З яких доходів утримуються аліменти в 2019 році

  1. Поняття аліментів та аліментних зобов'язань
  2. Які існують підстави для стягнення аліментів з доходів
  3. З яких доходів можливе стягнення аліментів
  4. Зарплата
  5. Пенсійні виплати, стипендії, допомоги
  6. Матеріальна допомога, з якої відраховуються кошти
  7. Матеріальна допомога, з якої не відраховуються кошти
  8. підприємництво
  9. Угоди цивільно-правового характеру
  10. Розмір стягуваних аліментів
  11. З яких доходів не утримуються аліменти
  12. Як утримуються аліменти з неофіційних доходів
  13. Судова практика в справах по стягненню аліментів
  14. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 7 хвилин

При виникненні аліментних зобов'язань дуже часто з'являється маса питань про те, як стягнути аліменти, в якому порядку і куди для цього звертатися. Найчастіше люди цікавляться, з яких доходів утримуються аліменти: тільки з зарплати або з пенсій теж, в яких випадках утримання не проводиться і так далі. Адже не секрет, що домогтися судового рішення - це всього лише половина справи, головне стягнути самі кошти. У зв'язку з цим розглянемо докладніше, з яких же саме доходів можна утримувати кошти на утримання і як це правильно зробити.
При виникненні аліментних зобов'язань дуже часто з'являється маса питань про те, як стягнути аліменти, в якому порядку і куди для цього звертатися

Питання аліментних зобов'язань регламентуються Цивільним кодексом Російської Федерації, а також Сімейним кодексом РФ.

Визначення доходів, з яких відбувається стягнення аліментних платежів регулюється Постановою Уряду від 18 липня 1996 року № 841 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей».

Оскільки часто призначення аліментів проводиться через суд, потрібно керуватися Цивільним процесуальним кодексом РФ.

На стадії виконання судових рішень слід ознайомитися з нормами Федерального закону вiд 02 жовтня 2007 р № 229 - Ф3 «Про виконавче провадження», а також листом ФССП від 19.06.2012 року № 01-16 «Методичні рекомендації щодо порядку виконання вимог виконавчих документів про стягнення аліментів ».

Поняття аліментів та аліментних зобов'язань

Аліменти - це грошові кошти (майно, натуральна продукція) на утримання, які підлягають виплаті (передачі) однією особою на користь іншого. Щоб краще розібратися в даному питанні, ознайомтеся детальніше, що представляють собою аліменти .

Склад аліментних правовідносин дуже різноманітний, проте, згідно зі статистичними даними, велику масу аліментних зобов'язань в РФ складають виплати на утримання дітей.

Які існують підстави для стягнення аліментів з доходів

Відповідно до норм чинного законодавства аліментні зобов'язання можуть виконуватися як добровільно, так і примусово. Якщо в першому випадку сторони можуть укласти між собою аліментні угоду, де самостійно визначать всі істотні умови по виконанню аліментних зобов'язань, то стягнення в примусовому порядку передбачає звернення до суду. Якщо ж рішення суду не буде виконано добровільно, справу передадуть до Служби судових приставів.

Таким чином, стягнення аліментів - це процедура по виконанню покладених аліментних зобов'язань. Ознайомтеся детальніше, як відбувається стягнення аліментів .

З яких доходів можливе стягнення аліментів

Важливим питанням, в якому необхідно розібратися при примусовому стягненні аліментів, є перелік видів заробітної плати або іншого доходу, з яких можливе нарахування.

Насамперед слід звернути увагу, що кошти на утримання стягуються з зарплати, яку платник отримує в період виникнення і існування у нього відповідних зобов'язань.

Щоб зрозуміти, як виробляється утримання аліментів, потрібно звернути увагу на норми ФЗ від 02.10.2007 № 229 - Ф3. Зокрема, глава 11 цього закону так і називається: «Звернення стягнення на заробітну плату та інші доходи боржника-громадянина». У ній передбачено, що

Стягнення за судовим рішенням застосовується не тільки до самої зарплати, але і до інших доходів аліментщика.

Таким чином, якщо у вас виникає питання, чи нараховуються з авансу із зарплати аліменти, відповідь буде позитивною. Встановлюються законодавством обмеження на розмір утримуваних із заробітної плати аліментних виплат передбачають, що сума коштів, які утримуються, розраховується з усього доходу громадянина, а значить, і аванс не є винятком.
Таким чином, якщо у вас виникає питання, чи нараховуються з авансу із зарплати аліменти, відповідь буде позитивною
Адміністрації підприємства треба враховувати, що є певні обмеження на розмір утримань, які на даний момент складають 70%, тому при розрахунку і стягнення коштів в будь-якому разі не можна порушувати встановлену межу.

Слід враховувати, що, згідно з податковим законодавством, на кошти, які виплачуються працівникам, також налічується ПДФО. Тому якщо адміністрація підприємства стягує аліменти з авансу, то бухгалтерії цього підприємства потрібно потурбуватися і про те, щоб правильно розрахувати і сплатити податкові платежі, адже ПДФО, як правило, налічується в кінці місяця, а аванс виплачується в його середині.

Зарплата

При утриманні аліментних зобов'язань із зарплати адміністрації підприємства важливо розуміти, як вважати відсоток підлягають виплаті коштів. В даному випадку існують законодавчо встановлені показники, від яких залежить, яка частина заробітку аліментщика може бути утримана. Розмір виплат буде визначатися судом, виходячи з конкретних обставин справи, в тому числі розміру доходів платника, потреб дітей і тому подібного.

Аліментні виплати звільнені від нарахування на них прибуткового податку, тому утримання проводиться від чистої зарплати.

Відповідно до норм трудового законодавства, роботодавці мають можливість надання своїм працівникам матеріальної допомоги, в тому числі допомоги на оздоровлення, відхід у відпустку, компенсацію заподіяної шкоди і так далі. У зв'язку з цим як у платників аліментів, так і у представників адміністрації виникають питання, а стягуються аліменти з матеріальної допомоги до відпустки на оздоровлення та інших виплат.

Все залежить від того, чи є такі виплати регулярними (наприклад, оплата щорічної відпустки) або ж носять разовий характер (наприклад, матеріальна допомога з нагоди виробничої травми). Якщо виплати не надаються для вирішення конкретної критичної ситуації, з таких засобів можуть стягуватися аліменти. Таким чином відповідь на питання, платяться з відпускних аліменти, буде позитивним.

Пенсійні виплати, стипендії, допомоги

Якщо у вас виникли сумніви, стягуються аліменти з пенсії, або, наприклад, стипендії, то для вирішення цього питання звернемося до постанови Уряду РФ від 18 липня 1996 № 841 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей ». У ньому прямо вказано, що аліменти можуть стягуватися з будь-яких видів доходів, в тому числі із зарплати, пенсії і стипендії. Для того щоб дізнатися докладніше, як це відбувається, ознайомтеся, як стягуються аліменти з пенсії .

Матеріальна допомога, з якої відраховуються кошти

Щоб зрозуміти, коли перераховувати кошти на утримання з матеріальної допомоги, а коли немає, перш за все слід розібратися з тим, з якою саме метою відбувається нарахування таких коштів.

Аліментні платежі утримуються з наступних видів матеріальної допомоги:

  • грошові кошти, які виплачуються до відпустки;
  • виплати на оздоровлення.

грошові кошти, які виплачуються до відпустки;   виплати на оздоровлення

Матеріальна допомога, з якої не відраховуються кошти

При визначенні, з яких видів допомоги утримуються кошти, а яких ні, беруться до уваги критерії цільового призначення таких виплат. Так, наприклад, не стягуються аліменти з виплат:

  • на поховання;
  • на народження дитини;
  • внаслідок завданої каліцтва або шкоди здоров'ю і так далі.

підприємництво

Стягнення аліментів з індивідуальних підприємців нічим не відрізняється від стягнення від інших громадян. Точно так само можливий як примусовий порядок стягнення, так і добровільний.

Однак, лише відносно недавно, в 2013 році, була поставлена ​​крапка в суперечці, як же слід розраховувати платежі на утримання: з доходу або з прибутку.

В даний час стягнення виробляється з чистого прибутку індивідуального підприємця. Це означає, що лише після вирахування понесених у зв'язку з ІП ​​витрат визначається сума, на яку розраховуються зобов'язання.

Крім того, законодавчо встановлено, що аліментні кошти не відносяться до статті витрат підприємця, оскільки носять суто особистий характер. Пропонуємо Вам ознайомитися докладніше з особливостями утримання аліментів з ІП .

Угоди цивільно-правового характеру

Крім офіційного працевлаштування, громадянин може працювати за договорами цивільно-правового характеру, наприклад, за договором підряду. Згідно з умовами останнього, замовник і виконавець обумовлюють предмет, терміни і порядок виконання угоди.

Хоча цивільні трудові договори часто бувають терміновими (тимчасовими), це не звільняє особу, яка працює за таким договором, від сплати аліментів, оскільки винагорода, отримана в цьому випадку, вважається доходом.

Іншими словами, робота за цивільно-правовими угодами ніяк не перешкоджають можливості для стягнення з громадянина аліментних коштів.

Розмір стягуваних аліментів

При визначенні розміру відрахувань із зарплати слід керуватися положеннями ст. 81 СК РФ. У цій статті передбачено, що при відсутності згоди батьків кошти на утримання дітей будуть стягуватися в розмірі:

  • на одну дитину - ¼ від доходів;
  • на двох дітей - 1/3;
  • на трьох і більше дітей - ½ і більше, але не більше 70% доходів.

Розмір утримань із зарплати може визначатися і в фіксованому розмірі. Таке часто відбувається, якщо платник не має постійного місця роботи або він отримує дохід в натуральній формі. Як і в угоді про сплату аліментів, при подачі позову в суд можна вказати будь-яку суму відповідно до потреб дитини. У нашому матеріалі ви можете докладніше ознайомитися з тим, як визначається розмір аліментів .
Розмір утримань із зарплати може визначатися і в фіксованому розмірі

З яких доходів не утримуються аліменти

До сум доходів, з яких не утримуються аліменти, відносяться ті, які в силу своєї соціальної значимості і спрямованості прямо передбачені чинним законодавством. Іншими словами, законодавець обмежує перелік доходів, з яких можливо стягнути кошти.

Це означає, що, оскільки кошти на утримання встановлюються з метою матеріальної підтримки потребує них особи, то при вирішенні питання, з яких виплат вони можуть утримуватися, потрібно звернути увагу, а чи не потребує сам платник в даних засобах.

Таким чином, для вирішення питання, з чого можуть стягуватися аліменти, звернемося до норм статті 101 ФЗ від 02.10.2007 № 229 - Ф3, де прямо передбачено, що кошти на утримання не можуть стягуватися:

  • з грошей, які виплачуються за заподіяну здоров'ю шкоду;
  • коштів на похорон, народження, укладення шлюбу;
  • виплат у зв'язку з втратою годувальника;
  • трудових компенсацій і так далі.

Як утримуються аліменти з неофіційних доходів

В даний час не кожен може похвалитися офіційним працевлаштуванням. Багато громадян змушені погоджуватися на роботу, коли правовідносини між ними та роботодавцями носять неофіційний характер, тобто оплата відбувається за домовленістю.

Що робити, якщо громадянин не має фіксованих (заздалегідь прогнозованих доходів), в якому розмірі можна стягнути аліменти? В такому випадку слід вимагати сплати змісту в твердій фіксованій сумі.

Судова практика в справах по стягненню аліментів

При розгляді судами позовів про стягнення аліментів важливу роль має склалася в даній категорії справ практика. Зокрема, суди керуються положеннями постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 26 грудня 2017 р № 56 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ пов'язаних зі стягненням аліментів».

Крім того, Президією ВР РФ 13 травня 2015 був затверджений «Огляд судової практики у справах, пов'язаних зі стягненням аліментів на неповнолітніх дітей, а також на непрацездатних повнолітніх дітей».

У судовій практиці часто зустрічаються випадки приховування платником своїх доходів. Такими джерелами додаткового заробітку може бути прибуток від здачі квартири в оренду без укладання договору про найм, або доходи від постійної роботи без оформлення. У таких ситуаціях позивачеві необхідно привести вагомі докази, щоб суд прийняв його сторону і врахував всі доходи відповідача при призначенні суми виплат.
У судовій практиці часто зустрічаються випадки приховування платником своїх доходів

висновки

Аліментна обов'язок громадян по відношенню до своїх близьких передбачена законодавством РФ. У разі ухилення від неї суд відповідної інстанції може зобов'язати аліментщика виплачувати кошти примусово.

Кошти на утримання можуть стягуватися як з заробітної плати, так і з пенсії або стипендії, а також з інших видів доходів громадян.

Однак є певні винятки, про які потрібно знати. Так, наприклад, заборонено стягнення з коштів, що виплачуються за заподіяну здоров'ю шкоду; матеріальної допомоги з нагоди похорону, народження дитини, укладення шлюбу; виплат у зв'язку з втратою годувальника, а також трудових компенсацій.

Доходи, з яких не стягуються аліменти на дітей: Відео

Що робити, якщо громадянин не має фіксованих (заздалегідь прогнозованих доходів), в якому розмірі можна стягнути аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online