Зразок заяви на утримання аліментів із заробітної плати в бухгалтерію

  1. Необхідні документи
  2. Хто і як здійснює утримання
  3. Детальніше про добровільне виконання зобов'язання
  4. Форма і зміст заяви
  5. Де взяти зразок?
  6. Що загрожує роботодавцю за невиконання свого обов'язку?
  7. деякі висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментні зобов'язання можуть виконуватися різними способами. Платник має можливість передавати гроші особисто, якщо він цього не робить, то регулярні утримання здійснюють пристави, крім того, утримувати частку від заробітної плати може і роботодавець, «спустивши» необхідне розпорядження в бухгалтерію.

Платник має можливість передавати гроші особисто, якщо він цього не робить, то регулярні утримання здійснюють пристави, крім того, утримувати частку від заробітної плати може і роботодавець, «спустивши» необхідне розпорядження в бухгалтерію

Щоб утримання аліментів здійснювалося останнім із зазначених способів, необхідно подати відповідну заяву. Зразок заяви на утримання аліментів із заробітної плати можна завантажити на нашому сайті. Він допоможе уникнути помилок і неточностей при виконанні зобов'язання щодо утримання неповнолітніх роботодавцем за свого працівника.

Необхідні документи

Щоб у роботодавця з'явилася можливість утримувати частину коштів із зарплати працівника, одного заяви недостатньо. Необхідно уявити ще:

  • документ, на підставі якого відбувається стягнення;
  • платіжні реквізити стягувача, наприклад, банківські реквізити дружини, яка отримує кошти на дитину.

З реквізитами все зрозуміло. це:

  • Назва банку;
  • номер рахунку;
  • спеціальні банківські коди: КБК, Окатий і т.п.

Які документи можуть стати підставами для здійснення утримань з доходу співробітника? Це стандартні папери, на підставі яких встановлюється зобов'язання про аліменти. А саме:

  • Угода про добровільну сплату коштів на утримання дитини, оформлене нотаріально;
  • наказ, виданий судовим органом;
  • виконавчий лист.

Відзначимо, що заява на перерахування аліментів - це згода сплачувати частину коштів в інтересах сина або дочки не тільки з заробітної плати, а й з деяких інших видів доходів: премій і допомог. Повний перелік доходів, з яких можливо здійснювати утримання, встановлений Постановою Уряду № 841 від 1996 року.

Хто і як здійснює утримання

Строго кажучи, заява про відрахування аліментів необхідно тільки в тому випадку, коли зобов'язання виконується в добровільному порядку на підставі оформленого у нотаріуса угоди.

Якщо ж є виконавчий лист, то роботодавцю не потрібно чекати поки працівник подасть якесь заяву.

Чекати заяви потрібно вже від отримувача коштів. Якщо на роботу боржника надійшов виконавчий лист, то виплати повинні здійснюватися, інакше до відповідальності за несплату можна залучити вже самого власника компанії. Можна подати відповідний позов до суду.

Отримавши заяву про утримання аліментів, керівник організації повинен видати наказ про утримання аліментів із заробітної плати та інших допустимих видів доходу, одержуваних аліментник на роботі. Цей наказ передається особам, які здійснюють бухгалтерський і податковий облік - в бухгалтерію.

Таким чином, на підставі заяви на утримання аліментів із зарплати, наказу керівника організації і виконавчого документа здійснюється сплата аліментів.

Видання наказу, про який йшла мова, - дія необов'язкове, якщо є виконавчий лист. Наявність виконавчого документа вже говорить про те, що роботодавець зобов'язаний утримувати кошти. Так розпорядився суд, а судове рішення має силу закону, що поширюється на сторони у справі.

Як відбувається розрахунок коштів?

  1. З доходу утримуються всі обов'язкові платежі: податки, відрахування в спеціальні державні фонди і т.п.
  2. З суми, що залишилася коштів здійснюється відрахування частки, встановленої виконавчим документом, або твердої суми, про сплату якої домовилися подружжя.

Отримання утримуваного з співробітника розміру коштів здійснюється зручним для представника неповнолітнього способом:

  • на руки готівкою через бухгалтерію;
  • поштовим переказом;
  • банківським переказом із зарахуванням грошей на картку.

Як правило, платежі здійснюються саме перекладом аліментів на картку. По-перше, це найбільш зручний спосіб, з огляду на те, що онлайн-банкінг вже досить добре розвинений. По-друге, завжди залишаються докази того, що платіж був здійснений, гроші переведені. Ніщо не заважає, втім, перераховувати кошти через пошту за адресою проживання їх отримувача.

Детальніше про добровільне виконання зобов'язання

Отже, якщо на столі у роботодавця виявилася заява на добровільне перерахування аліментів на карту одержувача платежів, то, швидше за все, сторони раніше уклали аліментні угоду.

До нього ставляться такі вимоги, про які роботодавцю теж не зайвим буде знати. Угода:

  • має бути добровільним - тобто підписаним обома сторонами без примусу;
  • укладеним нотаріально;
  • відповідним нормам законодавства, в тому числі правилами про угоди;
  • не порушує інтереси дитини.

Що стосується останнього пункту, то мова йде про те, що угода 2016 має передбачати розмір виплат не нижче того, чим встановлено законом. А закон говорить наступне:

  • на 1 дитину сплачується 25% від доходів;
  • на 2 - 33%;
  • на 3 - 50%.

Таким чином, навіть якщо розмір виплат встановлюється у твердій сумі, вона повинна відповідати відрахування в частках.

Форма і зміст заяви

Як уже було не раз відзначено, добровільне перерахування встановлених аліментів платником встановлюється на підставі відповідної заяви. Примусове утримання здійснюється на підставі виконавчого листа і заяви дружини - матері дитини, дітей.

Як написати заяву на утримання аліментів на роботі чоловіка? Необхідно знати, які вимоги висуваються законодавством до цього документа зараз і які буде пред'являти в 2017 і наступних роках.

До форми документа особливих вимог немає. Воно може бути складено на звичайному аркуші паперу. Пишеться заява на утримання від руки або друкується на комп'ютері.

До змісту заяви пред'являються певні вимоги. У ньому повинна міститися наступна інформація:

  • найменування компанії, в яку подається заява, відомості про керівника: посаду і П.І.Б .;
  • відомості про платника коштів: П.І.Б., адреса проживання, посада в організації;
  • відомості про одержувача грошей і дитину, з зазначенням його віку;
  • порядок виконання зобов'язання;
  • реквізити отримувача грошей.

Крім того, в заяві про перерахування аліментів має бути зазначено: з якого часу має здійснюватися виконання зобов'язання і по який час, в якому обсязі.

Якщо подається заява про добровільне перерахування аліментів без виконавчого листа, то потрібно заявити, що є аліментні угоду, включити його в пакет поданих документів.

В інших випадках до заяви на аліменти додається судовий виконавчий документ.

Особа, що утримує кошти і зобов'язане виплачувати їх стягувачеві, перевіряє перелік документів і їх зміст, здійснює утримання коштів з щомісячної оплати праці, деяких інших видів доходу.

Таким чином вирішується питання справляння аліментних платежів з працюючого платника. Аналогічним способом можуть утримуватися аліменти на дитину за заявою особи, яка отримує інший постійний дохід. Наприклад, з особи, яка отримує пенсію. Тільки прохання про добровільну сплату аліментів або про стягнення аліментів примусово подається відповідний пенсійний орган.

Де взяти зразок?

Зразок заяви на перерахування аліментів можна отримати різними способами.

  1. У бухгалтерії організації, де працює платник. Напевно, бухгалтери вже мають досвід подібного стягнення, тому здатні розповісти яка форма документа, навіть вручити необхідний бланк.
  2. Зразок заяви на утримання аліментів можна отримати у юриста по сімейних справах. Такі правові фахівці регулярно допомагають стягувати кошти з працівників різних організацій. Тому зразок заяви в бухгалтерію у них завжди під рукою. Причому даний зразок буде правильним, перевіреним вже на практиці.
  3. Завантажити приблизний зразок виплати аліментів за заявою працівника, актуального в даний час і відповідного для пред'явлення в 2017 році, можна і на нашому сайті. Він підготовлений компетентними фахівцями, тому в його прийнятті не може бути відмовлено на законних підставах.

Заява про утримання аліментів з ЗП: завантажити зразок

Таким чином, не складає ніякої складності отримати такий необхідний зразок документа, щоб ініціювати стягнення платежів в інтересах неповнолітнього.

Що загрожує роботодавцю за невиконання свого обов'язку?

З того моменту, коли роботодавцем прийнято заяву на утримання аліментів у бухгалтерію організації, зразок якого викачаний або отриманий у компетентних осіб, працівник може забути про те, що йому потрібно робити якісь виплати. Все буде відбуватися в «автоматичному» режимі.

Причому відповідальність за невиконання або неналежне виконання зобов'язання перейде з працівника на роботодавця або бухгалтера, в залежності від того, хто буде винним у неотриманні грошей на дитину. Заходи відповідальності різні від цивільно-правової до кримінальної.

Цивільно-правова відповідальність можлива, якщо роботодавець припустився помилки або порушив закон один раз. Тоді одержувач коштів може звернутися до суду і стягнути борг за позовом. Стягненню полежить і сума нарахованих штрафів.

Якщо ж невиплата носить злісний і систематичний характер, то це все підпадає під санкцію кримінальної статті, де одним з видів покарання є позбавлення волі.

деякі висновки

  1. Чи можна утримати аліменти з заробітку без рішення суду? Так, це цілком законна практика. Щоб реалізувати такий спосіб виконання зобов'язання потрібно, щоб працівник подав відповідну заяву і представив нотаріальне угоду, укладену з представником дитини.
  2. Де знайти зразок заяви? Грамотно підготовлений зразок можна отримати у юриста або завантажити на нашому сайті. Залишиться тільки заповнити особисті дані сторін, дитини, вказати платіжні реквізити та терміни виконання зобов'язання.
  3. Що зобов'язаний зробити роботодавець? По-перше, розпорядитися, щоб бухгалтерія здійснювала утримання засобів. По-друге, контролювати наскільки вчасно і регулярно це відбувається. Якщо обов'язок не виконується, то вся відповідальність буде покладена саме на роботодавця.

Що загрожує роботодавцю за невиконання свого обов'язку?
Які документи можуть стати підставами для здійснення утримань з доходу співробітника?
Як відбувається розрахунок коштів?
Як написати заяву на утримання аліментів на роботі чоловіка?
Де взяти зразок?
Що загрожує роботодавцю за невиконання свого обов'язку?
Де знайти зразок заяви?
Що зобов'язаний зробити роботодавець?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online