Одне з перших кооперативних житлових будинків столиці визнали пам'яткою архітектури

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Житловий будинок робочого товариства «Трудкоопстрой» ( «Трудове кооперативне будівництво») внесли до списку об'єктів культурної спадщини регіонального значення. Триповерхова будівля, побудоване в 1927-1928 роках, знаходиться в районі Хамовники.

Житловий будинок зведений за проектом німецького архітектора Вільгельма Циммера. Архітектор поєднав у своєму проекті окремі елементи двох абсолютно різних архітектурних традицій - північноєвропейської архітектури Раннього Нового часу (XV - середина XVIII століття), з мансардним поверхом та дрібної розкладкою вікон, і конструктивізму, якому властиві простота форм і відсутність декору. Крім того, з конструктивізму німецький архітектор запозичив і принцип планування будівлі - поділ на індивідуальні квартири і приміщення загального користування, наприклад на пральню, прасувальну, сушарню і котельню. У 1920-ті роки Вільгельм Циммер очолював проектні роботи Держбуду (Державна будівельна контора) в галузі житлового будівництва. Головним завданням архітектора було забезпечити швидке і економічне будівництво невеликих житлових будинків.

«Житловий будинок робочого товариства" Трудкоопстрой "» - один із перших комунальних будинків столиці та єдина збережена споруда архітектора Вільгельма Циммера в Москві. Грунтуючись на проектних кресленнях 1927 року і на архівних фотографіях, можна говорити про те, що будівля зберегла практично всі свої справжні архітектурні елементи. Реалізовані проекти 1920-х років нечисленні, і архітектурні аналоги будинку в 6-му Ростовському провулку в тій же мірі збереження не відомі. Будівля являє собою унікальний приклад архітектурного пошуку нових форм. Найбільш цікавим архітектурним елементом є висока чотирьохскатний дах з високими грубними трубами і виступами мансардних вікон, запозичена з німецької або голландської архітектури. В кінці 1920-х років радянська влада надали право громадянам самим вирішувати житлове питання, об'єднуючись в житлові товариства. При цьому їм було рекомендовано взяти курс на будівництво комунальних будинків з колективним використанням допоміжних приміщень. Житловий будинок «Трудкоопстроя» - яскравий тому приклад, його планування практично залишилася незмінною. У підвалі знаходилися загальні приміщення - пральня, сушарні та прасувальні кімнати, а також котельня. На кожному поверсі знаходилися дві квартири з кухнею та санвузлом. Вікна житлових кімнат виходять на вулицю, а спальні та кухні - у двір. В мансарді, швидше за все, знаходилося гуртожиток із загальним коридором і санвузлом. Додаткові кухні для жителів мансарди розташовувалися на першому і другому поверхах », - розповів глава Департаменту культурної спадщини Олексій Ємельянов .

Крім того, за його словами, всередині будівлі збереглася парадна дерев'яні сходи, а також дерев'яні віконні рами і двері. Зовнішній вигляд будинку також практично не змінився. Головний фасад, який виходить на 6-й Ростовський провулок, позбавлений декору, при цьому у нього широкі віконні прорізи з дрібним плетінням. Стіни будівлі поштукатурені і пофарбовані в бежевий колір. На дворовому фасаді в нішах знаходяться балкони-веранди.

Робота по збереженню і відновленню пам'яток архітектури в столиці ведеться постійно. Список об'єктів культурної спадщини регулярно поповнюється: тільки за останні сім років охоронний статус отримали близько 700 будівель. З них понад 370 - це виявлені об'єкти культурної спадщини, а близько 325 - об'єкти культурної спадщини як федерального, так і регіонального значення.

Так, в серпні під охорону держави взяли м'ясну біржу XIX століття : Будівля є зразком краснокирпічной промисловий еклектики. А в липні об'єктом культурної спадщини регіонального значення визнали прибутковий будинок Буреніної , Зразок романо-готичного стилю, а також міську садибу Шнауберт , Побудовану в XVIII-XIX століттях в Хохловському провулку.

Крім того, пам'ятником архітектури став прибутковий будинок купця Миколи Титова в рушничних провулку. Оформлення будівлі характерно для російської архітектури XVI-XVII століть і надає йому «пряниковий» вигляд. А в червні в число виявлених об'єктів культурної спадщини увійшов прибутковий будинок купця Шешкова , В якому в 1899-1900 роках жив і працював письменник Антон Чехов.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online