NEWSru.com :: Reuters дізналося про відмову найбагатших російських бізнесменів від сплати податків в країні

Багато найбагатші російських бізнесмени перестали бути податковими резидентами в РФ і приховують активи на мільярди доларів від податківців
Алішер Усманов, який займає третє місце в рейтингу найбагатших росіян і входить в десятку найбагатших жителів Швейцарії, прожив в 2015 році в Росії менше належних за законом 183 днів, відповідно до Податковим кодексом РФ позбувся статусу податкового резидента РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато найбагатші російські бізнесмени перестали бути податковими резидентами в РФ і приховують активи на мільярди доларів від податківців, повідомляє Reuters з посиланням на джерела в бізнес-колах.

Так вони спробували уникнути наслідків прийнятого в 2014 році закону про деофшоризацію, що зобов'язує російських платників податків розкрити свої контрольовані іноземні компанії (КІК) і починати платити податки на нерозподілений прибуток цих компаній.

Два учасники списку 100 найбагатших бізнесменів РФ за версією журналу Forbes повідомили агентству на умовах анонімності, що вони перестали бути податковими резидентами, щоб не підкорятися закону. Ще двоє великих бізнесменів не сказали, як вони самі поступили в цьому випадку, але підтвердили, що знають про зміну резидентства багатьох своїх колег.

Офіційної інформації про те, скільки людей стали податковими нерезидентами РФ з моменту прийняття закону, немає. 40% бенефіціарів КІК вирішили відмовитися від статусу російського податкового резидента і ще 9% перевели активи на родичів-нерезидентів.

За оцінками агентства, третина з 500 найзаможніших російських бізнесменів покинули країну за останні три роки. Оцінка заснована на бесідах більш ніж з 10 особами, знайомими з цією практикою. Оскільки раніше платники податків могли не декларувати свої частки в закордонні активи, то росіяни почали шукати способи обійти закон. Відмова від податкового резидентства - повністю законний спосіб зробити це.

"Ви можете лаяти їх, називати їх непатріотичними, але факт залишається фактом: бюджет програв", - заявив співвласник "Норильського нікелю" Володимир Потанін. Сам він заявив, що залишається податковим резидентом в РФ, але знає, що багато його колег перестали бути резидентами після прийняття закону в 2014 році.

Ще одна причина відмови - недовіра бізнесменів до органів і побоювання, що розкриття їх офшорних компаній призведе до того, що ця інформація буде використана проти них самих.

До сих пір було відомо щонайменше про одного мільярдера, який відмовився від податкового резидентства в РФ. Алішер Усманов, який займає третє місце в рейтингу найбагатших росіян і що входить в десятку найбагатших жителів Швейцарії, прожив в 2015 році в Росії менше належних за законом 183 днів, відповідно до Податковим кодексом РФ позбувся статусу податкового резидента РФ, але обіцяв знову їм стати, коли перестане займати посаду президента Міжнародної федерації фехтування.

Хоча цей факт підтвердили і прес-служба Усманова, і він сам, під час розгляду з опозиціонером Олексієм Навальним бізнесмен надав суду довідку з податкової про те, що він податковий резидент Росії.

4 квітня 2017 року президент Володимир Путін підписав закон, згідно з яким особи, що знаходяться під західними санкціями, звільнені від сплати податків в Росії. При цьому список цих осіб суворо засекречений. Міністерство фінансів навіть у відповідь на депутатський запит відмовилося повідомити, хто ці люди.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online