Заборгованість по ЖКГ: по квартплаті, по електроенергії, за газ, за ​​домашній телефон, за капітальний ремонт

  1. Загальні відомості про заборгованість по ЖКГ
  2. Як перевірити борг по комуналці
  3. Через онлайн-сервіси
  4. Через банк
  5. інші способи
  6. Чим загрожує така заборгованість
  7. Строк позивної давності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зростання тарифів ЖКГ відбувається паралельно зі збільшенням боргу росіян за комунальні послуги. Все більший відсоток власників житла стає не в змозі платити за зобов'язаннями в строк. Про те, чим небезпечний даний вид боргів, і за допомогою яких інструментів можна відстежувати заборгованість по ЖКГ читайте далі.

Загальні відомості про заборгованість по ЖКГ

Обов'язок по внесенню квартплати закріплена в ст. 153 ЖК РФ. Своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги ЖКГ повинні:

  • власники житлових приміщень з моменту виникнення права власності;
  • наймачі за договором соціального найму;
  • орендодавці , Якщо відповідний пункт зазначений в договорі (в іншому випадку послуги ЖКГ оплачує орендодавець).

Ст. 155 ЖК РФ встановлює термін внесення квартплати - по завершенні місяця протягом 10 днів. Однак договором управління або рішенням загальних зборів власників цей термін може коригуватися.

Підставами для внесення плати є:

  1. Платіжні документи (Квитанції), що виставляються керуючою компанією (Інший уповноваженою організацією) не пізніше 1-го числа наступного місяця (в тому числі в електронному вигляді).
  2. Відомості про розмір плати, що розташовуються в інформаційних системах організацій, що займаються прийомом платежів.

У ст.154 ЖК РФ наведена структура комунальних платежів, яка включає в себе:

  1. Плату за утримання житла (поточний ремонт, управління, ресурси на загальнобудинкові потреби, прибирання під'їздів і прибудинкової території).
  2. Внески на капітальний ремонт.
  3. Плату за ресурси (вода і водовідведення, електроенергія, природний газ, теплоенергія).

Особи, які проживають в квартирах за договором соціального найму, додатково здійснюють платежі за надане їм приміщення, але не сплачують внески на капітальний ремонт, так як це обов'язок власника.

В заборгованість по квартплаті також прийнято відносити платежі за домашній телефон, інтернет, кабельне телебачення. Борг складається з нарахувань за ресурси згідно показниками приладів обліку, або за встановленими державою нормативам, і за житлове приміщення і інші послуги за тарифами, прийнятим власниками або встановленим організаціями-постачальниками.

Корисна інформація по заборгованості в сфері ЖКГ надана в такому відео:

Як перевірити борг по комуналці

Дізнатися заборгованість по квартплаті можна в компанії, що управляє, ТСЖ або іншої організації, що здійснює нарахування платежів.

Але цей спосіб досить складно здійсненний, тому що подібні компанії зазвичай працюють за тим же робочим графіком, що і велика частина населення, і прийом ведуть далеко не кожен день. Тому раціональніше скористатися більш сучасними методами перевірки заборгованості.

Через онлайн-сервіси

Дізнатися заборгованість за окремими складовими квартплати можна на офіційних сайтах компаній, що надають послуги або ресурси Дізнатися заборгованість за окремими складовими квартплати можна на офіційних сайтах компаній, що надають послуги або ресурси. Зробити це, як правило, можна через особистий кабінет, доступ до якого відкривається після реєстрації. Таким способом легко перевірити борг за електроенергію, телефон або інтернет.

Однак набагато зручніше здійснювати перевірки відразу по всіх послугах в одному місці. Найбільш підходящим для цього сервісом, доступним для жителів усіх регіонів, є портал держпослуги . Для перевірки заборгованості на порталі необхідно пройти процедуру реєстрації. Незважаючи на її трудомісткість (потрібно особисте відвідування будь-гос.організаціі або очікування листи з кодом активації), зареєструватися все ж варто, так як даний ресурс акумулює послуги всіх основних установ РФ.

Після входу в систему дізнатися борг по ЖКГ можна за наступним алгоритмом:

  1. На головній сторінці порталу виберіть вкладку «Каталог послуг».
  2. Серед представлених категорій послуг в розділі «Квартира, будівництво і земля» виберіть «Оплата ЖКГ» і натисніть «Отримати послугу».
  3. Вкажіть ваш регіон проживання і постачальника послуг або ресурсів.
  4. Відзначте цікаву для вас послугу і внесіть номер особового рахунку (можна подивитися на квитанції).

За результатами пошуку на екрані буде відображена сума заборгованості. Тут же її можна погасити, вибравши будь-який з представлених способів безготівкової оплати. Додатково є можливість друку квитанції для оплати боргу в банку.

Чим загрожує борг по ЖКГ, розповість це відео:

Через банк

Користувачі інтернет-банкінгу можуть дізнатися заборгованість за послуги ЖКГ в системі своєї кредитної організації. Така можливість є в онлайн-сервісах всіх найбільших російських банків.

Розглянемо алгоритм дій на прикладі системи Сбербанк-онлайн:

  1. Зайдіть в систему і відкрийте вкладку «Переклади і платежі».
  2. У розділі «Оплата покупок і послуг» виберіть розділ «ЖКГ і домашній телефон».
  3. У вікні можна знайти постачальника послуг за допомогою пошукового рядка, або вручну з переліку компаній вашого регіону, класифікованих за видами послуг (регіон визначається автоматично).
  4. Введіть номер особового рахунку та вкажіть вид послуги і оберіть період.

В результаті система надасть вам інформацію про нарахування та оплатах за вказаний період, а також сумою, що залишилася до погашення. Тут же можна ознайомитися з діючими тарифами і останніми поданими показаннями приладів обліку. При виявленні боргу, його можна відразу ж погасити з прив'язаною до аккаунту банківської карти.

інші способи

Заборгованість по квартплаті можна дізнатися у всіх приймаючих платежі організаціях. Всі вони підключені до єдиної системи і надають дані по:

Подібні послуги надають банки, Пошта Росії, розрахунково-касові центри. Можна зробити перевірку боргу і через платіжні термінали, встановлені в цих же організаціях.

Чим загрожує така заборгованість

санкції

Відповідальність за несвоєчасне внесення плати за комунальні послуги встановлюється ст Відповідальність за несвоєчасне внесення плати за комунальні послуги встановлюється ст. 155 ЖК РФ. Неплатникам загрожує нарахування пені в розмірі від 1/300 до 1/170 ставки рефінансування Центробанку. Штрафні санкції застосовуються при простроченні платежу понад 3-х місяців.

Боржникам загрожують і інші заходи:

  1. Призупинення постачання комунальних ресурсів (гарячої води, газопостачання, електроенергії). Можливо тільки після обов'язкового письмового повідомлення боржника за 30 днів до відключення.
  2. Занесення інформації про борг в особисту кредитну історію (проводиться керуючими компаніями).
  3. примусове стягнення заборгованості в судовому порядку .

Останній пункт з 2017 року застосовується в новому порядку. Тепер стягнення боргів по ЖКГ здійснюється в спрощеному режимі. Тобто кошти з рахунків неплатника можуть бути стягнуті по одному лише наказом суду , Якщо він вирішить задовольнити звернення заявника. Особливість наказного порядку в тому, що він не вимагає судового розгляду, і оскаржити судове рішення вийде тільки при своєчасній реакції на повідомлення (протягом 10 днів).

Небезпека нового порядку в тому, що боржник просто може не отримати лист з повідомленням в термін, до того ж багато проживають не за адресою прописки, куди буде відправлено судове рішення.

У подібних випадках з рахунку боржника може бути списана сума, з якої він не згоден, і довести що-небудь вже після стягнення буде досить проблематично. Тому не варто ігнорувати борги і відкладати по ним розгляду, навіть якщо ви вважаєте їх нарахованими незаконно.

Строк позивної давності

Житлове законодавство не містить окремих норм щодо строку позовної давності по квартплаті, тому до даного увазі заборгованості застосовується стандартний період 3 роки (ст. 196 ЦК України) .Якщо на вас подали позов до суду, але передбачений законодавством термін вже пройшов, про це необхідно повідомити суд, і він відмовить заявнику в повному задоволенні позову.

Тобто стягнути борг буде реально тільки за останні 3 роки. Однак не можна забувати про можливість переривання строку позовної давності. Якщо боржник будь-яким способом підтвердить наявність у нього заборгованості, термін почне відраховуватися заново. Наприклад, до цього може призвести часткова оплата боргу, висновок угоди про розстрочення і т.п.

Посилення заходів за несплату за послуги ЖКГ потребує особливої ​​уваги до даного питання. Щоб не довелося платити за боргами, з якими ви не згодні, або пускатися в довгі судові тяжби, заборгованість по квартплаті слід регулярно відслідковувати. В даний час це не вимагає особливих зусиль і тимчасових витрат, досить завести звичку час від часу користуватися відповідними сервісами в інтернеті.

Перевірці заборгованості через мобільний телефон присвячений даний відеоролик:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online