Історія виникнення традиції є мюслі на сніданок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшість населення на Заході зазвичай харчуються в такий спосіб: пластівці з молоком на сніданок, сандвічі на обід, ну і м'ясо із зеленню - на вечерю. Про те, чому виробилася саме така звичка, яка, як відомо, друга натура, пише у своїй новій книзі "Три прийому їжі: вигадка американської кухні" історик кулінарії Абігейл Керролл. Більшість населення на Заході зазвичай харчуються в такий спосіб: пластівці з молоком на сніданок, сандвічі на обід, ну і м'ясо із зеленню - на вечерю

У період початкової колонізації Америки їжу приймали лише раз в день, повідомляє інтернет-видання Smithsonian.com. На обід їли гаряче. Фермери та робітники сідали за стіл рано, тому що рано вставали, буржуа могли валятися в ліжку до обіду, отже, їли пізно. Сніданок і вечеря частково нагадували перекус залишками від обіду або мамалигою, але великої уваги їм не приділяли. Зовсім інакше ставилися до обіду, коли всі сідали за одним столом і вели невимушену бесіду про те, як добре чимось підкріпитися. В цей час не стояло питання про те, що потрібно з'їсти і обід мало чим відрізнявся від сніданку або вечері. Просто їли все, що Бог послав.

Читайте також: Їжа з минулого - ключ до справжнього

З настанням ери промислової революції кардинально змінився графік роботи людей. Сільський спосіб життя змінив міський. Піти з фабрики, щоб пообідати вдома вже було не можна. Зате вся сім'я збиралася за загальним столом після роботи, і цього прийому їжі надавалося особливе значення. У цей час більше значення почали надавати манерам, етикету і іншим формальностям. Ось тоді-то люди і стали співвідносити певні продукти з часом прийняття їжі.

Оскільки обід змістився до вечора, в середині дня утворилася лакуна, яку довелося заповнити ланчем - так званим другим сніданком. Для ланчу цілком згодиться шматочок пирога, сандвічі або печиво. Приготувати бутерброд простіше простого, крім того, після такого обіду зовсім не обов'язково мити брудний посуд. З цих причин ланч придбав нечувану популярність не тільки серед дорослих, але і серед дітей.

Під час промислової революції більшість новоспечених городян продовжували харчуватися по-старому, дотримуючись традиційних для сільського способу життя традицій харчування. Однак через сидячого способу життя такий прийом їжі часто приводив до нетравлення шлунка. Проблема здорового харчування ставала все більш актуальною, і незабаром знайшлися фахівці, які зуміли знайти адекватне рішення.

Проблема здорового харчування ставала все більш актуальною, і незабаром знайшлися фахівці, які зуміли знайти адекватне рішення

Пропагандистом здорового способу життя став американець Сильвестр Грем (Sylvester Graham), ратував за вегетаріанство і цельнозерновую дієту, який в цьому бачив панацею від усіх недуг і рекомендував вживати на сніданок саме такого роду продукти. На рубежі XIX-XX століть лікарі, які не працювали в санаторіях, на зразок Джона Харві Келлогга (John Harvey Kellogg), спочатку підкинули, а потім успішно реалізували ідею споживати борошняне. Фабриканти, деякі з яких подібно Чарльзу Посту (Charles C. Post) були пов'язані з санаторіями, розвиваючи подібні ідеї, вони зробили божевільну рекламу мюслі, як надзвичайно корисного для здоров'я продукту, здатного позбавити навіть від хронічних захворювань.

Після відкриття вітамінів в 1910-і роки, на столах американців з'явився апельсиновий сік і молоко. Останнє стало таким собі суперпродуктом, який перешкоджає розвитку авітамінозу. Особливо відсутність молока в раціоні стало помітно в ХХ столітті. Без молока обід вже не може вважатися повноцінним.

Американці відомі трудоголіки і тому ланч по-американськи - це, врешті-решт, швидкий спосіб перекусити в зручний час, підігнане під робочий графік. В даному випадку робота впливає на процес харчування, а ніяк не навпаки. Адже повноцінний обід налаштовує зовсім на інший лад: слід не поспішаючи з'їсти гаряче і отримати задоволення від смаку приготовлених на друге страв. Замість ритуалу куштування їжі, вічно кудись поспішають американцям досить залити молоком пластівці або підсмажити шматочки хліба в тостері. Головне - набити шлунок перед трудовими подвигами, а вже чим - не так важливо.

Спочатку обід (швидше за вечерю) американських колоністів мало чим відрізнявся від того, чим харчувалися селяни в Європі. Запозичена з Англії вівсянка більше свідчила про приналежність до певного класу, ніж про національність. У 1700-і роки переселенці починають протиставляти себе дикунам Нового світла і в культурі споживання їжі відбувається зрушення в бік англійської кухні - на вечерю подають печеню. У XIX столітті середній клас Америки запозичив не тільки французьку їжу, але і спосіб приймати їжу. Починати обід з супу або подавати до обіднього столу салат - означало є, як це роблять у Франції. Десерт - винахід теж французьке. Більшість запозичених американцями десертів початково належали саме французам. Для середнього класу тієї епохи обідати на французький лад означало наслідувати еліті.

До кінця XIX століття містити слуг стало накладно, потім грянула світова війна і вибухнула Велика депресія, американцям довелося міцніше затягнути паски. Ощадливість стала національною ідеєю і з французькими захопленнями прийшла пора розпрощатися. Верхом патріотизму відтепер вважалося харчуватися скромно. Обід в День подяки став зразком для щоденного обіду. Тільки на відміну від ідеалу, м'ясо їли не щодня на ніч. Хоча ідея про "курчати в кожній каструлі" - a chicken in every pot, як в 1928 році говорив девіз передвиборчої кампанії кандидата в президенти США Герберта Гувера (Herbert Hoover), привела до появи на столі м'ясних страв.

Культові американські хот-доги, гамбургери, поп-корн, чіпси та інші снеки з'явилися порівняно недавно разом з розвитком індустрії розваг. Спочатку їх їли лише під час відвідування спортивних заходах, в луна-парках і інших місцях відпочинку, пізніше в звичай увійшло їх вживання і вдома - так само, як в Росії, наприклад, всюди традиційно лузали насіння. Зростання темпів життя і демократичність змусили забути манірні вікторіанські манери, відмовитися від столових приладів і самих столів. Ну, а за цим прийшла і повна свобода від непотрібних умовностей і дитяча безпосередність - все це, на думку Абігейл Керролл, пов'язане з цією відмовою.

Читайте також: Рецепт хліба кам'яного віку

Останні дослідження в області харчування показують, що їжа засвоюється набагато краще, коли всі члени сім'ї їдять разом. Їжа стає здоровіше, якщо її вживати за сімейним обідом. При цьому мова йде не про перекушування на ходу (це само собою зрозуміло), а навіть про повноцінний обід, з'їдене в поодинці. На додачу до здорового способу життя ви отримаєте розкіш спілкування з дітьми та іншими членами сім'ї.

Читайте також в рубриці " Наука і техніка "

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online