Технічно складні товари не підлягають поверненню 2017-2018

  1. Що таке технічно складні вироби
  2. Перелік технічно складних товарів
  3. Товари, що не підлягають поверненню в 2017 році
  4. Несправність, як причина повернення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закони в рівній мірі захищають не тільки покупців, а й продавців, інакше їм було б невигідно працювати собі в збиток. Але є ситуації, коли продані товари просто не можна повернути назад. Справа в тому, що ця річ фігурує як технічно складний товар, а їх не можна приймати назад. Це не примха продавців, і не їх погане ставлення до покупця або прагнення нажитися. Подібні ситуації контролює законодавство, а в ньому йдеться про те, що дана група товарів не може бути використана повторно, тому і приймати їх назад немає сенсу.

Але як бути в такому випадку Але як бути в такому випадку? Процедура, звичайно ж, є, але щоб її провести, треба докладніше дослідити дане питання. Головне ˗ врегулювати взаємодії кожного з учасників процесу, зробивши це так, щоб конфлікт не набирав обертів. Звичайно, покупець може апелювати до закону «Про захист прав споживача», ось тільки варто розуміти, що існує список технічно складних товарів, що не підпадають під дію цього закону, тому претензії та скарги, які були написані з використанням даного державного регулятора, що не будуть задоволені.

Що таке технічно складні вироби

Слово «техніка» нам знайоме, якщо вона «складна» - це теж можна зрозуміти. Але яким повинен бути товар, щоб його не можна було повернути? Можна сказати, що річ буде вважатися технічно складної, якщо при покупці, на неї був виданий гарантійний талон. Ось тільки зараз діє практика, коли гарантія видається під все підряд, в тому числі під одяг. Але ж у нас ще є слово «техніка», а значить, мова йде про побутову техніку, електроніку та інших гаджетах.

Звичайно, їх можна обміняти, замінити, отримати гроші. Але щоб процедура повернення пройшла нормально, треба дотримуватись певних умов, зазначені в ст. 25 «Про захист прав споживачів». У першому пункті цього документа описуються умови для повернення продукції:

Але в будь-якому правилі є винятки, тому існує ціла категорія товарів, що не підлягають поверненню. Ось основні ознаки технічно складного товару:

  • Є гарантійний талон;
  • Надскладне технічне комплектації;
  • Висока ціна;
  • Неможливість або труднощі з повторною експлуатацією.

Для прикладу можна сказати, що до технічно складним товарам, які не можуть бути прийняті назад, відносяться газові плити і подібне обладнання.

Перелік технічно складних товарів

Переглянувши цей список, ви переконаєтеся, що до нього відноситься більшість пристосувань, без яких ми не може уявити своє життя Переглянувши цей список, ви переконаєтеся, що до нього відноситься більшість пристосувань, без яких ми не може уявити своє життя. Цей перелік був затверджений постановою Кабінету Міністрів України №924 від 10 листопада 2011 року, і до сих пір залишається актуальним, нехай і був трохи доповнений в 2016 році. Це нормально, адже за п'ятирічний період з'явилося досить багато оригінальних технічних новинок, які гідні перебувати в розглянутому переліку.

  1. Легкі літаючі пристосування. Сюди відносяться, практично, будь-які літальні апарати, в тому числі літаки і вертольоти.
  2. Транспортні засоби, призначені для пересування по суспільних дорогах. Зокрема, різні автомобілі, мотоцикли і т.п.
  3. Сільськогосподарська техніка, зокрема: комбайни, трактори, мотоблоки, мотокультиватори та інше спеціалізоване обладнання.
  4. Техніка, призначена для пересування по снігу: снігоходи і т.п.
  5. Човни і засоби пересування по воді: водні скутери, яхти, катера і не тільки.
  6. Навігаційне обладнання, в тому числі для побутового використання. Але за умови, що у нього буде сенсорний екран, а технічні характеристики передбачають функціональний набір, що складається як мінімум з двох функцій.
  7. Персональні комп'ютери, ноутбуки, системні блоки, планшети, а також смартфони. Крім того, перелік 2017 року включає електронні обчислювальні машини.
  8. Багатофункціональні пристрої лазерного або струминного типу функціонування, з монітором і блоком управління.
  9. Ігрові приставки.
  10. Телевізори, супутникове ТБ, проектори.
  11. Відеокамери і фотокамери, а також комплектація і додаткове обладнання до них.
  12. Незамінна категорія побутової техніки, як холодильники (морозильні камери, в тому числі), посудомийні і пральні машини, кухонні плити, духовки, кондиціонери, водонагрівачі і так далі.
  13. Годинники, з більш ніж двома функціями (згідно п.13 від 27.05.2016 N 471).
  14. Інструмент електрифікований (згідно п. 14 від 17.09.2016 N 929).

Але багато з цих товарів повертати можна, звичайно, якщо не закінчився термін в 15 (іноді 14) днів з моменту покупки, і товар не використовувався. А є категорія товарів, що взагалі поверненню не підлягає.

Товари, що не підлягають поверненню в 2017 році

Перераховані вище товари повернути хоч складно, але це є можливим Перераховані вище товари повернути хоч складно, але це є можливим. А існує категорія виробів, які не приймають назад, по крайней мере, після того, як закінчиться двотижневий термін після покупки. Повернути їх можна, ось тільки правила, що діють в даному випадку, зовсім інші. Тому, перш ніж звертатися до продавця, слід більш детально вивчити, що саме входить в категорію складнотехнічних товарів, які не можуть підлягати поверненню:

  • Побутове газове обладнання;
  • Електромузичні інструменти;
  • зброя;
  • Кухонне обладнання, таке як: мікрохвильовки, пароварки і мультиварки;
  • Стаціонарні телефони;
  • Факси.

Здавалося б, що в цій апаратурі немає нічого особливого, а ось з її поверненням, якщо в цьому виникає така необхідність, з'являється багато проблем. Але в той же час, покупець, у якого виникли труднощі зі згаданою технікою, що не підлягає поверненню, має права. Він може:

  • Вимагати розірвання угоди, щоб отримати назад кошти за товар;
  • Отримати можливість обміну, тобто, замінити зламаний товар на аналогічний або інший, але з такими ж характеристиками. Різниця в цінах може бути покрита або покупцем, або магазином, в залежності від того, в якій ціновій категорії знаходиться техніка, що буде замінена;
  • Якщо виявлено брак, можна вимагати зниження ціни за досконалу покупку, щоб вартість стала сумірною;
  • Якщо товар не підлягає обміну, несправність можна усунути іншим способом, зажадавши в магазині виконання негайного і безкоштовного ремонту;
  • Якщо ремонт був виконаний самостійно, наприклад, в магазині немає персоналу, який міг би відремонтувати обладнання, то покупець має право запитувати компенсацію за вже виконану роботу, зберігши всі чеки. Сума коштів, що повертають може бути будь-який, тому годі й шукати, де проведуть ремонт за копійки.

Несправність, як причина повернення

Як вже говорилося, зі складної технічної категорією товарів не так просто. Ці пристрої повинні бути, дійсно, не в найкращому стані, щоб їх повернути, причому при дотриманні всіх термінів і правил. Отже, які ж поломки можна вважати достатньою підставою для того, щоб оформити повернення товару його продавцям?

  • Дефект, який не зникає ремонтом, і заважає використовувати товар за призначенням;
  • Коли витрати, витрачені на ремонт товару, практично, відповідні вартості нового виробу або навіть перевершують його;
  • Якщо ремонт товару буде займати термін понад сорока п'яти днів. Причому в даному випадку відсутність деталей не має ніякого значення і не повинно вважатися достатньою підставою для продовження терміну ремонту;
  • Якщо після ремонту така ж поломка з'явилася знову.

У будь-якому з цих випадків, обладнання повинно бути замінено на рівнозначне. Якщо це не зроблено, продавець зобов'язаний повернути гроші і отримати товар назад.

Але як бути в такому випадку?
Але яким повинен бути товар, щоб його не можна було повернути?
Отже, які ж поломки можна вважати достатньою підставою для того, щоб оформити повернення товару його продавцям?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online