Зменшення аліментів при народженні другої дитини

  1. Зменшення розмірів аліментів при народженні другої дитини: випадки з практики
  2. Порядок зменшення аліментів при народженні другої дитини
  3. Коли зменшення аліментів при народженні другої дитини не допускається

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи допускається законом зменшення виплат на дитину, якщо у платника аліментів народжується друга дитина. Що для цього потрібно і куди звертатися, і в якому розмірі будуть стягуватись кошти, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Зменшення розмірів аліментів при народженні другої дитини: випадки з практики

Потреба в зверненні до норм про зменшення аліментів виникає, коли у чоловіка з'являється новий утриманець. Наприклад, шлюб, в якому був народжений дитина, розірвано. За угодою або рішенням суду призначено виплату коштів на його утримання в обсязі 25% щомісяця. Через деякий час батько малюка зустрічається з іншою жінкою і одружитися. У новому шлюбі з'являється ще одна дитина. Згідно із законом, на двох дітей належить не по 25%, а по 16,6%, тобто в цілому на двох виходить 33%, а не 50%.

Інша ситуація, чоловік, маючи дитину від першого зареєстрованого в загсі шлюбу, розходитися з сім'єю. Він починає постійно проживати з жінкою в цивільних відносинах. Через деякий час у них народжується потомство, але укладати союз вони не поспішають. Жінка потребує матеріальної підтримки з його боку, виховуючи спільну дитину. Він ухиляється від виплат і не визнає новонародженого своїм. Що може в цій ситуації зробити мати? Закон на її боці, вона може залучити чоловіка, навіть не записаного в свідоцтво про народження дитини, до відповідальності. Для цього слід звернутися до суду із заявою про визнання батьківства. Як докази до позовної заяви додаються фото і відеоматеріали, де родичі зображені разом, підтвердження фактично склалися сімейних відносин - спільного проживання і ведення спільного господарства. Стверджувати це можуть свідки, викликані в засідання для надання свідчень. Одним з ключових обґрунтувань родинних стосунків є результат генетичної експертизи, проведеної за заявою матері, батька або ініціативи суду. Одночасно в одному процесі або шляхом подачі нового позову, при наявності рішення про факт спорідненості, який набрав законної сили, стягуються аліменти з усіма правовими наслідками для другого з батьків.

Оскільки матеріальне та сімейне становище батька змінилося, він має право, керуючись ст.119 СК РФ , Звернутися до правосуддя для зменшення суми матеріального забезпечення на першу дитину. Норми закону засновані на принципах рівноправності дітей, народжених у шлюбі або без офіційної реєстрації відносин, від однієї або різних матерів. В інтересах неповнолітніх звертатися за стягненням грошових допомог з батьків можуть колишні дружини, співмешканки, які довели спорідненість їхніх дітей з певним чоловіком або законні представники, в ролі яких виступають опікуни та піклувальники, призначені відповідальними за виховання утриманців. В основі закладаються інтереси дитини і захист основних прав: на нормальний рівень життя, гідні житлові умови, задоволення потреб - харчування і покупці одягу, освіти. Такі положення регламентуються на рівні міжнародних актів.

Такі позови подаються зазвичай батьком. У справу залучаються в якості третьої особи мати, яка має дитину від першого шлюбу. Вона обурена зменшенням аліментів, оскільки батько продовжує також заробляти, але суми виплат зменшуються. Теж саме відбувається, коли в новому шлюбі у чоловіка народилися, наприклад, не один, а двоє чи троє дітей. Сукупний обсяг аліментів в частці заробітку буде розраховуватися наступним чином: при наявності двох дітей від різних матерів - до 33% на всіх в рівних відсотках, на трьох і більше припадатиме до 50% від загального доходу. У виняткових випадках, на підставі ФЗ №229 про виконавче провадження, при накопиченні великої заборгованості по платежах, з заробітку може списуватися до 70% щомісяця.

Порядок зменшення аліментів при народженні другої дитини

Підлягають зниження платежі на першу дитину, виражені:

  • в частці до заробітку;
  • в твердій грошовій сумі

А також виплати, встановлені:

  • аліментних угодою добровільно між матір'ю і батьком;
  • рішення суду.

На одну дитину за законом належить ¼ всіх доходів батьків: батька або матері. При народженні другої дитини, навіть у другому шлюбі або від цивільних відносин, на них припадає 1/3 частка в сукупності. Розділивши на кожну неповнолітню, виходить, що на кожного припадає по 1/6 в заробітку опікуна. Діти врівноважуються права, виключення в таких випадках означають порушення прав дітей. Віддавати перевагу одному з них і зменшувати частку не можна. Такі рішення приймаються в більшості випадків на практиці. Інші ситуації, хоча їх відсоток дуже малий, бувають, коли суддя виносить рішення про відмову в зменшенні аліментів з яких-небудь причин, наприклад, в зв'язку з відсутністю доказової бази - законним актом про встановлення батьківства.

У судовій практиці зустрічаються ситуації, коли суддя відмовляє у зниженні виплат, керуючись тим, що на платежі по відношенню до другої дитини немає судового рішення або виконавчого листа. Таким чином, вони не можуть встановити факт проведення виплат щодо утриманця, народженого в іншому шлюбі. Однак, відповідно до закону, батько зобов'язаний надавати забезпечення своїм дітям навіть без розірвання шлюбу і на добровільній основі, тобто без винесення судового акту. Для винесення рішення про зменшення виплат такі судді вимагають судовий наказ, аліментні угоду або постанову районної інстанції разом з виконавчим листом. Пленум Верховного суду роз'яснив, що видавати накази на стягнення коштів на друге дітей не можна. Справа має розглядатися в рамках позовного провадження із залученням як зацікавленого учасника процесу мати дитини від перших відносин або самої дитини, яка досягла повноліття і є дієздатним. Але в дійсності такі акти виносяться, оскільки їх прийняття займає всього 5 днів, в той час як постанови районної інстанції можна чекати місяцями.

Але в дійсності такі акти виносяться, оскільки їх прийняття займає всього 5 днів, в той час як постанови районної інстанції можна чекати місяцями

Зниження аліментів провадиться з дня набрання рішенням чинності. цей факт встановлений ч.3 ст.209 ЦПК РФ , Також це питання роз'яснено Пленумом ВС РФ. Починає діяти такий акт з моменту закінчення терміну на апеляцію 10 днів або розгляд скарги у вищій інстанції, що займає один-два місяці.

Важливо звернути увагу на те, що при народженні другої і третьої дитини аліменти не знижуються, на кожного належить близько 16,6%. Однак при появі на світ четвертої, п'ятої та наступних утриманців частка відповідно зменшується, оскільки максимальний розмір залишається колишнім - 50%: на чотирьох - по 12,5%, на п'ятьох - 10% і т.д.

Алгоритм подачі заяви на зменшення аліментів у зв'язку з народженням другої дитини в процентному співвідношенні або фіксованій сумі один. Подається позов до районного суду, де відповідачем виступає батько або мати першого неповнолітнього, з яким постійно проживає утриманець. Ставиться вимога про зменшення сум виплат або частки. надаються докази зміни матеріального положення, сімейного статусу. Коли мова йде про платежі в фіксованих сумах, суд оцінює обставини справи, порівнює фінансове становище сторін. До уваги береться підтвердження необхідності несення певних витрат, що надається кожним учасником процесу.

Часто в обгрунтування своїх доводів позивачів призводить причини:

  • розмір відрахувань на двох дітей більше встановленої законом межі - 33%;
  • коштів, що залишилися недостатньо для забезпечення власного прожитку - менше прожиткового мінімуму;
  • діти не рівні в майнових правах.

Зменшення аліментів можливо і при досягненні домовленостей про виплати на першого підопічного. Якщо такий договір укладений сторонами, то зміни до нього вносяться тим же способом - в письмовій формі за умови завірення у нотаріуса. Можна як скласти новий документ, так і внести зміни до нього.

Що робити, якщо другий з батьків відмовляється від зниження виплат на користь свого потомства? Законодавством передбачений порядок зміни добровільних контрактів на підставі рішень суду. Для цього слід звернутися до районної інстанцію з усіма доказами.

Зменшення аліментів при народженні другої дитини: зразок рішення

Коли зменшення аліментів при народженні другої дитини не допускається

Обставинами, що виключають зниження виплат на першу дитину у зв'язку з появою новонародженого, є:

  • поліпшення стану фінансів платника коштів;
  • зміна матеріального становища сім'ї, в якій проживає неповнолітній , Наприклад, переклад матері на нове високооплачуване місце роботи;
  • поява у першого підопічного цінного майна, отриманого в дарунок або в спадщину, якщо навіть воно здається в оренду або іншим способом з його використання витягується прибуток;
  • отримання опікуваним від першого шлюбу соціальних виплат, призначення пенсійного забезпечення, освітніх грантів, інших премій.

Що може в цій ситуації зробити мати?
Що робити, якщо другий з батьків відмовляється від зниження виплат на користь свого потомства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online