М. Відео: обмін та повернення товару відповідно до законодавства

  1. Обмін і повернення товару відповідно до законодавства
  2. Програма, яка регламентує обмін і повернення товару в М. Відео
  3. Що робити при виявленні шлюбу продукції, придбаної в М. Відео?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

М. Відео - один з флагманів з продажу техніки і аксесуарів. Це велика мережа роздрібних торгових точок по всій країні, яка існує вже понад два десятки років. Має вона і власний інтернет-магазин, який дозволяє не тільки не виходячи з квартири придбати товар, який сподобався, але і отримати його за допомогою кур'єрської служби.

Чи потрібно йти до кінця (аж до подачі позову в суд), якщо ваші права були порушені?

Та ні

Та ні

Приваблива дана мережа в світі проведених акцій і програм лояльності по відношенню до постійних клієнтів. На базі роздрібних магазинів пропонується можливість скористатися кредитними продуктами декількох банків, а також розстрочкою, що надається самою мережею М. Відео.

Обмін і повернення товару відповідно до законодавства

Незважаючи на якісний підхід до виконання вимог законодавства в галузі забезпечення прав споживачів в даній мережі, непоодинокі випадки, коли покупцеві необхідний обмін товару або його повернення. Розберемося, що говорить про такі можливості законодавство.

Всі подібні операції проводяться відповідно до ФЗ № 2300-1. І в першу чергу доведеться з'ясувати, чи не відноситься придбання до товарів, зазначених у статті 26.2 і Постанові Уряду № 924, оскільки для подібної продукції існують особливі умови повернення та обміну.

2 і Постанові Уряду № 924, оскільки для подібної продукції існують особливі умови повернення та обміну

Процедура звернення безпосередньо залежатиме від причини невдоволення придбанням. Якщо це справний продукт, що не підійшов покупцеві з якихось причин, то його можна обміняти на аналогічний у 2-тижневий термін. В цьому випадку можливий також і повне повернення товару і засобів, якщо в торговій точці відсутній аналог. Але подібні дії здійснюються тільки щодо товарних груп, що не входять до переліків технічно складних. При наявності придбання в списку, його повернення або обмін в справному та якісному стані за законодавством неможливий.

У разі виявлення дефекту і неналежної якості навіть в технічно складному продукті, набувач має право повернути товар і забрати кошти, якщо виявить несправність протягом 2-тижневого терміну з дати покупки. Після закінчення такого періоду він може звертатися тільки по ремонту в межах терміну, передбаченого в документації як гарантійний.

Читайте також: Правила повернення в магазин складної техніки

Програма, яка регламентує обмін і повернення товару в М. Відео

Компанія М. Відео, проголосивши своїм девізом гасло «Нам не все одно», встановила власні правила обміну і повернення справного товару. В першу чергу зміни піддався період обертання. Правилом встановлюється місячний термін після здійснення покупки.

Крім того, за умовами можливий навіть повернення справного технічно складного товару. Виключаються лише такі придбання:

  • використовувані для особистої гігієни та санітарії. До них можна віднести різні апарати по догляду за волоссям, прилади для гоління і епіляції, манікюру, догляду за зубами і порожниною рота;
  • продукти хімічної промисловості для побуту. Це спеціалізовані витратні матеріали для прання, хімчистки, обробки від накипу;
  • кабельні вироби. До них відносяться телевізійні шнури, дроти для аудіо, відео та комп'ютерної техніки, телефонна проводка, подовжувачі;
  • придбання, реалізовані в тандемі з СІМ-картками. При цьому сюди зараховуються і стільникові телефони, що продаються по акції «апарат плюс підключення». Це відбувається тому, що активуються карти вже в телефоні, і, отже, він використовується. За правилами можна повернути або обміняти тільки не використаний продукт;
  • продукцію, що мала розкриту одноразову упаковку, яка не передбачає багаторазове використання. Як правило, таким чином продаються недорогі аксесуари для комп'ютерної техніки, навушники, флешки, ліхтарики тощо. Розтин в даному випадку зараховується як використання;
  • товари, що продавалися з уцінкою через некондиції. Обмеження на дану групу введено через те, що на момент покупки набувач попереджається про стан товару, його вартість знижена, і при реалізації надаються пільгові можливості.

Обмеження на дану групу введено через те, що на момент покупки набувач попереджається про стан товару, його вартість знижена, і при реалізації надаються пільгові можливості

В рамках програми «Обмін і повернення без проблем» від М. Відео передбачено обслуговування виключно фізичних осіб. Для обміну потрібно:

  • надати товарний / касовий чек або інший документ, що є свідченням придбання саме в цій торговій точці;
  • придбання повинно бути в первозданному вигляді без слідів експлуатації в комплекті з усією відповідною документацією;
  • не повинні бути активовані програмні продукти, не повинна проводитися перепрошивка пристроїв;
  • обов'язкове надання документа, що посвідчує особу. Причому в цій іпостасі розглядається виключно паспорт.

Читайте також: Чи можна повернути куплену книгу в магазин?

Обмін проводиться як на аналогічний товар, так і на будь-який інший. Можна підібрати кілька продуктів, загальна вартість яких буде відповідати вже оплаченої суми. Якщо ж вибрати так нічого і не вдасться, торгова точка поверне гроші. Таким чином підтверджується твердження компанії «повертаємо без проблем».

Дана програма здійснюється виключно за ініціативою самої компанії. Вона існує на момент написання статті, але можливі зміни в подальшому як за окремими умовами, так і по всій акції в цілому. Тому слід уточнювати діючі правила на момент придбання товару або керуватися тими положеннями, що диктує законодавство.

Що робити при виявленні шлюбу продукції, придбаної в М. Відео?

Виявивши в придбанні дефект, слід знати, що в залежності від що пройшов з моменту покупки часу, споживач може розраховувати на різні варіанти вирішення проблеми. Всі вони продиктовані розділом II ЗоЗПП.

  • Варіант 1: з моменту придбання пройшло менше 2 тижнів.

У цьому випадку за законодавством неякісний товар, незалежно від того, чи перебуває він у переліку технічно складних чи ні, можливо повернути або обміняти. При цьому в торговій точці потрібно проведення експертної оцінки виявленого дефекту, оскільки є необхідність з'ясувати відсутність провини споживача у виникненні несправності.

Нерідкі випадки, коли відразу при зверненні дефект підтверджується, і здійснюється повернення або обмін в той же день. При цьому необхідно мати документ, що підтверджує приналежність придбання цього магазину, і паспорт. Повинна зберігатися комплектність і супровідна документація.

Повернення грошей буде здійснюватися тим же способом, яким вони були отримані. Це означає, що оплачена готівково покупка компенсується видачею грошових коштів з каси, а безнал так і буде повернений, але не в той же день, а в 3-денний термін.

При придбанні товару за допомогою кредитних продуктів, до відшкодуванню підлягає не тільки сплачена сума, але і відсотки, і комісія, передбачена договором.

  • Варіант 2: термін з моменту покупки перевищує 2 тижні, але все ще знаходиться в межах встановленого гарантійного терміну.

Після закінчення 2-тижневого періоду обмежується право на повернення і обмін дефектного товару зі списків технічно складних. Вже неможливо звернення з цього приводу. В даному випадку придбання може бути тільки відремонтовано в рамках виконання умов надання гарантії.

Читайте також: Повернення уціненого товару - правила оформлення і приклад

Згідно із законом можливе повернення придбання в тому випадку, якщо виявлено такий недолік, який неможливо усунути. Це може бути не тільки через вихід з ладу незамінних компонентів, але і просто при великій вартості ремонту і заміни. Наприклад, деякі моделі смартфонів простіше замінити на подібний же справний товар, ніж здійснити ремонтні роботи щодо окремого блоку.

Повернення товару може відбутися і в тому випадку, якщо одноразовий ремонт зайняв більше 45 днів або якщо сукупно з гарантійного році перевищив 30 днів. Наприклад, придбання було здано в сервісний центр в середині квітня, до кінця травня ремонтні роботи так і не були закінчені. Термін робіт перевищив 45 днів. Інший приклад: перше звернення з приводу ремонту відбулося в лютому, прилад знаходився в сервісі протягом 8 днів. Другий раз він потрапив на ремонт в квітні на 10 днів. Після чого було третє звернення в липні на 14 днів. В цілому набувач не зміг користуватися апаратом 32 дня.

На час ремонту може надаватися безоплатно в користування аналогічний товар.

  • Варіант 3: закінчився і гарантійний термін.

Після закінчення гарантійного терміну будь-які зобов'язання продавця анулюються. З цього моменту набувач самостійно здійснює будь-які ремонтні роботи. На повернення і обмін він повністю втрачає право.

Якщо виникли труднощі при взаємодії з компанією-продавцем ...

Судячи з розміщеною в мережі інформації від користувачів, які зверталися з приводу обміну і повернення товару в М. Відео, практично завжди компанія і її співробітники реагують позитивно відповідно до законодавства та з внутрішніми правилами.

Якщо ж виникла конфліктна ситуація, неминучим буде написання претензії в сам магазин. Такий документ складається в діловому стилі. У його тексті висуваються вимоги, які бажає задовольнити набувач в рамках законодавства.

У його тексті висуваються вимоги, які бажає задовольнити набувач в рамках законодавства

На розгляд такого звернення торговій точці виділяється від 10 до 15 днів в залежності від категорії товару. Цей термін може бути продовжений, якщо для встановлення несправностей потрібно експертний висновок. При цьому можливе одночасне звернення до Росспоживнагляд, що не тільки додасть розгляду справи прискорення, але і дозволить домогтися кращого результату.

Заява на повернення товару

Якщо претензійна робота не принесе свої плоди, то можливе звернення в судові органи. При цьому можна не тільки домогтися бажаного результату, але і отримати неустойку і компенсації, в тому числі і штраф з продавця за відмову в задоволенні законних вимог набувача на добровільній основі.

Читайте також: Що робити якщо продали підроблений товар?

Відео?
Чи потрібно йти до кінця (аж до подачі позову в суд), якщо ваші права були порушені?
Відео?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online