За несплату аліментів вперше в Києві притягнули до адміністративної відповідальності / Публікації / Судово-юридична газета

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Киянин повинен буде відпрацювати 150 годин в рахунок погашення боргу.

Солом'янський районний суд Києва 21 березня розглянув два перших справи про притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які допустили правопорушення по ст. 183-1 Кодексу про адміністративну відповідальність ( «несплата аліментів»).

Як випливає з матеріалів справи, житель столиці заборгував з 2016 року, після розлучення з дружиною, на утримання дитини 45 443 грн. Сам боржник провину не заперечував, але заявив, що несплата аліментів обумовлена ​​виключно його необізнаністю про порядок виплати, передбаченої законом. Також він додав, що не знав, що потрібно виплачувати аліменти саме через виконавчу службу. Також він сказав, що час від часу передавав гроші колишній дружині безпосередньо. Втім, його колишня подружжя не відкликала виконавчий лист з виконавчої служби. Відзначимо, що офіційного місця роботи у боржника немає.

У підсумку, суд виніс рішення про притягнення боржника до 150 годин суспільно корисних робіт. Відповідне рішення винесла суддя Марія Зелінська.

У розгляді ще одного аналогічного справи поки оголошено перерву, оскільки адвокат ще одного боржника подав клопотання про ознайомлення з матеріалами справи і перерахунку суми заборгованості виходячи із середньомісячної заробітної плати клієнта. Всього борг його клієнта з 2015 року на двох дітей становить близько 98 тис. Грн. Також адвокат в суді заявив, що 21 березня подав позов до суду про оскарження своїм клієнтом факту батьківства одного з дітей. В результаті суд оголосив перерву в судовому засіданні до 26 березня, щоб адвокат боржника міг ознайомитися з матеріалами справи, тобто для забезпечення дотримання принципу повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи.

Після судового засідання суддя Марія Зелінська розповіла «Судово-юридичної газети» про практику розгляду адміністративних справ, а представники виконавчої служби поділилися своїми очікуваннями від практики застосування ст. 183-1 КУпАП та реакцією боржників на дії виконавців. Відзначимо, що самі боржники після засідання суду 21 березня з виданням спілкуватися відмовилися.

Марія Зелінська, суддя Солом'янського районного суду Києва

7 березня в суд надійшли два адміністративні матеріали про невиплату аліментів за ст. 183-1 КУпАП ( «несплата аліментів»), судове засідання було призначено на 21 березня. Рішення по адміністративних матеріалів, відповідно до вимоги ст. 285 КУпАП оголошуються негайно, а сама постанова вручається протягом трьох днів. У громадян є 10 днів для його оскарження. Це перше рішення Солом'янського райсуду по цій категорії справ. Я, як суддя, розумію важливість і невідкладність розгляду саме таких адміністративних матеріалів, оскільки мова йде про дитину і його забезпеченні. На жаль, часто буває так, що в разі розладу між подружжям, страждає в першу чергу дитина, про який необхідно піклуватися. У 70% випадків цей обов'язок лежить виключно на матері, оскільки в більшості випадків діти після розірвання шлюбу залишаються проживати з матір'ю. У той же час, бувають ситуації, коли один з батьків добровільно оплачує утримання дитини. Необхідно відзначити, що, відповідно до Сімейного кодексу, утримання дитини є обов'язком батьків, а не його бажанням.

Необхідно відзначити, що, відповідно до Сімейного кодексу, утримання дитини є обов'язком батьків, а не його бажанням

Віталій Чепурний, начальник управління державної виконавчої служби Головного ТУ юстиції в м Київ

Після набрання судовим рішенням чинності та узгодження з органами місцевої влади, буде визначено вид суспільно корисних робіт, до яких залучать боржника. Київська міська державна адміністрація найближчим часом затвердить перелік таких робіт. Звичайно, це не буде робота, що вимагає високої кваліфікації. Це може бути прибирання території або будівництво. Після вступу в силу змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, державна виконавча служба стягнула з боржників по сплаті аліментів більше 11 млн. Грн., Всього число боржників в Києві становить 7 200 осіб. Але вже є тенденція до зменшення їх кількості, оскільки виконавчі листи проти них відгукуються, а боржники добровільно погашають заборгованість, що дає підстави для закриття виробництв. Тобто, закон діє. Якщо говорити про боржників, яких виконавча служба не може знайти і, відповідно, скласти в їх відношенні протокол, то вони будуть оголошені в розшук. Станом на 21 березня в Києві складено і передано до судів уже 44 протоколи про адміністративне правопорушення за ст.183-1 КУпАП.

Оксана Пішковцій, головний державний виконавець Солом'янського райвідділу Державної виконавчої служби Головного ТУ юстиції в м.Києві

В Закон України «Про виконавче провадження» раніше були внесені зміни, які передбачають нові заходи примусового характеру відносно боржника, такі як: тимчасове обмеження права виїзду за кордон, обмеження права користування транспортними засобами, права на полювання і користування зброєю. Крім того, ст.183-1 КпАП передбачає адміністративне стягнення у вигляді 120-240 годин примусових суспільно корисних робіт. Ця норма полегшує роботу державних виконавців, оскільки багато боржників часто заявляють, що не мають можливості виплачувати аліменти через відсутність роботи. Якщо ж суд винесе рішення про притягнення боржника до суспільно корисних робіт, то вони будуть отримувати заробітну плату, яка згодом буде перерахована в рахунок погашення заборгованості.

Нагадаємо, що 6 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів». За несплату аліментів тепер передбачена адміністративна відповідальність в тому випадку, якщо сумарна заборгованість перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців з дня надання виконавчого документа.

Як повідомлялося раніше, Інгулецький райсуд Кривого Рогу Дніпропетровської області визнав винним і наклав на неплатника аліментів адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк 120 годин .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online