Як правильно написати розписку, про повернення грошових коштів

  1. Коли і навіщо потрібна розписка про повернення боргу
  2. Що потрібно вказувати в розписці
  3. Які відомості обов'язково потрібно вказати в документі
  4. Нюанси складання документа
  5. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зразок розписки про повернення грошових коштів - документ, необхідний будь-якій людині, будь-коли брали гроші в борг. В даний час, коли число недобросовісних кредиторів надзвичайно велике, важливо не тільки вчасно повернути борги, а й отримати задокументоване підтвердження їх отримання іншою стороною. Як грамотно скласти такий документ і уникнути проблем з боргами - читайте в даній статті.

Коли і навіщо потрібна розписка про повернення боргу

Як правильно написати розписку про повернення грошей і для чого потрібен цей документ? Найчастіше люди, яким терміново знадобилися гроші, звертаються не в банк за кредитом, а до своїх друзів, знайомих або далеких родичів. У випадках, коли мова йде про досить серйозних сумах позики, сторони, як правило, домовляються про впорядкування розписки в отриманні коштів.

У випадках, коли мова йде про досить серйозних сумах позики, сторони, як правило, домовляються про впорядкування розписки в отриманні коштів

Коли мова йде про серйозні суми позики, сторони домовляються про впорядкування розписки в отриманні коштів

Такий документ вважається гарантією своєчасного повернення коштів боржником в повному обсязі. Однак якщо сторони склали зобов'язання про отримання коштів, позичальникові варто задуматися про складання аналогічного зворотного зобов'язання - про повернення грошових коштів.

Справа в тому, що на практиці часто кредитори виявляються не завжди чесні і сумлінні. Іноді, навіть отримавши борг вчасно в повному розмірі, кредитор вирішує отримати з колишнього боржника ще гроші, будь то відсотки або пені. Часто такі випадки доходять до затяжних судових процесів. Щоб убезпечити себе, потрібно підкріпити повернення боргу офіційної папером.

Що потрібно вказувати в розписці

Розписка про повернення боргу, зразок якої ми розглянемо нижче, досить простий документ. Скласти його можна буквально за 10 хвилин, при цьому він позбавляє від цілого комплексу потенційних проблем в майбутньому. Зобов'язання можна скласти в довільній формі, головне вказати всю потрібну інформацію. До речі, юристи рекомендують писати такі розписки від руки, щоб в спірній ситуації можна було провести почеркознавчу експертизу.

Які відомості обов'язково потрібно вказати в документі

  1. Імена кредитора і позичальника повністю, а також паспортні дані та адресу реєстрації за місцем проживання.
  2. Дата складання і дата фактичного погашення боргу (бажано повинні збігатися).
  3. Вказівка цифрами і прописом обсягу повернутих коштів. Якщо до цього була складена розписка про отримання коштів, можна додати посилання на неї: «У рахунок сплати боргу відповідно до розпискою від * зазначення дати *, повертаю ...».
  4. Якщо борг давався під відсотки, необхідно вказівку, що разом з основною сумою боргу сплачено і відсотки. В такому випадку основну суму і нараховані відсотки краще написати окремо, наприклад «повертаю 50 тисяч (п'ятдесят тисяч) рублів як суму основного боргу і 500 (п'ятсот) гривень в рахунок сплати відсотків».
  5. Якщо борг видавався в іноземній валюті, в розписці обов'язково потрібно вказувати її точне найменування, наприклад, «долари США». Також потрібно позначити, за яким курсом повертається борг - за поточним або за що діяв на момент отримання грошей.
  6. Підписи обох сторін з розшифровкою.

Юристи рекомендують писати такі розписки від руки, щоб в спірній ситуації можна було провести почеркознавчу експертизу

Нюанси складання документа

Бланк розписки про повернення грошових коштів обов'язково повинен бути складений в двох рівнозначних примірниках. Примірник колишнього боржника повинен обов'язково містити від руки написану фразу кредитора «борг погашений в повному обсязі, претензій не маю» і підпис з розшифровкою.

Розписка про виплату грошових коштів, зразок якої не передбачений законом, згадана в 408 статті ГК РФ. Якщо при отриманні грошей, сторони склали борговий документ, при поверненні коштів годі й составлять нову розписку, а обмежитися написом на вже наявному документі. Також важливо простежити за дублюванням напису на обох примірниках документа.

Юристи радять при складанні документа сторонам пред'явити паспорта і звірити достовірність даних. Зазвичай для таких документів не потрібно завірення у нотаріуса. Якщо сторони не довіряють одна одній, в момент, коли підписується зобов'язання про виплату грошових коштів, краще запросити кількох свідків і залучити їх до підписання документа.

висновок

Складання розписки про повернення боргу - важлива процедура, яка убезпечить від недобросовісних кредиторів і утомливих судових розглядів. Важливо простежити за вказівкою в документі повних імен і паспортних даних обох сторін, суми боргу і дати погашення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online