Повернення 13 відсотків з покупки квартири

  1. Підстава для повернення
  2. Хто має право на пільгу
  3. Житло на вторинному ринку і квартири в новобудовах
  4. Скільки грошей повернуть?
  5. Чи може податкові відрахування бути складовим?
  6. Як отримати гроші?
  7. Які документи необхідні?
  8. В яких випадках податковий відрахування не буде схвалений?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно із законодавством, при покупці квартири громадяни можуть розраховувати на те, що держава поверне їм частину суми, яка була виплачена за житло.
Згідно із законодавством, при   покупці квартири   громадяни можуть розраховувати на те, що держава поверне їм частину суми, яка була виплачена за житло
У цій статті ми поговоримо про те, хто має право на цю пільгу, як і в якому порядку можна отримати належні гроші.


Підстава для повернення

Повернення 13% від суми покупки називається податковим вирахуванням. Тобто, держава повертає громадянину частина тих грошей, які останній виплатив в якості регулярних податкових відрахувань з одержуваних їм доходів (ПДФО). Більшість наших співвітчизників не беруть участь в цьому процесі і навіть не замислюються про те, як це відбувається. Податок за них платить роботодавець, заповнюючи всі документи і проводячи необхідні обчислення самостійно. Гроші надходять до державного бюджету, звідки вони і повертаються, коли громадянин купує нерухомість.

Хто має право на пільгу

Іншими словами, повернення передбачено для тих, хто ці податки платить. Якщо ви є безробітним, студентом або отримуєте зарплату «в конверті», ви не можете розраховувати на повернення частини грошей при покупці квартири. До речі, на відрахування можуть претендувати пенсіонери, якщо вони мають оподатковуваний дохід (не менше 5534 руб.) З іншого пенсії, а також неповнолітні, за них одержати відрахування можуть працюють батьки. Крім того, податкове вирахування громадянин може отримати тільки один раз в житті, тому якщо раніше відрахування був отриманий, то згодом він надаватися не буде.


Житло на вторинному ринку і квартири в новобудовах

Закон говорить про те, що отримати податкове вирахування можна не тільки, купуючи квартиру за готівку, а й за нерухомість, яка оформлена в іпотеку. Відповідно, є можливість повернути 13% від суми, витраченої на покупку житла на вторинному ринку або ж - від грошей, сплачених за договором із забудовником ( покупка новобудови ).

Але є нюанси - деякі соціальні програми, які передбачають іпотечне субсидування осіб, що належать до різних категорій, не дозволяють претендувати на відрахування. До таких програм відноситься «Військова іпотека», «Молода сім'я», придбання житла на гроші, надані державам в рамках програми «Материнський капітал». Є ще ряд федеральних і регіональних програм, тому бажано заздалегідь уточнити це питання в податковому органі за місцем проживання. Проте, якщо покупець, використовуючи можливості програми, додатково вніс свої гроші (при цьому, будучи платником ПДФО), то частина грошей від внесеної суми він отримати зможе.


Скільки грошей повернуть?

Відразу варто врахувати, що сума повернення не тільки безпосередньо залежить від суми покупки, але також має обмеження. Стаття 220 Податкового Кодексу РФ включає пункт про те, що максимальна сума, з якої виробляється податкове вирахування, не може перевищувати 2 млн. Рублів. Іншими словами, громадянин не може розраховувати на отримання суми понад 260 тис. Рублів (що складає 13% від 2 млн. Рублів). Наприклад, навіть якщо квартира купувалася за суму 3,4 або 5 млн. Рублів, то відрахування все одно буде здійснюватися з суми в 2 млн. Рублів. Але це обмеження діє при покупці житла на вторинному ринку або при покупці будь-якої житлової нерухомості, придбаної за власні гроші. Якщо ж квартира купувалася з залученням іпотечного кредиту, максимальна сума для податкового вирахування обмежена 5 млн. Рублів.


Чи може податкові відрахування бути складовим?

У тому випадку, якщо один об'єкт нерухомості коштує менше, ніж обмежувальна сума для податкового вирахування, що залишився ліміт може бути реалізований при покупці чергової квартири, будинку або дачі. Тобто, якщо квартира коштує 1,5 млн. Рублів, то відрахування на що залишився резерв в 0,5 млн. Рублів можна буде згодом отримати при покупці другої квартири. Це досить зручно, коли купується, наприклад, будинок з ділянкою і згодом ще додаткову ділянку по сусідству.


Як отримати гроші?

Податкові відрахування можна отримати двома способами: готівкою (після того, як податковий орган перевірить всю інформацію) або ж у вигляді звільнення від сплати податку на зарплату протягом певного часу (до моменту погашення всієї суми відрахування). Тобто, у другому випадку претендент на податкове вирахування в день зарплати буде отримувати на руки суму на 13% більше, ніж він отримував до цього.

Отже, передбачається, що ви вже придбали квартиру, оформили і отримали свідоцтво про право на власність. Тепер потрібно заповнити декларацію про доходи, зібрати ряд документів, написати заяву на відрахування і здати в податковий орган за місцем прописки. Податкова служба перевіряє папери протягом двох-трьох місяців, і якщо всі документи заповнені правильно, відрахування схвалюється, після чого гроші мають надійти на рахунок протягом 30 днів.


Які документи необхідні?

Щоб оформити відрахування, необхідно зібрати наступні документи:

  • Посвідчення особи (паспорт), а також копії перших сторінок і сторінки з відміткою про реєстрацію;
  • Довідка про доходи 2-ПДФО. Цю довідку видають за місцем роботи, проте якщо протягом року місце роботи змінилося, то доведеться таку довідку і на попередньому місці роботи;
  • Договір купівлі-продажу квартири, а якщо мова йде про іпотечної нерухомості - договір пайового Участі (ДДУ);
  • Документ, що підтверджує оплату за договором (розписка, квитанція, платіжне доручення);
  • Свідоцтво про реєстрацію права власності;
  • Податкова декларація 3-ПДФО, документ заповнюється даними, які відображені в довідці 2-ПДФО, а також інших документів;
  • Заява про повернення податку. У цьому документі повинні бути реквізити рахунку для повернення грошей.

Додатково: Якщо податкове вирахування оформляється на іпотечну нерухомість, також знадобиться довідка про відсотки, виплачені протягом року, а також договір позики. Довідку можна отримати в банку.


В яких випадках податковий відрахування не буде схвалений?

Якщо угода купівлі-продажу була проведена між особами, статус яких визначається законодавством як «взаємозалежні», в цьому випадку покупець не може претендувати на податкові відрахування. Такими вважаються родичі, начальники-підлеглі, колеги, опікуни. У ряді випадків квартира для працівника набувається роботодавцем, при цьому працівник також не зможе отримати повернення.

Чи може податкові відрахування бути складовим?
Як отримати гроші?
Які документи необхідні?
В яких випадках податковий відрахування не буде схвалений?
Скільки грошей повернуть?
Чи може податкові відрахування бути складовим?
Як отримати гроші?
Які документи необхідні?
В яких випадках податковий відрахування не буде схвалений?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online