Українців можуть змусити страхувати квартири

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

23 липня 2015 року, 11:02 Переглядів: 23 липня 2015 року, 11:02 Переглядів:   Страхувати хочуть не від стихії

Страхувати хочуть не від стихії. Фото: & nbsp; dp.ric.ua.

Всіх власників і орендарів квартир в багатоквартирних будинках хочуть змусити купувати страховки відповідальності перед третіми особами. Соответствуюзій законопроект № 2402 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників (наймачів) квартир в багатоквартирних житлових будинках" вже зареєстрований у Верховній Раді (ВР). Згідно з документом, контроль за наявністю страховок планується покласти на управителів багатоквартирних будинків. За прогнозами експертів, в сесійний зал ВР документ потрапить не раніше жовтня-листопада, пише " капітал ".

"Сьогодні необхідно ввести більш ефективну систему захисту громадян від матеріальних збитків, який заподіюють пожежі , Вибухи газу або пошкодження водою ", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Одним з елементом такої системи, на думку автора документа (Сергій Мартиняк," Воля народу "), має стати обов'язкове страхування відповідальності власників (наймачів) квартир.

Змусити власників і орендарів житла страхуватися в Україні намагалися неодноразово. Зокрема, після паводка на Західній Україні у 2008 році міністр з надзвичайних ситуацій не тільки закликав ввести обов'язкове страхування майна, а й порахував, що максимальна страхова виплата в такому випадку буде становити 100 тис грн, при вартості страховки 100 грн на рік.

У законопроекті Мартиняк розмір тарифів і лімітів виплат не обмовляється. Передбачається, що вони будуть встановлені постановою Кабміну. За попередніми оцінками експертів, цифри в даному випадку будуть удвічі нижче, ніж в 2008 році. Адже мова йде про страхування відповідальності власників перед третіми особами, а не про стихійні лиха.

"Поки в Україні багато хто живе в старих і давно не ремонтованих квартирах, великого збитку їх житла сусіди просто не можуть заподіяти", - вважає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський. Він вважає, що витрати страховиків на організацію такого бізнесу, на його думку, перевищать страхові виплати. Тому Черняховський не бачить економічного сенсу вводити таке страхування.

"За та проти"

З ним не згоден президент асоціації "Страховий бізнес" Ігор Яковенко. "Населення через бідність не може компенсувати заподіяну сусідам шкоди. Наприклад, моєї знайомої ніяк не вдається в'їхати в нову квартиру в центрі Києва тільки тому, що її залила літня сусідка зверху. Обстановка квартири прийшла в непридатність, а бабуся компенсувати збиток просто не в стані ", - розповідає Ігор Яковенко.

"Сама ідея застрахувати ризики власників квартир актуальна, - погоджується з Яковенко голова правління об'єднання" Страховий захист "Василь Дарков. - Але раз вона стосується мільйонів українців, то мала активно обговорюватися з громадськістю, регулятором і страховиками. Нічого цього не було ". Таємничість, на думку Даркова, говорить про те, що основна мета законопроекту - не захист власників квартир, а створення ніші для бізнесу однієї або декількох страхових груп.

Отримати відповідь від Сергія Мартиняка не вдалося, але в Нацкомфінпослуг і в асоціаціях страховиків підтвердили - з законопроектом не ознайомилися. "Для всіх він став повною несподіванкою, - зізнався президент Української федерації убезпечення Андрій Перетяжко. - Хоча вузькопрофільні проекти в Європі не виносяться в парламент без попереднього обговорення з професійними співтовариствами". За словами Перетяжко, такий підхід до законотворчості пора впроваджувати і в Україні.

Нагадаємо, на даний момент в Україні налічується 39 видів обов'язкового страхування, в числі яких медичне, авіаційне страхування, а також страхування від нещасних випадків на транспорті.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Українців можуть змусити страхувати квартири". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online