Податкові відрахування при покупці квартири в іпотеку: документи в податкову

  1. Основні нюанси
  2. документи
  3. Процедура оформлення в податковій
  4. Процедура оформлення за місцем роботи
  5. особливості виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У законі РФ закріплено право на отримання податкового вирахування. Як і в усі попередні тимчасові періоди, їм можна скористатися в 2018 році. Отримувати податкове вирахування дозволяється при наявності громадянства РФ і офіційного працевлаштування, яке підтверджує щомісячні виплати прибуткового податку. Сьогодні багато хто використовує іпотечне кредитування для придбання житлової нерухомості. Чинне законодавство в цьому випадку гарантує повернення витрачених коштів, використаних не тільки на погашення основного боргу, а й на відсотки по іпотеці.

Чинне законодавство в цьому випадку гарантує повернення витрачених коштів, використаних не тільки на погашення основного боргу, а й на відсотки по іпотеці

Основні нюанси

Коли квартира купується у вигляді використання пільгового кредитування повернення податку при покупці квартири в іпотеку можна отримати за двома статтями:

  • Із загальної вартості. Сума розраховується як 13% від договірної вартості. Обмеження виплат -260 т. Р. Базова вартість об'єкта становить 2 млн.р.
  • З виплачених відсотків. Загальна сума розраховується, як і в попередній статті, але її граничний розмір - 390 т.р.

Якщо документи подаються вперше, то завжди оформляється майнове відрахування. Після отримання всієї суми, паперу оновлюються, і подається нова заява на процентний іпотечний відрахування. Є важливий нюанс, про який слід пам'ятати. Повернення ПДФО виконується виключно по одному об'єкту, таким правом можна скористатися один раз. У цьому полягає основна відмінність від майнового відрахування, коли допускається набирати граничну суму, набуваючи кілька квартир.

документи

Процедура оформлення повернення власних коштів за іпотечними процентами не складна, але вимагає уважності. Тому цілком закономірним є питання про те, які документи потрібні для повернення ПДФО за відсотками іпотеки. Коли людина, яка має право на відрахування, раніше здавав документи на оформлення майнового відрахування, то для отримання вирахування по відсотках іпотеки має бути поданий додатково:

  • Податкову декларацію 3-ПДФО. Вона оформляється заявником після закінчення звітного періоду. Зразок документа можна взяти з інтернет-ресурсу.
  • Паспорт і його копію, завірену нотаріусом.
  • Форму 2-ПДФО, затребувану у роботодавця. Вона є підтвердженням офіційної зарплати і виплачених з неї податків.
  • Кредитний договір з усіма додатками і доповненнями. Він є документальним підтвердженням отримання цільових фінансів.
  • Підтвердження про сплату відсотків. Довідка видається банківською установою на вимогу. У такому документі фіксується сума процентних витрат і загальна сума, виплачена протягом звітного року за кредитним договором.

Рекомендується заявляти на повернення власних коштів виключно за основною вартості, коли документи на повернення прибуткового податку при покупці квартири подаються вперше. Виняток становлять випадки, коли суми доходу заявника досить для отримання виплат за двома статтями. При таких обставинах на оформлення процентного відрахування подаються додатково наступні документи:

  • Договір купівлі-продажу, який фіксує проведення операції з придбання житлової нерухомості. Як додаток - платіжні документи з оплати, фактично підтверджують те, що вона була проведена безпосередньо заявником.
  • Виписку з реєстру нерухомості, яка підтверджує право власності. Цей документ узаконений з 2017 року і включає всю основну інформацію про об'єкт.

Процедура оформлення в податковій

Початкові дії по відшкодуванню повернення прибуткового податку на квартиру в іпотеку полягають в попередньому зборі всіх довідок. Одночасно із заявою подаються документи для повернення ПДФО при купівлі квартири в іпотеку. Воно оформляється відповідно до встановленого зразку і обов'язково містить реквізити банківського рахунку для зарахування відшкодування по ПДФО.

По регіонах список документів за квартиру по іпотеці може бути незначно змінений. Тому його рекомендується уточнити в регіональному відділенні.

Для отримання майнового відрахування по іпотеці підготовлені документи передаються інспектору податкового органу. Відразу ж він перевіряє копії документів на відповідність їх оригіналам, а також повноту уявлення всього комплекту. Після цього оформляє їх прийом для подальшого опрацювання фахівцями. Відповідно до закону, рішення по податковому відрахуванню при покупці квартири в іпотеку, після передачі документи в податкову інспекцію, приймається протягом 3 місяців. Даний період використовується для того, щоб співробітниками податкового органу були проведені не виїзні перевірки всієї наявної інформації. При виникненні питань заявник може бути викликаний до податкової інспекції, щоб роз'яснити виявлені неточності.

Якщо було прийнято позитивне рішення, то заявнику надсилається письмове повідомлення. Далі надходить на банківський рахунок податкове вирахування при купівлі квартири в іпотеку, документи в податкову інспекцію на який подавалися заявником. Це відбувається протягом місяця.

При отриманні відмови в податковому відрахуванні слід звернутися до податкового органу для отримання роз'яснень. Дуже часто не підтверджується пільга через відсутність деяких документів або виявлення неточностей. Отже, все, що потрібно буде зробити, для отримання податкового вирахування так це підкоригувати інформацію і повторно подати заяву. Всі інші відмови оскаржуються виключно в судовому порядку.

Процедура оформлення за місцем роботи

Через роботодавця процентні витрати з купівлі квартири також можна відшкодувати, як і майновий податок. Суть даного способу полягає в тому, що ПДФО не буде утримуватися із зарплати заявника поки сума відрахування, підтверджена податковою службою, не буде виплачена повністю.

Для оформлення за місцем роботи попередньо необхідно отримати довідку в податковій. Саме вона стає підставою оформлення пільги. Для цього в заяві на податкове вирахування вказується мета, а саме, отримання пільги через роботодавця. До нього додається весь перерахований вище пакет документів. Якщо буде прийнято позитивне рішення, то повідомлення на право отримання пільги буде видано через місяць.

Якщо буде прийнято позитивне рішення, то повідомлення на право отримання пільги буде видано через місяць

Дану довідку слід надати своєму роботодавцю. З неї обов'язково додається заява із зазначенням своєї мети і такі документи:

  • Договір купівлі-продажу.
  • Виписка з Росреестра, як підтвердження власності.
  • Документи, які можуть підтвердити власні витрати на придбане житло.

На підставі цього бухгалтерія зможе змінити оподаткування за покупку квартири. При необхідності можуть бути затребувані і інші документи.

особливості виплат

Кожен календарний рік виплачується сума прирівнюється до розміру, виплаченого заявником в цьому році прибуткового податку. Залишок підтверджених зворотних грошових коштів буде виплачуватися в наступні роки до їх повного повернення.

При покупці квартири в спільну власність, враховуються такі тимчасові періоди:

  • До 1.01.2014 року. У процесі здачі декларації 3-ПДФО подається один раз інформація у вигляді заяви з розподілом загального вирахування між власниками. Пропорція сохраняетсяпрі виплаті вирахування з іпотечних відсотків.
  • Після 1.01.2014 року. До декларації 3-ПДФО також додається заява про пропорційний розподіл зворотних коштів між власниками. Але при цьому процентний вирахування іпотеці розподіляється відповідно до додаткової заявою, яке може оформлятися щорічно.

Основний документ для пільги за відсотками іпотеки - декларація 3-ПДФО. У ній містяться дані:

  • Про власника квартири, що є декларантом.
  • Про доходи декларанта, з яких виплачувався прибутковий податок. Вони повинні відповідати даним форми 2-ПДФО.
  • Про придбаному житлі.

До оформлення декларації 3-ПДФО слід поставитися дуже уважно. Для самостійного заповнення бланк документа необхідно завантажити інтернет-ресурсу і заповнити, попередньо ознайомившись із зразком. Також можна звернутися за допомогою в спеціальні організації, що дозволить виключити випадкову помилку, яка може привести до відмови і повернення документів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online