Реєстрація народження дитини в Україні: місце, термін, документи, вартість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання: «Після народження нашої дитини і повернення з пологового будинку відразу не подавали документи на свідоцтво про народження. Було не до цього і не могли знайти свідоцтво про шлюб (воно ж потрібно?). Зараз пройшло трохи часу і плануємо звертатися, в зв'язку з чим є кілька питань. Які документи потрібні для свідоцтва про народження дитини? Куди їх необхідно подавати для реєстрації дитини? Скільки коштує отримання свідоцтва про народження? Є якийсь термін для подачі документів? А якщо є, що буде і які наслідки якщо подати документи пізніше? »- 9.6.16

Відповідь: Відповідно до ст.144 Сімейного кодексу України, ч.2 ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану (поширене в побуті назва - ЗАГС або РАГС) за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

Дані норми також містяться в пункті 3 глави 1 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 (далі - Правила), з уточненням, що така реєстрація також може проводитися за місцем проживання одного з батьків (для випадку, коли батьки проживають окремо в різних районах або містах).

Відповідно до ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», глави 1 розділу III Правил в вашому випадку для отримання свідоцтва про народження дитини одночасно із заявою про державну реєстрацію народження дитини необхідно подати:

1) паспорти батьків чи одного з них.

Якщо паспорт одного з батьків з поважних причин не може бути пред'явлений, то орган державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити в реєстрації народження дитини, в такому випадку відомості про другий батьку вказуються на підставі свідоцтва про шлюб.

2) свідоцтво про шлюб.

При відсутності свідоцтва про шлюб підтвердженням зареєстрованого шлюбу може бути відмітка про його державну реєстрацію в паспортах матері та батька дитини.

3) медичний документ, що підтверджує народження дитини.

В даному випадку - медичне свідоцтво про народження форми № 103 / о, яке видається в пологовому будинку

Згідно п.13 ч.1 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» за реєстрацію народження фізичної особи громадяни звільнені від сплати державного мита (тобто ця адміністративна послуга є безкоштовною).

Згідно ст.144 Сімейного кодексу України, ч.3 ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», п.8 глави 1 розділу III Правил: батьки зобов'язані зареєструвати народження дитини не пізніше одного місяця з дня його народження.

Зазначені Правила допускають несвоєчасну реєстрацію народження (тобто здійснену з пропуском місячного терміну) в зв'язку з поважними причинами (такі причини повинні бути названі і вносяться до актового запису).

Якщо ж несвоєчасна реєстрація (подача документів для реєстрації народження дитини) була здійснена батьками без поважної причини, за такі дії ч.2 ст.212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність: штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (то є від 17 грн. до 51 грн.).

інші відповіді інші відповіді

Воно ж потрібно?
Які документи потрібні для свідоцтва про народження дитини?
Куди їх необхідно подавати для реєстрації дитини?
Скільки коштує отримання свідоцтва про народження?
А якщо є, що буде і які наслідки якщо подати документи пізніше?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online