Спрощений договір купівлі-продажу авто

  1. Зразок спрощеного договору купівлі-продажу автомобіля
  2. Поширені помилки в оформленні договору купівлі-продажу автомобіля
  3. Як можуть обдурити покупця при оформленні договору купівлі-продажу автомобіля?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За останні роки вітчизняне законодавство зазнало істотних змін, які торкнулися, в тому числі і питання купівлі-продажу транспортних засобів (ТЗ).

З 15.10.2016 вступив в силу новий регламент, який регулює питання реєстрації автомобілів та іншого транспорту. Основна зміна - для того, щоб продати свій автомобіль, більше не потрібно попередньо знімати його з обліку. Тепер дані в базах ГИБДД можна просто оновлювати, вписуючи туди нового власника транспорту.

Всі зміни в державні облікові бази вносяться на підставі цивільно-правових угод - домовленостей сторін, оформлених у письмовій формі відповідно до становищем законодавства.

Якщо транспорт купується «з рук», тоді сторонами договору виступають нинішній власник ТЗ і його потенційний покупець. У тому випадку, якщо авто купується «з нуля», тоді на стороні продавця буде дилер, який реалізує транспорт, а набувачем буде фізична або юридична особа, що бажає купити автомобіль.

В обох випадках, сторонам потрібно укласти повноцінний письмовий договір купівлі-продажу, який і буде основою для внесення реєстраційних записів в облікову базу.

Щоб не було ризиків відмови в реєстрації або, що ще гірше, ймовірності визнання угоди недійсною, при її укладанні потрібно бути гранично уважним, і складати договір, який буде юридично точним.

Якщо є сумніви щодо договору - боїтеся, що в ньому не відображені всі обов'язкові умови або присутні потенційні ризики, звертайтеся до юриста за консультацією, який підсвітить всі проблемні моменти в угоді.

Зразок спрощеного договору купівлі-продажу автомобіля

Як було вже сказано, тепер, щоб продати свій автомобіль, більше не потрібно попередньо знімати його з обліку. Тепер дані в базах ГИБДД можна просто оновлювати, вписуючи туди нового власника транспорту. Дана зміна, безсумнівно, спростило процедуру купівлі-продажу автомобіля.

Якщо автомобіль купується через дилерські салони, то у них використовуються типові договори купівлі-продажу. Однак це зовсім не означає, що підписувати потрібно все підряд, навіть не читаючи. Прочитувати договір необхідно «від» і «до», не забуваючи звіряти, що підписуються автентичні (однакові) за змістом екземпляри.

Якщо купівля-продаж ТЗ проводиться «з рук», тоді однієї зі сторін необхідно підготувати письмову угоду. Хто буде упорядником, значення не має, це питання вирішується домовленістю сторін.

Той, хто буде готувати текст, повинен бути вкрай уважним, і не використовувати навмання першу-ліпшу болванку з інтернету, яку склав невідомо хто і невідомо коли. Законодавчі норми щодо правил складання договорів можуть з часом змінюватися, тому важливо скласти угоду саме за чинним законодавством.

Згідно з нормами Цивільного кодексу РФ (ГК РФ), єдиною суттєвою умовою даного виду договорів є його предмет - домовленість сторін щодо чітко ідентифікованого об'єкта, яким в даному випадку виступає ТС.

Можна зустріти помилкова думка, що ціна теж є істотною умовою, однак це не так - вона може визначатися і іншими способами, передбаченими ГК РФ, а не тільки безпосереднім зазначенням в договорі.

При цьому якщо закон не зобов'язує прописувати ціну, це зовсім не означає, що в договорі сторонам можна експериментувати з цим - краще визначати всі суми, права і обов'язки максимально чітко, щоб не було можливості двоякого тлумачення обумовлених умов.

Юридично вивірений договір купівлі-продажу ТЗ повинен мати такі умови:

  • Інформацію про дату і місце укладення угоди, найменування договору;
  • Преамбулу з інформацією про сторонах угоди, щоб їх можна було безпомилково ідентифікувати;
  • Відомості про предмет договору. Це найважливіший пункт, а тому приділіть його складання особливу увагу;

По-перше, пропишіть, що одна сторона зобов'язується передати у власність іншої транспортний засіб за плату.

По-друге, максимально детально опишіть саме ТЗ, зокрема, щодо його слід вказувати всі відомості, що містяться в ПТС:

  • марка ТЗ;
  • VIN;
  • колір кузова;
  • реєстраційний номер;
  • рік випуску;
  • номер двигуна, його потужність;
  • номер і дату самого ПТС;
  • інші реквізити, які містяться в ПТС.
  • Права та обов'язки сторін. Тут можете визначити будь-які домовленості про обов'язки і терміни. Наприклад, вкрай важливо відобразити в угоді дату підписання дати акту прийому-передачі;
  • Умови розірвання договору. Намагайтеся також максимально докладно описати цей пункт;
  • Інші необхідні сторонам умови;
  • Підписи сторін, дата підписання договору.

У додатку можна також визначити, що авто продається з якимось іншим майном, наприклад, автомагнітолою.

Також в додатку можете визначити шаблон акту прийому-передачі.

Договір потрібно скласти строго в трьох примірниках - по одному для кожної сторони і ще один для ГИБДД для здійснення реєстрації.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу автомобіля.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу автомобіля.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу сільгосптехніки.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу сільгосптехніки.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу навантажувача.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу навантажувача.

Поширені помилки в оформленні договору купівлі-продажу автомобіля

Найбільш частими помилками при складанні договору купівлі-продажу є наступні:

  1. Неповне внесення відомостей про предмет угоди. Якщо ви не пропишіть повністю предмет, то договір буде вважатися неукладеним;
  2. Важливо переконатися, що продавець насправді є власником. Потрібно перевірити всі документи, інакше є ризик зіткнутися з шахрайськими діями;
  3. Ніколи не залишайте в договорі порожніх і не до кінця заповнених рядків. Завжди заповнюйте подібні порожнечі друкованими символами або просто ставте там прочерки. Це робиться для того, щоб в договір не можна було внести не обумовлені сторонами зміни;
  4. У договорі не повинно бути помарок або виправлень, а всі права і обов'язки повинні бути чітко визначені.

Договір купівлі-продажу ТЗ не вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення.

Як можуть обдурити покупця при оформленні договору купівлі-продажу автомобіля?

Великі і перевірені часом дилери дорожать своєю репутацією, тому нарватися на обман з його боку малоймовірно. Інша справа, коли ви купуєте автомобіль в малознайомих центрах, про які раніше не чули.

Необхідно уважно прочитувати всі папери, які ви підписуйте. Є навіть прецеденти, коли «сірі» дилери підсовували клієнтам два різні договори - одна людина прочитує, а другий підписує наосліп.

Щоб подібних махінацій уникнути, потрібно вичитувати обидва комплекти документів, які вами підписуються.

Що стосується договорів, які укладаються з приватними особами, то тут ризик нарватися на шахраїв набагато вище.

По-перше, не забувайте переконатися, що продавець насправді є власником.

По-друге, ретельно перевірте саме купується ТЗ. Вельми часто власники продають автомобілі, які побували в аваріях. Природно, дані факти нечесні продавці приховують, щоб підвищити купівельну вартість.

Тому завжди беріть з собою на попередній огляд купується авто технічно підкованого фахівця, який зможе знайти приховані дефекти і сліди минулих ДТП.

Як можуть обдурити покупця при оформленні договору купівлі-продажу автомобіля?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online