Новий податок на нерухомість змусить переселитися на околицю?

  1. Редакція

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На початку наступного року росіяни отримають повідомлення про сплату податку на нерухомість за 2016 рік. За словами експертів, нас чекає сюрприз. Податок виросте в кілька разів для 28 регіонів країни. Чи входить в цей список Алтайський край?

Проблема полягає в тому, що країна переходить на обчислення суми податку на нерухомість, беручи за основу кадастрову вартість. Коли переходити - регіонам надано право вирішувати самим. Але до 2020 року перейти повинні все. 28 регіонів рішення про перехід на податок з кадастрової вартості вже прийняли. Значить, на початку 2017 року мешканцям цих країв і областей доведеться платити за 2016 й по-новому. На думку ряду експертів, нові суми в платіжках для багатьох стануть непосильними. Розпочнеться «велике переселення народів» з центру міст на околиці. Точніше - переселення малозабезпечених сімей.

По крайней мере, москвичі вже налякані. Земля в столиці коштує нечуваних грошей, розрахунок «по кадастру» може вилитися в п'ятикратне зростання податку. «Известия» призводять такі розрахунки з посиланням на столичних експертів з оцінки нерухомості. Наприклад, зараз за однокімнатну 30-метрову «хрущовку» в Москві податок - 567 рублів, стане 2838 рублів. На трійку в «сталінці» зараз 9,2 тис, стане більше 45 тисяч. У провінції ціни на землю і нерухомість, звичайно, нижче, так що і податок буде пропорційно менше. Але в регіонах і доходи у людей не такі, як в Москві.

Податок за новими правилами розраховується на підставі гл. 32 Податкового кодексу РФ ( «Податок на майно фізичних осіб»). Введення нового підходу до розрахунку податку, - іншими словами, його підвищення, - буде поетапним - по 20 відсотків у рік. І до 2020 року накопичаться всі 100 відсотків.

Кадастрова вартість, по ідеї, повинна бути максимально наближена до ринкової. Однак це не завжди так, кажуть експерти. Кадастрова вартість може сильно відрізнятися від ринкової, і, як правило, не на користь власника нерухомості.

Проблему експерти бачать ще й в тому, що оцінювати кадастрову вартість нерухомості тепер будуть державні бюджетні установи (ГБУ). Раніше це було дозволено незалежних оцінювачів, яких відбирав за конкурсом Росреестр. Приватні оціночні компанії, звичайно, помилялися, так як керувалися різними методиками розрахунку. Але експерти побоюються, що помилок стане більше, коли за справу візьмуться представники держави.

«Податок з кадастрової вартості стане страшною навантаженням для людей, у яких немає можливості заплатити таку суму. Дуже багато людей похилого віку мають дорогі квартири. І їм треба переїжджати. Але навіть якщо вони не проти, є дуже важлива проблема. Люди зі зниженою соціальним захистом самостійно абсолютно нездатні організувати подібні справи. І розраховувати на сумлінних ріелторів тут не варто », - наводять« Известия »думка доктора економічних наук, професора кафедри праці та соціальної політики Мігс РАНХиГС, члена Експертної ради уряду РФ Любові Храпиліной.

Експерти також прогнозують викид на ринок величезної кількості житла, яке громадяни купували з інвестиційними цілями і здавали в оренду. Утримувати їх стане невигідно, доведеться позбавлятися.

Як бути тим, хто в своїй квартирі живе сам? Наприклад, в разі, коли самотня пенсіонерка все життя проживає в центрі міста, і сьогодні ринкова ціна її квартири дуже і дуже висока? Експерти з нерухомості радять все одно звертатися до незалежних оцінювачів, вони нікуди не поділися. Потім з результатами оцінки треба йти до суду з вимогою встановити кадастрову вартість вашої нерухомості в розмірі ринкової. Вона, швидше за все, менше. Що з цього вийде, сказати заздалегідь складно, але спробувати варто. Таких судових позовів по країні вже багато. Правда, треба мати на увазі, що і держава, муніципалітети будуть битися за збільшення податків, з яких формуються бюджети.

Алтайський край, до слова сказати, в список тих 28 регіонів не увійшов (список наведено нижче). Однак в краї затверджений перелік об'єктів, за якими податок на нерухоме майно буде-таки обчислюватися по кадастрової вартості. До переліку включено 467 об'єктів нерухомості - це торгові об'єкти та нежитлові приміщення з розміщеними в них офісами, об'єктами громадського харчування і побутового обслуговування.

Регіони, в яких податок «з кадастру» буде вираховуватися вже з 2016 року (повідомлення прийдуть на початку 2017 року): Бурятія, Татарстан, Інгушетія, Мордовія, Карачаєво-Черкесія, Комі, Удмуртія, Башкортостан, Московська, Новгородська, Сахалінська, Амурська , Магаданська, Новосибірська, Іванівська, Володимирська, Нижегородська, Самарська, Тверська, Ярославська, Рязанська, Архангельська, Псковська, Пензенська області, Москва, Ямало-Ненецький АО, Ханти-Мансійський АО, Забайкальський край.

Решта регіонів будуть переходити на новий податок у міру готовності кадастрової оцінки будівель. На це відведено п'ять років, з 2015 по 2019 рік. Однак практично всі регіони планують ввести цей податок не пізніше 2016 року. Решта регіонів будуть переходити на новий податок у міру готовності кадастрової оцінки будівель

Редакція

«Капіталіст» - це алтайський інтернет-журнал про бізнес. Ми пишемо про бізнес, про тих, хто його робить, і про тих, для кого вони його роблять. Ми пишемо про економіку за принципом «просто про складне». Якщо ви хочете не просто бути в курсі подій, а ще й розуміти, чому вони відбулися і до чого це може призвести в майбутньому, читайте «Капіталіст».

Чи входить в цей список Алтайський край?
Як бути тим, хто в своїй квартирі живе сам?
Наприклад, в разі, коли самотня пенсіонерка все життя проживає в центрі міста, і сьогодні ринкова ціна її квартири дуже і дуже висока?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online