Заперечення на позовну заяву про зменшення розміру аліментів: зразок

  1. Що таке заперечення?
  2. форма документа
  3. Яка структура даного документа?
  4. Де отримати зразок?
  5. Аргументи і контраргументи
  6. Заперечення в вищих судах
  7. Аліментні вимоги і заперечення на них

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшості одержувачів аліментів на дитину та інших аліментних виплат не подобається така ситуація, коли платник грошових коштів намагається домогтися зниження розміру виплат. Це зрозуміло, ніхто не бажає отримувати грошей менше, ніж виплачувалося раніше. Сімейний кодекс допускає можливість заявити в суді вимогу про зменшення аліментів. Щоб одержувачу коштів можна було якимось чином вплинути на судове рішення у даній справі, йому потрібно підготувати заперечення на позовну заяву про зменшення розміру аліментів. Більшості одержувачів аліментів на дитину та інших аліментних виплат не подобається така ситуація, коли платник грошових коштів намагається домогтися зниження розміру виплат

Про те, що таке заперечення на позов, як його правильно підготувати і подати - в цій статті.

Що таке заперечення?

У широкому сенсі під запереченням можна розуміти будь-який документ, який спрямований на те, щоб перешкодити платнику аліментів домогтися задоволення вимоги за позовом про зменшення аліментів. Не важливо, в рамках процесу, в ході якого розглядається спір по першій інстанції, або ж, наприклад, в апеляційному порядку. Тобто в широкому сенсі запереченням навіть можна вважати і скаргу, подану в порядку апеляції.

Свої заперечення може подавати і аліментник. Наприклад, в рамках користування процесуальними правами, допустимо заявляти заперечення на поданий позов про стягнення аліментів.

І все ж, як правило, заперечення на позовну заяву про зміну розміру виплат, наприклад, на дітей, традиційно тлумачать вузько, як якусь претензію або відгук відповідача на заяву позивача.

форма документа

Як і будь-який клопотання, що заявляється в рамках судового процесу, відповідач має право подати відгук на будь-якій стадії процесу, до того, як у справі оголошено рішення.

Якщо клопотання можна заявляти і усно, то заперечення необхідно оформити в письмовому вигляді, написавши від руки або використовуючи комп'ютерну техніку.

Яка структура даного документа?

У шапці потрібно вказати такі відомості:

  • в який суд подається папір;
  • хто є позивачем у справі, а хто відповідачем, де проживають сторони;
  • номер справи, що розглядається.

Заперечення на позов про зменшення виплат, що подається в рамках судового процесу, має містити і таку інформацію:

  • хто і коли звернувся до суду, з якого питання;
  • короткі відомості про суть заявлених вимог і їх обгрунтуванні;
  • інформацію про те, чому відповідач не згоден, що підстави, зазначені позивачем повинні сприяти задоволенню вимоги;
  • посилання на норми законодавства, що регулюють спірну ситуацію і підтверджують правоту позиції відповідача;
  • суть вимог відповідача.

Що може попросити відповідач, бажаючи заперечити заявнику у справі? Очевидно, тільки одного: відмовити в задоволенні вимог в суперечці про аліменти.

До відзиву, пропонованого до суду, необхідно додати копії документів, на яких засновує свою позицію відповідач. Причому кількість копій має бути таким, щоб вистачило всім.

Де отримати зразок?

В інтернеті можна легко завантажити відгук, про яких йде мова. Заповнити бланк, в принципі, легко. Але щоб щось заперечити на позов, потрібно розуміти в чому не правий заявник. А для цього потрібно володіти знаннями в області юриспруденції. Тому рекомендується звернутися за допомогою до фахівця в галузі права, який міг би:

  • компетентно розібратися в ситуації, що склалася;
  • підібрати сильні аргументи;
  • грамотно їх обґрунтувати;
  • за бажанням клієнта, підготувати відгук власноруч.

Завантажити зразок заперечення на позов про зменшення аліментів

Взагалі, аліментні правовідносини досить широкі. По-перше, право на отримання виплат може виникати не тільки у дітей. Подати на аліменти може дружина, колишня дружина, онук, дідусь, непрацездатні батьки та навіть брат з сестрою. В кожному випадку є свої особливості. По-друге, які доводи повинні міститися в запереченні, залежить від підстав заявленого позову.

Наприклад, якщо на зменшення розміру виплат подає батько, який захворів і витрачає велику кількість коштів на ліки, то потрібно з'ясовувати наскільки серйозним є захворювання, як воно впливає на працездатність.

Втім, про підстави зменшення виплат слід поговорити більш детально.

Аргументи і контраргументи

Законодавець не говорить конкретно на яких підставах можна знизити розмір аліментних виплат, але, аналізуючи судову практику, можна назвати деякі з них:

  1. Істотно знизився рівень фінансового забезпечення платника. Заперечити на це можна наступне: відповідно до положень СК РФ навіть відсутність доходу не є поважною причиною несплати аліментів.
  2. Рівень заробітку платника виріс настільки, що відрахування на користь сина або дочки, на його думку, надмірні. Відповідач може послатися, знову ж таки, на обов'язок батьків утримувати дитину. Причому відсоток, який повинен утримуватися від доходів, в СК РФ встановлено.
  3. Аліментник тяжко захворів. Тут, як було зазначено в наведеному вище прикладі, необхідно встановлювати наскільки серйозним є захворювання, як воно впливає на можливість працювати, скільки грошей витрачається на лікування.
  4. Дитина отримує дохід, наприклад, працює за трудовим договором. Потрібно встановлювати те, який рівень доходу і яка його суть. Наприклад, якщо дитина в 16 років став підприємцем - це одна справа. Якщо ж він отримує допомогу від держави, то це справа зовсім інша.
  5. У неповнолітнього є дороге майно. Заперечення буде таким: майно не використовується для отримання прибутку, отже, даний факт значення не має.

Заперечення буде таким: майно не використовується для отримання прибутку, отже, даний факт значення не має

Можуть мати місце і інші підстави. Але відштовхуватися, як зазначалося, потрібно від змісту позовної заяви.

Чи не погоджуватися можна не тільки з обґрунтуваннями вимог. Наприклад, якщо раніше було заявлено позов про стягнення аліментів у твердій сумі, то можна визнати право платника на зменшення виплат, але не погодитися з їх розрахунком.

Якщо ж раніше заявлялося вимога про стягнення неустойки по аліментах, то потрібно знати, що закон дає право зменшити і розмір заборгованості. Одержувач коштів, в свою чергу, може опротестувати ту суму, на яку аліментник хоче зменшити борг. У відгуку одержувач грошей може вказати свій розрахунок заборгованості і розміру неустойки.

Варто відзначити ще, що заперечення на позов можуть бути виражені у формі зустрічного заяви, яке допустимо подавати, якщо:

  • вимоги взаємопов'язані між собою;
  • їх спільний розгляд буде ефективним.

Наприклад, батько дитини вимагає знизити розмір аліментних виплат. А мати, в свою чергу, подає зустрічний позов і вимагає збільшення відрахувань.

Заперечення в вищих судах

Якщо розмір аліментів у твердій грошовій сумі або у відсотках все ж був зменшений. То не факт, що на цьому все закінчиться. Рішення суду можна оскаржити:

  • в апеляції - в районному суді;
  • в касаційному порядку - в обласному суді;
  • у Верховному суді в порядку нагляду.

На цих стадіях заперечення заявляється не тільки на позовні вимоги, але і на судовий акт, яким дані вимоги задоволені.

Порядок оскарження в суді другої і наступних інстанцій такий, що у одержувача аліментів є право подавати заперечення на апеляційну або іншу скаргу по аліментах, якщо суть оскаржуваного акта не влаштовує платника грошей.

Наприклад, в суді першої інстанції розглядалася суперечка щодо зменшення виплат на потреби неповнолітнього. У позові аліментник було відмовлено - він не зміг довести факт того, що зниження рівня щомісячних платежів можливо. Платник, не погодившись з рішенням, підготував скаргу і подав її в вищестоящий суд. Одержувач ж підготував заперечення на скаргу за формою, про яку йшлося вище.

Аліментні вимоги і заперечення на них

Взагалі, подати відгук або оскаржити рішення можна з будь-яких спорів, пов'язаних з аліментних виплатами. Наприклад, цілком допустимо заявляти заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини. Більш того, закон - СК РФ встановлює конкретні підстави, за якими суд може відмовити в позові по даній справі. Зокрема, якщо непрацездатність чоловіка - результат його алкогольної залежності. У кожному конкретному випадку необхідно уважно читати СК РФ і шукати необхідну основу, яке можна згадати в відкликання у справі.

Мабуть, подати відгук в процесі не зможе боржник в рамках наказного провадження. А саме так повинні зараз стягуватися кошти на потреби неповнолітніх в частках від заробітку батька. Але і тут законодавець передбачив вихід із ситуації. Процедура стягнення виглядає так:

  1. Стягувач подає заяву з доданими до неї важливими документами в суд.
  2. Суд в рамках 5 днів розглядає заяву, не викликаючи боку в процес і видає наказ.
  3. Копія наказу надсилається сторонам.

Боржник у справі має 10 днів з моменту отримання документів на то, щоб подати в судовий орган заяву про скасування наказу. У ньому він повинен викласти свою позицію і вказати доводи на підставі яких він вважає, що акт необхідно скасувати. Це, в загальному сенсі, теж заперечення проти аліментів. І не важливо, що у їх платника немає можливості щось протиставити вимогам одержувача саме в залі суду. Головне, що є можливість висловити свою незгоду із заявленим вимогою. Більш того, якщо відгук в рамках позовного провадження не завжди береться до уваги, то вимога про скасування наказу задовольняється завжди.

Що таке заперечення?
Де отримати зразок?
Що таке заперечення?
Яка структура даного документа?
Що може попросити відповідач, бажаючи заперечити заявнику у справі?
Де отримати зразок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online