Податкові відрахування на автомобіль

  1. Знайомимося з податковим вирахуванням
  2. Можливість повернення податку інвалідам та іншим громадянам
  3. Коли отримують відрахування після проведених операцій купівлі-продажу авто?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найчастіше в юридичну консультацію або в податкову інспекцію надходять запитання, що стосуються права громадян після придбання автомобіля, або його продажу одержати відрахування з податків
Найчастіше в юридичну консультацію або в податкову інспекцію надходять запитання, що стосуються права громадян після придбання автомобіля, або його продажу одержати відрахування з податків. Податкове законодавство з усіма його редакціями щодо подібних питань, буває, плутає людей, які не можуть розібратися, коли ж можна отримати таке повернення частини прибуткового податку - після покупки або після продажу транспортного засобу.
Давайте розбиратися разом.

Знайомимося з податковим вирахуванням

Податкові відрахування - це сума, на яку може бути зменшений отриманий платником податку дохід для цілей обчислення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету. Податковим Кодексом (далі - НК РФ) російського законодавства ясно визначено, що при оплаті податку на доходи з фізичних осіб (далі - ПДФО) в деяких випадках платники можуть скористатися правом отримання пільг і оплачувати розмір податку менше, або отримати повернення. Найчастіше спрацьовує саме останній вид механізму послаблення - зворотні суми податків нараховуються як пільги. Податок на дохід кожен громадянин за регламентом п.1 ст.224 НК РФ завжди зобов'язаний щомісяця оплачувати в розмірі 13% від зарплати.

Повним звільненням від сплати ПДФО мають тільки деякі громадяни (п.17.1 ст.217 НК РФ). А ось часткової пільгою у вигляді поворотної компенсації можуть скористатися багато. Отримати зворотні суми за законом можна в наступних сферах оподаткування:

• майнових;
• соціальних;
• інвестиційних;
• професійних.

У випадку з придбанням автомобіля або його продажем, що розглядаються питання підходять під категорію саме майнових повернень. Податковим законодавством (ст.220 НК РФ) регулюється така пільга, яка розкриває суть конкретно майнових вирахувань. І в ньому нічого не говориться про наявність пільги після покупки автомобіля. На відміну, наприклад, від придбання квартири, де можна одержати відрахування. На 2017 рік ніяких нововведень в дану статтю не було внесено, а інших статей, які могли передбачати дані можливості, законодавці для податківців не передбачили.

Можливість повернення податку інвалідам та іншим громадянам

Інвалідів будь-якої групи також стосується питання про податкове вирахування, якщо вони придбали автомобіль або його продали. Багато з громадян даної категорії запитують про те, чи можна отримати якийсь повернення з податкової після того, як купив авто. Тут відповідь впирається в ст.220, діючу для всіх фізичних осіб однаково, де йдеться виключно про право громадянина одержати відрахування з податків після продажу автомобіля, а не після його придбання. Згідно п.1 ст.220 за такими відрахуванням майнового характеру визначати податкову базу для їх розрахунків можна тільки з купленого нерухомого майна або придбаного грошового зобов'язання:

• квартири;
• землі;
• при будівництві житла;
• у випадках з погашенням відсотків за позиками, кредитами, пов'язаними з будівництвом.

При покупці автомобіля законодавчими нормативами ніяких відрахувань за податковими зобов'язаннями не передбачено на увазі того, що це рухоме майно. Тому не тільки інвалідам, а й іншим громадянам, які купили авто розраховувати на оплату їм податкового відрахування не доводиться.

Коли отримують відрахування після проведених операцій купівлі-продажу авто?

Виходить, що таким правом може скористатися продавець автомобіля, а не покупець (п.2 ст.220 НК РФ). Крім того, щоб не повертати суми вже сплачених податків, законодавці продумали послаблення для деяких власників авто у вигляді звільнення виконання податкових зобов'язань. Всі норми в даній статті податкового законодавства у вигляді таких тонкощів:

1. Відрахування з податків з майна може бути надано в розмірі доходу, отриманого від продажу рухомої власності, що належить продавцеві протягом не більше 3-х років. Але оцінюватися такий дохід повинен в суму не більше 250 тисяч рублів (абз.3 пп.1 п.2 ст.220 НК РФ).
2. Якщо власність продавця перебувала у нього більше 3-х років, то він звільняється від сплати податку (сказано в п.2 ст.220 НК РФ). При цьому декларацію в податкову інстанцію подавати продавцю не потрібно.

На цьому всі особливості правил ст.220 НК РФ не закінчуються. Якщо продавець продав машину дорожче, ніж сам її купував, він зобов'язаний подати декларацію типової форми №3-ПДФО і заплатити 13% прибуткового податку, які беруться з різниці, отриманої від ціни авто при купівлі та від ціни при його продажу. Така різниця оплачується платником податків до держбюджету, і не повертається до нього ні в якому вигляді.

Автоклуб78 http://autoclub78.ru

PS Також рекомендуємо прочитати нашу статтю «Чи потрібно платити транспортний податок за викрадений автомобіль?» .

Коли отримують відрахування після проведених операцій купівлі-продажу авто?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online