Ліцензія охоронця. Як можна отримати ліцензію для роботи в охороні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ліцензія охоронця є документом, необхідним тим, хто хоче влаштуватися в організацію, що надає охоронні послуги

Ліцензія охоронця є документом, необхідним тим, хто хоче влаштуватися в організацію, що надає охоронні послуги.

Отримання ліцензії охоронця як в якості основного виду діяльності, як і для власників ЧОО регламентується ФЗ «Про ліцензування окремих видів діяльності, відповідно до якого:

  • фізична особа, яка бажає стати співробітником охоронного підприємства, що висуває вимогу про необхідність наявності 4, 5, 6 розрядів охоронної діяльності, має пройти навчання у відповідній організації і отримати ліцензію;
  • підприємства, що здійснюють діяльність з надання охоронних послуг, повинні мати ліцензію на здійснення права ведення комерційної охоронної діяльності.

Для того, щоб отримати ліцензію охоронця слід:

  • пройти медкомісію і отримати висновок про професійну придатність від психіатра, нарколога, дерматовенеролога, хірурга, отоларинголога, невролога, хірурга і терапевта;
  • пройти дактилоскопічну експертизу;
  • вибрати розряд, за яким буде здійснюватися навчання.

При цьому варто врахувати, що:

  • четвертий розряд дозволяє використовувати спецзасоби, а саме - наручники, бронежилети, гумові палиці;
  • п'ятий розряд дозволяє використовувати спецзасоби і цивільна зброя самооборони, а саме - бесствольное і газові револьвери і пістолети;
  • шостий розряд дозволяє використовувати всі засоби, перераховані в попередніх випадках, а також службове вогнепальну зброю, а саме - рушниці, пістолети і револьвери.

Охоронці, що володіють одним з трьох перерахованих вище розрядів, можуть претендувати на працевлаштування в будь-ЧОП, однак, їх кваліфікація з певною періодичністю буде перевірятися співробітниками ОВС на відповідність обраному розряду.


Після того, як необхідний для роботи розряд буде визначено, а медичний висновок отримано, необхідно вибрати один із закладів, навчальних охоронців різних категорій і розрядів. При цьому варто відзначити, що, в більшості випадків, подібні установи є комерційними, а тому до їх вибору слід підходити з усією відповідальністю. Так, наприклад, визначившись з тим чи іншим навчальним закладом, варто сходити в нього і ознайомитися з умовами навчання, ліцензією, викладацьким складом.


По завершенні навчання випускникові видається «Свідоцтво про присвоєння кваліфікації приватного охоронця», призначене для надання в ліцензійно-дозвільний відділ (ЛРО).


Що стосується отримання ліцензії, то вона видається начальником ЛРО після розгляду заяви та всіх наявних у заявника документів.


Вартість навчання в залежності від необхідного розряду і регіону навчання, коливається в межах 8 000 - 14 000 рублів. Причому в деяких випадках сама охоронна компанія відправляє набраних співробітників на навчання в ту чи іншу спеціалізований навчальний заклад. Крім того, ЧОП або ЧОО самі можуть видавати необхідні для здійснення охоронної діяльності ліцензії - для цього у подібних компаній повинна бути ліцензія на право навчання за спеціальністю «охоронець».


Однак слід пам'ятати, що в даний час з'явилося безліч фірм, що пропонують придбати всю необхідну для здійснення охоронної діяльності документацію. Однак захоплюватися подібною пропозицією не слід - при найменшій перевірці ЧОО буде бути виявлено, що ці документи є підробкою, і їх володар буде притягнутий до відповідальності за всією суворістю українського законодавства.

Документи для отримання ліцензії охоронця в ЛРО

Для того, щоб стати володарем ліцензії охоронця, виданої ЛРО, особі, що бажає працювати в охоронній сфері, необхідно надати в нього такі документи:

  • Заява про видачу ліцензії охоронця;
  • копію паспорта російського громадянина;
  • свідоцтво про присвоєння кваліфікації за фахом «охоронець»;
  • висновок медичної комісії, пройденої перед початком навчання;
  • дві фотографії, розміром 4х6 см;
  • копію свідоцтва про те, що їм була пройдена професійна підготовка, виданого разом зі свідоцтвом, що підтверджує професійну кваліфікацію.

Потім, після схвалення ЛРО заяви про видачі ліцензії на охоронну діяльність, потрібно сплатити державне мито та забрати підготовлені документи.


Розгляд заяви про видачу ліцензії охоронця розглядається фахівцями ЛРО протягом десяти днів, після закінчення яких заявнику дається письмова відповідь на поштову адресу, вказану їм при подачі заяви.


Перед подачею документів слід врахувати, що приводом для відмови у видачі ліцензії можуть послужити як невірно зазначені дані, так і помарки і помилки в заяві. Саме тому, після написання заяви, його слід перевірити і, при виявленні помилок, переписати.


Кому може бути відмовлено у видачі ліцензії охоронця?

Здійснення охоронної діяльності заборонено:

  • які не досягли 18-ти років і недієздатним особам;
  • особам, які страждають від захворювань, несумісних з діяльністю охоронця;
  • особам, засудженим за вчинення того чи іншого умисного злочину;
  • колишнім співробітникам силових державних органів, звільнених за статтею за перевищення посадових повноважень, профнепридатність і т.д .;
  • особам, посвідчення охоронця яких було анульовано внаслідок множинних залучень до адміністративної відповідальності;
  • особам, що не пройшли дактилоскопічну експертизу.

Узагальнюючи вищесказане, можна сказати, що отримати ліцензію охоронця не так вже й складно. Досить пройти навчання в одному із спеціалізованих закладів і подати заяву в ЛРО. Природно, все це є правомочним у разі, якщо особа, яка бажає стати охоронцем, не має обмежень для ведення вказаного виду діяльності. Знайти актуальні вакансії охоронця можна на нашому порталі, на сторінці пошуку роботи в охороні .

Відео по темі:

Отримання посвідчення приватного охоронця

Кому може бути відмовлено у видачі ліцензії охоронця?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online