Археологія та давня історія Балашихинского району

  1. Балашиха
  2. Акатово
  3. Горбово
  4. Гущенко
  5. Лукіно
  6. Микільське-Архангельське
  7. Микільське-Трубецького
  8. Новомілет
  9. Павлина
  10. Пехра-Покровське
  11. Салтіковка
  12. Чорне
  13. Щітніково

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Балашихинском районі Московської області городище було в Балашисі, інші пам'ятники представлені селищами, курганними могильниками, палацовими комплексами У Балашихинском районі Московської області городище було в Балашисі, інші пам'ятники представлені селищами, курганними могильниками, палацовими комплексами.

Балашиха

Взимку у Балашихинского городища

Городище ХІ - ХІІ, ХIV - ХVII століть, 900 метрів на захід - північний захід від мікрорайону Південний, 1200 метрів на північ від села Акатово, край другої надзаплавної тераси лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 80 метрів від русла, урочище Лисяча гора, в лісі. Майданчик округла в плані, розмірами 68 на 78 метрів, висота над річкою - 14 - 15 метрів, оточена полукольцовим валом висотою 1,5 метрів, шириною в підставі 9 метрів і ровом глибиною 1,4 метра, шириною чотири метри, відсутнім лише вздовж берега ріки. Вал прорізаний зі сходу і північного заходу, отворів вала відповідають перемички в рові. Третя перемичка в рові знаходиться в 15 метрах на північний захід від другої. Берегова частина обсипається. Досліджено Г.Т.Тімофеевой, Т.В.Равдіной більше 25 квадратних метрів в південно-східній і центральній частинах площадки, прорізаний вал на північ від східного в'їзду. Культурний шар - до 10 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, белогліняная, морена, кручений бронзовий браслет, уламки чавунних і залізних предметів. Насип валу складається зі світлого піску різної щільності. На думку дослідників, в ХII - ХIII століттях городище було притулком. У ХVI - ХVII століттях тут знаходився цвинтар Нікольський-Митищі, згаданий в Писцовой книгах ХVII століття.

Селище № 1 ХIV - ХVII століть - на території міста, на північний схід від проїжджої частини Зоряного бульвару, перший надзаплавної тераса правого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 35 метрів від русла, 450 метрів на південний схід від моста на Щелковском шосе. Розміри - 45 на 75 метрів, висота над річкою - 2,5 - 3,5 метрів. Порушено земляними роботами. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних і белогліняная.

Селище № 2 ХIV - ХVII століть - на території міста, 60 метрів на схід від будинку 1/13 по Москворецкая бульвару, перший надзаплавної тераса правого берега загаченій тут річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 10 метрів від русла, 50 метрівці південно захід від пішохідного маста. Розміри - 55 на 70 метрів, висота над ставком 2,5 - 5,5 метрів. Культурний шар до 50 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі сероглінянная, красноглінянная і белогліняная, ангобірована по рожевої глині. Інтрепретіруется як залишки одного з сіл Пехорского стану, згаданих в Писцовой книгах початку ХVII століття.

Селище № 3 ХIV - ХVII століть - на території міста, права надзаплавної тераси лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 60 метрів від русла, 200 метрів на північ від пішохідного моста через ставок, 400 метрів на південь - південний схід від гирла річки Малашка. Розміри 50 на 80 метрів, висота над річкою - 3 - 5 метрів. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная, червоноглиняних і чернолощеная.

Селище № 4 ХIV - ХVII століть - на території міста, на північний схід від проїжджої частини Зоряного бульвару, перший надзаплавної терас правого берега річки Пехорка (лівої притоки річки Москва), 18 метрів від русла, 640 метрів на південний схід від моста на Щелковском шосе. Розміри 45 на 72 метри, висота над річкою - 0,5 - 3 метри. Порушено земляними роботами. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі груба белогліняная ХVI століття.

Селище № 5 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - на території міста, 100 метрів на північ від північно-східного кута будинку № 18 по вулиці Сонячна, 180 метрів на схід - північний схід від огорожі Балашихинского водозабору, мис першої надзаплавної тераси правого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 30 метрів від русла, навпроти гирла річки Малашка (ліва притока річки Пехорка), в гаю. Розміри 47 на 95 метрів, висота над річкою 20 - 120 сантиметрів. Поверхня заліснена. Культурний шар - до 25 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняная, чернолощеная. Інтерпретується як залишки одного з сіл Пехорского стану, згаданих в Писцовой книгах початку ХVII століття.

Селище № 6 ХIV - ХVII століть - на території міста, сто метрів на південь - південний схід від мікрорайону Леонова, сто метрів на південь від Нижегородського шосе, перший надзаплавної тераса правого корінного берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 90 метрів від русла, навпроти садиби Пехра-Яковлевское. Розміри - 55 на 90 метрів, висота над річкою - 8 - 10 метрів. Розчиняються під городи. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі червоноглиняних, белогліняная, а також чернолощеная. Інтерпретується як залишки найдавнішого ядра заселення села Леонова, відомої по Писцовойкниги ХVII століття і виникла з малодворного поселення ХIV століття.

Селище № 7 ХIV - ХVII століть - 120 метрів на північний схід від північної околиці міста, 75 метрів на південь від птахофабрики радгоспу імені Першого Травня, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 620 метрів на південний схід від моста на Щелковском шосе, 350 метрів на захід від гирла річки Малашка (Льова притока річки Пехорка). Розміри - 75 на 125 метрів, висота над річкою - 120 - 250 сантиметрів. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная, червоноглиняних, морена.

Селище № 8 ХI - ХIII століть - на захід від мікрорайону Південний, територія парку колишньої садиби Пехра-Яковлевское, 160 метрів на південь від ЛЕП, яка проходить по його південній околиці, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 42 метра від русла. Простягнулося вздовж берега, розміри - 25 на 50 метрів, висота над річкою - 10 - 11 метрів. Потужність культурного слова не визначена. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу), в тому числі орнаментований лініями горизонтального рифлення і сіроглиняних, переважно ХIII століття.

Селище № 9 ХIV - ХVII століть - 200 метрів на північний захід від мікрорайону Південний, північна частина колишньої садиби Південний, північна частина колишньої садиби Пехра-Яковлевское, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 40 метрів від русла . Простягнулося вздовж берега, розміри 190 на 420 метрів, висота над річкою 7 - 8 метрів. Поверхня заліснена, частково порушена будівельними роботами. На території селища розташована церква Преображення 1782 року. Культурний шар до 45 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная і чернолощеная, переважно ХVI - ХVII століть і пізніша.

Селище № 10 ХІV - ХVІІ століть - 290 метрів на південь від мікрорайону Леонова, навпаки колишньої садиби Пехра-Яковлевское, 360 метрів на захід - північний захід від головної будівлі, перший надзаплавної тераса правого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 540 метрів на захід - північний захід від моста на Нижегородському шосе. Розміри - 40 на 95 метрів, висота над річкою - 4,5 - 6 метрів. Розчиняються під городи. Культурний шар - до 50 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная і чернолощеная, переважно ХVI - ХVII століть.

Селище № 11 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - 300 метрів на північ - північний схід від північної околиці міста, 600 метрів на північний захід від церкви села Микільське-Трубецького, крайова частина першої надзаплавної тераси лівого берега загаченій тут річки Пехорка ( ліва притока річки Москва). 50 метрів на схід від гирла річки Малашка, 85 метрів на північний схід від селища № 5. Простягнулося уздовж краю тераси, розміри - 50 на 190 метрів, висота над річкою 2 - 3 метри. Раніше розорювалась. Культурний шар - до 50 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і позднеславянская, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних і белогліняная. Інтерпретується як залишки одного з сіл Пехорского стану, згаданих в Писцовой книгах початку ХVII століття.

Селище № 12 ХIV - ХVII століть - в 900 метрах на захід - північний захід від мікрорайону Південний, 900 метрів на південь від церкви Преображення в колишній садибі Пехра-Яковлевское, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Вінницької), 60 метрів від русла, 100 метрів на північ від городища в лісі. Розміри - 80 на 100 мерів, висота над річкою 8,5 - 17 метрів. Культурний шар - до 35 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі червоноглиняних, белогліняная, з рожевої глини і морена, переважно другої половини ХV - першої половини ХV століть.

Селище № 13 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - 900 метрів на північний захід від мікрорайону Південний, 85 метрів від паркану зверсовхоза «салтиковський», друга надзаплавної тераси лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 80 - 100 метрів від русла, 60 метрів на південний схід від городища. Розміри 30 на 60 метрів, висота над річкою - 12,5 - 16,5 метрів. Перекрито шаром міського сміттєзвалища. Досліджено (А.А.Полюлях) 12 квадратних метрів. Культурний шар до 45 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, переважно сіроглиняних ХIV століття, скляні браслети, вітое мідне кільце, залізний светец, уламок залізного замку, залізний ніж з рукояткою тощо. Досліджено частина поглибленої в землю будівлі розмірами 2 на 2,2 метра.

Курганний могильник при городище в урочищі Лисяча Гора, ХI - ХIII століть, поблизу міста, 900 метрів на захід - північний захід від мікрорайону Південний, друга надзаплавної тераси лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 150 метрів від русла, в лісі , на схід від городища, за його ровом. Могильник налічував 11 курганів, розташованих на висоті 16 - 17 метрів над річкою. Збереглися чотири насипу висотою до 1,2 метра, діаметром до 8 метрів, з яких дві мають сліди розкопок. Кургани частково перекриті шаром звалища. Досліджено (Г.Т.Тімофеева, Т.В.Равдіна) шість курганів з одиночними чоловічими і жіночими трупоположениями на горизонті і в подкуранних могильних ямах, з західної орієнтуванням. Один курган не містив поховання, три були без супроводжуючих знахідок. В інших похованнях виявлені два гончарних судини з врізним лінійним орнаментом та набір жіночих прикрас, в тому числі браслетообразние скроневі кільця, браслети, персні та скляні золочені боченкообразние намиста другої половини ХІІ - першої третини ХІІІ століть.

Акатово

Селище ХIV - ХVII століть. Північно-східна частина села, по обидві сторони главнойуліци, на захід від греблі спущеного ставка, перший надзаплавної тераса правого корінного берега струмка Чернавка (права притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 20 метрів від русла, 90 метрів на північний захід від гирла. Розміри - 210 на 275 метрів, висота над РЕКО 4,5 - 8,5 метрів. Частково забудовано, розчиняються під городи. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі груба краснолощеная, белогліняная і чернолощеная. Інтерпретується як залишки стародавнього села Акатьева (Акатово), в ХIV - ХV століттях належав боярському роду Акатьевічей.

Курганний могильник № 1 (Лобановський), ХI - ХIII століття - 160 метрів на північний захід від села, біля західного краю валу, що обмежує з півдня територію колишньої садиби Чижово, у тріангуляціонного знака № 9814 (відмітка 141,68), перший надзаплавної тераса правого берега струмка Чернавка (права притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 20 метрів від русла, в лісі Курганний могильник № 1 (Лобановський), ХI - ХIII століття - 160 метрів на північний захід від села, біля західного краю валу, що обмежує з півдня територію колишньої садиби Чижово, у тріангуляціонного знака № 9814 (відмітка 141,68), перший надзаплавної тераса правого берега струмка Чернавка (права притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 20 метрів від русла, в лісі. Налічував 71 курган, збереглася 51 насип висотою 20 - 230 сантиметрів, діаметром 4 - 10 метрів, розташовуються на висоті 3,5 - 8 метрів над річкою. 24 насипу порушені ямами і грабіжницькими розкопі. Досліджено (Н.Г.Недошівіна) 32 кургану з поодинокими і груповими (до трьох в одній могильній ямі) чоловічими, жіночими та дитячими трупоположениями з західної та північно-західної орієнтуванням, на горизонті, в подкурганих могильних ямах і в насипу, іноді в гробовище . В одному випадку виявлено дерев'яну споруду на горизонті над могильною ямою, в одному - залишки берести. Один курган не містив поховання. Частина поховань не містила супроводжуючих знахідок. У чоловічих похованнях знайдені залізні ніж, вістря з кільцем нагорі, металевий настельний хрестик, глиняне рибальське грузило, гончарні горщики, в жіночих - дротяні браслетообразние скроневі кільця, в тому числі з зав'язаними кінцями, s-кінцеві та загнутоконечние, бляшки-підвіски, бронзові спіральки , дзвіночки, литі сережку різних форм, шийні гривні, браслети, персні, намиста скляні різних форм, сердолікові бипирамидальний, кришталеві кулясті і бипирамидальний, бурштинові бипирамидальний, білоновие різних форм, дати ующіе могильник початком ХІІ - першої третю ХIII століть.

Курганний могильник № 2 (Лобановський), 570 метрів на південь-південний схід від села, сто метрів на північ від дачного селища, праворуч від дороги з села на станцію Кучино, правий берег річки Пехорка (ліва притоки річки Москва), в 250 метрах від русла, в лісі. Налічує не менше п'яти насипів, розташованих на висоті 7 - 8 метрів над річкою. Три кургану порушені будівельними роботами. За зовнішніми ознаками могильник може бути віднесений до давньоруським домонгольського часу.

Горбово

Селище № 1 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - у північно-східній околиці селища, на мисі першої надзаплавної тераси лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притока річки Москва), 20 метрів від русла, в північній частині території Балашихинський (колишньої Горбовская) трикотажної фабрики і на прилеглому полі. Розміри 60 на 140 метрів, висота над річкою 3 - 4,5 метрів. Порушено оранкою і при спорудженні корпусів фабрики. Культурний шар - до 50 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, груба і гладка червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная. С.З.Черновим пам'ятник датований ХІІІ - першою половиною ХIV і другою половиною ХV - ХVI століть.

Селище № 2 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - в 50 метрах на північний захід від селища, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 25 метрів від русла. Розміри - 60 на 75 метрів, висота над річкою 1 - 3,5 метрів. Розчиняється, культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная.

Монгольська облога

Селище № 3 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - 210 метрів на схід - північний схід від селища, біля дороги до селища Красний Луч Щелковського району, крайова частина першої надзаплавної тераси лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Рехорка, ліва притоки річки Москва), 50 метрів від русла, 80 метрів від гирла безіменного струмка, 170 метрів на північний схід від селища 1. Простягнулося уздовж тераси, розміри - 60 на 90 метрів, висота над річкою 2,5 - 4 метри. Частково розчиняється. Потужність културного шару не визначена. Кераміка - гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная.

Селище № 4 ХI - ХIII століть, ХIV - ХVII століть - 380 метрів на схід - північний схід від селища, біля дороги до селища Красний Луч Щелковського району, крайова частина першої надзаплавної тераси лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва припливу річки Москва, при гирла безіменного струмка, 50 метрів на північний схід від селища 3. Розміри - 40 на 80 метрів, висота над річкою 2,5 - 3,5 метрів. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних і червоноглиняних. .З.Черновим пам'ятник датований ХІІІ - першою половиною ХV століть.

Гущенко

Селище № 1 ХIV - ХVII століть - 400 метрів на захід - північний захід від селища, 340 метрів на північ від Нижегородського шосе, перша надпоменная тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 5 метрів від русла, біля південного краю Балашихинского ставка, в лісі. Розміри - 35 на 60 мтров, висота над річкою - 2 - 4,5 метрів. Порушено земляними роботами. Культура шар - до 50 сантіетров. Кераміка гончарна позднередневековая, в тому числі белогліниная і чернолощеная.

Селище № 2 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - 430 метрів на Захід від селища, 340 метрів до ссеверо від Ніжегородського шосе, мис Першої надзаплавної тераси лівого берега річки Пехорка (ліва припливу річки Москва), 60 метрів від русла, 90 метрів до Схід від дамби Балашихинского ставка, зліва від доріжкі, что веде від неї, в лісі, на Схід від селища 1. Розміри - 65 на 93 метри, висота над річкою - 4,5 - 7 метрів. Західна частина селища зруйнована котлованом від споруд полотняною фабрики ХIХ століття. Культурний шар - до 40 сантіметрів. Кераміка Гончарна, в тому чіслі сірогліняніх, датована ХІІІ - ХV століттямі и белогліняная. На думку С.З.Чернова, селище є найдавнішим ядром заселення сільця Сусаново-Гущінкі, відомого в джерелах з ХVII століття.

Лукіно

Селіще1 (Олексіївська Роща 1) ХI - ХIII століть, ХIV - ХVII століть - 700 метрів на північ - північний захід від села, перший надзаплавної тераса правого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 25 метрів від русла, 200 метрів від Олексіївського ставка. Простягнулося вздовж берега, розміри - 60 на 155 метрів, висота над річкою 2 - 3 метри. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сероглінянная, червоноглиняних і белогліняная, чернолощеная, ангобірована.

Селище № 2 (Олексіївська Роща 4) ХIV - ХVII століть - 1700 метрів на північний схід від села, один кілометр на північ від Щелковського шосе, крайова частина першої надзаплавної тераси правого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 200 метрів на південь від русла, 750 метрів на захід від Олексіївського ставка. Простягнулося уздовж краю тераси, розміри - 16 на 72 метри, висота над заплавою - 1 - 2 метри. Порушено будівельними роботами. Культурний шар 20 - 50 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная.

Селище № 3 (на Щукінському Лугу) ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть - два кілометри на північний захід від села, 1,45 кілоемтров на північ від Щелковського шосе, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 80 метрів на схід від русла, 850 метрів на північний захід від Олексіївського ставка. Розміри 32 на 65 метрів, висота над річкою 2 - 3 метри. Культурний шар 15 - 30 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська (курганного типу) і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняна, розовогліняная, краснолощеная, чернолощеная, поливна, уламки скляного посуду. На плані 1763 на місці селища показана село Щукино.

Курганний могильник - в 1,4 кілометрах на північний захід від села, перший надзаплавноїтерасі лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 260 метрів від русла, 220 метрів на північний захід від Олексіївського ставка, в хвойному лісі. Чотири насипу висотою до 1,2 метра, діаметром 7 - 11 метрів, з ровікамі біля основи, розташовані на висоті 3 - 4 метри над річкою. За зовнішніми ознаками могильник може бути віднесений до давньоруським домонгольського часу.

Доворцовий комплекс (Олексіївський Палац) ХVII - ХVIII століть - 700 метрів на північний захід від села, квадрат 70 національного парку «Лосиний острів», перший надзаплавної тераса правого берега загаченій тут річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 30 - 150 метрів від берега. Досліджено (О.М.Данілова, А.К.Станюковіч, А.Г.Векслер), площа 270 квадратних метрів, магнітноразведкамі, Електророзвідка, сейсморозвідки виявлено планування будівель комплексу. Розміри палацового комплексу близько 200 на 650 метрів, висота над річкою - 1,5 - 5,5 метрів. Залишки комплексу частково зруйновані пізнішими будівельними роботами. Розкопками досліджена центральна яасть палацу, що включає домову церкву і суміжні з нею окремі корпуси і льох. В інтер'єрі приміщень використовувалися кахлі, у всіх приміщеннях, крім церкви, виявлені залишки набраних підлог на морених і белогліняних керамічних плиток, що розрізняються геометричними композиціями і кольором. Будівля палацу мало декоративні елементи, виконані з лекального цегли в поєднанні з білокам'яним прикрасами. Четверик церкви, ймовірно, був прикрашений кахельні фризом. Приміщення по обидві сторони про церкви мали прямоскатную покрівлю, викладену черепицею двох кольорів. Вікна спочатку були слюдяними, пізніше слюда була замінена склом. До захід від палацу виявлено двокамерну підвальне приміщення зі склепінчастою перекриттям і нішею. Серед знахідок - кахлі та інші будівельні матеріали, гончарний посуд ХVII - ХVIII століть, скляні вироби тощо. Пам'ятник являє собою залишки заміського палацу кінця ХVII - ХVIII століть, за традицією пов'язаного з ім'ям царя Олексія Михайловича. Уже в кінці ХVII століття остакі палацу розбиралися для отримання будматеріалів.

Микільське-Архангельське

Селище № 1 (Чижово), ХIV - ХVII століть, північно-східна околиця селища, 100 метрів на захід від колишньої садиби Чижово, крайова частина першої надзаплавної тераси правого берега струмка Чернавка (права притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), загачені тут , 170 метрів на північний захід від дамби ставка, по якій йде дорога на місто Балашиха в селище Салтиковка. Розміри 140 на 200 метрів, висота над ставком - 4 метри. Частково забудовано. Культурний шар - до 200 метрів, частково перевідкладений. Кераміка гончарна, пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная. На думку С.З.Чернова, селище представляє собою залишки стародавньої частини села Чижев, відомого за письмовими джерелами ХVII століття.

Селище № 2 (Горенка) ХIV - ХVII століть, 400 метрів на північний захід від селища, територія колишньої садиби Горенка, надзаплавної тераси лівого берега струмка Чернавка (правий ріток річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), між верхнім і нижнім ставками на струмку . Простягнулося вздовж струмка, розміри - 70 на 380 метрів, висота над струмком 1 - 5 метрів. Культурний шар до 20 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі червоноглиняних ХVII століття і пізніша.

Микільське-Трубецького

Селище № 1 ХIV - ХVII століть. Територія села, поблизу церкви, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 10 метрів від русла. Розміри 230 на 300 метрів, висота над річкою - один метр. Частково забудовано, розчиняються під городи. Культурний шар 40 - 70 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, датована ХV - ХVII століттями і більш пізнім часом.

Селище № 2 ХIV - ХVII століть. Територія села, по обидві сторони дороги в село Пехра-Покровське, перший надзаплавної тераса правогго берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 20 метрів від русла. Простягнулося вздовж берега, розміри 150 на 300 метрів, висота над річкою 1 - 6 метрів. Частково забудовано, розчиняються під городи. Потужність культурного шару не визначена. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, переважно ХVI - ХVII століть і більш пізнього часу.

Селище № 3 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть. Північна околиця третьої слободи села, крайова частина першої надзаплавної тераси правого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 25 метрів від русла, 240 метрів на північ від мосту, на північний захід від дамби старого ставка. Частково зруйновано при будівництві дамби, а також кар'єром. Розміри збереженої частини - 70 на 80 метрів, висота над річкою 2,5 - 5,5 метрів. Частково розчиняється під городи. Культурний шар - 30 - 50 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная і чернолощеная.

Селище № 4 ХIV - ХVII століть. Північна околиця третьої слободи села, 250 метрів на північ - північний захід від церкви, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Малашка (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 30 метрів від русла, навпаки селища 3, сто метро на схід від нього. Північно-західна частина пам'ятника зруйнована кар'єром, розміри збереженої частини 50 на 90 метрів, висота над річкою 3 - 5 метрів. Культурний шар 30 - 50 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная, червоноглиняних і чернолощеная.

Новомілет

Кураєв могильник. За даними початку ХХ століття, розташовується біля села Нова (Новомілет) на річці В'юнка, лівої притоки річки Чорна (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), складається з чотирьох насипів.

Павлина

Курганний могильник (Троїцький, Троїцький-Кайнарджи), ХI - ХIII століть, територія села (колишнє село Троїцьке-Кайнарджи), 200 метрів на північний захід від церкви, лівий берег річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 170 метрів від русла. Налічував 33 кургану, до 1949 року збереглися 12 насипів висотою до 3 метрів, частина з них - з ровікамі біля основи, частина - порушена ямами. Досліджено (В.Ф.Міллер, В.І.Сізов, сім курганів (один з них висота 2,25 метро, ​​діаметром 22 метри), з яких тільки три містили поодинокі чоловіче і жіночі поховання тіла на горизонті і в підкурганних могильних ямах. В одному випадку при похороненому знайдені залишки берести, в жіночих похованнях зафіксовані залишки дощечок під головою. Серед знахідок - браслетообразние і семілопастние скроневі кільця, шийна гривня, браслети, гратчастий перстень, підвіски-дзвіночки, кільця, скляні жовті кулясті намиста. в одному жіночому похованні збереглися чорне волосся на голові, обривки одягу зі шкіри та вовняної тканини коричневого кольору, в іншому - шнурки з вовняних ниток, що використовувалися для закріплення накосних або головних прикрас. За комплексом знахідок досліджені поховання датовані ХІІ століттям.

Пехра-Покровське

Селище № 1 ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть. Територія села і прімикающе до нього із заходу частини села Лукіно, перша і друга надзаплавноїтерасі правого берега загаченій тут річки Пехорка (ліва притока річки Москва), десять метрів від берега, по обидва боки Щелковського шосе. Простягнулося з північного сходу на південний захід, розміри близько 400 на 800 метрів, висота над ставком 3,5 - 8,5 метрів. Забудовано, частково розчиняються під городи. Потужність культурного шару не визначена. На плщаді 65 на 75 метрів, між церквою і ставком найдна гончарна давньоруська кераміка (курганного типу) і сіроглиняних. На решті площі пам'ятника виявлена ​​тільки пізньосередньовічна посуд, в тому числі червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная. Зв'язується з залишками села Пехра або Пехорка, вперше згаданого в документах ХVI століття. У більш ранній час село було, ймовірно, центром великокнязівського бортного Пехорского стану, в другій половині ХVII століття перейшло до Богоявленскогому монастирю.

Селище № 2 ХIV - ХVII століть - територія села, крайова частина першої надзаплавної тераси лівого берега загачені тут річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 10 метрів від берега, по обидва боки Щелковського шосе. Простягнулося уздовж краю тераси, розміри близько 200 на 440 метрів, висота над ставком 4 - 5,5 метрів. Забудовано, частково розчиняються по городи. Культурний шар 30 - 50 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная, червоноглиняних і чернолощеная. На думку С.З. Чернова, селище є залишками частини села Пехра або Пехорка, вперше згаданого в документа ХVI століття (дивіться також селище 1).

Селище № 3 (Олексіївська Роща 3) ХIV - ХVII століть - 600 метрів на північний захід від північної околиці села, перший надзаплавної тераса лівого берега струмка Копайка при його впадінні зліва в річку Пехорка (ліва притока річки Москва), 35 метрів від русла. Простягнулося вздовж струмка, розміри 45 на 120 метрів, висота над струмком - 1 - 4 метри. Розчиняється. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка Гончара пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, белогліняная і чернолощеная.

Селище № 4 (Олексіївська Роща 2) ХIV - ХVII століть - 700 метрів до захід - північний захід від північної околиці села, 900 метрів на північ від села Лукіно, перший надзаплавної тераса лівого берега річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 20 метрів від русла, навпроти місця впадіння в неї струмка Копайка. Простягнулося уздовж краю тераси, розміри 65 на 130 метрів, висота над річкою 1,5 - 2 метри Розорюється. Культурний шар - до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняная, чернолощена, ангобірована, поливна.

Селище № 5 (на Арсеніївська Поле), ХI - ХIII, ХIV - ХVII століть в 0,9 кілометрах на північний захід від північної околиці села, 15 метрів на схід від забору піонерського табору Вимпел, перший надзаплавної террса лівого берега річки Пехорка (лівий притока річки Москва), 94 метра від русла. Простягнулося вздовж берега, розміри - 45 на 120 метрів, висота над річкою 5 - 7 метрів. Розчиняється. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна давньоруська і пізньосередньовічна, в тому числі сіроглиняних, червоноглиняних, белогліняная, морена, чернолощеная, поливна.

Селище № 6 (у сельхозліцея 1) ХIV - ХVII століть - 1100 метрів на північний схід від північно-східної околиці села, 550 метрів на північний захід від села догое Ледово Щелковського району, 100 метрів на північний захід від Щелковського шосе, правий берег струмка Острівці, правої притоки річки Малашка (права притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), 500 метрів від русла, 150 метрів на північ від болота «Острівці» ( «Кар'єри»). Розміри 60 на 85 метрів, висота над струмком 4 - 4,5 метрів. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная.

Салтіковка

Курганний могильник ХІ - ХІІІ століть. Поблизу селища, територія парку, правобережжі річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 550 метрів на схід від ставка. Налічував 24 насипу висотою до 1,1 метра, діаметром до 10 метрів, з ровікамі біля основи. Досліджено (А. Л. Монгайт) 15 курганів з поодинокими і груповими (до двох під одним насипом) трупоположениями на горизонті, в підкурганних могильних ямах і в насипу, іноді з залишками гробовище, із західного орієнтуванням, іноді з відхиленнями. Чотири кургану не містили поховань, в інших виявлені жіночі, десткое і чоловічі поховання. Серед знахідок - уламки гончарних судин з лінійним, хвилястим врізним і штампування орнаментом, два великих горщика, наповнених вугіллям, семілопастние і браслетообразние скроневі кільця, шийна гривня, браслети, персні, в тому числі з карбованим і гравірованим орнаментом, підвіски у вигляді бубонця, лунницах та інші, кістяний хрестик, намиста скляні різної форми і кольору, а також кришталеві кулясті. В одному похованні у руки знайдені залишки вовняної тканини. Досліджені поховань датовані ХІІ - ХІІІ століттями.

Чорне

Курганний могильник ХІ - ХІІІ століть. За даними початку ХХ століття могильник розташований в одному кілометрі на північний схід від села на Правобережній річки Чорна (ліва притока річки Пехорка, ліва притоки річки Москва), в лісі, на зчитує шість «низьких опливших курганів». Досліджено (С.К.Богоявленскій) два кургани з трупоположениями «дорослого і дитини без речей». За зовнішніми ознаками і обряду поховання могильник може бути віднесений до давньоруським домонгольського часу.

Щітніково

Селище № 1 (Арефіно), ХIV - ХVII століть - 750 метрів на північний схід від села, моренная височина правобережжя річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 1300 метрів від русла, квадрат 49 лісопарку «Лосиний острів», урочище Репусова поляна. Простягнулося вздовж берега, розміри 135 на 250 метрів, висота над річкою - 14 - 15 метрів. Частково розчиняється під городи. Культурний шар - 200 - 400 метрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная і з рожевої глини. У ХVIII столітті на місці селища існувала село Арефіно.

Селище № 2 (на Кобиліна галявині), ХIV - ХVII століть - 1700 метрів на північ від східної околиці села, моренная височина правобережжя річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 1200 метрів від русла, квадрат 44 та 45 лісопарку «Лосиний острів». Простягнулося зі сходу на захід, розміри - 130 на 275 метрів, висота над річкою - 1 - 18 метрів. На північ від селища розташований ставок. Культурний шар - 30 - 60 саантіметров. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі белогліняная і чернолощеная. У ХVII столітті на місці селища існувала село Кобиліна.

Селище № 3 (Креуліно), ХIV - ХVII століть, 2300 метрів на північ від села, перев надзаплавної тераси лівого берега безіменного струмка, ліва притоки річки Пехорка (ліва притока річки Москва), 20 метрів від русла. Простягнулося вздовж струмка, розміри 70 на 180 метрів, висота над струмком - 2 - 3 метри. Розчиняється. Культурний шар до 40 сантиметрів. Кераміка гончарна пізньосередньовічна, в тому числі червоноглиняних, белогліняная і чернолощеная. У ХVIII столітті на місці селища існувала село Креуліно.

У ХVIII столітті на місці селища існувала село Креуліно

Археологія Балашихинского району

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online