Як повернути 13 відсотків за навчання в автошколі? Покрокова інструкція


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податкове законодавство дозволяє повернути частину коштів, витрачених на навчання, своє чи близьких родичів. Повертається частина дорівнює розміру податку на доходи, який був сплачений особою з суми оплати за все навчання. Оскільки розмір прибуткового податку в РФ дорівнює 13%, то розраховувати можна на те, що держава поверне суму, рівну також 13% від всієї оплати навчання.

Наприклад, людина заплатила за навчання 10 тисяч рублів. Прибутковий податок з цієї суми становить 1 тис 300 рублів. Саме на такий податкове вирахування і можна претендувати.

Існують кілька моментів в податковому законодавстві, які потребують уточнень і роз'яснень:

  • законодавство не уточнює, яке саме навчання потрапляє під критерії повернення податку, тобто будь-який його вид (та навчання в автомобільній школі в тому числі) може стати приводом претендувати на податкові відрахування;
  • в НК РФ міститься єдина вимога до такого навчання - воно повинно бути очним, заняття в автомобільних школах допускають єдину форму взаємодії з учнями та це взаємодія виняткова очне;
  • для того щоб претендувати на відрахування потрібно мати підтверджений дохід в сумі не меншій, ніж було витрачено на навчання, і з цього доходу повинен бути утриманий прибутковий податок;
  • особи, які не виплачують ПДФО (це стосується не тільки тих хто зовсім не має роботи або працює неофіційно, але і, наприклад, індивідуальних підприємців, для яких законом даний вид податку не передбачений), не можуть розраховувати на повернення 13% за навчання;
  • повернення податку можливий не тільки по відношенню до свого особистого навчання, а й навчання дітей, опікуваних, братів або сестер, в цьому випадку слід передбачити такий нюанс - договір на навчання повинен бути складений на ім'я тієї людини, яка буде отримувати податкові відрахування;
  • граничний вік для іншої людини при поверненні податку становить 24 роки, власний вік в цьому випадку законом не обмежується.

Зазвичай багато питань виникає щодо тієї суми, яка може бути повернута за навчання в автошколі. Юридичний портал bukva-zakona.com вважає за необхідне роз'яснити цю ситуацію.

Якщо мова йде про власне навчанні, то щорічно повернути можна прибутковий податок, розрахований з суми в 120 тисяч рублів. У цю суму входять всі допустимі випадки, при яких здійснюється податковий повернення - навчання, лікування і так далі. Як правило, цієї суми цілком достатньо, щоб повернути кошти в повному, дозволяється за законом, обсязі. Природно, що людина повинна мати підтверджений дохід за рік у розмірі не меншому 120 тисяч рублів і з цієї суми повинен бути утриманий прибутковий податок.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Якщо мова йде про навчання іншої людини, наприклад, дітей, то максимальна сума, з якої може бути повернутий 13% податок, становить всього 50 тисяч рублів на кожну дитину. Якщо мова йде тільки про навчання в автошколі, то цієї суми цілком достатньо. Але якщо крім цього батьки претендують ще на повернення податку за навчання у вищому навчальному закладі, то слід бути готовим до того, що повернути повністю податок не вдасться.

Порядок дій при поверненні 13% за навчання в автомобільній школі наступний.

  1. Збір документів:
  • договір зі школою, оформлений на ім'я тієї людини, яка претендує на податкові відрахування;
  • ліцензія автошколи, повернення ПДФО можливий тільки якщо навчання здійснює ліцензійний навчальний заклад;
  • підтвердження про оплату навчання (квитанції, чеки тощо);
  • підтвердження родинних відносин, якщо мова йде про повернення податку за навчання інших людей;
  • довідка про доходи (форма 2-ПДФО), оформляється у роботодавця;
  • заповнена форма 3-ПДФО;
  • реквізити банківського рахунку, на який буде здійснений повернення податку;
  • заяву на повернення ПДФО.
  1. Подача документів до податкової інспекції. Весь пакет документів належить здати в податкову службу і там же заявнику буде надана відповідь на його прохання. Найчастіше відмови у виплаті податку за навчання в автомобільній школі відбуваються з причини неповного набору документів або неправильного їх заповнення.

Після прийому документів заявнику залишається тільки дочекатися, коли кошти будуть перераховані на його рахунок.

До числа інших можливих причин для відмови в поверненні податку відносяться:

  • відсутність ліцензії у автошколи;
  • відсутність підтвердженого доходу у заявника або менший, ніж потрібно розмір доходу;
  • пропущений термін для подачі заяви;
  • заяву про повернення податку по відношенню до особи, яка не передбачено НК РФ, наприклад, дружини або чоловіка.

Портал bukva-zakona.com нагадує, що граничним терміном, протягом якого можна заявити свої претензії на повернення податку, є трирічний період. Тобто, в 2017 році можна претендувати на повернення податку за три попередні роки.

Сама процедура повернення прибуткового податку не представляє складнощів, єдиним ускладненням може бути самостійне заповнення декларації форми 3-ПДФО. Якщо самому заповнити її складно, то можна скористатися послугами професійних юристів нашого порталу.


Поділитися в соціальних мережах

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online