Який районний суддя скасує рішення Брестського міськвиконкому !?

  1. Схожі статті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Реальний Брест» раніше повідомляв про судовий позов брестського до оордінатора руху "За Свободу" Дениса Турченяк з Брестським міськвиконкомом.

Ще в кінці липня він подав скаргу в суд Ленінського району м Бреста на рішення Брестського міськвиконкому, який дозволив будувати автодорожній міст на території Брестської фортеці. Нагадаємо, що це рішення №1959 від 27.09.2012 року дозволив замовнику Західного обходу м.Бреста - КУП «УКС Брестського міського ЖКГ» і генпідряднику - СУ-158 Будтрест №8 - будувати першу чергу президентського об'єкта, включаючи автодорожній міст через обвідний канал Кобринського зміцнення фортеці з боку вул. Зубачева в створі з вул. Гоголя. Але, дивно, що про нього нічого не говориться в Указі президента від 05.01.2012 року № 11 «Про будівництво Західного обходу м Бреста».

Як це починалося

Виходить, новий міст в охоронній зоні фортеці - це несанкціонована президентом ініціатива міської «вертикалі», а використання на його будівництво грошей, відпущених з республіканського і обласного бюджетів, - не що інше, як нецільове використання бюджетних коштів?

31 жовтня під головуванням судді Олени Коропової відбулося третє, заключне засідання районного суду. З боку заявника виступили Денис Турченяк, його адвокат Ігор Рабцевіч, в ролі свідка - член громадської ради у справах культури і мистецтва при Радміні РБ, доктор архітектури і урбаністики Ірина Лавровська. Сторону відповідача, міськвиконкому, представляв начальник його юридичного відділу Андрій Филанович. В якості спеціаліста було опитано приїхав з Мінська заступник директора унітарного підприємства «БелНІІградостроітельства» Микола Власюк, до речі, родом з Бреста.

В якості спеціаліста було опитано приїхав з Мінська заступник директора унітарного підприємства «БелНІІградостроітельства» Микола Власюк, до речі, родом з Бреста

Серед слухачів на процесі присутній небайдужий городянин Владислав Абрамович, відомий по незавершеним тяжбі з ЧІУП «МФБ Девелопмент. З огляду на значний суспільний інтерес до даного питання, в процесі брав участь і представник прокуратури.

Д.Турченяк повторив свої доводи про незаконність рішення міськвиконкому:

воно не відповідає «Положення про порядок проведення громадських обговорень в області архітектурної, містобудівної та будівельної діяльності», затвердженим постановою Радміну РБ № 687 від 01.06.2011года. Положення вимагає, що громадському обговоренню підлягають проекти реконструкції та регенерації територій історико-культурної спадщини, до яких і відноситься «Комплекс фортифікаційних споруд Брестської фортеці 1836-1842 рр., 1911-1914 рр.» ". Але щодо спірного проекту автомобільного моста не було проведено громадське обговорення, тому що міська влада його не організували.

Таким чином, доводив Д.Турченяк, жителі Бреста, ГО «Білоруське добровільне товариство охорони пам'яток історії та культури» та інші зацікавлені особи не мали можливості висловити своє ставлення до планів реконструкції та регенерації території історико-культурної спадщини - Брестської фортеці. Мало того, про автодорожньому мосту немає ні слова в указі президента № 11 «Про будівництво Західного обходу м Бреста».

Брестський координатор руху «За Свободу» вважає дану новобудову суперечить Закону Республіки Білорусь «Аб ахів гiсторика-культурнай спадчини Республікі Білорусь» і просив суд визнати недійсним рішення Брестського міськвиконкому №1959 від 27.09.2012г. про дозвіл будівництва нового автодорожнього моста на території «Комплексу фортифікаційних споруд Брестської фортеці 1836-1842 рр., 1911-1914 рр.».

А.Філановіч не погодився з доводами заявника, доводячи, що з Міністерства культури РБ було отримано дозвіл на проектування та будівництво автодорожнього мосту через обвідний канал Брестської фортеці, підписану, до речі, заступником міністра культури Віктором Кураш.

У свою чергу заступник директора ВП «БелНІІградостроітельства» Микола Власюк пояснив в суді, що в Генплані розвитку м.Бреста неможливо вказати автодорожній міст через занадто дрібного його масштабу: на Генплані він не буде видно. Його можна проектувати тільки при розробці плану детального планування даного району. Але, виявилося, що в тому місці мінські проектувальники «посадили» пішохідний міст з умовою, що по ньому в разі потреби зможуть проїжджати спецмашини «швидкої допомоги», міліції, пожежники. До того ж, план детального планування даного району ще не розроблений і не затверджений. Врешті-решт він заявив, що планування того чи іншого об'єкта знаходиться «на розсуді влади».

Врешті-решт він заявив, що планування того чи іншого об'єкта знаходиться «на розсуді влади»

Ірина Лавровська підтримала позицію Дениса Турченяк: неприпустимо вести нове будівництво в зонах історико-культурної спадщини.

В ході дискусії з'ясувалося, що дозвіл на проектування та будівництво автодорожнього мосту через обвідний канал Брестської фортеці не минуло, як годиться, обговорення на засіданні Науково-методичної ради при Мінкультури, а була підписана одним заступником міністра, який, до речі, вже не працює на попередній посаді .

Навіть качки на обвідному каналі диву давалися

Але найголовніше, з'ясувалося, що ідея будівництва автодорожнього моста, про який зламано стільки списів, виявляється, вперше з'явилася в протоколі №6 виробничої наради з проектування та будівництва об'єкта «Західний обхід м.Бреста», яке пройшло в Бресті 16 лютого 2012 року. У ньому взяли участь голова Брестського міськвиконкому А.Палишенков, заступники директора ВАТ «Брестпроект» В.Самцов і І.Карват, провідний інженер ВП «БелНІІГградостроітельства» Г.Акентьева, головний архітектор м.Бреста О.Ляшук, директор КУП «УКС Брестського міського ЖКГ »М.Божко і інші - всього 9 чоловік.

Нагородили такого, що самим незрозуміло, навіщо чіпати охоронну зону Брестської фортеці?

Так ось, в 4-му пункті протоколу того наради записано: «В зв'язку зі змінами в існуючій схемі організації руху автотранспорту на в'їздах в Брестську фортецю, викликаними узгодженим УП« БелНІІградостроітельства »варіантом розташування траси 2-ї черги Західного обходу в існуючій житлової та виробничої забудові по вул.Героїв оборони Брестської фортеці, - головному архітектору міста (Ляшук О.В.) внести зміни (доповнення) в видане раніше АПЗ (архітектурно-планувальне завдання - авт.) на будівництві 1-й оче реді Західного обходу м.Бреста. Доповненнями АПЗ повинен бути передбачений в'їзд із паркувальними місцями для автотранспорту на територію Брестської фортеці з боку ул.Зубачёва в створі з вул. Гоголя, з урахуванням пристрою однопролітного вантажного мостової споруди через обвідний канал Брестської фортеці. Термін виконання - 22.02.2012 р ».

Адвокат Ігор Рабцевіч клопотав перед судом про припинення розгляду скарги свого клієнта в зв'язку з тим, що вони оскаржили законність видачі дозволів Мінкультури РБ до Ради Міністрів РБ.

Зокрема, в тій скарзі сказано: «За наявними відомостями, в порушення вимог ст. 43 Закону Республіки Білорусь «Аб ахів гiсторика-культурнай спадчини Республікі Білорусь», документація проекту «Західний обхід міста Бреста. 1 чергу. Автодорожній міст через обвідний канал Брестської фортеці з боку вул. Зубачева в створі з вул. Гоголя »не обговорювалася і не схвалена Науково-методичною радою Мінкультури. Отже, документація по проекту не могла бути узгоджена Міністерством культури.

Таким чином, Висновків і Дазволи Міністерства культури видані з порушенням вимог законодавства, а отже не мають юридичної сили. Турченяк просив Рада Міністрів:

1.Відмінити Висновок Міністерства культури від 16.08.2012 року № 11-01-05 / 894 за проектною документацією, що не схвалене Науково-методичною радою Міністерства культури;

2.Аннуліровать Дазвол Міністерства культури від 28.02.2013 року № 11-01-07 / 156, як виданий на виконання робіт по проекту, за яким науково-проектна документація не схвалено Науково-методичною радою Міністерства культури;

3.Разрешіть питання про притягнення до відповідальності винних у видачі висновку і Дазвола Міністерства культури без схвалення Науково-методичною радою науково-проектної документації по проекту автодорожнього мосту через обвідний канал Брестської фортеці з боку вул. Зубачева в створі з вул. Гоголя ».

Однак представник відповідача А.Філановіч висловив незгоду з припиненням процесу як не має відношення до предмету судового розгляду - і суддя відхилила клопотання.

Суд виніс рішення про відмову Денису Турченяк в задоволенні його скарги про незаконність рішення Брестського міськвиконкому №1959 від 27.09.2012 року.

Рішення суду вступить в законну силу через 10 днів. У свою чергу заявник має намір оскаржити рішення суду першої інстанції в обласному суді.

Цікавий в цій заплутаній історії і такий нюанс. На недавній презентації Берестейського моста губернатору області Костянтин Сумар і всім присутнім на ній було заявлено, що в подальшому запропоновано змінити проходження Західного обходу. Буде винесена за межі міста нафтобаза, і місце, що звільнилося використано під шляхопровід через залізницю. Це дозволить уникнути багатьох відселення жителів на вулиці ГОБК. Запропонована зміна показали на проекті, але в той же час в ньому чомусь залишений і в'їзд в Брестську фортецю в створі з вул.Гоголя. Питається: а кому тоді той в'їзд потрібен, якщо змінюється місце розташування траси 2-ї черги Західного обходу, яка не зачепить існуючу житлову і виробничу забудову по вул.Героїв оборони Брестської фортеці?

реальний Брест

Схожі статті:

Кропива заважає туристам побачити красу руїн Бернардинського монастиря

Паркан навколо руїн Бернардинського монастиря - кращий подарунок до Дня міста

Брестская фортеця. Західний форт. Прогулянки з дилетантом

«Брест 2019»: питань більше, ніж відповідей

Масштабні роботи з наведення порядку пройшли сьогодні у руїн Бернардинського монастиря

Нагородили такого, що самим незрозуміло, навіщо чіпати охоронну зону Брестської фортеці?
Героїв оборони Брестської фортеці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online