Як отримати повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці?

  1. Розмір відрахування за відсотками
  2. Документи для податкового вирахування
  3. Як видається вирахування з ПДФО?
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Що потрібно для повернення податку з відсотків по іпотеці: система податкового вирахування

Держава дає право громадянам, які легально працюють на території Росії, право на податкове вирахування після покупки квартири або іншого об'єкта нерухомості в іпотеку. Податкові відрахування є повернення частини вартості житла і суми відсотків, виплачених по кредиту, розміри вирахування залежать від величини податків, сплачених державі.

Право на відрахування надається всім платникам податків, проте знають про нього дуже небагато позичальників. Яким чином здійснюється повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці?

Розмір відрахування за відсотками

Розмір відрахування за відсотками

Розмір кредиту по іпотеці - не більше 2 млн. Рублів

Податкові відрахування складається з двох компонентів: повертається частина вартості придбаного в іпотеку житла і відсотків, нарахованих по кредиту . В обох випадках встановлюється граничний розмір кредиту: по іпотеці це 2000000 рублів.

Якщо ви купуєте житло, вартість якого понад два мільйони, то відрахування все одно буде робитися з урахуванням цієї граничної суми. Розмір відрахування по кредиту становить 13%, тобто найбільша сума податкового вирахування від вартості житла становить не більше 260 тисяч рублів.

При цьому податкові відрахування не повинен бути більше загальної суми податків, які були сплачені за минулий рік. Наприклад, якщо громадянин виплатив за рік 20 тисяч рублів по ПДФО , То саме на таку суму він зможе одержати відрахування, а що залишилися 240 тисяч рублів перейдуть на наступні періоди і будуть поступово виплачуватися пізніше.

Оскільки платнику податків доводиться платити не тільки основну суму боргу, але й відсотки по іпотеці, на них також поширюється дія податкового вирахування. Максимальний встановлений ліміт - 3 мільйони рублів, отже всього видається не більше 390 тисяч вирахування (що становить 13%). При цьому немає обмежень по кількості років: навіть якщо кредит вже погашений, можна щорічно отримувати відрахування, тому що решта суми переноситься на наступні роки.

Прибутковий податок повертається тільки за цільовими кредитами, одним з яких є іпотека. При цьому, якщо ви вирішуєте рефінансувати позику, з 2010 року зберігається право на відрахування навіть після переоформлення кредиту в іншому банку. Раніше таке право платник податків втрачав, так як вважалося, що отриманий новий кредит вже не є цільовим.

Розрахувати точний розмір податкового вирахування можна за допомогою спеціальної програми-калькулятора. Для цього необхідно знати суму податків, сплачених за рік, ціна житла і кількість відсотків, сплачених протягом року за кредитом.

Для отримання цієї інформації потрібно взяти в банку довідку про виплату кредиту: в ній буде зазначено суму погашеного основного боргу і виплачених відсотків. Як правило, позичальник спочатку виплачує відсотки і лише потім погашає основний борг, тому співвідношення змінюється щорічно.

Документи для податкового вирахування

Щоб отримати податкове вирахування, потрібно звернутися із заявою до Податкової службу

Отримання вирахування з ПДФО здійснюється в заявному порядку, тобто громадян повинен самостійно звернутися до податкових органів з заявою про надання вирахування.

Якщо квартира купується в часткову власність сім'ї, то право на відрахування зберігається за обома позичальниками, якщо обоє з подружжя працюють офіційно і платять податки.

Якщо квартира купується батьками на користь неповнолітніх , Право на відрахування також зберігається за ними. Для його отримання потрібно наступний базовий набір документів:

  • Документ, що засвідчує особу - паспорт громадянина .
  • Довідка про доходи, яку потрібно отримати за основним місцем роботи, вона пишеться за формою 2-ПДФО.
  • Декларація 3-ПДФО, яку платник податків заповнює самостійно. Зразок і бланк нескладно знайти в мережі, додаткові консультації можна отримати у працівників податкової інспекції.

Всі документи, які підтверджують витрати на купівлю житла: це договір купівлі-продажу, чеки, квитанції, платіжне доручення та інші папери. При отриманні вирахування по відсотках по іпотеці в список додаються документи, що підтверджують факт купівлі квартири в іпотеку і виплату відсотків.

У їх числі кредитний іпотечний договір з банком, довідка з банку про сплачені відсотках (вона виходить раз на рік), і виписка по рахунку. Якщо ви взяли валютну іпотеку, то сума відрахування перераховується в рублі за курсом, який мав місце на момент сплати відсотків.

Як видається вирахування з ПДФО?

Є два варіанти для отримання вирахування з ПДФО

Податкові відрахування виходить одним з двох способів: зробити це можна безпосередньо в податкових органах, а можна звернутися до роботодавця.

У другому випадку документи передаються до податкової інспекції: незабаром громадянин отримає повідомлення про надання податкового відрахування, яке потрібно віднести в бухгалтерію організації-роботодавця.

Підприємство в цьому випадку нічого не платить працівнику, але в подальшому воно буде поступово повертати дану суму, так як з вашої зарплати не утримується прибутковий податок. Якщо повна сума покладеного податкового відрахування не буде виплачена роботодавцем протягом одного року, залишок цієї суми переноситься на наступний рік.

Для працівника така система досить вигідна, так як вона дозволяє збільшити зарплату на 13% на певний період. Однак частіше платники податків вважають за краще звертатися безпосередньо до податкових органів, щоб отримати повну суму вирахування одноразово. Зробити це потрібно в такий спосіб:

  • Якщо, наприклад, ви придбали житло в іпотеку і протягом 2015 року виплачували відсотки по кредиту, то відразу після закінчення 2015 року можна подавати заяву на податкове вирахування.
  • Платник податків має право звернутися за визначений сумою вже в перший день 2016 року.
  • У податкову подається повний комплект документів і податкова декларація 3-ПДФО, в якій повинна бути вказана сума виплачених за рік відсотків.
  • документи розглядаються протягом 2 місяців, податкові органи вправі запросити додаткові папери. Може знадобитися свідоцтво про право власності на придбану квартиру, свідоцтва про народження дітей, якщо житло купується на ім'я неповнолітніх і т. Д.
  • Після цього платник податків отримує повідомлення і забирає належну суму.

Повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці -хороша підтримка для людей

Через рік процедуру потрібно повторити. Знову береться довідка про виплати в банку, подається пакет документів і декларація.

Податкова може зажадати чеки, що підтверджують виплату внесків по кредиту, тому всі платіжні документи необхідно зберігати. Відрахування надається тільки на один кредит, навіть якщо вартість житла значно нижче граничних двох мільйонів.

Якщо позичальник вирішить паралельно взяти ще один житловий кредит на невелику суму, відрахування при цьому не збільшується і не підсумовується. Фактично, при придбанні більш дешевого за вартістю житла залишок коштів просто згоряє, і на нього відрахування не надається.

Незважаючи на всі складнощі зі збором документів, податкове вирахування - важлива міра фінансової підтримки платників податків. Повернення частини суми виплачених відсотків сприяє підтримці бюджету сім'ї і позбавляє від податкового навантаження.

Думка юриста-експерта:

Стаття повністю розкриває алгоритм дій для отримання податкового вирахування при іпотеці. Рекомендації зрозумілі і їх можна застосовувати нашим читачам. Але, як і в будь-якому податковому відрахуванні для того, щоб ним скористатися, необхідно наявність «білої зарплати». З цим у деяких категорій громадян не все в порядку.

Значна частина людей в даний час працюють або неофіційно, або левову частку зарплати отримують в конверті. Про який податковому відрахуванні може йти мова? Ще в більш складному становищі перебувають пенсіонери, які взагалі не працюють.

Виходить, що вони позбавлені права податкового вирахування взагалі. Несправедливо якось виходить. Через таких несправедливостей люди йдуть на порушення законодавства при оформленні іпотеки і оформляють її на інших осіб.

Просто і доступно про майновий податковому відрахуванні при виплаті відсотків по іпотеці - в тематичному відео:

Яким чином здійснюється повернення прибуткового податку з відсотків по іпотеці?
Як видається вирахування з ПДФО?
Про який податковому відрахуванні може йти мова?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online