Що таке розписка про отримання грошових коштів, зразок

  1. Що таке боргова розписка
  2. Навіщо вона потрібна
  3. Як правильно написати
  4. особливості написання
  5. Як правильно оформити
  6. зразок

Що таке боргова розписка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Боргова розписка - дуже стара форма фіксації усних домовленостей, її коріння за даними канонічної історії відносяться до часів Мангол-татарського ярма. Саме тоді вона набула широкого поширення. Можливо, боргова розписка існувала ще раніше, бо поки є людина і писемність, як така, його особистий підпис або почерк цінуються більше, ніж всі взяті разом друку, паперові договору та інші документи, навіть якщо людина не вміє писати, а вміє тільки ставити хрест .

Помінуя про це, сучасне законодавство більшості країн світу, зокрема Росії, приділило особливу увагу предмету «розписці» і її законності.

Цивільний кодекс Російської Федерації в статті 807, в пункті 1 говорить: «« За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інше майно на обговорених умовах, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошей або еквівалент майна ». В даному випадку в якості договору позики в повній мірі може виступати боргова розписка. Але, насправді, між договором позики і розпискою є одна велика принципова різниця.

Розписка - це рукописний документ, складений і написаний однією особою - «Я Іванов А.Н. беру в борг у Петрова Г.М. ». У разі якщо в документі стоять два підписи (і позичальника і позикодавця), то це вже договір позики.

Навіщо вона потрібна

Перш за все, розписка потрібна, як і в давні часи, для письмової фіксації усних домовленостей. В результаті її підписання виникають певні обов'язки однієї людини перед іншим. Розписка є більш сильним документом, ніж будь-який договір і спокійно приймається в суді, як доказ тих чи інших обставин.

Читайте, статтю про стягнення боргу по розписці через суд , На випадок, якщо сама розписка не допомогла повернути гроші назад.

Таким чином, боргова розписка сприяє підвищенню шансів, що позикові гроші повернутися їх власнику, але нічого не гарантує.

У сучасній Росії судова і законодавча система влаштована таким чином, що боржник, не маючи майна і грошей, може розгулювати спокійно і не повертати борг, але правда тільки всередині країни. Оскільки митні служби закордон його не пустять, є й інші адміністративні прийоми, призначені для «вибивання» грошей у боржника, але про них трохи нижче.

УВАГА Боргова розписка не гарантує кредитору, що гроші до нього повернутися. Вона нічого не гарантувала ні раніше, ні зараз.

У стародавні ж часи, навіть за часів Достоєвського і Островського, боржник б сидів у борговій ямі, до тих пір, поки за нього не заплатять родичі або поки він повністю не викупить свій борг перед «суспільством». Хоча це теж умовність. Збанкрутілі боржники, так само як і зараз переводили заздалегідь своє майно на повірених осіб і йшли сидіти в яму «до втрати пульсу», але грошей не повертали.

При складанні тексту розписки потрібно дотримуватися деякий набір правил, щоб в суді ваша справа вирішилося на вашу користь.

Як правильно написати

Перш за все, потрібно враховувати, що сучасна юриспруденція рекомендує, щоб при будь-якій угоді або при підписанні документів були присутні треті особи або нотаріус, який є теж третьою особою, але ще і з профільною освітою. Факт присутності третіх осіб слід вказувати в який складають документах, під якими вони також підписуються.

НА ЗАМІТКУ! На підставі російського законодавства, будь-яка угода розміром більше десяти МРОТ, повинна супроводжуватися письмовим договором, чеком або накладної.

особливості написання

Перш ніж взятися за написання розписки, потрібно чітко знати, як правильно написати розписку про отримання грошей і основні нюанси:

  • розписка пишеться тільки від імені позичальника і особисто їм, підписати ставитися також тільки автором розписки. Не плутати з договором позики!
  • писати розписку можна і на самоті, присутність кредитора зовсім не обов'язково. Головне щоб він потім ознайомився з текстом розписки, погодився з ним і взяв її на зберігання.
  • ніколи не підписуйте порожній аркуш паперу. Інша сторона може вписати туди все що завгодно. Також свій підпис бажано ставити відразу під текстом розписки, так щоб не залишалося місця вписати в неї не потрібну вам інформацію. Це дійсно важливо, бо процедура звірки почерку не дешева і виграє в цій процедурі в Росії той, хто більше поклав грошей експерту «на лапу».
  • використовуйте в тексті розписки правильні фрази, що не суперечать законодавству
  • слід вказати пені, які можливо хоче на вас накласти кредитор за кожен день прострочення виплати. Хоча, насправді, найчастіше величезні пені вдається списати в суді, і суд прирівнює день прострочення до російської ставки рефінансування - 8,3% на рік від суми прострочення
  • кредитору ж варто бути уважним при перевірці всіх паспортних даних, оскільки помилка в даних призводить до недійсності ваших письмових домовленостей. Простіше кажучи, ви дали в борг абсолютно іншій людині, якого і в природі не існує, а знайомий вам позичальник, на папері, нічого вам і не повинен
  • кредитору слід проконтролювати, яку мету позики напише позичальник. Не варто писати в розписці мета позики - «бізнес», в цьому випадку суд спише борг позичальника на ризики пов'язані з бізнесом, і ви грошей своїх не побачите.

Як правильно оформити

Тепер давайте покроково розглянемо питання, як правильно оформити розписку.

Крок 1 . Пишемо назву «Розписка про отримання грошових коштів в борг».

Крок 2. У правому верхньому кута ставимо повну дату і місце складання. Наприклад «15 вересня 2014 року. М Москва".

Крок 3. Пишемо основний текст розписки, де вказуємо своє ПІБ, рік і місце народження, місце прописки і фактична адреса проживання, «отримав від", ПІБ, рік, місце народження, місце прописки і фактична адреса проживання кредитора «таку-то суму грошей», « зобов'язуюсь повернути такого-то числа »,« в разі несплати в термін, готовий виплачувати пенні розміром 0,1% в день ».

Крок 4. Ставимо свій підпис і розшифрування підпису.

Розписку можна написати від руки на будь-якому клаптику паперу, якість паперу і якість візуального оформлення не має ніякого значення. Напишіть текст хоч навскіс і криво, головне, щоб він був написаний вашою рукою, і стояв підпис.

зразок

Теоретичний розгляд питання - це добре, поради ще краще, але багато людей вважають за краще отримати відразу конкретний зразок розписки про повернення боргу, правильний з точки зору закону, замість того, щоб аналізувати текстову інформацію.

Отже, розписка про повернення боргу, зразок

«Розписка.

16 січня 2009 року.

Я, Іванов Іван Іванович, 10 жовтня 1964 року народження, паспорт серії 10 20 номер 550100, виданий 10 березня 2004 року Лобненського ОВС Московської області, який зареєстрований і проживає за адресою: м Москва, вул. Лівобережна, д. 10, кв. 6, взяв в борг у Петрової Ніни Олексіївни, 14 червня 1968 року народження, паспорт серія 50 60 номер 730540, виданий 11 липня 2001 року 1 Ногінську ОВС Московської області, яка мешкає за адресою: м Москва, Ленінградський проспект, д. 5 кв. 118, 100 000 рублів під 36 (тридцять шість) відсотків річних, які зобов'язуюсь повернути до 20 січня 2011 року разом з відсотками. У разі несвоєчасної оплати готовий оплатити 0,1% за кожен день прострочення від 100 000 рублів ».

Підпис. Розшифровка.

Сподобалося - розкажи друзям!

Оціни статтю!

Оцініть статтю


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online