У Донецьку бойовики відкрили полювання на призовників: дзвонять з військкоматів і ходять по квартирах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бойовики шукають призивніков. Фото: AFP

У Донецьку триває так звана "мобілізація" на військову службу в рядах самопроголошеної "ДНР". Донеччани не горять бажанням вступати в незаконне збройне формування, проте на них буквально оголошено полювання.

"Мені подзвонили на мобільний телефон з районного військкомату, який був захоплений бойовиками ще навесні, - розповів Сегодня.ua 20-річний донеччанин Сергій. - Запитали, чи знаходжуся я в місті, і коли я відповів" так ", попросили прийти до військкомату" поговорити ". я зрозумів, що з військкомату навряд чи повернуся додому - відправлять воювати відразу ж, тому, звичайно, нікуди не пішов. Викинув телефон разом з сім-картою, а на наступний ранок поїхав до Києва. Власне кажучи, я і моя мама і збиралися виїжджати з Донецька, чекали, коли мені віддадуть документи з інституту. Але довелося діяти швидше і забути про документах ".

Дивіться фотопроект: Донбас без зайвих слів

Сергій - єдиний син у матері, однак, за його словами, це навряд чи б зупинило "комісарів" ДНР ". Воювати за бойовиків у молодої людини не було ніякого бажання." Я не збираюся воювати проти свого народу, я вчуся і працюю, тому що нам з мамою треба на щось жити. У Донецьку я працював віддалено, програмував, тепер буду це робити з Києва ".

На питання, звідки у військкоматі дізналися номер його мобільного, він відповів, що, найімовірніше, залишилися старі бази даних, де внесено відомості про всіх молодих людей, які досягли призовного віку. "Чому бази не були вивезені або знищені - це питання не до мене, а до тих, хто гарантував мені конфіденційність, коли я в 18 років залишав у військкоматі свої особисті дані", - зазначив Сергій.

Інший донеччанин - Олексій Левченко, розповів, що до нього приходили додому озброєні люди в камуфляжі з пропозицією вступити в ряди "армії". "Вони прийшли за адресою, який в прописці, а фактично я живу в іншому районі, - розповів Олексій. - Будинки були мої батьки. Бойовики почали задавати питання, де я, як мене знайти, вимагали дати їм мій номер телефону, сказали, що якщо я з'явлюся за цією адресою, то він зобов'язані повідомити про це в "комісаріат". Тиснули на батька, мовляв, "ти ж мужик, вплинути на сина, якщо він не хоче батьківщину захищати". П'ять років тому у військкоматі я був визнаний непридатним до військової служби - у мене зір на одному оці мінус шість, на другому ще гірше ".

Що цікаво - Олексію так ніхто і не передзвонив. "Думаю, вони хотіли відразу забрати людини і відразу погнати його окопи рити або що їм там ще треба", - говорить донеччанин.

За словами донеччан, це не поодинокі факти подібної "мобілізації" і поки можна тільки порадіти в душі, що не повторюються випадки річного "призову в армію" ДНР ", коли молодих людей просто забирали з вулиць.

Охочих повоювати в Донецьку, відзначають жителі, м'яко сказати, мало. "Інакше чим пояснити оголошення в біжучому рядку про постійне наборі в" армію ", яке ось уже кілька місяців показують по одному з сепаратистських телеканалів в Донецьку. Або другий за два тижні заклик добровольців" вступати на військову службу ", де, як обіцяють бойовики, гарантується речове та продовольче забезпечення і грошове утримання. і бути треба саме в районні комісаріати за місцем проживання ", - говорить донеччанин Максим.

В руках бойовиків опинилися бази даних призовників

"На окупованій території всі вимоги бойовиків є незаконними, отже, виконувати їх не слід, - розповіли Сегодня.ua в Міністерстві оборони України. - Якщо людина виїхала і бажає мобілізуватися за законом, то він може звернутися в будь-який військкомат України за місцем проживання і там встати на облік. у разі, якщо у молодої людини немає військового квитка - наприклад, збирався в поспіху, залишив або забув, то тут теж немає нічого страшного. у військкоматі йому доведеться пройти заново медкомісію і перевірку з боку спецслуж . Поставитися до цього треба з розумінням, адже перевірка спрямована на те, щоб не допустити диверсантів в рядах ВСУ ".

Також в Міноборони повідомили про те, що в руках бойовиків дійсно виявилися деякі бази даних призовників. "Дещо нам вдалося вивезти з окупованих територій, але деякі дані потрапили до бойовиків, тому що їх передали безпосередньо в військкоматах співчуваючі їм співробітники. Всім їм свого часу буде дана відповідна правова оцінка!" - зазначили у відомстві.

Всі подробиці в спецтемі Протистояння на Донбасі

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online