«Сестри» осиротіли. Померла Марія Мохова

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 червня, після важкої хвороби, пішла з життя Марія Мохова, екс-директор московського центру «Сестри», член робочої групи при Управлінні Верховного комісара ООН з питань жінок, дітей і гендерної рівності. Вона була людиною, який відстоював право жінок і дітей на захист і справедливе ставлення до себе, багато років керувала першим в Росії кризовим центром для жінок, які пережили насильство.

Анна Рівіна, керівник проекту Насілію.нет, виконавчий директор фонду допомоги людям, які живуть з ВІЛ СПІД.Центр:

- Смерть Марії Мохової - велика втрата для всіх, хто знав Марію особисто, і хто працює в сфері допомоги постраждалим від насильства - Смерть Марії Мохової - велика втрата для всіх, хто знав Марію особисто, і хто працює в сфері допомоги постраждалим від насильства. Дуже сумно, що про її здоров'я (рік тому у неї було виявлено онкологічне захворювання) стало відомо лише тоді, коли мало що можна було зробити. Найщиріші співчуття висловлюю її синам, близьким, і співробітникам центру «Сестри». Я бажаю їм знайти сили продовжувати справу, якій Марія присвятила більше двадцяти років життя. Це і буде найкращою пам'яттю про неї.

Розумієте, ми досі живемо в тому суспільстві, де жінка, стикаючись з якоюсь бідою, залишається з нею наодинці. На превеликий жаль, ні наше суспільство, ні правоохоронна, ні судова система не готові вставати і захищати жінку, тим більше коли ми говоримо про такий страшний злочин, як згвалтування. Саме проблемою сексуального насильства займається центр «Сестри», який існує з початку дев'яностих років. Марія була в ньому практично з самого початку його створення.

У нашому суспільстві до цього дня всю відповідальність за те, що трапилося перекладають на жертву. Але коли весь світ проти тебе, коли навіть найближчі - батьки, друзі, сім'я - можуть звинуватити в тому, в чому ти зовсім не винна, шалено важливо мати підтримку. Центр «Сестри» на професійному та найвищому рівні давав можливість таким жінкам жити далі, відновлюватися і просто йти вперед. Саме завдяки центру «Сестри» ми можемо оперувати статистикою по згвалтувань в нашій країні. У всіх бідах зазвичай звинувачують самих жінок. Лише 12% випадків насильства доходять до відома поліції, ще менший відсоток - до суду. Завдяки роботі центру «Сестри» ми знаємо, що абсолютна більшість жінок в нашій країні, стикаючись з жахливим становищем, загрозливим і життя, і фізичному, і психологічному здоров'ю, мовчать. Їм соромно про це говорити.

Центр «Сестри», виконавчим директором якого Марія була більше 20 років, робить унікальну і необхідну роботу, спрямовану на те, щоб жінки розуміли: в скоєному злочині винен той, хто його вчинив, а не сама жінка, яка пережила насильство.

На жаль, в нашій країні дуже мало організацій, які займаються захистом прав жінок. Ми не говоримо про номінальні структури, які під будь-який вивіскою можуть робити все, що завгодно. Ми говоримо про тих, хто стоїть на боці жінок, що потребують захисту. Центр «Сестри» був однією з перших подібних організацій в сучасній Росії. Безумовно, Марія Мохова не могла не бути в пулі експертів міжнародного рівня від Росії. Вона і на практиці, і в теорії набагато краще за багатьох представників держави знала про те, що відбувається в цій області насправді.

Вчора нинішній виконавчий директор фонду «Сестри» Надія Замотаєва сказала мені: «Анна, ми осиротіли». Знаєте, це сама ємна з можливих формулювань. Марія була справжньою мамою, справжнім захистом для тих, хто зіткнувся з насильством у своєму житті. Вона була мамою для самого Центру. Він же переживав дуже важкі періоди, коли не було фінансування. Не те що на зарплату, на оплату оренди та комунальних платежів не було коштів. У це сміливою і сильною жінки завжди знаходилися сили йти далі і продовжувати роботу, свою справу. Вона і інших навколо себе вміла переконувати, що вони справляться з усіма негараздами. Вони впоралися завдяки вірі, силі і життєлюбності Марії Мохової.

Вероніка Антімонік - психолог, координатор програм Фонду "Безпечний дім":

- Я познайомилася з Машею в 2006 році, коли приєдналася до діяльності центру «Сестри» в якості консультанта телефону довіри для пережили сексуальне насильство - Я познайомилася з Машею в 2006 році, коли приєдналася до діяльності центру «Сестри» в якості консультанта телефону довіри для пережили сексуальне насильство. Там я пропрацювала недовго, але оскільки залишилася в цій сфері, наші шляхи з Машею часто перетиналися. Маша була не тільки чуйним і світлою людиною, вона була професіоналом з великої літери. Вибравши допомогу постраждалим від насильства справою свого життя, Маша завжди дотримувалася найвищих професійних і етичних стандартів у своїй роботі, вимагала цього і від інших. Завдяки їй, дуже багато фахівців навчилися бути уважними, емпатічним, толерантними, чи не дискримінують - це є основоположними принципами в роботі з постраждалими від насильства. Маша сама була такою людиною і в роботі, і в житті. Це допомагало їй з особливою увагою ставитися до складних випадків, знаходити рішення складних завдань. Я переконана, що Маша вплинула не тільки на життя своїх близьких, друзів і колег. Весь світ став кращим, завдяки їй. І тепер наша спільна справа - зберігати і примножувати це.

Ольга Радаева - заступник голови голови Гендерної фракції партії і член Регіональної ради Московського відділення ЯБЛУКО. На своїй сторінці в фейсбуці вона написала:

- Померла Марія Мохова, Машенька, Маша - Померла Марія Мохова, Машенька, Маша ... Світла людина. Величезне серце. Виконавчий директор того самого знаменитого центру "Сестри", який надає психологічну та юридичну допомогу жертвам зґвалтування та розповсюджує свої методики по всій Росії. Маша рятувала людей, рятувала цей унікальний центр, який після прийняття закону "Про іноземних агентів" залишився без фінансування, знову і знову проходячи ці кола пекла чиновницької байдужості. Центр вижив незважаючи на ... Завдяки Маші. Її волі і терпіння. І допомагає людям, розвивається, веде велику просвітницьку діяльність. Те, що в нашому суспільстві стали нарешті говорити про насильство, стали обговорювати як протистояти цьому озвірінню, багато Машиною щоденної роботи, що не роботи навіть, а болю ...

Машенька, нехай земля тобі буде пухом! Нехай ТАМ тобі буде добре. А нам завжди буде тебе не вистачати ... Сили, мужності і стійкості твоїм дітям.

Підготувала Дар'я Рощенье

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online