Адвокатське бюро Кучерявого О.П. »Без кадастрового номера відчуження землі і вдома не можливо

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато українців вже отримали державні акти про право   власності на землю

Багато українців вже отримали державні акти про право Багато українців вже отримали державні акти про право   власності на землю власності на землю. Але, як завжди буває у нас в державі, не відомо, хто виграє: той, хто робить все відразу, або той хто тягне до останнього? При чому, перед цим питанням народ ставить сама держава в особі влади.

5 березня 2009 року Верховна рада внесла зміни до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також в порядку поділу та об'єднання земельних ділянок. При цьому, частину другу статті 132 Земельного кодексу України доповнено пунктом «ж», відповідно до якого, всі угоди і договори про перехід права власності на земельні ділянки (які укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються) повинні містити кадастровий номер земельної ділянки.

Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці на підставі його кордонів, а також в залежності від місця розташування земельної ділянки - по кадастровому плану земельної участка.Ето унікальний номер, який колись не повторюється і може бути присвоєний тільки одній земельній ділянці. Кадастровий номер унікальний ще й тим, що він зберігається протягом усього терміну, поки земельна ділянка існує. При цьому, зміна власника земельної ділянки не тягне за собою зміну кадастрового номера. Кадастровий номер земельної ділянки може бути змінений у випадках: розділу земельної ділянки; об'єднання з іншою земельною ділянкою; перепідпорядкування земельної ділянки іншій адміністративно - територіальної одиниці.

Кадастровий номер має цифровий вигляд:

3237886500 04 001: 0016

3237886500 - населений пункт;

04 - зона;

001 - квартал;

0016 - номер ділянки.

Кадастровий план є одним з документів в пакеті технічної документації, він чітко визначає межі земельної ділянки. Такий же кадастровий план, як правило, є невід'ємною частиною договору оренди земельної ділянки.

Кадастровий номер дуже важливий, особливо для уникнення випадків виготовлення на одну ділянку двох держактів на різних осіб, і інших махінацій із земельними ділянками, що вже неодноразово траплялося в Україні та Росії.

Однак, форму сучасних державних актів (із зазначенням кадастрового номера) затверджено лише 2 квітня 2002 року Постановою Кабінету Міністрів України № 449. У старих державних актах, які були видані до 2002 р кадастровий номер земельної ділянки не вказувався.

Такі державні акти є дійсними і без кадастрового номера. Про це прямо зазначено в пункті 2 зазначеної Постанови уряду: «Встановити, що раніше видані державні акти на право приватної власності на землю, державні акти на право власності на землю, державні акти на право власності на земельну ділянку та державні акти на право постійного користування землею залишаються чинними і підлягають заміні у разі добровільного звернення громадян або юридичних осіб ".

Але, виходячи зі змісту частини другої статті 132 Земельного кодексу, в кожній угоді (договорі) про перехід права власності на земельну ділянку має бути вказано його кадастровий номер. Більш того, 5 листопада 2009 року частка шосту статті 120 Земельного кодексу було викладено в новій редакції і при цьому встановлено, що кадастровий номер земельної ділянки є істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці будівлі або споруди. Ці зміни редакції статті 120 ЗК України вступили в силу з 1 січня 2010 року.

Тобто, якщо Ви продаєте, даруєте, успадковуєте земельну ділянку, або будинок, іншу споруду, розташовані на приватизованій земельній ділянці, у відповідній угоді повинен бути зазначений кадастровий номер земельної ділянки. А якщо Ви виготовили державний акт до квітня 2002 року (а в деяких випадках і пізніше), то у Вас його немає. Нотаріус не засвідчить така угода (договір) після 1 січня 2010 року. Те ж саме буде і при спробі передати земельну ділянку в іпотеку.

Що робити, якщо кадастровий номер не вказаний в державному акті?

Вихід один: власник земельної ділянки повинен звернутися до відповідного відділу земельних ресурсів (в Сокирянському районі - в відділ Держкомзему в Сокирянському районі) для отримання довідки (витягу) про присвоєння земельній ділянці кадастрового номера.

Але процедура ця не так вже проста. Залежно від графіка роботи управлінь земельних ресурсів, все це може зайняти багато часу. Присвоєння кадастрового номера не можливо без внесення його в електронну базу даних. Управління земельних ресурсів може зажадати від Вас виготовлення технічної документації з присвоєння кадастрового номера, для якого необхідні попередні обміри ділянки. Таку документацію можна замовити у землевпорядній організації. Там треба буде написати заяву, надати копію паспорта та довідки з номером ідентифікаційного коду. Зрозуміло, що землевпорядна організація безкоштовно Вам нічого робити не буде. Тобто, це знову все те, що вже робилося при виготовленні державного акта, однак доведеться робити ще раз, в тому числі ще раз Ви будете змушені заплатити.

Тому, якщо Ви бажаєте продати будинок, або плануєте в найближчому або віддаленому майбутньому іншим шляхом передати іншій особі свою земельну ділянку або будинок, напевно слід заздалегідь підготуватися: звернутися за отриманням кадастрового номера.

Хоча, якщо Вам не горить, то може і не поспішати. Може бути, до наших тугодумів - депутатів щось дійде і вони ще раз внесуть якісь зміни?

Доповнення: відповідно до роз'ясненням Мін'юсту від 25.03.2010 N 31-32 / 69 , Нотаріусам заборонено відмовляти в оформленні спадщини через відсутність кадастрового номера.

Але, як завжди буває у нас в державі, не відомо, хто виграє: той, хто робить все відразу, або той хто тягне до останнього?
Що робити, якщо кадастровий номер не вказаний в державному акті?
Може бути, до наших тугодумів - депутатів щось дійде і вони ще раз внесуть якісь зміни?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online