варто враховувати, що податківці досить часто переглядають КБК, тому варто уточнити діюче значення на сайті інспекції https://www.nalog.ru/rn77/taxation/kbk/fl/ ).

На титульному аркуші вказується кількість сторінок в заяві (стандартно їх 3) і ставиться підпис. Окремі поля призначені для заповнення співробітником податкової інспекції, який буде приймати заяву.

На другій сторінці також проставляються ІПН і ПІБ платника податків, а також вказуються реквізити банківського рахунку, на який будуть переведені гроші, і паспорта платника податків.

Для того щоб заповнити цей лист, потрібно отримати в банку виписку, яка містить необхідний набір реквізитів банківського рахунку для перерахування вирахування . Дана виписка може бути отримана в відділенні банку за запитом клієнта (при собі необхідно мати паспорт) або дистанційно через інтернет-банк.

Набір реквізитів в заяві повинен включати в себе:

  • повне найменування банку, що включає форму власності;
  • вид рахунку (зазвичай це поточний);
  • кореспондентський рахунок (коррахунок або к / с);
  • БИК (числовий код, який є унікальним у кожного банку);
  • ПІБ одержувача.

У заяві також вказується числове значення «1», яке вказує на те, що номер рахунку належить платникові податків.

При вказівці паспортних даних прописується:

  • числовий код документа (21);
  • серія і номер паспорта через прогалини;
  • дата видачі паспорту;
  • Ким виданий паспорт.

Крім паспорта, в заяві можна вказати реквізити іншого документа, що посвідчує особу (наприклад, військового квитка). Другу сторінку також завершує підпис платника податків.

Третя сторінка містить паспортні дані і вказівка ​​на адресу платника податків:

  • індекс;
  • регіон в числовому форматі;
  • місто або селище;
  • вулиця;
  • хата;
  • квартира.

Згідно з чинним законодавством, за вказаною в заяві адресою фахівці ФНС зобов'язані направити офіційну відповідь з прийнятим рішенням з питання надання вирахування : Надати або відмовити в поверненні податку. В останньому випадку негативне рішення повинно містити мотиви і способи оскарження.

Заява на отримання вирахування можна заповнити від руки синьою або чорною пастою розбірливими літерами або на комп'ютері.

Зразок заповнення бланка заяви на отримання майнового вирахування можна скачати по засланні . Заяву можна заповнити безпосередньо в ФНС, запросивши бланк і скориставшись зразком на стенді. Але краще заповнити його попередньо будинку, щоб не витрачати час у ФНС.

В даний час платники податків повинні використовувати заяву на отримання майнового відрахування , Яке було введено в обіг в березні 2017 року. У 2018 року ніяких змін в форму не вносилося.

Таким чином, заява на отримання майнового вирахування при купівлі квартири, починаючи з 2017 року, має єдину форму, яку повинні використовувати платники податків.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online