Повернення податку за лікування

  1. Умови отримання повернення податку на лікування
  2. Механізм повернення прибуткового податку за лікування зубів
  3. Документи для повернення податку за лікування
  4. Заповнення 3-ПДФО при поверненні податку на лікування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен з нас у своєму житті стикався з прибутковим податком Кожен з нас у своєму житті стикався з прибутковим податком. Їм обкладаються трудові доходи, гроші від здачі майна в оренду або його продажу, дивіденди, виграші в лотереях і багато іншого. Але мало хто знає, що частина сплаченого ПДФО можна повернути, скориставшись правом на податкові відрахування. Що це означає?

Податкові відрахування знижує базу з прибуткового податку у сумі понесених витрат на лікування, освіту, купівлю житла, пенсійне або медичне страхування, благодійність. На практиці це означає повернення 13% від цих витрат платника податку на прибуток. Але для того, щоб отримати повернення податку, потрібно дотримати ряд умов. У цій статті ми будемо говорити про повернення податку саме за видатками на лікування.


Умови отримання повернення податку на лікування

Податковим кодексом нашої країни передбачено низку умов, при дотриманні яких можна отримати повернення податку за лікування. Перш за все, лікування повинно здійснюватися на території Росії в ліцензованому медустанові. Виняток зроблено лише для Криму і Севастополя - для місцевих клінік згодяться і документи, видані українською владою.

Лікування повинно входити в перелік медпослуг, за якими надається вирахування. перелік представлений в Постанові Уряду РФ від 19.03.2001 р № 201. У цьому ж нормативному акті є і список медикаментів, витрати на які також держава компенсує поверненням прибуткового податку.

Щоб отримати податкове вирахування, треба бути офіційно працевлаштованим і мати дохід, оподатковуваний за ставкою 13%. Виняток - дивіденди: хоч вони і стали обкладатися ПДФО в розмірі 13%, але для повернення податку їх враховувати не можна. Зате можна вести облік доходів від передачі майна в оренду або його продажу. Саме виходячи із сум податку на прибуток, сплаченого до бюджету вами або вашим роботодавцем, буде розрахована сума, яку ви зможете або повернути одноразово в податковій інспекції, або отримати по частинах у роботодавця. У цьому питанні перевага на боці тих, хто отримує повністю «білу» зарплату.

Припустимо, Анісімов Федір отримує 5 000 руб. офіційно, а ще 45 000 руб. йому дає роботодавець на «руки». А ось у його брата, Анісімова Костянтина, роботодавець не порушує ТК РФ і платить офіційно 50 000 руб. ПДФО Федір платить в розмірі 650 руб. А Костянтин перераховує в бюджет в 10 разів більше - 6 500 руб. Зате, якщо Костянтин вирішить скористатися податковим вирахуванням, то повернення податку від держави він отримає швидше, ніж Федір.

Увага! ІП на спецрежим (ССО, патент, ЕНВД або ЕСХН) отримати повернення податку не зможе, якщо тільки він не працевлаштований десь ще як звичайний працівник. Справа в тому, що комерсанти-спецрежімнікі платять за результатами своєї діяльності не ПДФО, а податок відповідно до обраної схеми оподаткування.

Той, хто бажає одержати відрахування повинен оплачувати свої витрати самостійно. Якщо за медпослуги заплатить роботодавець або благодійний фонд, то повернути податок не вдасться. При цьому громадянин може оплатити лікування родича, але тоді саме той, хто платив за лікування, і отримає відрахування.

Наприклад, пенсіонер Овечкін Ігор Михайлович лікував зуби, але платив за лікування його син Станіслав. Якщо договір з медучреждением і всі платіжні документи оформлені на Ігоря Михайловича, то повернути податок не вийде, оскільки у безробітного пенсіонера немає доходів, які обкладалися б податком на прибуток. Тому всі документи потрібно оформляти безпосередньо на того, хто оплачує лікування і має доходи, з сум яких можна отримати повернення податку, - тобто в даному випадку на Станіслава.

Увага! Повернути податок можна за лікування близьких родичів: братів і сестер батьків, неповнолітніх дітей (у тому числі усиновлених або опікуваних), подружжя. Цікаво, але Мінфін не дозволяє отримувати відрахування за лікування тещі (лист від 16.04.2007 р № 03-04-05-01 / 114).

Як отримати повернення прибуткового податку за лікування іноземцю? Якщо він працює в Росії офіційно і платить всі податки, то на податкове вирахування по медпослуг іноземець має право претендувати в тому випадку, якщо він є резидентом РФ - тобто пробув в країні більше 183 днів у календарному році (лист ФНС від 30.10.2014 р № БС-3-11 / 3689 @). Якщо ж іноземець не має статусу резидента в нашій країні, то відрахування йому не покладені, оскільки в загальному випадку його трудові доходи оподатковуються ПДФО за ставкою 30%.

Ще одна умова, яку потрібно дотримати - з моменту отримання медпослуг людиною повинно пройти не більше 3 років. Тобто в 2016 році можна отримати повернення податку за лікування, який вчинила в 2015, 2014 року, 2013 рік. Зате податкові відрахування лікуватися, на відміну від майнового відрахування, можна одержати кілька разів в житті.

Механізм повернення прибуткового податку за лікування зубів

Щоб отримати від держави повернення 13% від витрат на медпослуги, в тому числі і за лікування, протезування і видалення зубів, потрібно пройти кілька етапів.

Перший етап. Безпосередньо саме лікування. Як вже було сказано вище, воно повинно проходити тільки в акредитованих російських клініках. Повернення податку можна отримати не тільки за самі медичні послуги, але і за витратами, понесеними на покупку медикаментом і спеціальних витратних матеріалів.

Зверніть увагу! Засоби, які використовуються для догляду за хворим і відновлення після операції, врахувати у витратах на лікування не можна.

На жаль, можливість держави не безмежні: повертати прибутковий податок можна в межах визначених лімітів. Для повернення податку за лікування встановлено ліміт у розмірі 15 600 руб. Тобто максимум витрат, які ви можете понести на лікування свого або близького родича, становить 120 000 руб. Врахуйте, цей межа встановлена ​​для всіх соціальних витрат: крім повернення податку за лікування, держава повертає гроші і за витратами на освіту, пенсійне та медичне страхування, благодійність, - все це входить в категорію «соціальних податкових відрахувань». Сумарний ліміт по ним за календарний рік - 120 000 руб.

Припустимо, Семикіна Любов Григорьевна в 2015 році лікувала зуби і оплачувала доньці Христині послуги репетиторів, а також перерахувала гроші за перший курс навчання у вузі. На лікування Любов Григорівна витратила 27 000 крб., На репетиторів - 45 000 руб., А на вищу освіту дочки - 100 000 руб. Разом Семикіна понесла витрати в розмірі 172 000 руб. З них держава зможе повернути ПДФО тільки з 120 000 крб., За рештою 52 000 руб. 13% отримати не вдасться. Семикіна свій ліміт соціальних витрат в 2015 році вичерпала.

Якщо витрати громадянина на соціальні потреби перевищили поріг в 120 000 руб., То прибутковий податок повернуть тільки в розмірі 15 600 руб., Перенести залишок недоотриманих коштів на наступний рік НК РФ не дозволяє. Для певних ситуацій чиновники зробили виключення - повернути 13% можна з усіх понесених витрат. Йдеться про дорогого лікування, розміри якої не лімітовані.

Перелік процедур, які можуть бути віднесені до дорогих, також представлені в Постанові Уряду РФ від 19.03.2001 р № 201: це онкологічні, гематологічні, неврологічні захворювання, протезування зубів, захворювання опорно-рухового апарату і деякі інші хвороби. Перелік великий, проте не всі захворювання там чітко названі.

На практиці податківці нерідко сперечаються з громадянами відмовляючись визнавати конкретний випадок саме дорогим захворювання. Останнє слово в суперечці має залишатися за Мінздоровсоцрозвитку РФ - за запитом громадян відомство пояснює, чи стосується лікування до переліку дорогих. Наприклад, по протезуванню зубів рішення прийняте на користь платника податків - лист Минсоцздравразвития РФ від 07.11.2006 р № 26949-МЗ-14.

Медустанову після закінчення лікування повинно надати вам довідку про оплату послуг для надання в податковий орган. У цьому документі є спеціальна графа, для зазначення коду послуги:
1 - для нормального лікування;
2 - для дорогого з переліку Минсоцздравразвития.

Другий етап полягає в зборі документів для повернення податку за лікування зубів. Повний список документів на повернення прибуткового податку за лікування ми вказали в наступному розділі статті.

Третій етап - громадянину необхідно вибрати, де він хоче отримати гроші від держави. Закон дозволяє отримувати податкові відрахування двома способами:

  • в податковій інспекції - плюс способу в тому, що платник податків отримає повернення грошей відразу однією сумою (якщо для цього вистачить сплаченого їм ПДФО протягом року лікування). Мінус в тому, що до подання заяви на повернення податку за лікування та інших документів, потрібно дочекатися кінця календарного року, під час якого громадянин лікувався. А ще потрібно заповнити податкову декларацію на повернення прибуткового податку за лікування - 3-ПДФО. Ще один недолік способу - податківцям дається 3 місяці для перевірки документів і ще місяць на перерахування грошей на банківський рахунок - разом процедура за часом займе максимум 4 місяці;
  • у роботодавця отримати свій повернення податку можна швидше - інспектори перевіряють документи протягом 1 місяця і дають повідомлення для роботодавця. Після отримання цього повідомлення і заяви від працівника компанія перестає утримувати прибутковий податок з працівника - до тих пір, поки повернення податку не буде здійснено. Мінус способу в тому, що таке повідомлення для роботодавця потрібно брати в податковій інспекції кожен календарний рік - якщо не вдалося, за один рік одержати відрахування. Зате не потрібно заповнювати 3-ПДФО і брати довідки 2-ПДФО у роботодавця.

Пояснимо на прикладі вигоди кожного способу. У травні 2016 року Весніна Ірина Анатоліївна витратила на власне лікування (що не відноситься до дорогого) 150 000 руб. Навіть якщо Ірина Анатоліївна ще зробить в цьому році витрати на медпослуги або навчання , То все одно вона вже вичерпала свій відрахування за 2016 рік у максимальному розмірі - 120 000 руб. Залишок витрат - 30 000 руб. Весніна перенести на 2017 рік не зможе. Отже, держава повинна повернути Ірині Анатоліївні 15 600 руб. (13% від 120 000 крб.) Зарплата Ірини Анатоліївни - 47 000 руб. в місяць, інших податкових відрахувань у неї немає.

Якщо Весніна вирішує отримати повернення податку в ИФНС, то гроші вона отримає після закінчення 2016 року. Розрахунок суми повернення ПДФО відбувається виходячи з розміру прибуткового податку, сплаченого Іриною Анатоліївною в 2016 році: 47 000 руб. * 12 місяців * 13% = 73 320 руб. Перерахованого в бюджет в 2016 році ПДФО вистачить, щоб повернути 15 600 руб. за лікування. Якщо Весніна здасть документи в січні 2017 року, то чи не пізніше травня 2017 року його отримає повернення податку за лікування.

А якщо Ірині Анатоліївні хочеться отримати повернення податку швидше, то вона може зробити це у роботодавця. Припустимо, Весніна здасть документи в червні 2016 року - тоді податківці вже у липні 2016 року дадуть їй повідомлення для роботодавця. Починаючи з місяця отримання заяви від Ірини Анатоліївни та повідомлення з податкової інспекції, роботодавець перестане утримувати з зарплати працівниці прибутковий податок. Оскільки раніше роботодавець утримував з Ірини Анатоліївни 6 110 руб., То отримати повернення податку Весніна зможе за 2,5 місяці. Вже з жовтня 2016 року працедавець буде утримувати прибутковий податок з Ірини Анатоліївни в звичайному порядку.

Увага! Отримувати повернення податку працівник може на кожному місці, де він зараз офіційно працевлаштований.

Документи для повернення податку за лікування

Розглянемо докладніше, які документи потрібні для повернення податку за лікування зубів і при отриманні інших медпослуг:

  • декларація 3-ПДФО за той рік, в якому людина лікувалася;
  • довідки 2-ПДФО з кожного місця роботи;
  • заява на повернення податку на лікування;
  • заява для підтвердження права на відрахування для роботодавця - відповідно до зразка, наведеного в листі ФНС від 07.12.2015 р № 3Н-4-11 / 21381 @.
  • документи, що підтверджують витрати на оплату лікування: договір з медорганізаціі, довідку про надання медпослуг, платіжні документи;
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки з тим, хто лікувався - в разі, якщо лікування оплачував близький родич - свідоцтво про народження, про шлюб, паспорт.

Для податківців мають значення не оригінали документів, а їх копії - в інспекцію потрібно принести завірені ксерокопії, а самі оригінали співробітник ИФНС перегляне і поверне вам. Можна і не ходити в інспекцію особисто, а передати документи через представника або зовсім вислати Поштою Росії. Останній спосіб - найповільніший і ненадійний, а якщо в документах є помилки, то чекати, поки податківці одпишуть, а поштове відділення доставить вам лист часом займає надто багато часу.

Заповнення 3-ПДФО при поверненні податку на лікування

Якщо ви вирішили одержати відрахування в податковій інспекції, то вам потрібно подати декларацію на повернення прибуткового податку за лікування. Декларація носить назву 3-ПДФО і заповнюють у всіх випадках, коли платник податків претендує на податкові відрахування. Для громадян чіткий термін здачі 3-ПДФО не встановлено - головне, щоб скінчився сам календарний рік, в якому виникло право на повернення податку. Припустимо, ви лікували зуби в 2016 році. Тоді подати 3-ПДФО і звернутися за поверненням податку ви можете в будь-який робочий день у 2017 році (а також в 2018 і 2019).

Детальніше про те, які листи треба заповнювати в 3-ПДФО для повернення податку за лікування і приклад того, як заповнити декларацію на повернення прибуткового податку за лікування ви можете прочитати в цієї статті нашого сайту.


ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ

Що це означає?
Як отримати повернення прибуткового податку за лікування іноземцю?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online