Повернення ПДФО при купівлі квартири

  1. Повернути ПДФО за покупку квартири - умови повернення
  2. Витрати на придбання квартири
  3. Документи для повернення ПДФО при купівлі квартири
  4. Відшкодування ПДФО за квартиру - процедура відшкодування
  5. Розрахунок повернення ПДФО при купівлі квартири
  6. Повернення ПДФО за квартиру - приклад відшкодування

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У громадян, які купують житлову нерухомість, є можливість повернути податок ПДФО, який утримується під час укладання угоди. Це право фізичних осіб прописано в податковому законодавстві. Розмір податку становить 13% від вартості житла, що купується, а його відшкодування може бути здійснено декількома варіантами.

Для початку необхідно зібрати певний пакет документів, а потім дотримуватися ряду обов'язкових умов. У даній статті ми детально розберемося з процедурою повернення ПДФО при купівлі квартири, з якою доведеться зіткнутися багатьом російським громадянам. Стаття 220 НКРФ ч.II регламентує порядок повернення ПДФО.

Питання, розглянуті в матеріалі:

Питання, розглянуті в матеріалі:

Повернути ПДФО за покупку квартири - умови повернення

Дане відрахування платник податків має право відшкодувати в наступних випадках:

  1. Куплене майно знаходиться на російській території.
  2. Фізична особа, яка набула житлову нерухомість або частку в ньому, щомісяця сплачує податок на доходи в розмірі 13%.
  3. Угода купівлі-продажу здійснюється між громадянами, які не пов'язані, а такими можуть бути визнані:
    • Фізична особа і його дружина (чоловік).
    • Діти.
    • Батьки.
    • Фізичні особи при підпорядкуванні одного іншому за посадовим положенням.
  4. Під час покупки нерухомого майна гроші були заплачені самим платником податків. Враховуйте, що до витрат на покупку не включаються:
    • Кошти бюджету при державному співфінансуванні.
    • Сума материнського капіталу.
    • Грошова сума, яка була сплачена підприємством.
  5. Сума витрат не перевищує граничного порогу, закріпленого на законодавчому рівні. Ця сума становить 2 мільйони рублів. Якщо витрати перевищують дане значення, то 13% будуть повернені платнику податків тільки від 2000000 рублів.

Якщо згадані вище умови дотримуються, то фізична особа має право повернути 13% від витрат на покупку житлового нерухомого майна.

Витрати на придбання квартири

Якщо звернутися до пп.4 п.3 ст.220 НКРФ ч. II, то там сказано, що витрати на придбання кімнати (або частки в ній), квартири або частки в ній, складаються з таких витрат:

  • На придбання прав на житло в споруджуваному будинку.
  • На придбання квартири.
  • На покупку частки в квартирі або кімнаті.
  • На покупку кімнати.
  • На придбання будівельних матеріалів для обробки.
  • На складання кошторису.
  • На проведення ремонтних робіт.
  • На оздоблювальні роботи.

Якщо звернутися до пп.3 п.3 ст. 220 НКРФ ч. II, то там прописано, що видаткова частина на будівництво нового житла, купівлю будинку або частки в будинку в ньому включає наступні витрати платника податків:

  1. На придбання матеріалів на будівництво будинку.
  2. На розробку кошторису будівельних робіт.
  3. На розробку проектів.
  4. На покупку будинку.
  5. На придбання частки в житловому будинку.
  6. Витрати на підключення до комунікацій (газопровід, електроенергія, водопровід).
  7. Витрати, що мають відношення до добудови будинку або частки в ньому.

Витрати на підключення до комунікацій і на матеріали для обробки можуть бути включені до фактичні витрати лише в тому випадку, якщо в договорі на покупку буде вказано те, що житлова нерухомість буде куплена без засобів комунікацій і без обробки.

Коли платник податків отримав право власності на придбану нерухомість, то він може запускати процедуру повернення ПДФО при купівлі квартири.

Для цього йому необхідно зібрати необхідний пакет документів і подати їх до інспекції ИФНС за місцем його прописки.

Документи для повернення ПДФО при купівлі квартири

Громадянину потрібно зібрати такий пакет документів:

  1. Паспорт фізичної особи, який платить податки (копія).
  2. Податкова декларація форми 3-ПДФО. Вона повинна бути заповнена за звітний рік, в якому була здійснена операція купівлі-продажу нерухомого житлового майна.
  3. Довідка про доходи (форма 2-ПДФО) за звітний рік, в якому була куплена нерухомість для проживання.
  4. Свідоцтво ІПН (копія).
  5. У разі якщо платнику податків надавалися стандартні податкові відрахування, то знадобиться представити свідоцтва про народження дітей.
  6. Розписка продавця нерухомого майна.
  7. Заява на надання вирахування. У ньому необхідно позначити номер банківського рахунку, куди відшкодовується сума буде перераховуватися.
  8. Якщо квартира була куплена із залученням іпотечних коштів, то знадобиться кредитний договір.
  9. Документи, що підтверджують право власності на куплену квартиру. Серед них будуть: договір про придбання прав на житло в споруджуваному будинку, договір купівлі-продажу, акти приймання-передачі.
  10. Папери, які доводять витрати на придбання нерухомості для проживання і оздоблювальних робіт. Це можуть бути платіжні доручення, банківські виписки, квитанції, товарні та касові чеки, акти при закупівлі будівельних матеріалів.

За кожну операцію в індивідуальному порядку визначається список необхідних документів.

Відшкодування ПДФО за квартиру - процедура відшкодування

Сплачений раніше податок може бути повернутий наступними способами:

  1. Після того як скінчився рік, який ознаменувався угодою, фізична особа за місцем прописки звертається в ИФНС і подає необхідний пакет документів. Протягом 3 місяців інспектор буде займатися розглядом поданих документів. Якщо рішення буде позитивним, то ИФНС перерахує утриманий в минулому році податок. Гроші будуть переведені на рахунок в банку, який громадянин вказав у заяві.
  2. Після того як на руки було отримано право власності на придбане житло, громадянину відразу ж необхідно надати в ИФНС зібраний пакет документів. Звернутися потрібно в орган, розташований за місцем прописки. Протягом місяця буде здійснюватися перевірка документів. Після закінчення перевірки, фізичній особі на руки видається повідомлення, яке підтверджує його законне право на повернення ПДФО при купівлі квартири. В папері буде вказано найменування роботодавця. Громадянин надає дане Повідомлення в бухгалтерію підприємства, де він працює. Починаючи з того місяця, в якому Повідомлення було пред'явлено, ПДФО із заробітної плати припиняє утримуватися до відшкодування в повному обсязі. Дане Повідомлення фізичній особі потрібно отримувати в податковому органі щороку і надавати в бухгалтерію своєї організації до того моменту, поки ПДФО не буде в повному обсязі повернуто. У разі якщо громадянин працює на офіційній основі в декількох підприємствах, то він має право відшкодувати податок у кожного роботодавця. Цей момент обумовлений в ФЗ від 23.07.2013 року №21-ФЗ «Про внесення зміни до ст. 220 ч. 2 Податкового кодексу РФ.

Фізичній особі відшкодовується ПДФО за минулий рік, але не більше суми податку, який був з нього утримано.

Якщо сума податку, яка покладена до повернення, більше суми, яку повернули фізичній особі, то в цьому випадку належний залишок буде повертатися в наступні роки.

Громадянину для цього буде потрібно після закінчення кожного року подавати в ИФНС декларацію про доходи, поки податок не буде повернений повністю.

Розрахунок повернення ПДФО при купівлі квартири

13% від витраченої суми на покупку житлової нерухомості фізичній особі буде повернений. Якщо звернутися до пп.1 п.3 ст. 220 НКРФ, то в ньому встановлена ​​межа фактичних витрат на придбання житлової нерухомості - дана сума становить 2 мільйони рублів.

Наприклад, якщо фізична особа стало володарем квартири вартістю 4 мільйони рублів, то сума повернення складе 13% тільки від 2 мільйонів рублів.

Якщо фактичні витрати на придбання нерухомості для проживання буде менше граничної суми (наприклад, квартира коштує 1,5 мільйона рублів), то платник податків має право використовувати залишилися 500000 рублів при покупці згодом іншого житла.

Через мінливого законодавства, гранична сума може бути змінена. Тому до уваги береться та сума, яка «працювала» в той час, коли у платника податків в перший раз з'явилося право на відшкодування ПДФО.

Якщо купується часткова власність, то відшкодування ПДФО буде розподілено пропорційно часткам між співвласниками нерухомості.

Якщо придбана спільна власність, то самі власники визначають порядок розподілу - вони вкажуть його в заяві.

Якщо придбана спільна власність, то самі власники визначають порядок розподілу - вони вкажуть його в заяві

Завантажити бланк заяви на повернення ПДФО при купівлі квартири

Наприклад, подружжя має право розподілити повернення податку таким чином, що він буде відшкодовано лише одному з подружжя. В цьому випадку, другий чоловік може скористатися цим правом тоді, коли буде купуватися інше нерухоме майно для житла.

Якщо платник податків, який має право на відшкодування податку, стає пенсіонером, то він може отримати повернення ПДФО за ті роки, які передували пенсії. Але цей термін повинен бути не більше 3 років.

Повернення ПДФО за квартиру - приклад відшкодування

Пропонуємо розглянути розрахунок суми повернення податку в наочних прикладах, щоб в подальшому можна було використовувати їх у вашому конкретному випадку:

приклад №1

Фізична особа купило квартиру в 2018 році за 5 мільйонів рублів. З його заробітної плати в цьому році було утримано 55000 рублів прибуткового податку.

  • Підсумкова сума відшкодування становитиме: 2000000х13% = 260 000 рублей.

У 2019 фізособа має право повернути податок в розмірі 55000 рублів, який з нього був утриманий. Сума відшкодування, яка залишилася, становить 205000 рублів (260000-55000 = 205000 рублів). Дана сума буде гаситися по закінченню кожного року в міру того, як податок буде відшкодовуватися. Так буде тривати до повного повернення податку.

приклад №2

Фізична особа придбала квартиру за 1400000 рублів в березні 2019 року. Незабаром було прийнято рішення повернути податок через підприємство, в якому він офіційно працює. У квітні 2019 року в податковому органі громадянин отримав Повідомлення, яке передав в бухгалтерію свого підприємства. Заробітна плата працівника становить 35000 рублів щомісяця.

  • Підсумкова сума повернення буде дорівнює: 14000000 х 13% = 182000 рублів.
  • На початку травня, коли підприємство видає зарплату за квітень, громадянину буде повернуто: 35000 рублів х 13% = 4550 рублів.
  • Сума, що залишилася відшкодування становить: 182000 рублів - 4550 рублів = 177500 рублів.

У червні, коли буде оплата праці за травень, громадянину знову повернуть 13% від його зарплати. Так буде тривати щомісяця до закінчення року. У наступному році фізичній особі знову знадобиться отримати Повідомлення в податковому органі і принести його в бухгалтерію. У разі якщо громадянин вирішить купити ще одну житлову нерухомість, то у нього буде право на відшкодування 13% з 600000 рублів, так як законом встановлена ​​межа в 2 мільйони (2 млн. - 1,6 млн., Які були витрачені на покупку квартири) . Отже, йому буде відшкодовуватися сума в такому розмірі: 0,6 мільйона х 13% = 78000 рублів. За кожним конкретним випадком, податковий інспектор може надати довідку і дати повний список документів, потрібних для повернення податку. Фізична особа має право повернути податок, як через інспекцію федеральної податкової служби, так і через свого роботодавця, де він трудиться на постійній основі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online