Податкові відрахування при покупці автомобіля: чи можна повернути податок

  1. Особливості податкового вирахування
  2. Як повернути 13 відсотків від покупки авто?
  3. Відео - Податкові відрахування при покупці авто
  4. Правило 3 років
  5. Використання взаємозаліку
  6. можливі помилки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часті корективи, внесені в законодавство, часом призводять до виникнення безлічі питань, серед яких особливо актуальним вважається податкове вирахування при купівлі автомобіля. Законослухняні громадяни вже мали перевагу упевнитися в привабливості повернення податку, особливо в сфері купівлі нерухомості, в зв'язку з чим повернення 13% від придбання транспортного засобу видається цілком обґрунтованим. Часті корективи, внесені в законодавство, часом призводять до виникнення безлічі питань, серед яких особливо актуальним вважається податкове вирахування при купівлі автомобіля

Податкові відрахування при покупці автомобіля

Особливості податкового вирахування

Щомісяця 13% від суми заробітної плати утримується в рахунок держави. Цей параграф законодавства є обов'язковим для всіх податкових резидентів РФ. Однак ці кошти витрачаються не тільки на потреби держави: частина повертається громадянам при певних обставинах.

Серед пільг, передбачених правовими нормами, числиться податкове вирахування, що представляє собою механізм повернення прибуткового податку.

Отримати назад утримані 13% мають можливість суб'єкти, які протягом календарного року оплачували податок і здійснювали будь-які витрати. У деяких ситуаціях період, що має на увазі можливість виплат, розтягується до 3 років.

На жаль, не всі витрати потрапляють під привабливу категорію повернення 13%, наприклад, продукти або побутова техніка не занесені в цей список. Скористатися цією опцією можна за таких обставин:

  • покупка або будівництво нерухомості;
  • оплата освіти;
  • проходження лікувального курсу;
  • матеріальне участь в благодійних заходах.

Придбання авто теоретично потрапляє під 1 пункт, який розшифровується так:

  • покупка ділянки землі, приватного будинку або квартири;
  • споруда житлової нерухомості;
  • оплата відсотків за кредитною угодою на придбання всього вищепереліченого.

Відповідно до податкового законодавства майнове відрахування покриває виключно покупку нерухомого майна. Оскільки ці витрати вважаються життєво необхідними, до них застосовуються пільги. Однак автомобіль не розглядається законодавством як предмет першої необхідності, тому повернути 13% після його покупки не представляється можливим.

Однак автомобіль не розглядається законодавством як предмет першої необхідності, тому повернути 13% після його покупки не представляється можливим

НК РФ не передбачає податкові відрахування на придбання транспортного засобу

Як повернути 13 відсотків від покупки авто?

Оскільки станом на 2017 р авто не перебуває у списку покупок, після яких існує можливість повернення податку, коректніше буде поставити питання: як заощадити при продажу машини, оскільки в ряді випадків можна уникнути сплати податку.

Перш за все, час між купівлею і реалізацією автомобіля слід витратити з розумом. Щоб в процесі продажу не виникли труднощі, бажано дотримуватися наступних дій:

  • зберегти документи, що підтверджують первісну вартість. Не зайвим буде їх завірити нотаріально;
  • фіксувати кожну витрату, пов'язану з авто, аж до обслуговування в салоні, оскільки це допоможе встановити адекватну ціну продажу;
  • простежити за реєстрацією авто і сплатою податків: важливо, щоб все було оформлено грамотно, тому що в майбутньому це допоможе швидкої оцінці угоди купівлі-продажу з боку компетентних органів.

Після того, як будуть дотримані всі підготовчі «передпродажні» нюанси, можна приступати до освоєння основних премудростей мистецтва грамотних продажів.

Відео - Податкові відрахування при покупці авто

Податкові тонкощі продажу авто

У ряді випадків для власників авто передбачені вигідні умови реалізації транспортних засобів. Слід лише озброїтися необхідними знаннями.

Правило 3 років

Цей варіант є найпростішим і затребуваним: якщо машина значилася у власності більше 3 років, оплачувати податок немає необхідності. Крім цього власник звільняється від обов'язку заповнення і подачі 3-ПДФО .

Таблиця 1. Термін володіння авто

Спосіб Термін володіння Купівля З дня набуття Спадщина Дата смерті спадкодавця Подарунок З моменту укладення договору дарування

Якщо авто було у власності менше 3 років, при його реалізації слід оплачувати прибутковий податок, проте існує можливість застосування вирахування.

Після укладання угоди потрібно дотримуватися наступного плану:

  • внести необхідні дані в податкову декларацію і віднести її інспектору за місцем реєстрації;
  • якщо розмір покладеного податку не покриється відрахуваннями, слід його оплатити.

Якщо транспорт значився у власності менше 3 років, декларацію потрібно подавати в будь-якому випадку.

Завантажити декларацію 3-ПДФО

Податкові відрахування розроблений тільки для транспортних засобів, вартістю до 250 000 рублів. Цей момент дає незаперечну перевагу при реалізації подарованого або отриманого в спадщину авто.

Цей момент дає незаперечну перевагу при реалізації подарованого або отриманого в спадщину авто

Сума в 250 000 рублів поширюється на всі реалізовані за 1 рік машини

Приклади розрахунку.

У 2015 році було куплено авто за ціною 460 000 руб., В наступному році воно було продано за ціною 600 000 руб. Оскільки власник зберіг оригінал договору і чеки, існує 2 методи податку:

  • за видатками;
  • за стандартним відрахування.

З позиції витрат податок, який слід сплатити з продажу транспорту, колишнього у власності менше 3 років, розраховується наступним чином: 600 000 - 460 000 = 140 000 руб. Саме ця сума вважається доходом і підлягає оподаткуванню: 140 000 * 0,13 = 18 200 руб.

Застосовуючи механізм вирахування, розрахунок буде виглядати дещо інакше: 600 000 - 250 000 = 350 000 руб., Що і буде сумою, що підлягає утриманню. Відповідно, слід застосувати наступний розрахунок: 350000 * 0,13 = 45 500 рублів. Оскільки сума оплати прибуткового податку набагато менше суми стандартного вирахування, доцільніше застосувати 1 варіант.

Таким чином, існує 2 методи розрахунку податку: на основі різниці у вартості між купівлею і продажем, або на основі суми, що перевищує 250 000 руб. Не слід забувати, що 1 спосіб можливий лише при наявності пакету документів, що підтверджують придбання авто.

Існують і більш складні для калькуляції ситуації. Суб'єкт володіє 2 автомобілями: один був придбаний в 2014 р, а інший подарований членом сім'ї в 2016 р Потім, в 2016 р, вони були продані за такою ціною: 1 за 270 000 руб., 2 - за 130 000 руб. Сумарно дохід склав 400 000 рублей. Оскільки обидві угоди були здійснені протягом 1 року, відрахування, що становить 250 000 руб., Може застосовуватися в обох випадках: (270 000 +130 000) -250000 = 150 000 руб. Саме з цієї суми буде утримуватися податок в розмірі 19 500 руб. (150 000 * 0,13 = 19 500). Якби машини реалізовувалися в різних роках, розрахунок виглядав би наступним чином: 270 000 - 250 000 = 20 000 * 0,13 = 2 600 руб. і 130 000-250 000 = - 120 000 руб. Відповідно, дохід, отриманий від другої угоди, не підлягає оподаткуванню.

Використання взаємозаліку

Існує ще один нестандартний варіант: взаємозалік при продажу авто і нерухомого майна.

Існує ще один нестандартний варіант: взаємозалік при продажу авто і нерухомого майна

Якщо в одному календарному році було реалізовано авто і куплено житло, що потрапляє під податкові пільги, можлива компенсація одного податку іншим

Наприклад, для квартири, купленої за 1 000 000 руб., І авто, реалізованого за 1 000 000 руб. в тому ж році, можливий цей варіант взаємозаліку, оскільки в першому випадку можна повернути 13%, а в другому випадку їх необхідно сплатити. Якщо було продано отримане у спадок авто, вартістю в 1 000 000 руб., Термін володіння якими не перевищує 3 років, і в той же податковий період було придбано житло за 1 250 000 руб., Калькуляція відбувається наступним чином:

  1. За продаж авто, по відношенню до якого можна застосувати податкові відрахування, необхідно утримати податок: (1 000 000 - 250 000) * 0,13 = 97 500 руб.
  2. На придбання житла поширюється майнове відрахування: 1 250 000 * 0, 13 = 162 500 руб.

У підсумку, сума податку до сплати компенсується сумою до виплати: 162 5000 - 97 500 = 65 000 руб., Саме цей залишок перераховується власнику після подачі декларації.

можливі помилки

При продажу машини багато власників роблять грубі помилки в спробі ухилитися від сплати податку. Серед найпоширеніших можна відзначити наступні:

  1. Відмова від заповнення та подання декларації за формою 3-ПДФО , В якій необхідно вказувати суму, отриману в процесі реалізації. Коли співробітники компетентних органів виявлять факт продажу, власник авто буде змушений заплатити 13% від загальної вартості, пеню та штраф за приховування факту продажу.
  2. Заниження ціни. Часто власники навмисне ставлять вартість машини нижче 250 000 рублів, щоб мати можливості скористатися стандартним майновим вирахуванням, який звільняє від сплати податку. Подібні дії можуть привести до проблем при анулюванні угоди купівлі-продажу. До того ж зменшення вартості вигідно тільки продавцеві: якщо новий власник вирішить продати авто за адекватною ціною, дохід від продажу може сильно перевищувати суму, витрачену на його придбання, що загрожує оплатою податку.

Після придбання машини власник не повинен розраховувати на податкові відрахування, проте законодавство постійно вдосконалюється, тому можливо, в найближчому майбутньому власники автотранспортних засобів будуть приємно здивовані з'явилися пільгами.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online