Розрахунок через банківську комірку при продажу квартири

  1. Готівкові гроші - зло чи благо?
  2. Вихід: розрахунок через депозитарну банківську комірку.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Пересічному громадянинові навряд чи доводиться в своєму житті здобувати щось дорожче, ніж квартира. Чи жарт - найдешевша однокімнатна квартира в Москві коштує 5 мільйонів рублів? Коли мова йде про такі гроші, питання безпеки постає на перший план. Сьогодні поговоримо про найбільш безпечному способі розрахунків готівкою з використанням депозитарної банківської комірки (сейфу).

Готівкові гроші - зло чи благо?

Понад 95% угод з житлом проходить з використанням готівки. Плюсів у такого способу чимало як для продавця, так і для покупця. Продавець квартири бачить реальні гроші, має можливість їх помацати, перевірити і перерахувати. Крім того, якщо угода проходить із заниженням вартості квартири в договорі купівлі-продажу, то при розрахунку готівкою ніде не «засвітиться», яку суму істинно отримав продавець.

Покупцеві при розрахунку готівкою також немає потреби нікому пояснювати, звідки у нього сума для покупки квартири і яким способом отримано цей капітал. З очевидних мінусів - підвищена небезпека при транспортуванні великих сум і необхідність перевірки купюр, яку, до речі, найчастіше сплачує продавець, як особа, зацікавлена ​​в перевірці.

Основна складність при готівковому розрахунку за квартиру полягає в тому, що формально перехід права власності на квартиру від продавця до покупця здійснюється в момент державної реєстрації договору купівлі-продажу квартири. А державна реєстрація в свою чергу здійснюється на 12 день з моменту подачі комплекту докуметов в реєструючий орган (на 5 при іпотеці). Виникає питання: в який момент передавати гроші?

Якщо зробити це до підписання договору купівлі-продажу квартири, то продавець, отримавши гроші, може відмовитися від державної реєстрації договору купівлі-продажу або просто сховатися, а покупець може залишитися і без грошей і без квартири. Якщо ж здійснювати передачу грошей після державної реєстрації договору купівлі-продажу квартири, то покупець може відмовитися оплачувати договір (ну немає у мене зараз грошей, давай потім?) Або зовсім зникнути. Тоді без грошей і без квартири може залишитися продавець.

Вихід: розрахунок через депозитарну банківську комірку.

Рішення проблеми передачі готівки при продажу квартири в тому, щоб грошова сума була зарезервована на термін державної реєстрації договору купівлі-продажу квартири, а доступ до неї отримав продавець, якщо перехід права стався, або покупець, якщо продажу не сталося. Це можливо при розрахунку з використанням орендованої в банку осередки (сейфа).

Суть цього способу розрахунків в тому, що при підписанні договору купівлі-продажу покупець кладе гроші в орендований на спеціальних умовах у банку сейф суму, що підлягає передачі покупцю. Як правило, термін оренди банківської комірки становить 1 місяць при терміні державної реєстрації від 5 до 10 робочих днів. З наступного дня протягом періоду, що дорівнює терміну реєстрації договору купівлі-продажу плюс 5-7 днів, продавець може отримати доступ в банківську комірку при наявності зареєстрованого договору купівлі-продажу квартири для того, щоб забрати гроші за продану (договір зареєстрований) квартиру.

По закінченню цього періоду і до закінчення терміну оренди банківського сейфу доступ до сейфу може отримати покупець, щоб забрати свої гроші в тому випадку, якщо державна реєстрація договору купівлі-продажу не відбулася. Це може статися в тому випадку, якщо одна зі сторін ухиляється від реєстрації (не з'явилася в рег.палату, не дала доручення на здачу документів на реєстрацію, написала заяву на припинення або відмову від реєстрації) або реєстраційна палата призупинила реєстрацію або відмовила в ній ( через помилки в документах, невідповідність інформації, некомплектності пакета документів зданих на реєстрацію).

Схематично розрахунок через банківську комірку представлений нижче:

Як видно зі схеми, терміни доступу в осередок для продавця і для покупця не перетинаються. Однак в більшості договорів оренди банківської комірки передбачається спільний доступ сторін. Це означає, що якщо обидві сторони угоди прийшли в банк і виявили спільне бажання відкрити осередок в будь-який з днів терміну, то вони зможуть отримати доступ. Це може бути корисно, якщо в результаті форс-мажорних обставин після закладки грошей в осередок сторони відмовилися від угоди, і покупцеві потрібно забрати свої гроші з осередку, не чекаючи терміну свого доступу.

Терміни доступу сторін в клітинку, а також спеціалізовані умови доступу відображаються в договорі оренди банківської комірки. Про типовому договорі оренди банківської комірки і його особливості ми поговоримо в наступній статті.

на Ваш сайт.

Готівкові гроші - зло чи благо?
Чи жарт - найдешевша однокімнатна квартира в Москві коштує 5 мільйонів рублів?
Готівкові гроші - зло чи благо?
Ну немає у мене зараз грошей, давай потім?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online