Заборгованість по аліментах

  1. Види заборгованості по аліментах
  2. Навмисний борг по аліментах
  3. Освіту заборгованості не з вини боржника
  4. Розмір заборгованості по аліментах
  5. При примусове стягнення через суд
  6. При сплату аліментів за нотаріальним угодою
  7. Як дізнатися суму заборгованості по аліментах?
  8. Як дізнатися борг по аліментах через інтернет на прізвище?
  9. Термін стягнення аліментних боргу
  10. Дії одержувача аліментів у разі виникнення заборгованості
  11. Стягнення заборгованості судовими приставами
  12. Зразок заяви судовому приставу про розрахунок заборгованості по аліментах
  13. Стягнення неустойки (пені) за прострочення через суд
  14. Зразок позову про стягнення неустойки по аліментах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліментна заборгованість - це сума коштів, що утворюється через неповної виплати або відсутності виплати аліментних зобов'язань. При цьому неважливо, чи відбувається стягнення виплат за рішенням суду або за нотаріальним угодою.

Розмір заборгованості розраховується судовими приставами-виконавцями. Дізнатися суму боргу можна як при особистому відвідуванні пристава , так і онлайн, на прізвище боржника. Одержувач коштів також має право на стягнення із платника неустойки за несвоєчасну сплату аліментів.

Важливим фактором стягнення заборгованості є наявність провини платника в її освіті. Якщо боржник доведе, що несплата коштів сталася через незалежних від нього обставин , То сума боргу може бути знижена, а в деяких виняткових випадках - анульована.

Види заборгованості по аліментах

оскільки інтереси сторін аліментних правовідносин (платника аліментів і їх стягувача) повинні однаково дотримуватися законодавства, держава зобов'язана враховувати баланс інтересів сторін. Тому найважливішим фактором стягнення заборгованості буде виявлення причини її виникнення:

Щоб судовий пристав-виконавець знав, які міри відповідальності за наявність аліментного обов'язку законно застосовувати до неплатника, йому необхідно встановити причину невиконання відповідачем покладених зобов'язань:

Навмисний борг по аліментах

На навмисний (умисний) характер заборгованості вказують такі чинники:

  • відсутність щомісячних виплат на користь стягувача;
  • ухилення боржника від контактів з одержувачем і судовим приставом: неявка за викликом на прийом, ігнорування телефонних дзвінків, неотримання повісток;
  • приховування доходів і місця роботи;
  • зміна місця проживання чи місця працевлаштування без повідомлення пристава або отримувача;
  • заниження реального доходу ;
  • непрацевлаштування на роботу ;
  • відсутність постановки на облік в Центр зайнятості населення з метою пошуку робочого місця і т. д.

Всі перераховані вище ознаки прямо вказують на ухилення відповідача від виплати аліментів з його вини, а, отже, передбачають широкий спектр впливу судового пристава-виконавця на боржника для реалізації виконавчого документа.

Освіту заборгованості не з вини боржника

Ненавмисна заборгованість - це борг позовів про аліменти виплат, що утворився під час відсутності провини аліментообязанного особи. Ознаки ненавмисної заборгованості (так би мовити поважні причини) можуть бути наступні:

  1. Тяжка хвороба:
    • самого платника - придбання інвалідності 1 або 2 груп, дорога операція, тривале госпіталізація і т. Д .;
    • його близьких родичів - подружжя, дітей, батьків, аж до утриманні.
  2. Попадання в скрутну життєву ситуацію - пожежа, повінь і подібні.
  3. Форс-мажор: знаходження боржника в зоні військового конфлікту, стихійне лихо і т. П.
  4. Вина третіх осіб - помилка працівників банку при переказі грошових коштів або працівників бухгалтерії за місцем працевлаштування платника та інші.

згідно ст. 114 СК РФ особа, аліментна заборгованість якого сталися не з його вини, має право в судовому порядку зменшити розмір боргу або повністю звільнитися від його сплати. При цьому важливо довести суду наявність поважної причини.

Розмір заборгованості по аліментах

Розмір аліментного обов'язку - величина, в однаковій мірі хвилює і платників, і одержувачів коштів:

  • Дайте відповідь на кілька простих запитань і отримаєте добірку матеріалів сайту по своєму нагоди ↙
  • платників - щоб уявляти, які заходи і санкції уповноважений накласти судовий пристав-виконавець зважаючи боргу, що утворився;
  • одержувачів аліментів - щоб знати, на яку суму можна розраховувати при стягнення неустойки за прострочення платежів або в разі застосування заходів щодо стягнення на майно боржника.

Розглянемо, з чого складається аліментних борг при різних способах стягнення аліментних коштів.

При примусове стягнення через суд

  1. Якщо платник працевлаштований, то в більшості випадків сплата аліментів встановлюється згідно ст. 81 СК РФ у відсотках від його доходу . При цьому відрахуваннями аліментів в даному випадку займається бухгалтерія підприємства за місцем роботи боржника, поки він працює.
  2. Коли виплата коштів до отримання призначена рішенням суду в твердому грошовому вираженні і не доходить до одержувача, аліментна заборгованість місяць за місяцем буде складатися кратно розміром цієї суми. Якщо ж у платника немає всієї суми до погашення щомісяця, і вона виплачується їм частково (т. Е. В неповному розмірі), то борг буде накопичуватися з непогашених залишків твердої суми.

    Приклад. Микола Т. Згідно з рішенням суду повинен щомісяця виплачувати на користь неповнолітнього сина аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 5 000 грн. Протягом трьох місяців у Миколи не було можливості платити повну суму, його відрахування становили: март - 3 000 руб., Квітень - 2 500 руб., Травень - 4 000 руб. Борг позовів про аліменти виплат за три місяці склав: 2 000 + 2 500 + 1 000 = 5 500 руб.

При сплату аліментів за нотаріальним угодою

Якщо особа виробляє сплату аліментів згідно добровільному нотаріальному угодою і стає неплатником, розмір заборгованості по виплатах буде складатися відповідно до суми, встановленої до сплати за умовами цієї угоди.

При утворенні боргу за угодою сторін стягувачу необхідно пред'явити оригінал неісполняемих аліментного угоди в відділення служби судових приставів (УФССП) по місцю проживання боржника і порушити виконавче провадження (Такий нотаріальний документ дорівнює юридичною силою виконавчого листа і не вимагає звернення до суду - ст. 100 СК РФ).

Як дізнатися суму заборгованості по аліментах?

Дізнатися розмір аліментних заборгованості стягувач або платник аліментів можуть двома способами:

  1. Особисто у відділенні УФССП у судового пристава-виконавця, що веде виробництво. Для цього необхідно прибути на прийом з документом, що посвідчує особу, та з'ясувати розмір заборгованості. Треті особи, які не є сторонами конкретного виробництва або їх представниками, не зможуть отримати дану інформацію.
  2. Онлайн на офіційному сайті УФССП Росії .

Як дізнатися борг по аліментах через інтернет на прізвище?

Алгоритм дії щодо пошуку або по перевірці наявності боргу і суми аліментних заборгованості через сайт ФССП буде наступний:

  1. Ставимо позначку навпроти опції «Пошук фізичних осіб» і заповнюємо дані: територіальні органи відділення, П. І. Б. і дата народження боржника.
  2. Натискаємо кнопку «ШУКАТИ».

Після введення запропонованого програмою пароля надається таблиця з наступною інформацією:

  1. Дані про боржника - П. І. Б., дата народження, місце реєстрації (в повному обсязі).
  2. Номер і дата порушення виконавчого провадження.
  3. Реквізити виконавчого документа, на підставі якого порушено провадження.
  4. Розмір заборгованості - то саме, що необхідно дізнатися платнику або одержувачу аліментів.
  5. Найменування відділу судових приставів, П. І. Б. та контактний телефон судового пристава-виконавця, що веде виробництво.

та контактний телефон судового пристава-виконавця, що веде виробництво

Термін стягнення аліментних боргу

Стягнення аліментні заборгованості, що виникла з вини неплатника, проводиться за весь період, незалежно від встановленого трирічного терміну давності.

Дане положення вказує на те, що заборгованість по аліментах не має терміну давності. Це означає, що стягнути борг з неплатника можна і після виповнення дитині 18 років.

Крім цього, судовою практикою, затвердженої 5 лютого 2014 Президія Верховного суду РФ, було підтверджено спадкування аліментного обов'язку. Це означає, що аліментна заборгованість - це грошова сума, що не пов'язана з особистістю платника, а значить її сплата переходить на спадкоємців покійного боржника в межах вартості успадкованого ними майна.

Дії одержувача аліментів у разі виникнення заборгованості

Якщо аліментних борг утворився більш ніж за два місяці, і відсутня судовий позов від платника про зміну розміру аліментів, стягувач може надійти в такий спосіб:

  1. Звернутися з клопотанням до судового пристава для вжиття заходів про спонукання боржника до погашення боргу;
  2. Стягнути неустойку за прострочення платежів через суд , Подавши відповідну позовну заяву.

Стягнення заборгованості судовими приставами

Перш за все, стягувачу аліментів необхідно звернутися до судового пристава-виконавця, який веде виконавче провадження, з клопотанням про прийняття всіх можливих заходів до боржника для спонукання до виплати боргу, а саме:

При відвідуванні судового пристава стягувачу необхідно повідомити його про наявність заборгованості, що утворилася і при необхідності залишити письмове клопотання про вжиття заходів до неплатнику.

Зразок заяви судовому приставу про розрахунок заборгованості по аліментах

Зразок клопотання про прийняття судовим приставом заходів щодо розрахунку та виплати заборгованості по аліментах можна подивитися тут .

Судового пристава-виконавця
Бежицкого районного відділу судових приставів
В. А. Верещагіній
г. Брянск, вул. Ульянова, 34

стягувача Марченко С. В.
г. Брянск, вул. 3 Інтернаціоналу, 78-12
конт. / тел. хх-хх-хх

Клопотання про вжиття заходів щодо ліквідації заборгованості

На підставі виконавчого листа, виданого світовим судом Бежицкого району м Брянська від 12.06.2012 гр. Марченко В. В. зобов'язаний сплачувати аліменти в розмірі 1/4 частки від доходу на утримання неповнолітньої дитини, Марченко І. В., 2005 року народження. З жовтня 2018 року боржник був звільнений з місця роботи ТОВ «СтарГум» за скороченням штату, аліментні платежі припинені. За цей час я не отримую належні кошти на користь сина, боржник не відповідає на телефонні дзвінки, за місцем реєстрації відсутня.

Відповідно до статті 50 Федерального закону від 02.01.2007 №229-ФЗ «Про виконавче провадження», статтею 113 СК РФ прошу Вас провести розрахунок заборгованості, що склалася за період несплати за боржником Марченко В. В., та вжити заходів щодо її ліквідації.

08.05.2019 ____________ С. В. Марченко

Що стосується кримінального переслідування неплатника по ст. 157 КК РФ, застосування її на практиці в даний час використовується вкрай нешироко - так як перед тим, як залучити боржника до кримінальної відповідальності, необхідно застосувати до нього більш м'які міри покарання, які в більшості випадків допомагають спонукати аліментщика до погашення заборгованості, що утворилася.

Стягнення неустойки (пені) за прострочення через суд

неустойка (Іншими словами, пеня) - борг, який утворюється за час накопичення аліментні заборгованості і може бути стягнуто особисто одержувачем за його позовною заявою.

Самостійно стягнути пеню за прострочення аліментних платежів можна в вигляді 0,1% суми боргу за кожен прострочений день ( ст. 115 СК РФ). Щоб стягнути неустойку з платником аліментів, стягувач має:

  • переконатися, що заборгованість виникла за відсутності поважних причин у відповідача;
  • направити в світову судову інстанцію позовну заяву «Про стягнення неустойки за прострочення аліментних платежів» за місцем проживання позивача або відповідача (згідно ст. 29 ЦПК РФ).

Якщо аліменти стягуються на підставі нотаріального угоди, то розмір неустойки визначається умовами даного документа. Якщо ж виплати здійснюються на підставі рішення суду (виконавчого листа), то за кожен день прострочення розраховується неустойка розміром 0,1%.

Зразок позову про стягнення неустойки по аліментах

Тут можна завантажити зразок позовної заяви про стягнення неустойки

Як дізнатися борг по аліментах через інтернет на прізвище?
Як дізнатися суму заборгованості по аліментах?
Як дізнатися борг по аліментах через інтернет на прізвище?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online